/ Blogi

Asia Argenton elokuvaa MISUNDERSTOOD katsellessa ei ylläty näkemästään. Siinä itsekkäät ja lapselliset aikuiset vaeltavat kuuluisuuden mikä-mikä-maassa jumittuneena bailaukseen ja päihteisiin, jättäen lapsensa surutta selviytymään miten kuten.

Sellaiseksihan sitä kuvittelee boheemien julkkisten elon, vrt. Ozzy Osbournen tv-perhe.  Ohjaaja Asia kun on melko roisien kauhuelokuvien ohjaajana tunnetun, ei kovin pol. korr. italialaisen Dario Argenton tytär.

Argentoilla lienee ollut välillä vähän vauhdikasta. Sen verran omaelämänkerrallisen vivahteen sävyttämä Misunderstood on. Koskettavakin se on. Räikeä ja suora, mietteliäs ja riehakas, onneton ja iloinen kuin lahjakkaan päähenkilön, pikkutyttö Arian vaihtuvat mielialat

27.9. klo 18.45 Bio Rex

Festivaalin paras dokumentti?
Tämä on koko festivaalin paras dokumentti.  Tärkein ainakin. Tämä pakolliseksi katsottavaksi kaikille (teille ja meille), jotka luulemme tietävämme jotain huumeista  ja huumesodista. Wire’stä ja muista fiktioista juopuville.– Kuuleeko Yleisradio? Lauri Kivinen?

Saul Schwarzin NARCO CULTURA on isku suoraan palleaan – ja sydämeen.  Itkettää ja suututtaa niin, kun sitä katsoo. Ja kuitenkin se on ihan viihdyttävä, rento, elokuvallinen. Ei mikään opetusvideo.

Periaatteessa me tiedetään tämä: USAn ja Meksikon välillä kulkee kokaiiniin piirretty raja. Mutta tiesitkö, että kun USAn puolella olevassa rajakaupunki El Pasossa murhataan 5 ihmistä vuodessa, Meksikon puolen Juarezissa vastaava luku on nykyään vähintään 4000? Ja miksi? Koska maailman rikkain rikollinen ja hänen kartellinsa haluaa kaupungin kokonaan itselleen.

Schwarzilla on erinomainen kyky kerätä ja luontevasti yhdistää oleelliset puolet tilanteesta. Hän osaa myös rakentaa pitkään tarinaan komean dramaturgisen jännitteen.

Mutta niin upean elokuvan tästä taiten tehdystä dokumentista tekee erityisesti kaksi seikkaa: musiikki ja sankari. Musiikki tehdään jenkeissä. Meksikolaiseen kansanpolkkaan keksittiin yhdistää veriset, todelliset, rikollisia sankareina ylistävät sanat ja katso: kartellit diggaa ja kansa tanssii ja laulaa mukana. Ihan tavallinen kunnon kansa, molemmin puolen rajaa.

Elokuvan sankari on juarezilainen csi-tutkija Richi, jonka lempeän surumielinen ääni kertoo karua tarinaa.  Juuri kun luulet kuulleesi pahimman, uusi karmeus kävelee sananmukaisesti vastaan. Richi jaksaa silti painaa pitkää päivää. Maximum respect.

Narco culturalle vahva suositus. VAHVA.

27.9. klo 16.15 Kino Engel 1
28.9. klo 21.00 Kino Engel 2

Teksti: Jaana Semeri, kuva elokuvasta Narco Cultura