/ Blogi

Jos haluaa kertoa laittomasta siirtolaisuudesta, joka suuntautuu Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin, sen voi tehdä näinkin: on kolme guatemalalaista teiniä ja junamatka pohjoisen onnelaan.

Diego Quemada-Diezin LA JAULA DE ORO on juuri niin yksinkertainen. Ja silti liikuttava, järkyttävä, intensiivinen, yllättävä.  Täysi salillinen festariyleisöä seurasi tarinan kulkua hiirenhiljaa.

Mietin pitkään mistä elokuvan intensiteetti johtuu. Siis paitsi ihmisiä lähelle menevästä kerronnasta, dramaattisista käänteistä ja loistavista päähenkilöistä. Päädyin siihen, että se on se junamatka. Kun se on niin konkreettinen ja pitkä.

Tämän elokuvan aikana hahmotin ensi kerran sen, että vaikka Väli-Amerikka kartalla vaikuttaa pieneltä ja valtiot näyttäisivät olevan vieri vieressä, Guatemalasta Kalifornian rajalle on monta tuhatta kilometriä. Se on raskas taival.

26.9. klo 16.00 Bio Rex

Sottaruokailua Virossa
Montakohan elokuvaa sitä on nähnyt aiheesta nuori mies etsii itseään? Yksi niistä on virolaisen Veiko Õunpuun uusin, FREE RANGE. Yhtä aikaa yltiöcool ja melodramaattinen, kivasti nuori mutta lopulta aika yhdentekevä.

Siis tällainen: nulikkamainen kirjoittajaheebo riistää läheisiään luomisentuskassaan. Tupakkaa ja viinaa kuluu, naisia riittää ja isä, itsekin boheemi, ymmärtää. Suuntaa elämälle vain ei löydy.

Onneksi ohjaaja Õunpuu on lahjakas. Siksi elokuvalla on laiskan juonen tueksi muita avuja, vaikkapa aivan loistava score. Kaikenlaista 70-luvun alun hippimusaa, kuten Cat Stevensin Peace Train, jonka aikana heebo ja tyttöystävä istuvat tivolin lastenjunassa. Kertakaikkinen metafora nykymeiningistä!

On Free Rangella toki muitakin hetkiä. Kuten mainitun pariskunnan yyberboheemi yhteiselo. He harrastavat mm. sottaruokailua, johon olen törmännyt muissakin virolaistarinoissa. Virossa ruuan kaltoin kohtelu on näköjään eräänlainen protesti porvarillisia arvoja kohtaan. Mielenkiintoista.

Hienosti on myös matkittu 70-luvun alun ylivaloisaa kuvaa ja hyppivää repparikuvausta.  Niin että kyllä sen katsoa voi, Free Rangen.

26.9. klo 16.15 Kino Engel 1

Teksti: Jaana Semeri, kuva elokuvasta La Jaula de Oro