/ Blogi

Todd Solonzin Onni juolahtaa ensiksi mieleen.  Sen ja Paul Thomas Andersonin Magnolian välissä liikkuu tämä  hirtehinen ja rujo mutta suurenmoisen kaunis tarina rakkaudesta.

Se kertoo hulluudesta ja ei-hulluudesta ja niiden joskus hiuksenhienosta erosta. Ja sivujuonteissa, ohimennen, se piirtää tarkasti nykyisen näyttäytymisyhteiskunnan: it-pomo puhuu riikinruotsia (!) ja kuvataidenäyttelyn avajaisissa nähdään nopeasti mutta kattavasti viiltävä joukko ”menestyjiä”.

Elokuva on puolalaisen Bodo Koxin THE GIRL FROM THE WARDROBE ja se on syytä nähdä!

25.9. klo 18.45 Kino Engel 1

Suuret tanskalaiset seiväsmatkat
Elokuvan kehittelyn ei aina tarvitse olla nerokasta. Silloin kun tarina on tarpeeksi huisi, ihan tavallisen älykäs ja aistikas riittää.

Esimerkistä käy tämä pohjoismainen nykyhistorian kuvaus, tanskalaisen Christoffer Boen Spies & Glistrup, joka kertoo aivan uskomattomasta parivaljakosta, Simon Spiesista ja Mongens Glistrupista. Joita puolestaan esittävät yhtä uskomattomat Pilou Asbaek (Vallan linnake) ja Nicholas Bro (Brottet, Nymphomaniac)

Spies oli 60-luvun suomalaisen halpalentoyhtiön, Keihäsmatkojen tanskalainen esikuva ja lakimiehenä aloittanut Glistrup jotain, jota voisi kuvailla termillä far out. Äijät hoksaavat hetkensä ja synnyttävät Tanskaan etelänmatkoille perustuvan imperiumin.

Ilman Spiesin röyhkeän tuhlailevaa elämäntapaa irstailuineen ja huumeiluineen yhtiöstä ei  Tanskan ulkopuolella tiedettäisi varmaan paljoakaan. Mutta nyt tiedetään. Mainittu Kalevi Keihänen matki jopa kuuluisan täyspitkän (kesä)turkin Spiesiltä repertuaariinsa.

Boen elokuvassa kaikki on niin paneutunutta kuin olla voi: designesineet kohdallaan aikakauden interiööreissä, score täynnä täsmäiskuja typ Dansevisen tai Sommervind ja Pilou Asbaekilla seksiranttaleissa aidot stondikset. Tanskalaiset !

R&A:ssa elokuva kulkee nimellä SEX, DRUGS AND TAXATION. Esitän vastalauseen. Kyllä Spies &Glistrup on täsmällisempi. Siitä tässä kerrotaan, aikansa folie-aux-deuxista.

25.9. klo 18.45 Kinopalatsi 10
28.9. klo 16.30 Kino Engel 1

 Teksti: Jaana Semeri, kuva elokuvasta The Girl From The Warderobe