/ Blogi

Kuuro rap-artisti Signmark katsoi ennakkoon ukrainalaisen The Tribe -elokuvan, joka kaikessa karuudessaan myös ilahdutti: ”Onneksi kuurojen elämästä tehdään yhä enemmän elokuvia.”

Olen kova katsomaan elokuvia, sillä en voi kuunnella radiota. Lukutoukka en ole, vaikka joskus tulee kyllä kirjaa luettua. Olen iloinen, että maailmalla tehdään yhä enemmän elokuvia, jotka liittyvät kuurojen ja/tai viittomakielisten elämään. Näistä asioita ei juurikaan puhuta tai oteta esille. Taitaa olla nyt pikku hiljaa sen aika. Milloinkohan Suomi tajuaa tulla perässä? Ehkä jonakin päivänä, tässä siis vinkki elokuvayhtiöille. 🙂 Suomessa on hurjia tarinoita kuurojen asemasta yhteisössä ja historiassa, esimerkiksi siitä, miten kuurot selvisivät Talvisodassa, kun eivät kuulleet luodin viuhahduksia.

Elokuvaa katsellessani aloin muistelemaan keikkaamme Nikolaevissa, Ukrainassa, vuonna 2012. Näin silloin paljon ukrainalaisia ja venäläisiä kuuroja, sekä viittomakieltä osaavia kuulevia. Aloin miettimään heidän tilannettaan juuri nyt, kun on kriisi menossa. Elokuvasta tulee esille paljon ajankohtaisia asioita kuten koulukiusaamista ja katuväkivaltaa. Pistää miettimään. Karua katseltavaa, että minkälainen on Ukrainan hyvinvointivaltio, miten esimerkiksi abortit hoidetaan.

Sisäoppilaitoksen elämä on erittäin yleistä kuurojen yhteisössä ympäri maailmaa. Olen itsekin kokenut samaa, kun olin 9. luokalla, mutta en ikinä ole kokenut väkivaltaan, järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja prostituution liittyviä asioita. Aloin miettiä, onko elokuva tositarinaan perustuva vai hitusen liioittelua? En osaa sanoa. Täytynee soittaa videopuhelu ukrainalaiselle ystävälleni tässä lähiaikoina.

Olen iloinen, että näitä asioita otetaan rohkeasti esille. Minkälaista elämää kuurojen yhteisössä voi olla? Tai minkälaista elämää kuuroilla voi olla yhteiskunnassa? En ole koskaan nähnyt viittomakielistä elokuvaa, jossa otetaan näin rajuja asioita esille. Hyvä näin.

Elokuvassa piilee se vaara, että ne ihmiset, jotka eivät tiedä kuurojen elämästä paljoa, luulevat, että kuurot elävät juuri tuollaista elämää eli väkivaltaa, rikollisuutta ja prostituutiota. Näitä asioita me kaikki kohtaamme joka puolella, erityisesti entisissä kommunistimaissa ja kehitysmaissa.

Elokuvassa näkyy paljon asioita, jotka myös liittyvät jokapäiväiseen elämääni, kuten kulttuuriin ja kieleen liittyvät asiat: kommunikoinnin tavat kuurojen sekä kuulevien kanssa, välkkyvät valot seinillä yms. En valitettavasti osaa ukrainan viittomakieltä, tai venäläistä viittomakieltä, jota myös käytettiin elokuvassa. Minulta meni tärkeimmät kohdat ohi elokuvassa, mutta samojen kokemusten vuoksi pystyn ymmärtämään suurin piirtein, mistä näyttelijät keskustelevat. Olen käynyt monissa entisissä kommunistimaissa ja nähnyt, kuinka kuurot kommunikoivat siellä keskenään, ja se on monesti juuri tuollaista kuin elokuvassakin. Ilmeetöntä, fyysistä, kädet tykittävät kunnolla sekä käsien levittelyä. Mutta ei pidä yleistää, tämä johtuu mm. kulttuurista.

Elokuvassa oli hauska kohta, kun kaksi nuorta naista riitelevät keskenään. Monet ovat kysyneet minulta, että miten tai miltä näyttää, jos kuurot riitelevät? Katsokaa tuota elokuvaa. 🙂

Itse elokuva on minulle liian hidastempoinen. Ehkä se oli ohjaajan visio, mutta nopeuttaisin kyllä tempoa editointivaiheessa. Jotkut amatöörinäyttelijät ylinäyttelevät, joten siitä menee helposti maku ­ toisaalta on hienoa, että he ainakin yrittävät, kun ei maailmassa ole monta kuuroa ammattinäyttelijää. On myös joitakin kohtia, jota saivat miettimään, tapahtuuko sitä oikeasti? Esimerkiksi kohtaus, jossa yksi henkilöistä jää rekan alle. Kyllä kuurot näkevät pimeässä asfaltista heijastuvia ajovaloja ja reagoivat siihen, että jotain tulee takaa – ellei auto tai rekka tule hurjaa vauhtia takaa.

Suosittelen kuitenkin jokaista katsomaan tämän elokuvan. Se pistää miettimään, minkälaista elämää kuurot elävät eri maissa. Mutta jälleen kerran sanon: pitää muistaa olla yleistämättä.

Marko Vuoriheimo (Signmark)

The Tribe R&A:ssa
22-09 18.30 Kino Engel 2
23-09 15.45 Kinopalatsi 2
26-09 16.00 Kino Engel 2