/ Blogi

Robin Williamsin itsemurha vielä tuoreessa muistissa tuntuu vähän vaikealta kirjoittaa elokuvasta, jossa käsitellään masennusta niin kuin ruotsalaisen Lisa Langsethin HOTELLissa. Vaikka juuri tapa lähestyä aihetta tekee Hotellista niin erinomaisen.

Hotell alkaa normaalina tarinana raskaudenjälkeisestä masennuksesta. Nuori menestyjäperhe saa esikoisen, joka on vaikeasti vammainen. Äiti ei kykene hyväksymään tätä vaan vieraantuu lapsesta, miehestä ja elämästä. Äiti käy kuitenkin terapiassa ja kokee tämän terapiaryhmän kanssa pian elämänsä seikkailun. Mainio idea ja mainiosti toteutettu. Ilmava, ihmistä ymmärtävä, lohduttava lopputulos. Hyvin ruotsalainen, sanan hyvässä merkityksessä.

21-09 14.15 Kinopalatsi 10
22-09 18.30 Kinopalatsi 7
24-09 21.15 Kinopalatsi 10

Kielletyt leikit
”Sakta vi gär genom stan,” laulaa Monica Zetterlund ihanassa ikivihreässä, katsellen kesäistä Tukholmaa rakastuneen silmin. Ester Martin Bergsmarkin elokuvassa SOMETHING MUST BREAK kuljetaan saman kaupungin kesässä paljon kiihkeämmin. Mutta yhtä herkästi. Tämän tarinan rakastavaiset ovat androgyyni Sebastian ja Andreas, joka yrittää olla hetero. Vaikeaa se on, sillä Andreas rakastuu Sebastianin tavoin punastuvia korviaan myöten, kun he kohtaavat.

”Hirveän romanttista” huokaa Sebastianin ystävä Lea, kun kuulee miten pojat ovat tavanneet öisissä puistobileissä. ”Andreas on siis kusella, katsoo sua silmiin ja oksentaa.” Niin. Ja sitten Sebastian ojentaa hänelle nenäliinansa ja keksii mistä saadaan lisää kaljaa. Sebastian menee ihan sekaisin Andreaksesta. Päivät kuluvat haaveillessa, yöt kihisevät keholla. Mutta vaikeaa se on. Sillä tietenkin Andreas panee vastaan: ”Minä en ole gay.” ”En minäkään,” sanoo Sebastian. Tunteet nuorten näyttelijöiden iholla ovat käsinkosketeltavat.

21-09 21.00 Kinopalatsi 6
22-09 18.30 Kinopalatsi 6
24-09 14.00 Kinopalatsi 6
25-09 12.00 Kinopalatsi 6

A Taste of Honey
Alice Rohrwacherin
Cannes-voittaja THE WONDERS (LE MERAVIGLIE) on jotain enemmän kun fiktio, jotain beyond dokumentti. Eikä se voisi olla muuta kuin elokuva. Isä, äiti, neljä tyttöä ja apulainen asustavat Italian köyhällä maaseudulla kasvattaen mehiläisiä ja purkittaen hunajaa. That’s it and all. Kuvaus on reportaasinomaista, näyttelijöitten läsnäolo luontevaa, liikkeitä myöten. On kuin neorealismin henki olisi puhallettu eloon.

Yksinkertaista? Si. Mikä tästä sitten tekee niin erityisen? Tapa, millä tarinan kummallisilta vaikuttavat yksityiskohdat ja salaperäisiksi jäävät käänteet kerrotaan. Ne ihan tavallisten perheitten ja ihmisten yksityiset asiat, jotka eivät muille koskaan selitykään.

Kuten että: perhe asuu etruskien mailla. Isä ja äiti ovat saksalaisia. Perheen hoidettavaksi tuodaan puhumaton poika, jolla on rikollista taustaa. Perheen tytär osaa pitää mehiläisiä suussaan ilman, että ne satuttavat häntä. Isä hankkii tyttärelle kamelin.

Sitten se vain loppuu, elokuva. Ja millaiseen biisiin! Ei selitä mitään, on. Olen myyty.

21-09 16.00 Kinopalatsi 6
23-09 21.00 Kinopalatsi 1
25-09 18.30 Kinopalatsi 6

Paperit lentävät, herra ministeri
Vanha kettu, Bertrand Tavernier yllättää!  Hänen uusin elokuvansa MINISTERI saa Alan Sorkinin (Newsroom, West Wing) dialogin vaikuttamaan hitaalta ja Adam Pricen  (Vallan linnake) lähestymistavan vähän totiselta.

Ministeri on nimittäin briketintiukka ja millimetrin tarkka poliittinen satiiri byrokratiasta ja sen pyörittäjistä. Ja hirveän hauska – uuvuttavuuteen asti – meluisalla, ranskalaisella tavallaan. Kyllä, viimeistään loppupuolella alkaa naurattaa tosissaan.

Näyttelijät loistavat, kuten tällaisissa aina. Mutta yksi on ylitse muiden. Jacques Audiardin Profeetassa rujoa gangsteripomoa upeasti näytellyt Niels Arestrup luonnostelee sellaisen chief of staffin, että Oscar nassahtaisi, jos kyse olisi angloamerikkalaisesta tuotannosta.  Me like!

21-09 18.30 Kinopalatsi 7 

Jaana Semeri
Kuva elokuvasta Hotell