/ Blogi

Pitkän linjan R&A-kävijä ja toimittaja Jaana Semeri kirjoittaa R&A-blogiin festivaalin aikana näkemistään elokuvista. Ensimmäisessä tekstissään Jaana kirjoittaa muun muassa Henrik Hellströmin elokuvasta The Quiet Roar, josta bloggaaja suorastaan haltioitui. 

Iso, hiljainen huuto
Jos haluat katsoa vain yhden elokuvan näissä geimeissä ja jos haluat olla ihan varma, että näet jotain lajissaan täydellistä, valitse ruotsalaisen Henrik Hellströmin THE QUIET ROAR. Lajissaan ja lajissaan – missä tahansa lajissa!

En muista koska olisin nähnyt jotain näin kirkasta. Idea, teksti, estetiikka, casting. Kuvaus, ohjaus ja näyttelijäntyö; äänet, lokaatiot ja leikkaus. Herrajjestas sanon minä!

Kyllä on Hellström auteur ihan sanan perinteisessä, suuren tekijän merkitsevässä mielessä. Häkellyttävä kertoja ja visionääri, joka on löytänyt juuri oikean työryhmän ja taiteenlajin. The Quiet Roar ei voisi olla mitään muuta kuin elokuva. Tarina kertoo ikääntyneestä naisesta, joka palaa menneisyyteen. Mutta miten! Älä luule, ettei se kiinnosta sinua. Vaikka olisit nuori. Tai mies. Pelkästään se Hanna Schygullan ääni…

19-09 18.45 Kinopalatsi 9
20-09 18.45 Kinopalatsi 10
21-09 16.15 Kinopalatsi 10

Kiirunan nuori kapinallinen
Ruotsalaisen Sofia Norlinin elokuva esitetään nimellä BROKEN HILL BLUES, mutta alkuperäinen nimi Ömheten (arkuus, hellyys) on osuvampi. Ihmiset ja ympäristö hiertävät siinä toisiaan arasti, iho naarmuilla. Tarina sijoittuu Kiirunaan, Ruotsin Lappiin.

Kuvat viiltävät sydäntä. Samoin ihmiset, nuo tunturien ja kaivoksen katveessa elämäänsä toimittavat maan hiljaiset. No, Markus ei ole hiljainen. Hän rämistelee autonromuilla ja seukkaa kampaajatytön kanssa. Haluaisi elämältään jotain muuta, kapinoi vastaan. Aina välillä maa järisee kuin Markuksen mieli, kuin maa Robert Altmanin Short Cutseissa.

Kerronnan leikkauspinnoissa on muutoinkin samaa. Tilanteet vaihtuvat terävästi toisiin, mutta kohtaukset ovat kiireettömiä. Puhetta on vähän, taustalla humisevat elämisen äänet. Kiinnostava yksityiskohta: kenelläkään ei ole tablettia eikä kännyä. Yhtään kännikohtausta ei nähdä eivätkä Markuksen isä ja äiti riitele, vaikka ovat eronneet. Pohjoismaisessa elokuvassa!

19-09 21.00 Kinopalatsi 8
20-09 18.30 Kinopalatsi 8
25-09 14.00 Kinopalatsi 8

Tytöt tahtoo pitää hauskaa
Ranskalaiset osaavat kertoa arjesta. Céline Sciamman GIRLHOOD on juuri niin ihmisenmittainen tarina lähiöistä kuin toivoa voi. Ja samalla niin rakastettava. Päähenkilö on teinityttö Mariame, joka kipuilee aikuistumisen, seksuaalisuuden ja itsenäistymisen hetteikössä. Kääk miten vaisulta tämä kuulostaakaan! Mutta ei näytä eikä tunnu. Elämää kihisevät, tyyppejä vilisevät asunnot, kotihuudit, koulun pihat. Lähiön näennäinen tapahtumattomuus ja Pariisin-keikkojen irrottelut. Kaikki se mitä Mariame tavoittelee, elämä jossain merkityksessä, on tämän kaiken keskellä ihan käden ulottuvilla – ja karkaa kuitenkin liukkaasti etäämmälle. Elämä ei asetu, helposti ainakaan. Mutta uskon, että pian kyllä. Mariame on voittaja.

19-09 16.00 Kinopalatsi 7
21-09 18.45 Kinopalatsi 10
22-09 16.15 Kinopalatsi 10

Rrrakastettavan reipasta menoa
Sini Andersonin THE PUNK SINGER taitaa olla ensimmäinen punk -elokuva, joka tosissaan puree minuun. Juu, olen nähnyt useita ja ihan runsaasti punk-bndejäkin, vuosikymmeniä sitten. Ramot viimein Provonssissa. Mutta kun tämä on girrlpunkkia! Kuvauksen kohteena on Bikini Kills ja Le Tigre – laulaja ja lauluntekijä Kathleen Hanna. Raisu ja ronski solisti, palavasäkeinen feministi, upea visualisti, tyttöjen tyttö. Kuin autokolari, mutta hyvässä mielessä, toteaa Beastie Boy Adam Horowitz. The Punk Singer on oivallinen, koska se on kohteensa oloinen: hurrjan energinen, musikaalinen, naseva, tyylikäs. Ja osaa myös vakavoitua: Kathleen lopetti laulamisen kuin seinään vuonna 2005 sairastuttuaan vakavasti. The Punk Singer nuorentaa. Makes me wanna jump and shout and, and, and be a rriot girrl! No, sinnepäin kumminkin.

19-09 14.00 Kinopalatsi 6
22-09 16.00 Kinopalatsi 6
27-09 20.00 Dubrovnik (Andorra)

Jaana Semeri

R&A Jaanan sanoin:”Taas on se aika vuodesta, jolloin saa järkyttyä, kiihottua, ihastua. Pelästyä. Ihmetellä. Jolloin maailman ja ihmismielen viidakot ja erämaat avautuvat. Ja Michael Jacksonille pykätään patsasta Serbian takamaille, John Coltranen Naima soi 60-luvun Puolassa, Bikini Kills rrrräjäyttää tajunnat. Salgado ja Dior huumaavat, Simon Spies häkellyttää, islanninhevoset ja mehiläiskasvattajat hurmaavat. On Rakkauden ja Anarkian aika, elokuvasadon korjuun aika.”