/ Blogi

Harva muotidokumentti saa itkemään onnesta. Juuri niin kuitenkin tekee DIOR & I, lumoava kuvaus intohimosta ja kauneuden luomisesta. Festivaalin vieraaksi saapuvan Frédéric Tchengin dokumentti johdattaa katsojan sisälle tarunhohtoisen muotitalo Christian Diorin ateljeehen. Se on toiminut Pariisin avenue de Montaignella jo yli puoli vuosisataa. Kuuluisan New Lookin, toisen maailmansodan jälkeisen ampiaisvyötäröisen ja laajahelmaisen naistenmuodin luoneen monsieur Diorin manttelinperijänä ovat vuoroin olleet mm. Yves Saint Laurent, John Galliano ja Hedi Slimane.

Vuonna 2012 talon johtoon valittiin belgialainen Raf Simons. Minimalistisista linjoistaan tunnettu Simons oli yllätysvalinta vaatteidensa naisellisesta siluetista tunnettuun muotitaloon. Mikä vielä, hänellä ei ollut aiempaa kokemusta haute couturesta, taidetta ja käsityötä yhdistävästä korkeasta muodista, jonka perinteen viimeisiä lipunkantajia Diorin muotitalo on. Yleensä haute couture -kokoelmaa valmistellaan yli puoli vuotta. Simonsin saapuessa valkean täydellisenä hohtavaan ateljeehen ensimmäiseen näytökseen on vain kahdeksan viikkoa aikaa.

Tästä hetkestä Tchengin tarina alkaa, eikä päästä katsojaan otteestaan ennen viimeisiä, henkeäsalpaavia kuvia. Se on täysosumadokumentti paitsi muotifaneille, myös – ja ehdottomasti – kenelle tahansa, jota luovuus ja intohimoinen suhde työhön koskettavat. Loistokkuutta Dior & I:sta ei puutu, mutta se on lähes täysin vapaa muotidokumentteja usein vaivaavasta tyhjästä bling blingistä ja julkkisglamourista.

Sen sijaan Tcheng päästää ääneen todelliset taiturit: analyyttisen Simonsin ja hänen lähimmän työparinsa, aina iloisen Pieter Mulierin sekä ateljeen työntekijät. Näitä johtavat rautaisella otteella johtajattaret Florence ja Monique. He, kuten useat talossa työskentelevät, ovat olleet Diorilla vuosikymmeniä. Jokaisella on oma erityistaitonsa ja he jättävät vaatteisiin yksilöllisen kädenjälkensä. Työ juuri tässä ateljeessa on kunnia ja unelma. Se on myös ankaraa. Tchengin intiimi, mutta tunkeilematon kamera näyttää, kuinka näytöspäivän lähestyessä hermot kiristyvät ja persoonat törmäävät. Kaiken keskellä Simons etsii omaa linjaansa Diorin loisteliaiden perinteiden ja radikaalin asenteensa välillä.

Odotukset debyyttiä kohtaan ovat valtavat. Valokeilaa karttavan Simonsin täytyy löytää itsestään julkinen Suunnittelija, kuten Diorinkin aikanaan. Puoli vuosisataa sitten kuolleen mestarin läsnäolo tuntuu ateljeessa kaikkialla. Kankaat hulmuavat, saumoja puretaan, yksityiskohtia hiotaan. Näytöstä varten Simons haluaa koristella koko huoneiston kukilla lattiasta kattoon. Mikään ei tunnu enää mahdottomalta. Ja kun ensimmäinen malli astelee lavalle, silloin se viimeistään tulee, itku – niin katsojalta kuin valkokankaalla.

24.9. klo 18.45 Kinopalatsi 2
25.9. klo 18.45 Kinopalatsi 1

Festivaalin toinen muotidokumentti ADVANCED STYLE tutustuttaa erilaisiin, mutta ei piiruakaan vähemmän vakuuttaviin tyylitaitureihin. Ari Seth Cohenin Advanced Style -menestysblogin päätähdet Ilona, Joyce, Debra, Zelda, Lynn, Jacquie ja Tziporah ovat iältään 60-90-vuotiaita ja pukeutuvat joka päivä elämänsä teatteriin New Yorkin kaduille. Suurta budjettia heistä jokaisella ei suinkaan ole, mutta sitäkin enemmän tyylitajua. Persoonat ja maut eroavat, mutta rohkeus ja elämänviisaus yhdistävät. Dokumentti kapinoi riemulla muotimaailman ikärasismia vastaan, juhlistaen kekseliäisyyttä ja ystävyyttä. Avoimesti puhuvat naiset eivät arkaile kipeitäkään aiheita. Kansainvälisiksi kuuluisuuksiksi blogin myötä kohonneet madamet hurmaavat ja valavat uskoa kaikenikäisiin. ”There is no time limit for anything – when you look good, you look good”, sanoo joukon vanhin, huikeat tekoripsensä karismallaan kantava Ilona.

24.9. klo 18.30 Kinopalatsi 7

Anna Möttölä

Vinkki: Pukuloistosta nauttivan kannattaa katsastaa myös arvovaltaisen ranskalaisen satuelokuvaperinteen uusin ilmestys, komea spektaakkeli BEAUTY AND THE BEAST, jonka fantastinen ja fantasiamainen puvustus on kuin parhaastakin haute couture -näytöksestä. Pukusuunnittelija on kokenut Pierre-Yves Gayraud ja pääosassa kauniina Bellenä nähdään elokuva- ja muotimaailman uusi lemmikki Léa Seydoux.