/ Blogi

Krista Kosonen näyttelee laulavaa suomalaista tuppisuuta ensimmäisessä amerikkalaisessa elokuvassaan.

Kesällä 2013 iltapäivälehdet kohisivat suomalaisnäyttelijän Amerikan-valloituksesta. Krista Kosonen oli kaikessa hiljaisuudessa piipahtanut kuvausmatkalla Mississippissä.

”Jouduin soittelemaan ympäriinsä, että kyseessä ei ole Hollywood-tuotanto, vaan pieni indie-leffa, jossa minulla tosi pieni rooli”, kertoo Kosonen vuotta myöhemmin.

R&A:ssa Suomen-ensi-iltansa saava Big Significant Things kertoo kolmekymppisestä Craigistä (Harry Lloyd), joka elämänsä risteyskohdassa irtisanoutuu työstään ja lähtee tyttöystävältään salaa matkalle halki USA:n. Eräänä iltana hän kohtaa suomalaisen Ellan (Krista Kosonen), jonka synkkä olemus alkaa kiinnostaa Craigiä. Ei Kososen rooli kuitenkaan ihan vähäpätöinen ole, sillä hahmoa voisi luonnehtia elokuvan naispääosaksi.

”Ellasta ei tiedetä juuri mitään, joten sain omassa päässäni rakentaa hahmolle taustaa. Ajattelin, että hän on yksinäinen susi, joka on paennut jotakin.”

”Roolihahmon oli tarkoitus olla hyvin suomalainen. Ensin mietin, että mikä helvetti on suomalainen, kun meitä on niin moneen lähtöön. Mutta verrattuna amerikkalaisen stereotyyppiin, jolta tulee small talkia koko ajan, yritin saada Ellaan tiettyä sulkeutuneisuutta ja tuoda pieniin hetkiin surumielisyyttä.”

Roolitus hoidettiin Skypessä
Kosonen päätyi rooliin elokuvan osatuottajan Jesse Fryckmanin kautta, joka suositteli näyttelijää elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Bryan Reisbergille. Tutustuminen kävi Skypen välityksellä.

”Juttelimme pitkään Suomesta ja roolin tunne-elämästä. Se oli jännittävää myös siksi, että käytin ensimmäistä kertaa Skypeä”, Kosonen nauraa.

Syy, miksi alun perin kanadalaisen hahmon sijaan käsikirjoitukseen päätyikin suomalainen hahmo, on hänelle edelleen mysteeri.

”Bryania ilmeisesti kiehtoo jokin suomalaisessa synkkyydessä ja mustassa huumorissa, vaikka hän ei ole käynyt täällä ikinä.”

Vastanäyttelijänä Game of Thrones -tähti
Työskenteleminen yhdysvaltalaisessa tuotannossa oli Kososolle uusi kokemus, joten syystäkin työkeikka sai perhoset lepattamaan vatsassa – eikä vähiten siksi, että miespääosan esittäjä Harry Lloyd tunnetaan meilläkin huippusuositun Game of Thrones -sarjan Viserys Targaryeninä.

”Olin katsonut sarjan ensimmäisen kauden, joten totta kai Harryn tapaaminen jännitti. Kirjoittelimme kuitenkin etukäteen, ja huomasin, että hänkin jännitti minun tapaamistani ja esimerkiksi sitä, että olen opiskellut näyttelemistä pitempään kuin hän.”

Elokuvassa kuullaan Kososelta myös harvinainen lauluesitys, jossa hän tulkitsee vanhaa jazz-balladia hämyisessä pubissa.

”Ohjaaja laittoi linkin ja sanoi ’I want you to sing this’. Harjoittelin sitä himassa, lauloin sen sitten iPadille ja lähetin Bryanille, että tämmöiseltä se kuulostaa. Bryan oli ihan innoissaan, mikä tavallaan vähän helpotti, kun sain hyväksynnän.”

Ohjaaja vieraaksi R&A:han
Kaiken kaikkiaan Kososen työrupeama kesti viisi päivää – tai oikeastaan yötä, sillä kohtaukset kuvattiin öisin. Aikaa jäi hieman myös reissaamiseen.

”Pääsin käymään myös New Orleansissa, joka oli ihan mahtava paikka. Kaikki ruoat on friteerattuja suolakurkuista lähtien. Jos sinne jäisi pitemmäksi aikaa, niin enpä tiedä, miten kävisi.”

Ensi-iltansa elokuva sai Texasin South by Southwest -festivaalilla maaliskuussa 2014 ja on siitä lähtien kiertänyt useilla elokuvafestivaaleilla Yhdysvalloissa ja Euroopan maista ainakin Ukrainassa. Kotimainen yleisö pääsee tapaamaan ohjaaja-Reisbergiä R&A-festivaalilla syyskuussa. Se, nähdäänkö Kosonenkin elokuvan näytöksissä, selviää lähempänä festivaalia.

Teksti: Emilia Mölsä
Kuva elokuvasta Big Significant Things