/ Blogi

TIMANTIT OVAT IKUISIA

Tämä tuntui ensin vähän semmoiselta, että no joo, ihan kiva aihe. Dokumenttielokuva superliigasta, joka varastaa vain jalokiviä ja kutsuu itseään Vaaleanpunaisiksi panttereiksi. Eikä jää kiinni: 20 sekunnissa sisään ja pois, 10 minuutissa autotkin poltettu. Onhan se kiinnostavaa!

Nehän on vähän niin kuin tytön parhaita kavereita, eikö? Yksi niistä kertookin, että siellä ne hänen laillisiksi käsittelemänsä timantit kimaltelee rikkaitten amerikkalaismorsianten sormissa…

Mutta Havana Markingin Smash&Grab: the Story of the Pink Panthers on enemmän. Kesken kaiken tutustutaan liigan jäsenten alkujuuriin, Titon ajan Jugoslaviaan ja sen hajoamiseen. Ja mihin se kaikki johtikaan. Rikollisuuden ja yhteiskunnan suhteet helpossa paketissa.

Ohjaaja on haastatellut eri tehtävissä toimivia liigalaisia – myös ryöstöjen kannalta tärkeää naista –, liigaa tutkivaa sveitsiläispoliisia ja naispuolista serbijournalistia. Liigalaiset ovat tietenkin läsnä vain kuvan päälle animoituina hahmoina tai ääninä. Mutta tarinathan tässä tärkeimpiä ovatkin, tärkeämpiä kuin naisen tukan väri tai miehen rantaterassin osoite.

TEKOPENIKSIÄ JA OIKEITA TUNTEITA

Intim_1.9.1.jpg.client.x675Ei pidä säikähtää. Ensimmäiset pari minuuttia voi luulla katsovansa pahimman luokan  venäläistä taide-elokuvaa. Not to worry – tämä on helppo ja fiksu filmi. Ironinen, jopa viisas eikä yhtään artsy. Vaikka sen kuvaamat henkilöt niin vimmatusti tyylikkäiksi puleeratuissa interiööreissään Williamsburgia/Manhattania menevätkin.

Harvoin tunteista ja tunteettomuudesta, rakkaudesta ja rakkaudettomuudesta kerrotaan näin vivahteikkaasti niin lyhyessä mitassa. Natasha Merkulovan ja Aleksei Chupovin Intimate Partsissa muhii kokonaisen tv-sarjan ainekset. Tanskalaiset olisivat siitä epäilemättä sellaisen värkänneetkin…

Lyhyestä mitasta huolimatta kaikki oleelliset intiimit osat (kaksoismerkitys on niin tätä filmiä) ehditään esitellä. Ja myös liikuttaa sydäntä. Voi toisia, sitä ajattelee. Niin on oikeat kalusteet ja asusteet, maljakot ja muut vempaimet ja osoite. Mutta yhtä ei ole – onnea.

Muista myös: Starlet, Barfi!, Body of God