/ Blogi

Newyorkilaisyhtye The National on yksi kuluvan vuosituhannen merkittävimpiä musiikillisia ilmiöitä. Laulaja Matt Berningerin sekä kahden veljesparin (kitaristikaksikko Aaron ja Bryce Dessner sekä rytmiryhmä Bryan ja Scott Devendorf) muodostaman kokoonpanon suosio on kasvanut tasaisesti kolmannesta levystä Alligator (2005) lähtien.

Kahdella ensimmäisellä albumillaan The National (2001) ja Sad Songs for Dirty Lovers (2003) yhtye haki vielä paikkaansa. Boxer (2007) on The Nationalin taipaleen toistaiseksi suurin musiikillinen täysosuma, mutta bändin suosio saavutti tähänastisen lakipisteensä vuonna 2010 julkaistun High Violetin ja levyä seuranneen kiertueen myötä. Toukokuussa 2013 julkaistu Trouble Will Find Me pitää sisällään pitkän ep-levyn verran laadukasta The National -materiaalia, mutta kokonaisuutena se on ylipitkä ja raskas.

Mikä tekee The Nationalista niin merkittävän tapauksen? Välillä hyvin epäselvästi artikuloivan Matt Berningerin syvä baritoni ja paikoin kryptiset sekä paljon tulkintavaraa jättävät sanoitukset ovat yksi iso tekijä, Dessnerin ja Devendorfin veljesten luoma tyylitajuinen äänimaisema toinen.

The Nationalin suurin valttikortti on kuitenkin yhtyeen melankolisella indierockillaan luoma tunnelma. Yhtyeen skaala venyy rankasta kohkaamisesta (Abel, Sea of Love) pysäyttävän kaihoisaan maalailuun (Start a War, About Today).

Matt Berningerin pikkuveljen Tomin ohjaamassa, yhtyeen kappaleen mukaan nimetyssä dokumentissa Mistaken for Strangers (2013) ei keskitytä näihin valttikortteihin. Elokuva keskittyy isoveljen varjossa elävään levottomaan taiteilijasieluun.

Mattia yhdeksän vuotta nuorempi Tom on suuntautunut splatter-elokuviin ja kuvataiteisiin. Kun isoveljen yhtyeen High Violet -kiertue alkaa, Matt kutsuu pikkuveljensä mukaan roudariksi. Tom päätyy dokumentoimaan tapahtumia videokamerallaan.

Mistaken for Strangers ei ole perinteinen bändidokumentti. Se on alemmuuskompleksista kärsivän ohjaajan veljessuhteeseen keskittyvä tarina. Ja sellaisena se on lämmin ja koskettava.

Visa Högmander

(Mistaken for Strangers -elokuvan näytökset R&A:ssa 24.9. 16.15 Kinopalatsi 10, 25.9. klo 21 Bio Rex, 26.9. klo 21.15  Kinopalatsi 10)