/ Blogi

Ennen kuin festivaali pärähtää toden teolla käyntiin, pääsee yleisö tutustumaan R&A:n ohjelmistoon festivaalitabloidin ja -katalogin avulla. Lehden ja katalogin saattaminen painokelvolliseen muotoon vaatii tekijöiltään armottomia aikatauluja, unettomia öitä ja loputonta pilkunviilausta, mutta antaa myös syyn hullaantua ja herkistyä. R&A kulissien takaa -sarjan toisessa osassa työstään kertovat lehden päätoimittaja Tii ja katalogin päätoimittaja Tapio.

Miten tabloidiin päätyvät elokuvat valitaan? Miksi osa tulee vain katalogiin ja osa nostetaan tabloidiin?

TABLOIDIN PÄÄTOIMITTAJA TII: Haluaisin tunkea tabloidiin jutun kaikista leffoista, ainakin kaikista kiinnostavista (onko ohjelmistossa muka muita?). Tämä on utopiaa, ei realismia. Matemaattinen yhtälö: festivaalilla esitetään noin 160 elokuvaa plus lyhärit, tabloidissa on sivuja kannet mukaan lukien 40, joista ilmoituksille on varattu noin yhdeksän.

Kysyn ohjelmistosta vastaavan R&A-ministeriön, etenkin “johtoportaan” mielipidettä siitä, mitä elokuvia lehteen nostetaan. En tee julkaisua itselleni, mutta annan röyhkeästi tilaa myös omille suosikeilleni  etenkin, jos ne eivät ole ilmeisiä hittejä vaan voisivat muuten hukkua massaan. Osa ohjelmistosta varmistuu vasta tabloidin mentyä painoon. Epävarmoja tapauksia ei mainita lehdessä, koska emme halua luvata liikoja.

Kuinka monta kirjoittajaa tabloidissa ja katalogissa on? Miten valikoitte heidät?

TII: Tabloidin jutuista vastaa tänä vuonna 37 kirjoittajaa. Tekstintekijöistä ei ole pulaa: monet R&A-ministeriön jäsenet kirjoittavat leffoista, samoin iso joukko aiemmilta vuosilta tuttuja kirjoittajia. Osa on freelancereita ja osa tekee juttuja päätoimen tai opiskelujen ohessa. Uudet naamat ovat myös tervetulleita. Sähköpostitse voi lähestyä, liitteeksi muutama juttunäyte.

KATALOGIN PÄÄTOIMITTAJA TAPIO: Katalogissa oli tänä vuonna ennätysmäärä kirjoittajia, 47. Osa on festarin vakionaamoja, monet ovat olleet valitsemassa ohjelmistoon elokuvia, joista kirjoittavat. Saan yleensä työrupeamani aluksi selkärankakirjoittajilta listat elokuvista, joita he ovat nähneet ympäri maailman festareita. Itse en ole nähnyt niistä vielä juuri ainuttakaan; alan vain katsoa trailereita ja kyttäämään dvd:eitä postista. Osan porukasta valitsen itse: ihmisiä, joiden tiedän kirjoittavan ilmeikästä ja leffojen arvoista tekstiä. Tänä vuonna oli muutama ensikirjoittajakin.

Miten kauan kumpaankin prosessiin menee?Blogi_Tii_ja_Tapio

TII: Aloitin työni kesäkuun puolivälissä ja lehti meni painoon 12.8. Aluksi on aikaa tehdä muutakin, kuten katsoa ja kommentoida ohjelmistoon ehdolla olevia elokuvia  niitä riittää. Työpäivät venyvät loppua kohden. Ennen painopäivää tulee aina kiire. Taitto tehdään parin viikon aikana, loppua kohden kiristyvä tahti pätee myös tässä. Erityiskiitos taittaja Tuukka Lindqvistille. Kun lehti tulee painosta, löytyy virhe tai pari. Sitten en nuku viikkoon.

TAPIO: Katalogitouhu kestää seitsemän viikkoa. Tämän vuoden 176 pitkän elokuvan katalogitekstistä yli puolet sain viimeisen kahden viikon aikana. Siltä ainakin aina tuntuu. Muutoksia ja muokkauksia odottelen painopäivään asti. Hommasta ei tulisi seitsemässä viikossa yhtään mitään, ellei kuvatoimittaja hankkisi kuvia kaikista elokuvista valmiiksi. Päätoimittaja saa kuumottaa painopäivään asti dediksistä, nillittää itsekseen ja hakata hakukoneesta sen “yhden vielä” ohjelmistoon lisätyn leffan äänittäjän eikä äänisuunnittelijan nimeä. Graafikko Samppa Ranta hoitaa oman tonttinsa vieressä huomaamatta ja nopeammin kuin minä omani, kuten aina.

Mitä muuta olennaista haluaisitte vielä kertoa?

TAPIO: Katalogin englanninkielisiä tekstejä kansainvälisistä leffamedioista kerätessäni muistin taas, miten asiantuntevaa, taitavaa, nokkelaa ja leipiintymätöntä elokuvakirjoittelua maailmassa on – ja että jossakin sille on edelleen tilausta. Perinteiset mediat Screenistä Film Commentiin ovat ainakin sisältönsä puitteissa hyvissä voimissa. Milloin viimeksi hullaannuit liikutukseen ja teatteriin asti leffakritiikistä? Seitsemän viikon ajan hihkuin päivittäin. Lue sitä Sight & Soundia, miksei Varietyakin. Tai R&A-katalogia.

Tänä vuonna ohjelmiston pohjoismaiset elokuvat olivat lähes poikkeuksetta noteerattu kansainvälisessä mediassa, poikkeuksetta kiittäen – poikkeuksellista laatua.

TII: Mainos: Lukekaa R&A:n tabloidia (ja muita lehtiä)! Jos ette satu ilmaisjakelupisteelle, tabloid löytyy myös netistä.