/ Blogi

The Grandmasterin syntytarina kattaa Wong Kar-wain huikeimman luomiskauden: “Olin Argentiinassa 1996 kuvaamassa Happy Togetheria, kun näin lehtikioskilla, että Bruce Lee oli edelleen kansikuvissa. Hän oli yhä kansainvälinen ikoni, 20 vuotta kuolemansa jälkeen.” Wong Kar-wai alkoi suunnitella elokuvaa Leestä. Kuten tavallista tämän legendaarisen myöhästelijän ja perfektionistin tapauksessa, ohjaajan mopo karkasi käsistä totaalisesti: yhden henkilön ja yhden kadun kuvaus ryöppysi puoli vuosisataa kattavaksi kaleidoskoopiksi.
grandmaster_8_leikattu
Elokuvan nimen suurmestari on legendaarinen Ip Man, josta tuli myöhemmin Bruce Leen opettaja. Mukana on kokonainen kaarti eri tyylisuuntien ja näkemysten mestareita. Wong Kar-wai kiersi tutkimusmatkoillaan Kiinan laidasta laitaan, ja löysi katoamassa olevan kung fu -perinteen.

Kiinan myllerrysten vuosisata pähkinänkuoressa:

1911–1912 Sun Yat-senin inspiroima nationalistinen vallankumous päättää mantsujen Qing-dynastian kauden (1644–1911).

1916–1928 keskenään rähisevien sotaherrojen ja sekasorron aika

1931 Japani miehittää Pohjois-Kiinan ja Mantsurian.

1932 Japani asettaa nukkekeisari Henry Puyin Mantsukuon valtaistuimelle.

1936 Etelä-Kiina julistautuu itsenäiseksi. Mestari Gong saapuu pohjoisesta Foshaniin.

1937 Japani marssii etelään ja miehittää koko Kiinan julmuuksia kaihtamatta ja kiinalainen vastarintaliike käy raivoisaa sissisotaa.

1938 Japani miehittää Foshanin. Ip Man menettää kaiken omaisuutensa, perhe ajetaan kadulle. Ip Man pakenee traagisten vaiheiden jälkeen Hongkongiin ja perustaa wing chung -koulun.

1945 Japani antautuu Yhdysvaltojen ydinpommituksen jälkeen, Kiinan miehitys päättyy.

1946–1949 Tšiang Kai-šekin nationalistien Kuomintangin eli Kiinan kansallispuolueen ja Maon johtamien kommunisten välinen verinen sisällissota.

1949 Maon kommunistit voittavat, Tšiang Kai-šek pakenee kannattajineen Taiwanille.

1951 Brittien hallinnoiman Hongkongin ja Kiinan raja suljetaan. Ip Man ei pääse koskaan palaamaan Foshaniin.

Mika Siltala