/ Blogi

1998

”To maintain the dreams, 
it’s very important to have ceremonies”
–Abilem Lum, Shaman, Temiyari tribe

R&A tapetoi Helsingin kallisarvoisella erikoispainotekniikalla toteutetuilla julisteilla, joissa Jeffrey Lebowskin psykedeeliset silmälasit kiiltelevät hypnoottisesti.

Pieniä ongelmia saattaa ilmaantua elokuvakopioiden metsästyksessä. Pekka Lanerva soittaa japanilaiseen tuotantoyhtiöön:
”Pitkällisen etsinnän jälkeen sain Japanista jonkun, se oli pakko olla Tokiossa, puhelinnumeron. Sitten soitan siihen ja kyselen leffatoimistoa niin ne on siellä ihan ihmeissään ja kauhea huutelu, että saadaan joku joka puhuu englantia puhelimeen. Sitten käy selville, että se on puhelinkioski keskellä Tokiota, tai siis joku tämmöinen yleinen puhelin joka tapauksessa. Sieltä on kaikki huudellut koko ajan, että `Kuka osaa englantia? Täällä on joku, jolla on kauhea hätä ja puhuu englantia. Sitten ne avuliaasti selvitti, että tämä on nyt vain tällainen yleinen puhelin, ei me tiedetä mistään elokuvatoimistosta eikä elokuvista mitään.”

Ohjelmistossa:
Francois Ozon: Regarde la mer | Harmony Korine: Gummo | Claude Miller: La classe de neige | Joel & Ethan Coen: The Big Lebowski

Vieraita:
Masato Harada, Ivan Cardoso

1999

“Chung King Mansions, Hongkongin valtasuonen Nathan Roadin alkupäässä nököttävä rähjäinen ja saastainen betonikolossi muistetaan Wong Kar-wain neonvärejä sykkivän Chungking Expressin tapahtumapaikkana. Huumediilerit, prostituoidut ja kaikenlaiset hämäräveitikat päiväntasaajan tuolta puolen hoitelevat siellä epämääräisiä bisneksiään sadoissa majoitusliikkeissä. Rullalaudan kokoisia torakoita vilisevä New Asia Guest House on toiminut kiinalaiselokuvia metsästävien R&A-delegaatioiden tukikohtana 90-luvun alusta saakka. Murtautuminen 16-kerroksisen korttelisokkelon katolle paloportaita pitkin ja auringonnousuun asti kestävät kattobileet kuuluvat Hongkongin elokuvafestivaalille vuosittain osallistuvien R&A-veteraanien rakkaimpiin rituaaleihin.”
Jouni Hokkanen, festivaalityöryhmän jäsen

 Ohjelmistossa:
Todd Solondz: Happiness | Veikko Aaltonen: Rakkaudella Maire | Guy Maddin -retrospektiivi | Darren Aronofsky: Pi

 Vieraita:
Brian O’Hara, Michael Shamberg

 2000

”When we are inside a film, 
we are on a hypnotic voyage”:

Festivaali aloittaa uuden perinteen, jossa festarin kuvittajaksi kutsutaan vuosittain kotimainen sarjakuvataiteilija. Ensimmäinen piirtäjä on Kati Kovacs. Vuosien varrella R&A:lle ovat tehneet kuvituksia Ville Pirinen (2001), Katja Tukiainen (2002), Jukka Pylväs (2003), Ville Tietäväinen (2004), Matti Hagelberg (2005) ja Marko Turunen (2006).  20. festivaalin kuvittaja on festarin pitkäaikainen graafikko Samppa Ranta.  Sampan jälkeen kuvittajana on toiminut Sari Penni (2008), Vertti Teräsvuori (2009), Tommi Musturi (2010), Ville Tiihonen (2011) ja Mari Ahokoivu (2012).

“Ohjaaja Daniel Calparsoro vieraili Asfalto-elokuvansa kanssa. Festarin avajaisbileiden jatkojenjatkoilla Calparsoro innostui Alamaailman Vasaroiden musiikista ja julisti käyttävänsä sitä seuraavassa elokuvassaan. Aamuyöllä festivaalityöryhmän väki luovutti, mutta Calparsoro ei suostunut lähtemään nukkumaan. Seuraavana päivänä Calparsoroa ei kuulunut haastatteluihin – eikä häntä juuri tavattu myöhemminkään. Ilmeisesti Calparsoro selvisi hengissä takaisin Madridiin, koska leffoja on valmistunut Asfalton jälkeenkin.”
Kalle Kinnunen, festivaalityöryhmän jäsen

Festivaalin kävijämäärä nousee 33 000:een.

Ohjelmistossa:
Sofia Coppola: Virgin Suicides | Takeshi Miike: Audition | Virgine Despentes & Coralie Trinh Thi: Baise-moi | Harrmony Korine: julien donkey-boy | Sebastián Cordero: Ratas, ratones, rateros

 Vieraita:
Aleksander Sokurov, Virgine Despentes & Coralie Trinh Thi

 2001

“Runsaan viikon ajan valkokankailla vuodatettiin verta litroittain ja harrastettiin estotonta seksiä. Ja minkälaista seksiä! Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla oli tänä vuonna tarjolla perinteisen avioliiton ulkopuolisen seksin lisäksi harvoin nähtyä vammaisseksiä, sekarotuista seksiä, sadomasokistista seksiä, homoseksiä sekä puhdasta raiskausta. Festivaalien elokuvat keskittyivät siis kahteen ihmiselämää olennaisesti leimaavaan aktiin.”
-Nina Gimishanov, Film-O-Holic, 2001

Ohjelmistossa:
Hayao Miyazaki: Princess Mononoke | Kim Ki-Duk: Isle | Patrice Chereau: Intimacy | Jean Pierre Jeunet: Amélie | Markku Pölönen: Emmauksen tiellä

 Vieraita:
Baz Luhrmann, Min Kyo-dong, Jonathan Glazer

 

2002

“Imelää, mutta niin iki-ihanaa! Oikeudenmukaista, kaunista, romanttista ja suurta. Sitä kaikkea on nykyintialainen elokuva, Bollywoodiksikin kutsuttu. Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -elokuvajuhlien kautta se saapuu vihdoin myös Suomeen.”
Kainuun sanomat, 24.9.2002

Bollywood-kuume valtaa Suomen ja Kabhi Khushi Kabhie Ghamin (Ilon päiviä, surun päiviä) tuottaja Yash Johar käy kylässä.

Yleisö kohisee festivaalin nettisivuilla ilmiön sivuvaikutuksista: Joku katsojista on eläytynyt kolmituntiseen spektaakkeliin niin tiiviisti, että ei raaskinut poistua salista hetkeksikään. Näytöksen jälkeen paikallistetaan Maximin permannolta istuin, jonka selkänoja on märkä parvelta valuneesta virtsasta.

Festivaalin kävijämäärä ylittää 40 000.

Ohjelmistossa:
Karan Johar: Kabhi Khushi Kabhie Gham… | Terry Zwigoff: Ghost World | Alfonso Cuarón: Ja äitiäs kans | Gaspar Noé: Irreversible | Richard Kelly: Donnie Darko

 Vieraita:
Lukas Moodysson, Anne Parillaud, Robby Müller, Yash Johan, Faster Pussycat Kill! Kill! -tytöt Tura Santana, Lori Williams ja Haji