Terence Davies

Terence_Davies

Terence Davies (s. 1945) on englantilainen ohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja näyttelijä. Hän syntyi Liverpoolissa työväenluokan perheeseen. Davies oli nuorin perheen kymmenestä lapsesta. Hän sai katolisen kasvatuksen, mutta on myöhemmin julistautunut ateistiksi. Davies on kuvaillut tiukan uskonnollisuuden vaikuttaneen negatiivisesti omaan teini-ikäänsä ja ymmärrykseensä omasta homoseksuaalisuudestaan.

Lopetettuaan koulun 16-vuotiaana hän työskenteli muun muassa kirjanpitäjänä kunnes aloitti opiskelun Coventryn teatterikoulussa. Opiskellessaan hän käsikirjoitti ensimmäisen omaelämäkerrallisen lyhytelokuvansa nimeltä Children (1976), joka on ensimmäinen osa Daviesin alter egon Robert Tuckerin elämästä kertovasta trilogiasta. Valmistuttuaan The Terence Davies Trilogy (1983) palkittiin ja esitettiin useilla elokuvafestivaaleilla.

Daviesin Liverpoolin historiaa ja muutosta tarkasteleva palkittu dokumentti Of Time and The City (2008) sai ensiesityksenä Cannesin elokuvafestivaaleilla. R&A:ssa esitettävä Daviesin uusin elokuva A Quiet Passion (2016) kertoo amerikkalaisen runoilijan Emily Dickinsonin elämästä.

Anna Järviluoma

Filmografia

●      A Quiet Passion, 2016

●      Sunset Song, 2015

●      Syvänsininen meri, 2011

●      Of Time and The City, 2008

●      Sydän vieraassa talossa, 2000

●      The Neon Bible, 1995

●      Päivä painuu mailleen, 1992

●      Rakkaat muistot, 1988

●      The Terence Davies Trilogy, 1983