Selma Vilhunen

Selma Vilhunen (s. 1976) on ansioitunut fiktio- ja dokumenttielokuvien tekijä, joka on palkittu kaksi kertaa Tampereen lyhytelokuvajuhlien kotimaisen kilpailun pääpalkinnolla (dokumenttielokuvat Minun pikku elefanttini, 2002 ja Ponitytöt, 2008). Lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012) sai kansainvälistä huomiota ja oli Oscar-ehdokkaanakin.

Vilhusen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva TYTTÖ NIMELTÄ VARPU (2016) sulattaa yhteen monia ohjaajan mielessä pyörineitä teemoja: jo yhdessä Petri Kotwican kanssa käsikirjoitettu Koti-ikävä (2005) käsitteli perheteemaa. Laulu-dokumentissa (2014) ohjaaja sivusi isän etsintää, joka on Varpussakin keskeinen. Pietà-lyhytelokuvastaan (2007) Vilhunen on poiminut heikkouden ja vahvuuden välisen jännitteen.

Syvälle nuoren tytön toiveisiin menevä elokuva näyttää, ettei ole vain yhtä tapaa rakastaa ja olla perhe. Vilhunen on omaa luokkaansa nuorten ohjaajana ja ymmärtäjänä: kysyy herkkyyttä ja vaistoa antaa nuorille näyttelijöille ja heidän hahmoilleen juuri niin paljon tilaa ja aikaa kuin he tarvitsevat.

Niina Holm

Filmografia

  • Tyttö nimeltä Varpu / Little Wing, 2016
  • Tyttö ja koirat (lyhyt), 2014
  • Nordic Factory, 2014
  • Laulu (dokumentti), 2014
  • Disco (lyhyt dokumentti), 2013
  • Pitääkö mun kaikki hoitaa? (lyhyt), 2012
  • Ponitytöt (dokumentti), 2008
  • Pietà (tv-elokuva), 2007
  • Jätkät (lyhyt dokumentti), 2006
  • Minun pikku elefanttini (lyhyt dokumentti), 2003
  • Welcome to the Day 6 of the Iraq War (lyhyt dokumentti), 2003
  • Risteys (lyhyt), 2002
  • Ruutana (lyhyt), 2001
  • Päivä isän kanssa (lyhyt dokumentti), 1999
  • Tämä hetki (lyhyt dokumentti), 1999