Richard Linklater

Richard Linklater (s. 1960) on sukupolvensa tunnustetuimpia amerikkalaisohjaajia. Hänet tunnetaan parhaiten elokuvista Boyhood (2014) ja Rakkautta ennen aamua (1995) sekä sen kahdesta jatko-osasta Rakkautta ennen auringonlaskua (2004) ja Rakkautta ennen keskiyötä (2013). Linklater käsikirjoittaa useimmat elokuvansa itse ja niissä on usein paljon dialogia.

Linklater saavutti kulttisuosiota jo aikaisilla elokuvillaan Slacker (1991) ja Surutta? Sekaisin (1993), joista ensimmäinen lasketaan yhdeksi merkittäväksi ”Sukupolvi X:n” tuntoja kuvanneeksi elokuvaksi. Jälkimmäinen taas on nykyään nuoruuskuvauksien klassikko.

Vuonna 1995 alkanut ”Rakkautta ennen” -trilogia nosti Linklaterin suurten ohjaajanimien joukkoon ja vuoden 2014 Boyhood viimeistään vahvisti tämän aseman. 12 vuoden aikana kuvattu Boyhood sai kuusi Oscar-ehdokkuutta ja voitti muun muassa parhaan draamaelokuvan ja ohjauksen Golden Globe -palkinnot.

Puheliaista indiedraamoista tunnetun Linklaterin taloudellisesti menestynein elokuva on kuitenkin Jack Black -komedia The School of Rock (2003).

Surutta? Sekaisin -elokuvan henkinen jatko-osa Everybody Wants Some!! (2016) on Richard Linklaterin kahdeksastoista pitkä elokuva.

Tommi Kumén

Filmografia

  • Everybody Wants Some!!, 2016
  • Boyhood, 2014
  • Rakkautta ennen keskiyötä, 2013
  • Bernie, 2011
  • Me and Orson Welles, 2008
  • Fast Food Nation, 2006
  • Hämärän vartija, 2006
  • Bad News Bears – karhukoplan paluu, 2005
  • Rakkautta ennen auringonlaskua, 2004
  • The School of Rock, 2003