Rax Rinnekangas

Rax Rinnekangas copy

Rax Rinnekangas (Reijo Rinnekangas, s. 1954) on kansainvälisesti menestynyt suomalainen elokuvaohjaaja, valokuvaaja ja kirjailija. Menestyneiden elokuvien lisäksi Rinnekangas tunnetaan valokuvistaan, joista on pidetty yli 50 näyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Hän on ohjannut, käsikirjoittanut ja kuvannut muun muassa viisiosaisen dokumenttisarjan Maailman Viisi Mestaritaloa (2011) sekä ohjannut YLE TV1:ssä esitetyn dokumentin Suomalainen ajatus (2010). Hänen tuorein dokumenttinsa Ympyrät & kivet saa ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla. Rinnekangas on ansainnut lukuisia palkintoja, muun muassa valokuvataiteen valtionpalkinnon (1989), kirjallisuuden valtionpalkinnon (1992), Varsinais-Suomen taidepalkinnon (2003) sekä Juryn erikoispalkinnon Montrealissa FIFA:N kansainvälisillä taide-elokuvafestivaaleilla (2007). Lisäksi Helsingin juhlaviikot järjesti laajan katselmuksen hänen töistään vuonna 2011.

Julia Falck

Filmografia

  • Ympyrät & kivet, 2016
  • Theon talo, 2015
  • Luciferin viimeinen elämä, 2013
  • Åken takki, 2013 (Documentary short)
  • Veden peili, 2012
  • Maailman Viisi Mestaritaloa, 2011
  • Matka Edeniin, 2011
  • Suomalainen ajatus, 2010 (Documentary)