Pablo Trapero

Pablo Trapero (s. 1971) on argentiinalainen tuottaja ja elokuvaohjaaja. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, draamakomedia Mundo grúa (1999), voitti kriitikoiden palkinnon Venetsiassa. Elokuva kertoo miehestä, joka yrittää työpaikalta irtisanomisen jälkeen tulla toimeen elämässä.

Useat Traperon elokuvista ovat saaneet ensi-iltansa tunnetuilla kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Esimerkiksi rikosdraama El Bonaerense (2002) sai ensi-iltansa Cannesissa, komediallinen draama Familia rodante (2004) puolestaan Venetsiassa ja draama Born and Bred (2006) Torontossa.

Muita hänen tunnetuimpia ja arvostetuimpia elokuviaan ovat muun muassa Lion’s Den (2008), Carancho (2010) ja White Elephant (2012). Lion’s Den kertoo tarinan äidistä, joka kasvattaa lastaan argentiinalaisessa vankilassa. Elokuva on kilpaillut muun muassa Kultaisesta palmusta Cannesin elokuvajuhlilla. Elokuvat Carancho ja White Elephant ovat puolestaan kilpailleet Cannesissa Un Certain Regard -kilpasarjassa.

Traperon tuorein elokuva, El Clan (2016 R&A), voitti Hopeisen leijonan parhaasta ohjauksesta Venetsian elokuvajuhlilla. Elokuva on tositarina Puccion perheestä, joka kidnappasi ja murhasi ihmisiä 80-luvun Argentiinassa.

Anna Salonen

Filmografia

  • El Clan, 2015
  • Venice 70: Future Reloaded, 2013
  • 7 días en La Habana, 2012
  • White elephant, 2012
  • Carancho, 2010
  • Stories on Human Rights, 2008
  • Lion’s Den, 2008
  • Born and Bred, 2006
  • Familia rodante, 2004
  • El bonaerense, 2002
  • Mundo grúa, 1999