Oliver Stone

Oliver Stone (s. 1946) on yhdysvaltalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja, joka tunnetaan puhuttavista elokuvistaan. Hän on voittanut kahdesti Oscarin parhaasta ohjauksesta elokuvissa Platoon – nuoret sotilaat (1986) ja Syntynyt 4. heinäkuuta (1989) sekä kerran parhaasta käsikirjoituksesta elokuvassa Keskiyön pikajuna (1978).

Stone on Vietnamin sodan veteraani. Palattuaan sodasta hän opiskeli elokuvan tekoa synnyinkaupunkinsa New Yorkin yliopistossa, jossa häntä opetti mm. Martin Scorsese. Hänen uransa ensimmäinen lyhytelokuva Last year in Viet Nam (1971) ammensi ohjaajan omista muistoista rintamalta. Vietnamin sotaa hän käsitteli myös kolmessa muussa elokuvassaan.

Stonen elokuvien saamat yhteensä 31 Oscar-ehdokkuutta ovat taanneet hänelle paikan Hollywoodin legendojen joukossa.

Janne Puumalainen

Filmografia

  • Snowden, 2016
  • Mi Amigo Hugo, 2014
  • Castro in Winter, 2012
  • Raakalaiset, 2012
  • Wall Street: Money Never Sleeps, 2010
  • South of the Border, 2009
  • W., 2008
  • World Trade Center, 2006
  • Aleksanteri, 2004
  • Comandante, 2003
  • Minä päivänä tahansa, 1999