John Carney

John Carney (s. 1972) on irlantilainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan erityisesti musiikkiaiheisista elokuvistaan Once (2007) ja Uusia alkuja (2013). Myös uutuus Sing Streetissä (2016) on musiikkiteema ja se pohjautuu dublinilaislähtöisen Carneyn omiin muistoihin nuoruuden bändikuvioista.

Carney soitti ennen elokuvauraansa bassoa The Frames -rockbändissä. Hän ohjasi musiikkivideoita ja lyhytelokuvia ennen ensimmäistä pitkää elokuvaansa November Afternoon (1996).

Carneyn neljäs elokuva Once oli hänen iso kansainvälinen läpimurtonsa. Se on tarina dublinilaisen katumuusikon ja tšekkiläisen maahanmuuttajatytön kohtaamisesta. Elokuva, jonka miespääosaa näytteli Carneyn vanha Frames-bändikaveri Glen Hansard, voitti parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Vuoden 2013 Uusia alkuja oli Carneyn ensimmäinen Amerikassa tehty elokuva. New Yorkin musiikkibisnekseen sijoittuvan elokuvan pääosissa olivat Keira Knightley, Mark Ruffalo ja Maroon 5:n keulakuva Adam Levine.

Tommi Kumén

Filmografia

  • Sing Street, 2016
  • Uusia alkuja, 2013
  • The Rafters, 2012
  • Zonad, 2009
  • Once, 2007
  • Kuoleman rajalla, 2001