J.A. Bayona

Juan Antonio Bayona (s. 1975) on espanjalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Bayona tunnetaan elokuvistaan Orpokoti (2007) ja Selviytyminen (2012). Ennen pitkiä elokuviaan Bayona ohjasi musiikkivideoita ja mainoksia sekä kaksi lyhytelokuvaa.

Intiimi kauhuelokuva Orpokoti, jota Bayonan ystävä Guillermo Del Toro oli tuottamassa, oli Bayonan ensimmäinen pitkä ohjaus. Elokuva oli kansainvälinen arvostelu- ja yleisömenestys. Se voitti seitsemän Goya-palkintoa, joka on Espanjan elokuva-alan arvostetuin palkinto. Bayona itse sai parhaan uuden ohjaajan palkinnon.

Bayonan seuraava elokuva, vuoden 2004 Intian valtameren tsunamikatastrofia näyttävästi, mutta uskottavasti kuvannut Selviytyminen, oli myös menestys. Elokuva voitti muun muassa viisi Goyaa ja toi Bayonalle parhaan ohjaajan palkinnon.

Bayonan kolmas elokuva A Monster Calls (2016) on fantasiaseikkailu, joka pohjautuu Patrick Nessin samannimiseen kirjaan.

Elokuviensa lisäksi Bayona on ohjannut myös kaksi Penny Dreadful -tv-sarjan jaksoa. Hänen seuraava projektinsa on Jurassic Park -elokuvasarjan vielä vailla nimeä oleva viides osa.

Tommi Kumén

Filmografia

  • A Monster Calls, 2016
  • Selviytyminen, 2012
  • Orpokoti, 2007