Isao Takahata

Japanilaisen animen mestari Isao Takahata (s. 1935) perusti Studio Ghiblin yhdessä Hayao Miyazakin kanssa. Sitä ennen hän ohjasi anime-elokuvia Studio Toei Dogassa, jossa hän myös tutustui Miyazakiin.

Toisin kuin animaattorinakin toiminut Miyazaki, Takahata on alusta asti keskittynyt ohjaamiseen. Takahatan tunnetuimpia töitä ovat Horus, auringon prinssi (1968), Tulikärpästen hauta (1988) ja Pom Poko (1994).

Takahata on toiminut myös tuottajana Miyazakin ohjauksissa Tuulen laakson Nausicaä (1984) ja Laputa (1986). Takahata tekee edelleen yhteistyötä Miyazakin kanssa Studio Ghiblissä.

Takahata on kertonut ihailevansa italialaista neorealismia ja ranskalaisia uuden aallon elokuvia. Hän myös opiskeli ranskalaista kirjallisuutta Tokion yliopistossa. Hänen elokuviensa onkin sanottu pohjaavan enemmän realismiin, kun taas Miyazaki nojaa puhtaasti fantasiaan.

Kaisa Paavilainen

Filmografia

  • Prinsessa Kaguyan taru (Kaguya-hime no monogatari), 2013
  • Akage no An: Gurîn Gêburuzu e no michi, 2010
  • Fuyu no hi, 2003
  • Naapurini Yamadat, 1999
  • Pom Poko (Heisei tanuki gassen Pom poko), 1994
  • Omohide poro poro, 1991
  • Tulikärpästen hauta (Hotaru no haka), 1988
  • Yanagawa horiwari monogatari (dokumentti), 1987
  • Sero hiki no Gôshu, 1982
  • Jarinko Chie, 1981
  • Panda, panda! – Sirkuseläimet pulassa (lyhytelokuva), 1973
  • Panda, panda! (Panda kopanda) (lyhytelokuva), 1972
  • Horus, auringon prinssi (Taiyô no ôji Horusu no daibôken), 1968