Brillante Mendoza

Brillante Mendoza (s. 1960) on filippiiniläinen elokuvaohjaaja, joka opiskeli Santo Tomasin taideyliopistossa. Tuotteliaan ohjaajan esikoiselokuva Masahista sai ensi-iltansa vuonna 2005. Tämän jälkeen hän on ohjannut peräti 16 pitkää elokuvaa, kolme lyhytelokuvaa sekä yhden dokumenttielokuvan.

Hänet palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana elokuvastaan Kinatay (2009). Samana vuonna valmistunut Lola (2009) voitti parhaan elokuvan palkinnon Dubain elokuvafestivaaleilla. Hänen elokuviansa on noteerattu myös Berliinin sekä Venetsian elokuvafestivaaleilla.

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla nähtävä Ma’ Rosa (2016) oli ehdolla Cannesin Kultaisen palmun palkinnon saajaksi. Filippiiniläisnäyttelijä Jaclyn Jose voitti Cannesissa parhaan naisnäyttelijän palkinnon ensimmäisenä kaakkoisaasialaisena naisena.

Mendozaa on kuvailtu neorealistiksi, jonka elokuvat heijastelevat filippiiniläistä yhteiskuntaa, jossa tavalliset ihmiset joutuvat epätavallisiin tilanteisiin.

Kaisa Paavilainen

Filmografia

  • Ma’ Rosa, 2016
  • Asia sanmenkyô, 2016
  • Taklub, 2015
  • Sapi, 2013
  • Venice 70: Future Reloaded (Documentary), 2013
  • Ang Kamera (Short), 2013
  • Thy Womb, 2012
  • Captive, 2012
  • 60 Seconds of Solitude in Year Zero, 2011
  • Quattro Hongkong 2 (segment “Purple”), 2011
  • Purple (Short), 2011
  • Ayos ka (Short), 2011