29th Rakkautta & Anarkiaa http://hiff.fi Helsinki International Film Festival 15.-25.9.2016 Thu, 08 Dec 2016 09:04:51 +0000 fi-FI hourly 1 Kansainvälistä lyhytelokuvapäivää vietetään jälleen 21. joulukuuta http://hiff.fi/uutiset/2016/12/07/kansainvalista-lyhytelokuvapaivaa-vietetaan-jalleen-21-joulukuuta/ http://hiff.fi/uutiset/2016/12/07/kansainvalista-lyhytelokuvapaivaa-vietetaan-jalleen-21-joulukuuta/#respond Wed, 07 Dec 2016 13:00:51 +0000 http://hiff.fi/?p=32703 Kansainvälistä lyhytelokuvapäivää vietetään jälleen 21. joulukuuta kymmenissä maissa. Myös R&A on tänä vuonna mukana järjestämässä lyhytelokuvapäivää, jossa kuka vain voi pistää pystyyn oman POP-UP tapahtuman niin kotona, teatterissa tai kahvilassa tilaamalla valmiiksi kuratoidun ja ilmaisen leffapaketin. Järjestäjät voivat valita ohjelmistonsa jopa kymmenestä valmiiksi räätälöidystä paketista tai näyttää vaikkapa omia lyhytelokuvia. R&A tarjoaa syyskuisella festivaalilla yleisön hurmanneen Ninja Thybergin retrospektiivinäytöksen, joka sisältää ruotsalaisohjaajan viisi elokuvaa vuosilta 2013-2015.

H-hetkeen asti julkaistaan päivittäin myös uusi elokuva lyhytelokuvapaiva.fi-sivustolla sekä Lyhytelokuva-nimisessä mobiilisovelluksessa. Elokuvavalinnat ovat tunnettujen kulttuurivaikuttajien tekemiä, paketeista puolestaan vastaavat Suomen elokuvasäätiö, mediataiteen levityskeskus AV-arkki, festivaalit Rakkautta & Anarkiaa, Turku Animated Film Festival ja Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali sekä Future Shorts Finland ja Kino Euphoria. Pop up -näytösten lisäksi lyhytelokuvista voi nauttia Doc Loungen ja Future Shortsin ennakkoklubeilla.

Lyhytelokuvapäivää tekevät: Yle Teema, Suomen elokuvasäätiö, AVEK, AV-Arkki, Future Shorts Finland, Tampereen elokuvajuhlat, Turku Animated Film Festival, Rakkautta & Anarkiaa, Doc Lounge ja Euphoria Borealis ry sekä kymmenet pop up -teatterinpitäjät. Lyhytelokuvapäivä huipentuu 21.12.2016 Yle Teemalla kolmen tunnin lyhytelokuvaputkeen.

Järjestä kohtaus ja ole mukana tekemässä lyhytelokuvapäivää!

www.lyhytelokuvapaiva.fi
www.facebook.com/lyhytelokuvapaiva/
www.twitter.com/Lyhytelokuva
www.instagram.com/lyhytelokuva/
www.lyhytelokuvapaiva.fi/sovellus

#lyhytelokuvapäivä

 

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/12/07/kansainvalista-lyhytelokuvapaivaa-vietetaan-jalleen-21-joulukuuta/feed/ 0
Norjalainen Louder Than Bombs on vuoden paras pohjoismainen elokuva http://hiff.fi/uutiset/2016/11/01/norjalainen-louder-than-bombs-on-vuoden-paras-pohjoismainen-elokuva/ http://hiff.fi/uutiset/2016/11/01/norjalainen-louder-than-bombs-on-vuoden-paras-pohjoismainen-elokuva/#respond Tue, 01 Nov 2016 12:36:49 +0000 http://hiff.fi/?p=32657 Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 elokuvapalkinnon saivat ohjaaja-käsikirjoittaja Joachim Trier, käsikirjoittaja Eskil Vogt ja tuottaja Thomas Robsahm elokuvasta LOUDER THAN BOMBS.

R&A-festivaalin vuoden 2015 avajaiselokuva LOUDER THAN BOMBS sai myöhään tiistai-iltana (1.12.2016) ensimmäisenä norjalaisena elokuvana POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINNON, joka on yksi tavoitelluimmista eurooppalaisista elokuva-alan palkinnoista. Palkintotilaisuus, johon HKK Tanskan kruununprinssi Frederik osallistui, pidettiin Kööpenhaminassa parhaillaan käynnissä olevan Pohjoismaiden ministerineuvoston varsinaisen istunnon yhteydessä.

Kaikki tämän vuoden palkintoehdokkaat esitettiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla omassa esityssarjassaan.

350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) arvoinen rahapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Tarkoituksena on korostaa, että elokuva taiteenlajina on näiden kolmen päätekijän tiiviin yhteistyön tulos.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa hallinnoi Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto. Lisätietoja saa rahaston sivustosta www.nordicfilmandtvfund.com.

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/11/01/norjalainen-louder-than-bombs-on-vuoden-paras-pohjoismainen-elokuva/feed/ 0
Burleskissa kaikki kehot ovat kauniita http://hiff.fi/extrat/2016/10/03/burleskissa-kaikki-kehot-ovat-kauniita/ http://hiff.fi/extrat/2016/10/03/burleskissa-kaikki-kehot-ovat-kauniita/#respond Mon, 03 Oct 2016 07:22:29 +0000 http://hiff.fi/?p=32572 

Burleski on taidemuoto, jossa kehojen moninaisuutta juhlistetaan. Helsinki Burlesquen Bettie Blackheart ja Drag me to HELin Lola Vanilla keskustelivat burleskin tavasta rikkoa kauneusihanteita League of Exotic Dancers-elokuvan esityksen yhteydessä järjestämällään klubilla.

Dubrovnikin pienelle lavalle sataa konfettia. Kultainen glitter pölähtää, kun tanssija riisuu hanskansa vihellysten saattelemana. Helsinki Burlesquen Bettie Blackheart pyörittää tulisia tasseleita. Se on hänen tapansa taistella kaikenlaisten kehojen puolesta.

”Taistelu kehomme kanssa käydään joka ikinen päivä. Jokainen meistä, jopa huippumallit. Meille tyrkytetään epävarmuutta. Sillä aikaa poliitikot tekevät päätöksiä huomaamattamme, koska meillä on kiire miettiä sitä, ovatko hampaamme tarpeeksi valkoiset,” Bettie Blackheart kertoo.

Drag me to HELin Lola Vanilla, toinen illan juontajista, komppaa.

”Teemme tätä osoittaaksemme, että kaikki kehot ovat kauniita. Todistan sitä itselleni joka päivä myös.”

Lavalta astuessaan hän on yhtä epävarma kuin kaikki muutkin, mutta lavalla epävarmuudet haihtuvat.

Elokuvanäytökseen ja sen ohessa järjestettävään klubi-iltaan saapunut yleisökin on pukeutunut värikkäästi. Jo elokuvassa kuulunut vislaus on omaksuttu, ja se kuuluu klubeille. Kun joku riisuu rintaliivit, sille kuuluukin hurrata.

LEAQUE OF EXOTIC DANCERS -elokuva kertoo burleskin kulta-ajasta 50–70-luvuilla. Sen nykyään vanhentuneet tähdet ovat pitkälti ronskeja rouvia, joiden huumorintaju on rosoista ja kaipuu itsenäisyyteen vahvaa. Elokuvan teemoista itsemääräämisoikeus on vahvin: naiset halusivat kotivaimoiksi ryhtymisen sijaan toteuttaa itseään ja tienata omat rahansa.

Bettie Blackheart on tehnyt burleskia kymmenen vuotta ja tuntee henkilökohtaisesti elokuvassa nähdyt naiset.

”He todellakin ovat juuri sellaisia. Yhdeksänkymppisiä, jotka laukovat vaikka minkälaisia juttuja.”

”Elokuva osoittaa, ettei ikinä ole ollut sellaista konservatiivista burleskimaailmaa, jossa tanssitaan kauniisti viuhkojen kanssa. Siinä on aina ollut jotain roisia,” Lola Vanilla lisää.

Bettie Blackheart jatkaa: ”Viisikymmentäluvulla tanssijat ehkä olivat ulkonäöltään kapeammassa muotissa, mutta he kyseenalaistivat naisen aseman kotivaimona tai sihteerikkönä.”

Kun porno tuli elokuvateattereihin ja live-esiintyminen muuttui strippaukseksi ja tankotanssiksi, burleski Las Vegas -viihteenä katosi. Nykyään burleski on enemmänkin alakulttuuri, mutta vanhan ajan burleskitähtiä ja uusia tekijöitä yhdistää luovuus ja vapaus. He itse haluavat esiintyä ja sanelevat ehdot esiintymiselleen.

Viisi vuotta burleskia harrastanut Ansa Ikonikin mieltyi burleskiin juuri siksi, että sai itse olla oma ohjaajansa, puvustajansa ja koreografinsa. Burleski myös yhdisti tanssin ja esiintymisen hänelle sopivan humoristisella tavalla.

Myös yleisö saa Lola Vanillan mukaan vapautua.

”Ihmiset voivat meidän tapahtumissamme olla sellaisia kuin haluavat, edes sen yhden illan.”

Teksti ja kuva: Mirja Kolttola

Videossa tunnelmia R&A:n burleskiklubilta.

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/10/03/burleskissa-kaikki-kehot-ovat-kauniita/feed/ 0
R&A-kiertuepaikkakunnat on julkaistu http://hiff.fi/uutiset/2016/09/28/ra-kiertuepaikkakunnat-on-julkaistu/ http://hiff.fi/uutiset/2016/09/28/ra-kiertuepaikkakunnat-on-julkaistu/#respond Wed, 28 Sep 2016 13:18:17 +0000 http://hiff.fi/?p=32562 Rakkautta & Anarkiaa tuo ohjelmistoaan ja festivaalitunnelmaa myös Kehä III:n ulkopuolelle. R&A-kiertue järjestetään Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin syyskuun lopulta alkaen tämän vuoden loppuun saakka. Kiertue-elokuvia tulevat esittämään muun muassa maakuntateatterit, elokuvakerhot, erilaiset tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut.

R&A-kiertuenäytöksiä tullaan näkemään lähes kolmellakymmenellä paikkakunnalla pääsääntöisesti syyskauden 2016 aikana. Näytöksiä järjestetään mm. Turussa, Tampereella, Oulussa, Seinäjoella, Hämeenlinnassa sekä Joensuussa. Esitykset ulottuvat aina Rovaniemelle, Kemijärvelle sekä Inariin saakka. Kiertuetietoja päivitetään yhä. Ajantasaiset tiedot kaupungeista, päivämääristä ja näytösajoista löytyvät täältä.

Laatuelokuvia meiltä ja muualta

Kiertueohjelmistossa nähdään niin lastenelokuvia, kotimaisia indie-tuotantoja kuin kansainvälisiä elokuvahelmiäkin. Ohjelmistossa nähdään esimerkiksi R&A:n yleisökilpailun voittajaksi valittu LES COWBOYS. Se on käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ja jopa säveltäjänä ansioituneen Thomas Bidegainin esikoisohjaus. Bidegain on käsikirjoittanut muiden muassa Jacques Audiardin ohjaamat ylistetyt ja palkitut teokset Profeetta, Luihin ja ytimiin ja Dheepan. LES COWBOYS on Ranskan maaseudulle sijoittuva perhedraama kadonnutta tytärtä ja siskoa etsivistä isästä ja pojasta. Hyväntuulinen MISS IMPOSSIBLE – HANKALAN MAINEESSA palkittiin Euroopan elokuva-akatemian nuoren yleisön valintana vuonna 2016. Elokuvassa 13-vuotias Aurore haaveilee bänditouhuista ja riitelee vanhempiensa kanssa. Suomeksi tekstitetty elokuva on tilattavissa R&A-kiertueen kautta poikkeuksellisesti kevään 2017 loppuun saakka.

Kiertueohjelmistossa nähdään vahvaa osaamista Puolan nousevilta elokuvantekijöiltä. Kiertue-elokuvat THESE DAUGHTERS OF MINE, THE LAST FAMILY sekä UNITED STATES OF LOVE tullaan näkemään liki kymmenellä paikkakunnalla loka-marraskuussa yhteistyössä Puolan elokuvaviikkojen kanssa. Kiertueen elokuvat saivat ensiesityksensä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 15.–25.9.

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/09/28/ra-kiertuepaikkakunnat-on-julkaistu/feed/ 0
Rakkautta & Anarkiaa -kiertue tuo festivaalin helmiä Helsingin ulkopuolelle http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/28/rakkautta-anarkiaa-kiertue-tuo-festivaalin-helmia-helsingin-ulkopuolelle/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/28/rakkautta-anarkiaa-kiertue-tuo-festivaalin-helmia-helsingin-ulkopuolelle/#respond Wed, 28 Sep 2016 13:03:55 +0000 http://hiff.fi/?p=32559 Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa, tuttavallisemmin R&A, tuo ohjelmistoaan ja festivaalitunnelmaa myös Kehä III:n ulkopuolelle. R&A-kiertue järjestetään Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin syyskuun lopulta alkaen tämän vuoden loppuun saakka. Kiertue-elokuvia tulevat esittämään muun muassa maakuntateatterit, elokuvakerhot, erilaiset tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut. Kiertueen elokuvat saivat ensiesityksensä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 15.–25.9.

Laatuelokuvia meiltä ja muualta

Kiertueohjelmistossa nähdään niin lastenelokuvia, kotimaisia indie-tuotantoja kuin kansainvälisiä elokuvahelmiäkin. Ohjelmistossa nähdään esimerkiksi R&A:n yleisökilpailun voittajaksi valittu LES COWBOYS. Se on käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ja jopa säveltäjänä ansioituneen Thomas Bidegainin esikoisohjaus. Bidegain on käsikirjoittanut muiden muassa Jacques Audiardin ohjaamat ylistetyt ja palkitut teokset Profeetta, Luihin ja ytimiin ja Dheepan. LES COWBOYS on Ranskan maaseudulle sijoittuva perhedraama kadonnutta tytärtä ja siskoa etsivistä isästä ja pojasta. Hyväntuulinen MISS IMPOSSIBLE – HANKALAN MAINEESSA palkittiin Euroopan elokuva-akatemian nuoren yleisön valintana vuonna 2016. Elokuvassa 13-vuotias Aurore haaveilee bänditouhuista ja riitelee vanhempiensa kanssa. Suomeksi tekstitetty elokuva on tilattavissa R&A-kiertueen kautta poikkeuksellisesti kevään 2017 loppuun saakka.

Kiertueohjelmistossa nähdään vahvaa osaamista Puolan nousevilta elokuvantekijöiltä. Kiertue-elokuvat THESE DAUGHTERS OF MINE, THE LAST FAMILY sekä UNITED STATES OF LOVE tullaan näkemään liki kymmenellä paikkakunnalla loka-marraskuussa yhteistyössä Puolan elokuvaviikkojen kanssa.

Kiertuenäytöksiä Helsingistä Inariin

R&A-kiertuenäytöksiä tullaan näkemään lähes kolmellakymmenellä paikkakunnalla pääsääntöisesti syyskauden 2016 aikana. Näytöksiä järjestetään mm. Turussa, Tampereella, Oulussa, Seinäjoella, Hämeenlinnassa sekä Joensuussa. Esitykset ulottuvat aina Rovaniemelle, Kemijärvelle sekä Inariin saakka. Kiertuetietoja päivitetään yhä. Ajantasaiset tiedot kaupungeista, päivämääristä ja näytösajoista löytyvät osoitteesta www.hiff.fi/kiertue/kiertuepaikat

RA_kiertue_tiedote_28092016

]]>
http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/28/rakkautta-anarkiaa-kiertue-tuo-festivaalin-helmia-helsingin-ulkopuolelle/feed/ 0
Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali huipentuu tänään Savoy-teatterin näytöksiin http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/25/32472/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/25/32472/#respond Sun, 25 Sep 2016 14:53:19 +0000 http://hiff.fi/?p=32472 Festivaalin päättävät tänään sunnuntaina 25.9. Savoy-teatterin näytökset elokuvista TÄMÄN JÄLKEEN ja A MONSTER CALLS. Festivaalin jälkeen ohjelmiston helmiä voi nähdä myös Helsingin ulkopuolella, kun R&A-kiertue tuo valikoituja elokuvia eri puolille Suomea. Ammattilaistapahtuma Finnish Film Affair houkutteli Helsinkiin jälleen nimekkään joukon kansainvälisiä elokuva-alan ammattilaisia. R&A:n ja KAVI:n yleisökilpailun voittajaksi ja Orionin kuukauden elokuvaksi karautti käsikirjoittajana paremmin tunnetun Thomas Bidegainin esikoisohjaus LES COWBOYS.

Suomen suurin elokuvatapahtuma on tarjonnut 11 päivän aikana yhteensä noin 500 elokuvanäytöstä, joissa on nähty 180 pitkää elokuvaa ja lähes 180 lyhytelokuvaa.

Tänä syksynä festivaalin haasteena on ollut poikkeuksellinen elokuvasalitilanne. Sekä Bio Rex, Maxim että Kino Engel ovat olleet festivaalin päänäyttämöitä vuosien ajan, mutta tänä vuonna kaikki kolme ovat suljettuina. Näytökset ovatkin hajaantuneet poikkeuksellisen laajasti eri puolille pääkaupunkia Arabiassa sijaitsevasta Kino Sherylistä Etu-Töölön Korjaamo Kinoon. Lisäksi yksittäisiä näytöksiä on järjestetty Kino Tapiolassa Espoossa. Haastavasta elokuvasalitilanteesta huolimatta festivaalinäytökset ovat keränneet noin 57 000 kävijää.

– Yleisön ennakkoluulottomuus ja aktiivisuus on ollut todella ihailtavaa. Ohjelmistokartan kokoaminen oli tänä vuonna poikkeuksellisen haastavaa kaventuneen salitilanteen vuoksi. Lämmin kiitos mahtavalle yleisöllemme, joka on nähnyt vaivan, sopeutunut tilanteeseen ja täyttänyt uudet salit todella hienosti, festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva kiittelee.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentuu tänään festivaalin päänäyttämönä toimineessa Savoy-teatterissa järjestettäviin näytöksiin. Päätösgaalan elokuvana nähdään Berliinin elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana palkitun Mia Hansen-Løven väkevä draama TÄMÄN JÄLKEEN. Festivaalin huipentaa pakahduttava A MONSTER CALLS. Liam Neesonin äänellä mörisevän marjakuusihirviön ja nuoren pojan tarina perustuu samannimiseen nuortenkirjaan, jonka kuvituksesta vastannut Jim Kay on antanut piirroksillaan pohjan ohjaaja J. A. Bayonan visiolle.

Tuttuun tapaan R&A:ssa vieraili laadukas ja monipuolinen joukko kansainvälisiä tekijävieraita, joista kiinnostusta herättivät varsinkin moninkertainen Cannes-voittaja Cristian Mungiu, joka toi festivaalille uuden elokuvansa VALMISTUJAISET. Ranskasta Helsinkiin saapuneen Lucile Hadžihalilovićin odotettu toinen elokuva EVOLUTION sai haltioituneen vastaanoton ja Andrei Nekrasovin dokumenttielokuva THE MAGNITSKY ACT – BEHIND THE SCENES herätti vilkasta keskustelua.

Kotimaisten elokuvien poikkeuksellisen vahva vuosi näkyi yleisön valinnoissa. Yhdeksi suurimmista hiteistä ja samalla festivaalin puhutuimpien elokuvien joukkoon nousi Mika Rätön debyyttiohjaus SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN. Porilaissamurain saaga keräsi kaikkiaan reilut 900 katsojaa. Festivaalin yleisönsuosikkeihin kuuluivat lisäksi avajaiselokuva ELLE sekä mm. R&A-gaalanäytöksessä nähty VALMISTUJAISET, Hadžihalilovićin EVOLUTION, Daniel Radcliffen irtiotto Harry Potterin imagostaan elokuvassa SWISS ARMY MAN sekä Richard Linklaterin riemastuttava uutuus EVERYBODY WANTS SOME!!. Katsojia keräsivät myös R&A-suosikkien uudet elokuvat, kuten Park Chan-wookin THE HANDMAIDEN, Todd Solondzin WIENER-DOG, Alejandro Jodorowskyn ENDLESS POETRY, uusiseelantilaisen Taika Waititin HUNT FOR THE WILDERPEOPLE ja indie-taituri Kelly Reichardtin CERTAIN WOMEN. Muita suosittuja näytöksiä olivat esimerkiksi musiikkielokuvat MILES AHEAD ja SING STREET, taianomaiset THE GIRL WITH ALL THE GIFTS ja POIKA JA PETO.

Muita huippukohtia festivaalilla olivat nuoren ruotsalaislupauksen, Ninja Thybergin, riemastusta ja keskustelua herättäneiden lyhytelokuvien retrospektiivi, brittimestari Terence Daviesin Masterclass ja peräti kahden uutuuselokuvan esittely festivaalilla sekä loppuunmyydyissä näytöksissä valloittanut John Michael McDonaghin ohjaama buddy-komedia WAR ON EVERYONE.

 

Festivaalin yleisökilpailun voitti Thomas Bidegainin LES COWBOYS

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti Thomas Bidegainin esikoisohjaus LES COWBOYS. Bidegain on mies lukuisien R&A:ssakin ravistelleiden elokuvien takaa. Käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ja jopa säveltäjänä ansioitunut Bidegain on kirjoittanut Jacques Audiardin ohjaamat ylistetyt ja palkitut teokset Profeetta, Luihin ja ytimiin ja Dheepan. LES COWBOYS on Ranskan maaseudulle sijoittuva perhedraama kadonnutta tytärtä ja siskoa etsivistä isästä ja pojasta. LES COWBOYS esitetään Orionissa viidesti: 12.11., 15.11., 20.11., 23.11. ja 30.11.

 

R&A-kiertue tuo festivaalin helmiä ennätyksellisen monelle paikkakunnalle

Poikkeuksellisen kattava R&A-kiertue tuo festivaalilla nähtyjä elokuvahelmiä yli 20 paikkakunnalle eri puolille Suomea. Yksi kiertue-elokuvista on festivaalin yleisökilpailun voittaja LES COWBOYS. Joitakin kiertueelle valittuja elokuvia on ollut mahdollista nähdä jo festivaalin aikana Malmitalossa Helsingin Malmilla. Kiertueen tarkempi näytösaikataulu julkaistaan ensi viikolla.

Lisätietoja: Hiff.fi/kiertue

 

Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille ostajille

Viidettä kertaa R&A:n yhteydessä järjestetty ammattilaistapahtuma The Finnish Film Affair houkutteli Helsinkiin nimekkään joukon kansainvälisiä elokuvaostajia ja lehdistöä. Kolmipäiväisessä tapahtumassa esiteltiin kotimaista elokuvaa ja jaettiin palkinto eniten kansainvälistä potentiaalia osoittavalle elokuvaprojektille. Best Pitch -palkinnon jakoivat Dome Karukoski elokuvallaan Tom of Finland sekä Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Kovasikajuttu-dokumenttielokuvan jatko-osa Post Punk Disorder. Works in Progress -tuomariston puheenjohtajana toiminut The Hollywood Reporter -lehden palkintokolumnisti Scott Feinberg perusteli tuomariston päätöksiä näin: ”We were impressed by all works in progress so our decision was not an easy one. Dome Karukoski employed expert craftmanship to tell a story that is unmistakably Finnish but possesses universal appeal. Post Punk Disorder is so funny and engaging and made with such humanity that we are convinced it will be appreciated around the world.”

Myös muut myyntitapahtumassa esitellyt valmisteilla olevat kotimaiset elokuvaprojektit saivat innostuneen vastaanoton. Erityistä kiinnostusta ostajissa herättivät esimerkiksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, Teemu Nikin Euthanizer, Hannaleena Haurun esikoisohjaus Lauri Mäntyvaaran tuuheat ripset ja AJ Annilan Ikitie.

 

Ensi vuonna kolmikymppisiään juhliva Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 14.–24.9.2017. Festivaalimuistoja voi jakaa osoitteessa: https://promo.meltwater.fi/loveandanarchy30vuotta

Lämmin kiitos, nähdään ensi vuonna!

Lopputiedote RA 25092016

]]>
http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/25/32472/feed/ 0
Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentuu tänään Savoy-teatterin näytöksiin http://hiff.fi/uutiset/2016/09/25/rakkautta-anarkiaa-festivaali-huipentuu-tanaan-savoy-teatterin-naytoksiin/ http://hiff.fi/uutiset/2016/09/25/rakkautta-anarkiaa-festivaali-huipentuu-tanaan-savoy-teatterin-naytoksiin/#respond Sun, 25 Sep 2016 14:33:53 +0000 http://hiff.fi/?p=32451 29. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali päättyy tänään sunnuntaina 25.9. Suomen suurin elokuvatapahtuma on tarjonnut 11 päivän aikana yhteensä noin 500 elokuvanäytöstä, joissa on nähty 180 pitkää elokuvaa ja lähes 180 lyhytelokuvaa.

Tänä syksynä festivaalin haasteena on ollut poikkeuksellinen elokuvasalitilanne. Sekä Bio Rex, Maxim että Kino Engel ovat olleet festivaalin päänäyttämöitä vuosien ajan, mutta tänä vuonna kaikki kolme ovat suljettuina. Näytökset ovatkin hajaantuneet poikkeuksellisen laajasti eri puolille pääkaupunkia, lisäksi yksittäisiä näytöksiä on järjestetty Kino Tapiolassa Espoossa. Haastavasta elokuvasalitilanteesta huolimatta festivaalinäytökset ovat keränneet noin 57 000 kävijää.

“Yleisön ennakkoluulottomuus ja aktiivisuus on ollut todella ihailtavaa. Ohjelmistokartan kokoaminen oli tänä vuonna poikkeuksellisen haastavaa kaventuneen salitilanteen vuoksi. Lämmin kiitos mahtavalle yleisöllemme, joka on nähnyt vaivan, sopeutunut tilanteeseen ja täyttänyt uudet salit todella hienosti”, festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva kiittelee.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentuu tänään festivaalin päänäyttämönä toimineessa Savoy-teatterissa järjestettäviin näytöksiin. Päätösgaalan elokuvana nähdään Berliinin elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana palkitun Mia Hansen-Løven väkevä draama TÄMÄN JÄLKEEN. Festivaalin huipentaa pakahduttava A MONSTER CALLS. Liam Neesonin äänellä mörisevän marjakuusihirviön ja nuoren pojan tarina perustuu samannimiseen nuortenkirjaan, jonka kuvituksesta vastannut Jim Kay on antanut piirroksillaan pohjan ohjaaja J. A. Bayonan visiolle.

Tuttuun tapaan R&A:ssa vieraili laadukas ja monipuolinen joukko kansainvälisiä tekijävieraita, joista kiinnostusta herättivät varsinkin moninkertainen Cannes-voittaja Cristian Mungiu, joka toi festivaalille uuden elokuvansa VALMISTUJAISET. Ranskasta Helsinkiin saapuneen Lucile Hadžihalilovićin odotettu toinen elokuva EVOLUTION sai haltioituneen vastaanoton ja Andrei Nekrasovin dokumenttielokuva THE MAGNITSKY ACT – BEHIND THE SCENES herätti vilkasta keskustelua.

Kotimaisten elokuvien poikkeuksellisen vahva vuosi näkyi yleisön valinnoissa. Yhdeksi suurimmista hiteistä ja samalla festivaalin puhutuimpien elokuvien joukkoon nousi Mika Rätön debyyttiohjaus SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN. Porilaissamurain saaga keräsi kaikkiaan reilut 900 katsojaa. Festivaalin yleisönsuosikkeihin kuuluivat lisäksi avajaiselokuva ELLE sekä mm. R&A-gaalanäytöksessä nähty VALMISTUJAISET, Hadžihalilovićin EVOLUTION, Daniel Radcliffen irtiotto Harry Potterin imagostaan elokuvassa SWISS ARMY MAN sekä Richard Linklaterin riemastuttava uutuus EVERYBODY WANTS SOME!!. Katsojia keräsivät myös R&A-suosikkien uudet elokuvat, kuten Park Chan-wookin THE HANDMAIDEN, Todd Solondzin WIENER-DOG, Alejandro Jodorowskyn ENDLESS POETRY, uusiseelantilaisen Taika Waititin HUNT FOR THE WILDERPEOPLE ja indie-taituri Kelly Reichardtin CERTAIN WOMEN. Muita suosittuja näytöksiä olivat esimerkiksi musiikkielokuvat MILES AHEAD ja SING STREET, taianomaiset THE GIRL WITH ALL THE GIFTS ja POIKA JA PETO.

Muita huippukohtia festivaalilla olivat nuoren ruotsalaislupauksen, Ninja Thybergin, riemastusta ja keskustelua herättäneiden lyhytelokuvien retrospektiivi sekä loppuunmyydyissä näytöksissä valloittanut John Michael McDonaghin ohjaama buddy-komedia WAR ON EVERYONE.

Festivaalin yleisökilpailun voitti Thomas Bidegainin LES COWBOYS

R&A:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti Thomas Bidegainin esikoisohjaus LES COWBOYS. Bidegain on mies lukuisien R&A:ssakin ravistelleiden elokuvien takaa. Käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ja jopa säveltäjänä ansioitunut Bidegain on kirjoittanut Jacques Audiardin ohjaamat ylistetyt ja palkitut teokset Profeetta, Luihin ja ytimiin ja Dheepan. LES COWBOYS on Ranskan maaseudulle sijoittuva perhedraama kadonnutta tytärtä ja siskoa etsivistä isästä ja pojasta. LES COWBOYS esitetään Orionissa viidesti: 12.11., 15.11., 20.11., 23.11. ja 30.11.

Finnish Film Affair esitteli kotimaista elokuvaa kansainvälisille ostajille

Viidettä kertaa R&A:n yhteydessä järjestetty ammattilaistapahtuma The Finnish Film Affair houkutteli Helsinkiin nimekkään joukon kansainvälisiä elokuvaostajia ja lehdistöä. Kolmipäiväisessä tapahtumassa esiteltiin kotimaista elokuvaa ja jaettiin palkinto eniten kansainvälistä potentiaalia osoittavalle elokuvaprojektille. Best Pitch -palkinnon jakoivat Dome Karukoski elokuvallaan Tom of Finland sekä Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Kovasikajuttu-dokumenttielokuvan jatko-osa Post Punk Disorder.  Works in Progress -tuomariston puheenjohtajana toiminut The Hollywood Reporter -lehden palkintokolumnisti Scott Feinberg perusteli tuomariston päätöksiä näin: ”We were impressed by all works in progress so our decision was not an easy one. Dome Karukoski employed expert craftmanship to tell a story that is unmistakably Finnish but possesses universal appeal. Post Punk Disorder is so funny and engaging and made with such humanity that we are convinced it will be appreciated around the world.”

Myös muut myyntitapahtumassa esitellyt valmisteilla olevat kotimaiset elokuvaprojektit saivat innostuneen vastaanoton. Erityistä kiinnostusta ostajissa herättivät esimerkiksi Teemu Nikin EuthanizerAku Louhimiehen Tuntematon sotilas, Hannaleena Haurun esikoisohjaus Lauri Mäntyvaaran tuuheat ripset ja AJ Annilan Ikitie.

R&A-kiertue tuo festivaalin helmiä ennätyksellisen monelle paikkakunnalle

Poikkeuksellisen kattava R&A-kiertue tuo festivaalilla nähtyjä elokuvahelmiä yli 20 paikkakunnalle eri puolille Suomea. Yksi kiertue-elokuvista on festivaalin yleisökilpailun voittaja LES COWBOYS. Joitakin kiertueelle valittuja elokuvia on ollut mahdollista nähdä jo festivaalin aikana Malmitalossa Helsingin Malmilla. Kiertueen tarkempi näytösaikataulu julkaistaan ensi viikolla. Lue lisää kiertueesta täältä.

Ensi vuonna kolmikymppisiään juhliva Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 14.–24.9.2017. Jaa festivaalimuistosi täällä.

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/09/25/rakkautta-anarkiaa-festivaali-huipentuu-tanaan-savoy-teatterin-naytoksiin/feed/ 0
Sibelius ja kuvataide liikuttavat ohjaaja Terence Daviesia http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/sibelius-ja-kuvataide-liikuttavat-ohjaaja-terence-daviesia/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/sibelius-ja-kuvataide-liikuttavat-ohjaaja-terence-daviesia/#respond Sun, 25 Sep 2016 12:17:26 +0000 http://hiff.fi/?p=32454 Elokuvateatteri Andorrassa järjestettiin brittiläisen ohjaajan ja käsikirjoittajan Terence Daviesin masterclass-tilaisuus, jossa ohjaaja keskusteli urastaan ja elokuvistaan Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin ohjelmistosuunnittelijan Antti Alasen kanssa.

Terence Daviesin (s. 1945) harvakseltaan julkaisemat elokuvat ovat kuin henkiin heränneitä maalauksia. 40-vuotisen uransa aikana Davies on luonut runollisia tarinoita ”tavallisista” ihmisistä. Hän yhdistää elokuvissaan vahvan narratiivin ja valloittavan musiikin.

Ankarassa katolilaisperheessä kasvanut Davies uskoi lapsena elokuvien olevan totta. Teini-iässä hän luopui uskostaan, ja sen jälkeen elokuvista tuli hänelle yhä tärkeämpiä. Elokuvat ottivat tavallaan uskonnon paikan hänen elämässään.

Musiikki tukee tarinankerrontaa

Musiikilla on erittäin suuri rooli niin Daviesin elokuvissa kuin hänen elämässään. Elokuvissa musiikki kuljettaa tarinankerrontaa ja vaikuttaa tunteisiin. Davies mainitsi esimerkkinä Amerikan psykon elokuvamusiikin. Elokuva ei olisi sama ilman vaikuttavaa jousiorkesteria.

Musikaalit ja sinfoniat ovat vaikuttaneet Daviesin musiikkimakuun eniten. Davies paljasti kuuntelevansa paljon Sibeliuksen sävellyksiä. Erityisesti sinfoniat viisi ja seitsemän ovat hyvin koskettavia. Brittiohjaaja kertoi liikuttuvansa aina kun hän kuulee seitsemännen sinfonian viimeisen nuotin.

“Se kuulostaa siltä kuin kaikki olisi sanottu, ja jäljellä olisi enää hiljaisuus.”

Maalausten valo inspiroi ohjaajaa

Filmille kuvattu SUNSET SONG on adaptaatio Lewis Grassic Gibbonin 1900-luvun skottilaisromaanista. Elokuvassa nähdään kauniita usvaisia maisemia ja tarkkaan valaistuja huoneita.

Andorrassa Davies kertoi, ettei elokuvanteko sujunut ihan ongelmitta. Sunset Songissa oli paljon laajoja maisemakuvia, ja Skotlannissa aloitetut kuvaukset osoittautuivat pulmallisiksi rankkojen kaatosateiden takia. Siksi Skotlantiin sijoittuvan elokuvan kesäjaksot kuvattiin lopulta Uudessa-Seelannissa.

A Quiet Passion

Elokuvan kuvauksissa lavastaja Andy Harris tutustutti Daviesin tanskalaisen kuvataiteilija Vilhelm Hammershøin 1920-luvun teoksiin. Hammershøin maalauksissa esiintyy usein nainen, joka on selkä katsojaan päin. Hän on joko isossa tyhjässä huoneessa tai ikkunan äärellä.

Davies pitää Hammershøin töitä henkeäsalpaavina. Hän halusi luoda elokuvaansa maalausten utuisen valon ja melankolisen tyyneyden.

Davies kertoi Andorrassa myös viimeisimmästä teoksestaan A QUIET PASSION, joka perustuu runoilija Emily Dickinsonin elämään. Dickinsonia tulkitsee näyttelijä Cynthia Nixon, joka tunnetaan parhaiten Sinkkuelämää-sarjasta. Davies tiesi Nixonin olevan sopiva rooliin jo käsikirjoitusta kirjoittaessaan. Nixon kun on ilmetty kopio runoilijasta.

Davies neuvoo näyttelijöitään keskittymään hetkeen. Näyttelijöiden omat luonnolliset eleet herättävät käsikirjoituksen eloon, ja siksi Davies pyrkii ottamaan vain muutaman oton. Davies on tyytyväinen A Quiet Passionissa nähtävään näyttelijäntyöhön: elokuvassa näytellään ilman maneereita.

Teksti: Suzanna Gembege
Kuva: Mikko Kauppinen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/sibelius-ja-kuvataide-liikuttavat-ohjaaja-terence-daviesia/feed/ 0
Rakkautta vai anarkiaa? – R&A-vieraat vastaavat http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/rakkautta-vai-anarkiaa-ra-vieraat-vastaavat/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/rakkautta-vai-anarkiaa-ra-vieraat-vastaavat/#respond Sun, 25 Sep 2016 11:39:09 +0000 http://hiff.fi/?p=32446 Laitoimme Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tekijävieraat valitsemaan rakkauden ja anarkian väliltä. Katso hauskat reaktiot ja syvälliset pohdinnat videolta.

Toimitus ja kuvaus: Haaga-Helian opiskelijoiden työryhmä
Editointi: Janne Puumalainen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/rakkautta-vai-anarkiaa-ra-vieraat-vastaavat/feed/ 0
Hollywoodin kehitys Noel De Souzan silmin http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/hollywoodin-kehitys-noel-de-souzan-silmin/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/hollywoodin-kehitys-noel-de-souzan-silmin/#respond Sun, 25 Sep 2016 11:18:06 +0000 http://hiff.fi/?p=32439 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ammattilaispahtuman Finnish Film Affairin kunniavieras, journalisti ja näyttelijä Noel De Souza, 91, tuntee Hollywoodia yli kuuden vuosikymmenen ajalta.

Vaikka De Souzalla on jo ikää, on hän nyt kiireisempi kuin koskaan. Hän jatkaa Golden Globe -palkintoseremonian koordinointitehtävissä Hollywood Foreign Press Associationilla sekä tekee journalistin töitä.

Kotonaan Beverly Hillsissä De Souza katsoo useita elokuvia päivässä. Lisäksi hän juoksee päivittäin pressitilaisuuksissa, haastattelee näyttelijöitä ja ohjaajia, ja päivän päätteeksi kirjoittaa vielä jutut valmiiksi. Kiire ei kuitenkaan haittaa, koska hän tuntee olevansa elementissään.

Lämmin ja tuttavallisesti puhuva De Souza kertoo kokemuksistaan elokuvamaailmassa. Keskustelu siirtyy lennosta Marilyn Monroesta sykähdyttäviin Golden Globe -juhliin ja sieltä syvempiin pohdintoihin.

De Souza luettelee lempielokuviaan katse suunnattuna ylöspäin, ikään kuin hän mielessään katselisi valkokankaalle. De Souza kertoo Elia Kazanin tuotantojen kiehtovan häntä, ja erityisesti hän pitää 50-luvun elokuvista Alaston satama ja Viettelysten vaunu. Hän arvostaa myös vanhoja italialaisia tuotantoja: ne olivat yleensä pienellä budjetilla mutta suurella intohimolla tehtyjä.

Elokuvamaailman murros vaikeuttaa näyttelijöiden työnsaantia

De Souza toistaa moneen otteeseen, kuinka elokuvissa täytyy olla vahvoja henkilöhahmoja. Hän kertoo kuinka 1940–60-luvuilla Universalin kaltaiset studiot haalivat lupaavia näyttelijöitä talleihinsa ja rakensivat heidän uriaan rooli kerrallaan. Näyttelijöitä koulutettiin määrätietoisesti.

De Souzan äänensävy vakavoituu. Hän kertoo omakohtaisten kokemusten kautta kuinka 60-luvun lopulla koko studiojärjestelmä mullistui, kun studiot siirtyivät isojen maaöljy- ja sähköyhtiöiden omistukseen. Pienet studiot jyrättiin tieltä pois. Aloittelevien näyttelijöiden ja elokuvantekijöiden oli yhtäkkiä vaikea työllistyä.

”Tuo ajanjakso muutti elokuvamaailmaa pysyvästi.”

Suoratoistopalvelut luovat kasvumahdollisuuksia

De Souza uskoo, että Netflixin ja Amazonin kaltaiset suoratoistopalvelut antavat kasvumahdollisuuksia uusille elokuvantekijöille ja näyttelijöille. Ajoitus ei voisi olla parempi, koska suoratoistopalvelut tarvitsevat kipeästi sisältöä, eivätkä studiot pysty sitä tällä hetkellä tarjoamaan.

De Souza ohjeistaa nuoria ulkomaisia näyttelijöitä rakentamaan uraa ja nimeä ensin kotimaassaan, koska Hollywood ei tiedä mitä tehdä ulkomaisilla näyttelijöillä. Hän mainitsee Sophia Lorenin, joka pärjäsi mahtavasti Italiassa, mutta Amerikassa roolien määrä jäi vähäiseksi.

Stereotypioiden rikkominen on Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulleille Hollywood-näyttelijöille vaikeaa, koska monipuolisuutta on rooleissa niukasti. Esimerkiksi intialaisia näyttelijöitä nähdään useimmiten vain IT-nerojen ja lääkäreiden rooleissa. De Souza pohtii mahdolliseksi ratkaisuksi ministudioita, joissa ulkomaiset näyttelijät pääsisivät moniulotteisempiin rooleihin.

”Valitettavasti kansainväliset näyttelijät opettelevat Hollywoodiin tullessaan amerikkalaisen aksentin, ja niin heistäkin tulee amerikkalaisia näyttelijöitä.”

Teksti: Suzanne Gembege
Kuva: Anna Salonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/25/hollywoodin-kehitys-noel-de-souzan-silmin/feed/ 0
Kotimainen animaatio on epävarma tulonlähde http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/kotimainen-animaatio-on-epavarma-tulonlahde/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/kotimainen-animaatio-on-epavarma-tulonlahde/#respond Sat, 24 Sep 2016 13:48:18 +0000 http://hiff.fi/?p=32408 ”Kaikki, mikä on ihmisen kynästä lähtöisin, on jollain tavalla mielenkiintoista ja hienoa. Varsinkin, jos se liikkuu”, sanoo animaattori Heta Okkonen.

Hänen lyhytanimaationsa VERNISSAGE ja HUOMENTA esitetään R&A:n Kotimaisen animaation helmiä -näytöksessä lauantaina 24.9.

Okkosen mielestään hyvä animaatio yllättää katsojan ja herättää ajatuksia.

”Rikastuttavaa animaatiota on ihanaa katsoa, oli se sitten rumaa tai kaunista.”

Varsinkin ulkomaiset animaatiot ovat usein visuaalisesti näyttäviä. Esimerkiksi italialainen taideanimaatio näyttää hyvin erilaiselta suomalaiseen animaation verrattuna. Okkosen mielestä yksi kotimaisen animaation tunnusmerkeistä on hykerryttävä huumori.

Alan ihmiset tulevat tutuiksi

Vielä muutama vuosi sitten ennen opiskelua Turun Taideakatemian elokuvan ja television koulutusohjelmassa Okkonen tuskin olisi osannut erottaa kotimaista animaatiota ulkomaisesta.

”Minä olen tullut ihan pensaasta tähän kouluun. En ollut silloin nähnyt yhtäkään suomalaista animaatiota,” Okkonen sanoo.

Kotimainen animaatio ei kuitenkaan ole uusi juttu. Kaksi vuotta sitten juhlittiin suomalaisen animaation satavuotista taivalta. Alan piirit ovat silti edelleen pienet. Okkosen mukaan on olemassa muutamia eri verkostoja, joiden kautta törmää toistuvasti samoihin ihmisiin. Piirit ovat kuitenkin kasvamassa.

Alalla toimivat ja siitä kiinnostuneet tapaavat vuosittain muun muassa Animatricks-elokuvafestivaaleilla Helsingissä. Kyseessä on vuodesta 2000 järjestetty maamme suurin animaatioon keskittyvä elokuvafestivaali.
Huomenta_tyttö

Taloudellista epävarmuutta

Okkonen näkee koulutuksen tärkeänä osana suomalaisen animaation tulevaisuutta. Suomessa animaatioalaa voi opiskella Turun lisäksi ainakin Aalto-yliopistossa, Helsingin Metropoliassa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

”Taidealalla on jatkuva pelko siitä, ettei sen arvoa ymmärretä ja että se loppuu.”

”Monet meidän koulustamme valmistuvat ovat enemmän taideanimaation kuin kaupallisen materiaalin tekijöitä.”

Animaattorit voivat työllistyä esimerkiksi mainos- tai pelialalle. Peliala on iso ja kansainvälinen, mutta se vaatii erikoistumista. Mainosala on rahallisesti turvallisempi. Osa tekee animaatioita apurahoilla tai tilaustöinä. Jotkut päätyvät vaihtamaan alaa.

Okkonen itse ei stressaa joulukuussa häämöttävästä valmistumisestaan.

”En ole lähtenyt alalle sillä oletuksella, että tämä on kultakaivos. Teen tarjoilijan hommia opintojen ohella. Saan sillä vuokran maksettua, ja voin animoida kotona rauhassa,” hän sanoo.

”Ihanaa kun voi tehdä sitä, mistä tykkää.”

Teksti: Anna Järviluoma
Kuvat: Heta Okkonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/kotimainen-animaatio-on-epavarma-tulonlahde/feed/ 0
Mungiun elokuvien luontevuus vaatii paljon työtä http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/mungiun-elokuvien-luontevuus-vaatii-paljon-tyota/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/mungiun-elokuvien-luontevuus-vaatii-paljon-tyota/#respond Sat, 24 Sep 2016 13:23:14 +0000 http://hiff.fi/?p=32405 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yksi päävieraista, romanialaisohjaaja Cristian Mungiu katseli täpötäyttä Savoyta ja odotti. VALMISTUJAISET-elokuva oli juuri päättynyt, ja nyt oli yleisökysymysten vuoro. Meni kuitenkin hetki ennen kuin katsojat havahtuivat monitasoisen elokuvan maailmasta. Lopulta ensimmäinen käsi nousi kysymyksen merkiksi.

Elokuvan alku oli viivästynyt miltei puoli tuntia teknisten ongelmien vuoksi. Aikaa ohjaajan ja yleisön kohtaamiseen jäi siksi aiottua vähemmän. Mungiu vastaili lyhyesti mutta jäsennellysti, satojen haastattelujen tuomalla varmuudella.

Mungiun elokuvat ovat realistisia, jopa naturalistisia, ja niiden maailma ja hahmot tuntuvat läpeensä luontevilta. Jokainen yksityiskohta puvustusta, lavastusta ja näyttelijäsuorituksia myöten on tarkkaan harkittu ja viimeistelty. Viimeinen Mungiulle osoitettu kysymys koski työtä, jota uskottavan elokuvamaailman rakentaminen vaatii.

Bukarestilaisohjaaja kertoi luontevuuden olevan suuren vaivannäön tulosta. Hän suosii elokuvissaan pitkiä yhden kameran ottoja. Kohtaukset saadaan sujuviksi ja toimiviksi kärsivällisen harjoittelun ja lukemattomien uusintaottojen avulla.

”Saatamme kuvata yhtä kohtausta 20–30 kertaa”, Mungiu kertoi.

Mungiu valitsee näyttelijät elokuviinsa äärimmäisen tarkasti. Näyttelijän perusolemuksessa on oltava jotain samaa kuin hänen tulkitsemassaan hahmossa. Myös näyttelijöiden välisen kemian on oltava kunnossa.

Teksti ja kuva: Niina Holm

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/mungiun-elokuvien-luontevuus-vaatii-paljon-tyota/feed/ 0
Kari Reiman kyyditsee festivaalivieraita kullanvärisellä Cadillacillaan http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/kari-reiman-kyyditsee-festivaalivieraita-kullanvarisella-cadillacillaan/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/kari-reiman-kyyditsee-festivaalivieraita-kullanvarisella-cadillacillaan/#respond Sat, 24 Sep 2016 08:30:13 +0000 http://hiff.fi/?p=32378 Autoharrastaja Kari Reiman on toiminut Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vapaaehtoisena noin kymmenen vuotta. Sinä aikana hän on kyydinnyt kymmeniä festivaalivieraita vuoden 1964 Cadillacillaan.

Autonsa Reiman osti reilut 20 vuotta sitten Arizonasta, Yhdysvalloista. Aikaisemmin hänellä oli saman vuoden Cadillac kovakattoisena, mutta ajatus avokattomallista houkutteli enemmän. Sopiva, joskin ahkeraa kunnostusta vaativa runko löytyi, ja Reiman alkoi hommiin. Seuraavana kesänä auto oli ajokunnossa.

Näyttävä menopeli on ollut monessa mukana. Reiman on kerännyt leikekirjaa autonsa vaiheista. Leikkeitä löytyy muun muassa mainoskuvauksista, lehtijutuista ja näyttelyistä.

Noin 25 vuotta amerikkalaisautojen kanssa puuhannut Reiman ei haaveile suuria, vaan haluaa nauttia arkisista hetkistä autoharrastuksen parissa. Hän myöntää kuitenkin, että Yhdysvaltojen halki kulkeva legendaarinen Route 66 olisi hienoa huristella.

Toimitus: Anna Järviluoma
Kuvaus: Anna Salonen
Editointi: Anna Järviluoma, Anna Salonen
Kuva: Anna Salonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/kari-reiman-kyyditsee-festivaalivieraita-kullanvarisella-cadillacillaan/feed/ 0
Isabelle ja minä http://hiff.fi/blogi/2016/09/24/isabelle-ja-mina/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/24/isabelle-ja-mina/#respond Sat, 24 Sep 2016 07:59:43 +0000 http://hiff.fi/?p=32390 Isabellella ja minulla on pitkä historia.

Siitä on pian neljäkymmentä vuotta, kun Isabelle itketti minua Claude Gorettan elokuvassa Pitsinnyplääjä. Hän oli se nynny tyttö, joka seurasi muitten meininkiä sivusta. Te tiedätte, se joka haetaan tanssimaan vasta viimeisiä hitaita, jos niitäkään. Tyttö, joka ei ole tarpeeksi jotain: kiinnostava, kaunis, huima, haluttava. Tyttö joka jää yksin.

Juuri äsken Isabelle itketti minua taas, Mia Hansen-Løven elokuvassa TÄMÄN JÄLKEEN. Siinä hän on kaikin puolin pätevä filosofian opettaja, jolla on kaksi lasta ja filosofimies. Ja sitten elämä jotenkin oudosti lipeää hänen käsistään, etääntyy toisaalle, muitten elettäväksi. Hän siirtyy toimijasta tarkkailijaksi. Rousseau ei auta eivätkä muutkaan miehet tutuissa kirjoissa.

Nuorena vihasin Gorettan elokuvaa ja Isabelle Huppertiakin jonkun aikaa. En kestänyt sitä totuutta, joka hänen silmistään katsoo. Ihmisen ehdotonta yksinäisyyttä itsensä ja ratkaisujensa kanssa. Sittemmin olen opetellut kestämään, Pitsinnyplääjänkin katsoisin kernaasti uudestaan.

Tämän jälkeen voi olla vaikeampi pala. Ajan kulku on niin vääjäämätöntä sen ranskalaisen kevyissä kohtauksissa ja älyllisten pohdintojen kuorruttamissa kohtaamisissa. Isabelle on niissä niin läsnä, niin julmasti läsnä. Vahva ja voimaton.

Jaana Semeri

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/24/isabelle-ja-mina/feed/ 0
Seksi kuuluu meille kaikille http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/seksi-kuuluu-meille-kaikille/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/seksi-kuuluu-meille-kaikille/#respond Sat, 24 Sep 2016 07:00:14 +0000 http://hiff.fi/?p=32381 Rakkautta & Anarkiaa sekä Väestöliitto kysyivät kansanedustaja Jani Toivolan juontamassa seminaarissa ”Kenelle seksi kuuluu?”

Esiin nousi voimakkaasti, että seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. On tärkeää taata jokaiselle mahdollisuus seksuaalisuuteen ja perhesuunnitteluun.

Vaikka Suomea pidetään tasa-arvoisena maana, ei kaikkien vähemmistöjen oikeuksien voi sanoa toteutuvan. Jaana Tiiri kertoi, että vammaisia pidetään objekteina, eikä heillä ajatella olevan seksuaalisuutta lainkaan. Transsukupuolisten on todistettava itsensä hedelmättömiksi, jotta he voivat laillistaa sukupuolensa. Naisparit eivät voi saada yhteisiä lapsia ilman perheensisäistä adoptiota.

”Lakien pitäisi suojella seksuaalioikeuksiamme, ei rajoittaa niitä”, huomauttaa Elina Korhonen Väestöliitosta.

Ilman tietoa omia oikeuksiaan ei osaa vaatia

Korhonen korosti puheenvuorossaan seksuaalikasvatuksen merkitystä: ilman tietoa seksuaalioikeudet eivät voi toteutua. Aziza Hossaini Hurmalehden toimituksesta painotti valistuksen tärkeyttä Suomeen saapuville maahanmuuttajille. Joissain kulttuureissa naista ei mielletä seksuaalisena olentona lainkaan, vaan nainen nähdään perheen ylpeytenä, äitinä tai siskona. On vaikea vaatia itselleen oikeuksia, joita ei tiedä olevan olemassakaan.

Harmillista on, että seksuaalikasvatus on edelleen hyvin heterokeskeistä. Korhosen mielestä onkin kaikkien velvollisuus edesauttaa moniarvoisen yhteiskunnan toteutumista. Moniarvoisuuden pitäisi näkyä niin kouluissa, työpaikoilla kuin julkisessa keskustelussakin.

otsikkokuva-vieraat ja toivola

Kenelle yksilön seksielämä kuuluu?

Hurmalehden Ulriika Hyry esitteli tärkeimpiä seksuaalisuuteen liittyviä oikeuksia. Nuori transihminen Sakris Kupila saman lehden toimituksesta esitti puheenvuorossaan hyvin konkreettisesti, mitä oikeus yksityisyyteen tarkoittaa.

”Kuuluuko minun seksielämäni psykiatrille, joka kysyy kumpi teistä penetroi? Kuuluuko minun seksielämäni päättäjille, jotka pitävät minua objektina?”

Kupila korosti, että hän ei ole kävelevät genitaalit tai infopaketti. Jokaisen yksilön seksuaalisuus on vain ja ainoastaan yksilön oma asia, josta voi omasta tahdostaan puhua. Mutta halutessaan voi kieltäytyä.

Teksti: Milla Olkkonen
Kuva: Niko Ikonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/seksi-kuuluu-meille-kaikille/feed/ 0
”Sivut loppuvat aina kesken” – Lyhytelokuvissa samat haasteet kuin pitkissä http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/sivut-loppuvat-aina-kesken-lyhytelokuvissa-samat-haasteet-kuin-pitkissa-elokuvissa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/sivut-loppuvat-aina-kesken-lyhytelokuvissa-samat-haasteet-kuin-pitkissa-elokuvissa/#respond Sat, 24 Sep 2016 06:00:43 +0000 http://hiff.fi/?p=32374 Torstai-iltana WHS Teatteri Unionissa oli koolla neljä elokuvantekijää, jotka kaikki ovat uransa alkuvaiheilla tehneet lyhytelokuvia. Osa heistä jatkaa lyhytelokuvien parissa muiden tuotantojen ohessa edelleenkin.

Käsikirjoittaja-ohjaajat Hannaleena Hauru, Jussi Hiltunen, Teemu Nikki ja Hamy Ramezan näyttivät Unionin yleisölle kukin yhden tai kaksi lyhytelokuvaa uransa alkutaipaleelta. Niiden lisäksi nähtiin myös maistiaisia heidän uusista pitkistä projekteistaan.

Tekijöistä kertoivat pitävänsä lyhytelokuvia hyvänä väylänä tekemään pitkiä tuotantoja. Osa heistä kuitenkin myös harmitteli, etteivät lahjakkaat ohjaajat usein pääse tekemään pitkiä elokuvia nuoresta iästään johtuen, vaan näytöiksi tarvitaan lyhytelokuvia.

”Haluaisin nähdä myös parikymppisten tekemiä pitkiä elokuvia”, Hauru totesi. Nuorten ohjaajat toisivat hänen mielestään elokuvamaailmaan tuoreita näkökulmia ja uusia ideoita.

Lyhytelokuvat tehdään tosissaan

Ensimmäistä pitkää fiktioelokuvaansa työstävä Hamy Ramezan kertoi kohdanneensa usein ennakkoluuloja siitä, että ensimmäinen pitkä fiktioelokuva on hänen ensimmäinen ”oikea” elokuvansa. Moni on luullut, että tulossa on ”tarina, jonka hän on aina halunnut kertoa.”

Ramezan tyrmäsi muiden tavoin tällaiset ajatukset, ja totesi tekevänsä kaikki elokuvansa samalla mentaliteetilla.

”Lyhytelokuvia tehdään tosissaan, ei harjoituksena pitkiä varten.”

Kaikki ohjaajista yhtyivät ajatukseen, että käsikirjoittaminen on elokuvan teon vaikein vaihe, oli kyseessä sitten lyhyt tai pitkä elokuva. Käsikirjoitusvaihe on monen lyhytelokuvankin kohdalla ollut monivuotinen projekti.

Ramezan kertoo ajatellessaan ensimmäistä novellielokuvaansa tehdessään, että pystyy kolmessakymmenessä minuutissa pitkänkin tarinan läpiviemiseen.

”Mähän ehdin kertoa siinä tarinan elämästä kuolemaan”, hän kertoo ajatelleensa.

Käsikirjoitusta tehdessään hän huomasi kuitenkin kerronnan rajallisuuden siinäkin formaatissa, ja on nyt törmännyt samaan ongelmaan myös pitkän elokuvan kohdalla. Aina pitää tiivistää.

”Sivut loppuvat aina kesken.”

Teksti ja kuva: Janne Puumalainen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/24/sivut-loppuvat-aina-kesken-lyhytelokuvissa-samat-haasteet-kuin-pitkissa-elokuvissa/feed/ 0
Riiko Sakkisen työ Syria Beheaded esillä Andorrassa http://hiff.fi/uutiset/2016/09/23/riiko-sakkisen-tyo-syria-beheaded-esilla-andorrassa/ http://hiff.fi/uutiset/2016/09/23/riiko-sakkisen-tyo-syria-beheaded-esilla-andorrassa/#respond Fri, 23 Sep 2016 11:08:19 +0000 http://hiff.fi/?p=32340 Riiko Sakkisen työ Syria Beheaded on esillä kulttuurikompleksi Andorrassa. Käsinmaalattu teos esittää sodan perinteisenä elokuvajulisteena ja kierrättää uutiskuvastoa Syyrian sodasta. Teos on ripustettu Andorraan johtavien portaiden yläpuolelle.

Sakkinen on niin kutsutun turborealismi-taidesuuntauksen isä. Turborealismissa kritisoidaan kulutuskulttuuria sen eri muodoissaan usein käyttäen hyväksi ironiaa ja satiiria. Sakkisen töitä on ollut esillä muun muassa  New Yorkin nykytaiteenmuseo MoMA:ssa, Camden Arts Centressä Lontoossa ja nykytaiteenmuseo Kiasmassa Helsingissä.

syriabeheaded_riikosakkinen

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/09/23/riiko-sakkisen-tyo-syria-beheaded-esilla-andorrassa/feed/ 0
Mother-elokuvassa on ripaus Fargoa ja Kaurismäkeä http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/mother-elokuvassa-on-ripaus-fargoa-ja-kaurismakea/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/mother-elokuvassa-on-ripaus-fargoa-ja-kaurismakea/#respond Fri, 23 Sep 2016 10:30:47 +0000 http://hiff.fi/?p=32342 Aet Laigu on tuottanut kaikki ohjaaja Kadri Kõusaarin elokuvat. Kaksikon tuorein elokuva, MOTHER (Ema, 2016), on Viron ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kisassa. Videolla Laigu kertoo osallistumisestaan elokuvan tuotantoon ja luovaan prosessiin.

Toimitus: Niina Holm
Kuvaus: Kaisa Paavilainen, Anna Salonen
Editointi: Niina Holm
Kuva: Anna Salonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/mother-elokuvassa-on-ripaus-fargoa-ja-kaurismakea/feed/ 0
The Met Gala under the watchful eye of Vogue’s Anna Wintour http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/the-met-gala-under-the-watchful-eye-of-vogues-anna-wintour/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/the-met-gala-under-the-watchful-eye-of-vogues-anna-wintour/#respond Fri, 23 Sep 2016 10:30:27 +0000 http://hiff.fi/?p=32337 THE FIRST MONDAY IN MAY – must be the only Monday that is not the absolute worst. That is, because that specific date hosts the annual Met Gala, the mouth-watering and ceremoniously genius fundraising event for The Metropolitan Museum of Art’s: “China: Through the Looking Glass-exhibition.”

The filmmaker Andrew Rossi, known for Page One: Inside the New York Times, captures the unguarded moments of the unprecedented creative process of the exhibition and exploration between Western fashion and Chinese culture through the narratives of Costume Institute curator Andrew Bolton, director Wong Kar-wai and Vogue editor-in-chief Anna Wintour. Rossi’s camera follows the pedantic Andrew Bolton around Paris, Beijing and New York as he is trying to assure that China’s frustration over its portraiture throughout the centuries in the western world will not be perpertuated disrespectfully at the Met.

Andrew Rossi amalgamates three different narratives in one mouthful. The partially confusing cut describes the intercultural interaction, the creative process and the history of art, ideas and fantasy. The film walks us through the complexity of the debatable question: Fashion can create a theatre, a fantasy, but can it be concidered as art? Does it belong to an encyclopedic museum such as the Met? Does the superficial understanding underestimate the power of clothes? The consensus message was interpreted vaguely as the film flirted with the idea, but never got to the answer. In many ways, it still felt like Andrew Rossi’s camera angles, the patient shots and the visually compelling details had already told the answer.

Thoroughly aiming to be a cultural and amiable documentary, Andrew Rossi’s final third portrayal of the Met Gala felt remarkably different as to the rest of the film. The costume-centric event is shot in a rather quintessential way by zooming in at stars and celebrities that are arriving to the grand venue, covered by the dancing lights of paparazzi, in slow motion. Scenes of Justin Bieber strolling around the burgundy-red corridors at the beat of his own drum, occasional celebrity interviews and Rihanna’s over-energetic table performance somewhat kissed goodbye to the aesthetic and peaceful journey of the documentary.

The best thing about the screenplay is its ability to deliver a visually scrumptious feature on the fashion world and of its noisy and quiet heroes. Under the watchful eye of Andrew Rossi it almost felt like the viewer was at the gala, but of course without needing to worry what to wear. You could almost see in one’s mind wearing the canary yellow silk gown with a fur-trim cape, glazing over the porcelain-like giant vase decorated with 250, 000 white roses, and slowly lingering in the scent of Yves Saint Laurent’s oriental Opium pérfume.

As the viewer gets to be a fly on the ceiling during the progressing countdown, the film reassures that every haute couture show has its momentum of a lasting value as described by John Galliano. The compounds of concept, craftmanship, techniques and aesthetic principles subject as the criteria of art. To some, fashion is an industrial machine or a stigma of being an art form, yet to others it is a cultural production that interprets history and inspires art. This is one of those films where every detail and every beat of the story is visually satisfactory.

Text: Suzanna Gembege

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/the-met-gala-under-the-watchful-eye-of-vogues-anna-wintour/feed/ 0
Palkittu Poika ja Peto kiinnosti festivaalikävijöitä http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/palkittu-poika-ja-peto-kiinnosti-festivaalikavijoita/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/palkittu-poika-ja-peto-kiinnosti-festivaalikavijoita/#respond Fri, 23 Sep 2016 10:30:05 +0000 http://hiff.fi/?p=32334 Ensimmäistä kertaa Suomessa esitetty POIKA JA PETO hemmotteli animefaneja ja muita genrestä kiinnostuneita. Yleisö odotti Mamoru Hosodan palkitulta elokuvalta kauniita ja laadukkaita kohtauksia sekä tunteikasta kerrontaa.

Toimitus: Suzanna Gembege
Kuvaus: Anna Järviluoma
Editointi: Suzanna Gembege, Anna Järviluoma
Kuva: Anna Salomaa

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/palkittu-poika-ja-peto-kiinnosti-festivaalikavijoita/feed/ 0
Lyhytelokuvaa virtuaalitodellisuudessa http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/lyhytelokuvaa-virtuaalitodellisuudessa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/lyhytelokuvaa-virtuaalitodellisuudessa/#respond Fri, 23 Sep 2016 08:56:48 +0000 http://hiff.fi/?p=32328 Miltä kuulostaisi elokuva, jonka tapahtumiin voisi itse osallistua? Tai että voit elokuvaa katsoessa päättää itse mihin suuntaan kamera kääntyy? Uuden 360°-kuvaustekniikan myötä se on mahdollista.

Rakkautta & Anarkiaa loi virtuaalitodellisuuden hetkeksi valkokankaalle ja marssitti 14 kotimaisin ja ulkomaisin voimin tehtyä lyhytelokuvaa Kino Sherylin näytökseen lauantaina 17.9.

Esitys liittyi Helsingissä elokuussa järjestetyn kansainvälisen Virtual Reality -elokuvatyöpajan tuotoksiin. Työpajaan osallistui yhteensä 45 elokuvaohjaajaa ympäri maailman ja he tuottivat kahdessa 72 tunnin projektissa yhteensä 22 lyhytelokuvaa, jotka on kuvattu 360°-tekniikalla.

Uusi tekniikka tuo mukanaan myös haasteita

360°-elokuvia katsotaan virtuaalilasien läpi, jolloin katsoja toimii tavallaan itse elokuvan ohjaajana. Hän voi itse valita mihin suuntaan katsoo, ja siten jokainen katsoja näkee elokuvan omalla tavallaan.

360 asteen kuva saadaan aikaan parsimalla usean kameran tallentamat videot yhdeksi pallomaiseksi kuvaksi. Elokuvan tekemisessä on kuitenkin haasteita, sillä kamerat kuvaavat samanaikaisesti joka suuntaan. Kuvauksissa täytyykin nähdä vaivaa, että lavastus, valaistus, avustajat ja itse ohjaaja saadaan piilotetuksi kuvausten ajaksi.

Ero perinteiseen elokuvaan syntyy myös katsojan reaktioista. Liikkeiden koreografiaan täytyy panostaa aivan eri tavalla ja katsojaa joudutaan usein opastamaan, minne hänen kannattaisi katsoa. Tapahtumien ajoitus on myös tärkeää, koska katsojalle täytyy antaa enemmän aikaa reagoida, mihin hän katseensa kohdistaa.

Kuva: Ilkka Peltola

Kuva: Ilkka Peltola

Virtuaalitodellisuus ei sovi valkokankaalle

Lyhytelokuvanäytöksessä elokuva projisoitiin yleisöstä valitun vapaaehtoisen katsojan virtuaalilasien läpi valkokankaalle. Mutta oikeasti virtuaalitodellisuus ei sovi valkokankaalle. Näin sanoo työpajaprojektissa tuottajana ollut Olli Tähtinen.

“Virtuaalitodellisuuselokuvissa on täysin väärä ajattelutapa että ihmiset menisivät yhdessä tiettyyn paikkaan, kuten esimerkiksi elokuvateatteriin ja siellä olisi lasit kaikille”, sanoo Tähtinen.

Virtuaalitodellisuus koetaan ennemminkin kotona omilla virtuaalilaseilla. Samaa mieltä on Annastiina Haapasaari, virtuaalitodellisuustyöpajan projektipäällikkö.

Katsoja on elokuvan avainasemassa

Virtuaalitodellisuuselokuvien tulevaisuuden suosiosta molemmat esittävät varovaisia arvioita. Tärkeää on, että katsoja tuntee olevansa osa elokuvaa ja pystyy tekemään valintoja.

“Sellaisessa 360-leffassa, jossa katsoja ei pääse kauheasti liikkumaan elokuvan omassa universumissa, ei välttämättä ole rahkeita pitkään elokuvaan”, sanoo Haapasaari.

Haapasaaren mukaan pitkiä elokuvia on tänä vuonna tulossa ensi-iltaan vain kaksi. Virtuaalielokuvissa määrää paljon paitsi elokuvien laatu, myös virtuaalilasien käytettävyyden kehitys. Tällä hetkellä melko raskaanoloiset virtuaalilasit maksavat noin 800–1000 euroa.

Parhaimmillaan virtuaalielokuva vie kuitenkin katsojan suoraan keskelle kohtausta. Minut käsketään lattialle polvilleni ja laitan lasit päähäni. Näen tyhjän huoneen. Käännän katseeni oikealle ja näen maassa istuvan sidotun naisen. Puhuva ääni saa pääni kääntymään oikealle. Seuraan kohtausta, joka päättyy siihen, että sidottu nainen ammutaan. Olen tähän saakka pitänyt itseäni vain elokuvan viattomana sivustakatsojana, kunnes pistooli kääntyy minua kohti. Tunnen kivun, kun seison polvillani ja odotan aseen laukeavan…

Teksti ja kuva: Toni Joukanen

Rakkautta ja Anarkiaa esittää Virtual Reality -lyhytelokuvia Elisa Kulmassa perjantaina 23.9. klo 10–20. Elisa Kulmasta Aleksanterinkatu 19:ssa löytyy lounge-tila, jossa elokuvat voi kokea virtuaalilasien kautta. Tilassa voi ottaa rennosti, katsella työpajan making of -videoita ja ohjaajien haastatteluja, tavata muita VR:stä kiinnostuneita sekä tietenkin tutustua omatoimisesti VR-teknologiaan. Klo 19–21 puolestaan on mahdollista tavata elokuvien tekijöitä ja muita VR-alan ammattilaisia ja amatöörejä vapaamuotoisessa seurustelutilaisuudessa.

Tapahtuman Facebook-sivu

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/23/lyhytelokuvaa-virtuaalitodellisuudessa/feed/ 0
Gallup: Kuuluuko seksi kaikille? http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/ra-2016-jokaisella-on-oikeus-seksiin/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/ra-2016-jokaisella-on-oikeus-seksiin/#respond Thu, 22 Sep 2016 18:28:04 +0000 http://hiff.fi/?p=32323 Perjantaina 23.9.2016 Rakkautta & Anarkiaa sekä Väestöliitto kysyvät, kenelle seksi kuuluu. Jani Toivola juontaa seminaarin Savoy-teatterissa kello 14-15.30 ja kello 16 alkaa teemaan liittyvä elokuva Who’s Gonna Love Me Now? Videolla festivaalikävijät paljastavat ajatuksiaan seksistä.

Toimitus: Susanna Karhapää
Kuvaus: Niko Ikonen, Milla Olkkonen
Editointi: Niko Ikonen, Milla Olkkonen
Valokuva: Milla Olkkonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/ra-2016-jokaisella-on-oikeus-seksiin/feed/ 0
Tom Browne teki henkilökohtaisen elokuvan perheen sisäisestä valtadynamiikasta http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/tom-browne-teki-henkilokohtaisen-elokuvan-perheen-sisaisesta-valtadynamiikasta/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/tom-browne-teki-henkilokohtaisen-elokuvan-perheen-sisaisesta-valtadynamiikasta/#respond Thu, 22 Sep 2016 13:47:45 +0000 http://hiff.fi/?p=32303 Englantilaisen Tom Brownen esikoisohjaus RADIATOR on elokuva erikoisesta perheestä, joka muistuttaa paljon hänen omaa perhettään. Brownen mielestä elokuvissa pitäisi kertoa enemmän tarinoita ikääntyvistä ihmisistä.

Radiatorissa on kohtaus, jossa aikuinen poika kyllästyy etsimään sängyssä makaavalle isälleen tietynlaista haarukkaa ja veistä ja heittää laatikollisen ruokailuvälineitä tämän päälle.

”Itse en koskaan mennyt niin pitkälle, vaikka meillä oli kyllä aika mahtavia riitoja oman isäni kanssa”, elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Tom Browne kertoo.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vierailevalle Brownelle Radiator on äärimmäisen henkilökohtainen elokuva.

Osittain kiukuttelun ja osittain terveydentilansa vuoksi sänkyyn jämähtäneen isän, tätä sietävän äidin ja perheen kaukana suurkaupungissa asuvan pojan tarinassa on kosolti elementtejä Brownen omasta elämästä. Brownen omat vanhemmat ehtivät kuolla ennen kuvausten alkua.

Eikö ohjaajaa hirvittänyt pistää omaa elämäänsä näytille elokuvan muodossa?

”No fiktiotahan se on. Minulla on esimerkiksi veli, jota elokuvassa ei ole”, Browne sanoo. ”Mutta kyllä kuvausten alku oli todella hankala, siksikin että elokuvan tekeminen tuntui niin omahyväiseltä.”

Kuva: Turnchapel Films

Kuva: Turnchapel Films

Elokuva kuvattiin Brownen vanhempien talossa Cumbriassa Luoteis-Englannissa, missä oli yhä heidän tavaroitaan tutuilla paikoillaan.

”Kyllä se tuntui todella oudolta”, Browne sanoo.

Browne keskusteli paljon näyttelijöidensä kanssa, ja nämä kertoivat omista perheistään ja kokemuksistaan. Ohjaajalle tuli lopulta helpottava tunne, että elokuvassa on kyse muistakin ihmisistä kuin hänestä perheineen.

Browne kuvaa elokuvassa perheen sisäistä vallankäyttöä ja dynamiikkaa. Häntä kiinnostaa ajatus vanhempiemme yhteisestä elämästä ennen kuin lapset ovat astuneet kuvaan. Miten vähän tiedämme tuosta ajasta mitään ja sitä kautta ymmärrämme vanhempiemme käytöstä, kun olemme itse aikuisia?

”Se on jotain, mihin meillä lapsilla ei ikinä tule olemaan pääsyä ja ehkä ei pitäisikään olla.”

Radiator on Brownen esikoisohjaus, mutta hänellä on myös ura näyttelijänä Tom Fisher -nimellä. Radiatorissa hän ei halunnut olla itse kameran edessä, vaan elokuvan perheen Daniel-poikaa näyttelee näyttelijäystävä ja elokuvan toinen käsikirjoittaja Daniel Cerqueira.

Elokuvan vanhana avioparina Marian ja Leonardin rooleissa loistavat Gemma Jones ja Richard Johnson, jonka viimeiseksi elokuvaksi Radiator jäi miehen kuoltua kesäkuussa 2015.

Jones oli Brownelle tuttu heidän näyteltyä yhdessä Shanghai Knights -elokuvassa ja alusta asti selvä valinta Marian rooliin. Johnsonista Browne ei aluksi innostunut, vaikka roolittaja tätä monta kertaa ehdottikin.

”Richard Johnson on ollut naimisissa Kim Novakin kanssa ja työskennellyt Charlton Hestonin ja Frank Sinatran kanssa. Minun oli vaikea kuvitella hänet tänä sängyssä makaavana vanhana miehenä.” Browne sanoo. ”Mutta en olisi voinut olla enempää väärässä. Hän on fantastinen elokuvassa.”

Kuva: Turnchapel Films

Kuva: Turnchapel Films

Radiator on temaattisesti läheistä sukua viime vuosien ikäihmisistä kertoville menestyselokuville, kuten Rakkaus, Nebraska ja 45 vuotta. Brownen mielestä elokuvia iäkkäistä ihmisistä voitaisiin tehdä enemmänkin.

Hän ottaa omat vanhempansa esimerkiksi ja kuvailee, kuinka he elivät läpi merkittävien historiallisten ajanjaksojen, mikä muokkasi heistä kiehtovia yksilöitä. Tällaisten ihmisten tarinat ovat kiinnostavia.

”Eikä elämä lakkaa olemasta mielenkiintoista, kun ikääntyy”, Browne sanoo ja tarjoaa vielä yhden syyn: ”On paljon taitavia näyttelijöitä, kuten Richard ja Gemma… Siis aivan uskomattoman hyviä näyttelijöitä, joilla on ikuisuuden verran kokemusta, mutta heille ei tarjota mahdollisuutta näyttää sitä. Se on todella sääli.”

Teksti: Tommi Kumén
Kuva: Pauli Haanpää

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/tom-browne-teki-henkilokohtaisen-elokuvan-perheen-sisaisesta-valtadynamiikasta/feed/ 0
Klaus Händl ei halua ohjailla katsojien tunteita elokuvamusiikilla http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/klaus-handl-ei-halua-ohjailla-katsojien-tunteita-elokuvamusiikilla/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/klaus-handl-ei-halua-ohjailla-katsojien-tunteita-elokuvamusiikilla/#respond Thu, 22 Sep 2016 12:58:35 +0000 http://hiff.fi/?p=32299 Itävaltalaisen Klaus Händlin ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva TOMCAT (2016) kertoo luottamuksen uudelleenrakentamisesta täysin odottamattomassa tilanteessa. Vaikka Händl ei halunnut käyttää ohjaustyössään elokuvaa varten sävellettyä musiikkia, on musiikilla elokuvassa tärkeä rooli.

Toimitus: Niina Holm
Kuvaus: Kaisa Paavilainen, Milla Olkkonen
Editointi: Kaisa Paavilainen, Niina Holm
Valokuva: Kaisa Paavilainen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/klaus-handl-ei-halua-ohjailla-katsojien-tunteita-elokuvamusiikilla/feed/ 0
Ninja Thyberg haastaa käsitykset sukupuolirooleista http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/ninja-thyberg-haastaa-kasitykset-sukupuolirooleista/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/ninja-thyberg-haastaa-kasitykset-sukupuolirooleista/#respond Thu, 22 Sep 2016 12:09:30 +0000 http://hiff.fi/?p=32231 Minkälainen on naisen katse pornoteollisuuteen? Mitä tapahtuu kun pojat näyttelevät yliseksualisoituja tyttöjä ja tytöt neitsyydestään eroon pyrkiviä pikkuöykkäreitä? Tapahtuu paljonkin, nimittäin jähmeiden sukupuoliroolien kääntäminen päälaelleen paljastaa niiden keinotekoisuuden ja taustalla piilevät valtarakenteet.

Feministisen elokuvantekijän, Ninja Thybergin lyhytelokuva PLEASURE tutkii mitä tapahtuu pornofilmiä kuvatessa silloin, kun kamerat eivät käy. GIRLS & BOYS kääntää sukupuoliroolit päälaelleen. Pojat esitetään yliseksuaalisina mainoskuvastojen olentoina, tytöt tappelevat, haluavat päästä naimaan ja kohdistavat himokkaan katseensa poikiin.

Haastattelussa 31-vuotias Thyberg kertoo, miksi hänestä tuli elokuvantekijä ja mitkä teemat lävistävät hänen koko tuotantonsa.

Toimittaja: Susanna Karhapää
Kuvaus: Julia Falck, Anna Salonen
Editointi: Julia Falck, Susanna Karhapää
Kuva: Julia Falck

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/ninja-thyberg-haastaa-kasitykset-sukupuolirooleista/feed/ 0
Herra Hevisaurus viihtyi elokuvan kuvauksissa http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/herra-hevisaurus-viihtyi-elokuvan-kuvauksissa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/herra-hevisaurus-viihtyi-elokuvan-kuvauksissa/#respond Thu, 22 Sep 2016 11:45:46 +0000 http://hiff.fi/?p=32291 Itse Herra Hevisaurus vieraili HEVISAURUS-elokuvan R&A Pulpettikino -näytöksessä Elokuvateatteri Orionissa. Syömistä rakastava muinaisolento oli tyytyväinen elokuvan kuvauksiin, etenkin kun siellä sai syödä niin paljon kuin halusi. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla esitettävä Pekka Karjalaisen ohjaama Hevisaurus kertoo muinaisten dinosaurusten seikkailusta jännittävässä ympäristössä.

Toimitus: Julia Falck
Kuvaus: Kaisa Paavilainen
Editointi: Julia Falck
Kuva: Susanna Karhapää

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/herra-hevisaurus-viihtyi-elokuvan-kuvauksissa/feed/ 0
Mister Gaga on nero http://hiff.fi/blogi/2016/09/22/mister-gaga-on-nero/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/22/mister-gaga-on-nero/#respond Thu, 22 Sep 2016 10:22:47 +0000 http://hiff.fi/?p=32288 On tanssielokuvia ja tanssielokuvia.

Ne tavanomaiset näyttävät aina ensiksi tanssijoita venyttelemässä ja laittamassa tossuja jalkaan. Sitten niissä nähdään loputtomia samankaltaisia harjoitustilanteita, joita on kuvattu samassa kuvakoossa ja sattumanvaraisesti fokusoiden. Tai vaihtoehtoisesti hyvin fokusoiden, mutta kaikki liikkeet välähdyksiksi pilkkoen.

Tämän mainitun sekaan niissä tavanomaisissa tanssielokuvissa ripotellaan kuvia päähenkilöistä joko lörpöttelemässä (tanssijat) tai komentamassa (koreografit) tai katselemassa kaukaisuuteen (tanssijat ja koreografit). Kokonaisuuden kruunaavat lukuisat, kuuluisat kollegat kehumassa dokumentin kohteena olevaa laitosta, teosta tai koreografia/tanssijaa lukuisin ylisanoin.

Näin siis tavanomaisissa tanssielokuvissa.

Sitten on sellaisia kuin Tomer Heymannin MR. GAGA, joka keskittyy olennaiseen.

Mr. Gaga kertoo tunnetusta israelilaisesta koreografista Ohad Naharinista. Ja se todella kertoo hänestä! Seikkaperäisesti, havainnollisesti, Naharinin omin sanoin. Ja ennen kaikkea siinä nähdään Ohad Naharinia tanssimassa. Nähdään hänen koreografioitaan ja tutustutaan hänen liikekielensä kehitykseen lukuisten näytteiden avulla.

KiitosKiitosKiitos Tomer Heymann ja työryhmä. Mr Gaga ei ole hienoin tanssista koskaan tehty elokuva, ylittämätön taideteos. Se on toki rytmikäs ja soljuva mutta ei korosta itseään vaan kohdettaan. Ja siksi se tutustuttaa niin monipuolisesti meidät tanssifriikit tämän neron – oi kyllä, Naharin on nero – tuotantoon ja ajatteluun ja liikkeeseen.

Jaana Semeri

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/22/mister-gaga-on-nero/feed/ 0
Girls Lost -ohjaajaa kiinnostaa kysymys identiteetistä http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/girls-lost-ohjaajaa-kiinnostaa-kysymys-identiteetista/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/girls-lost-ohjaajaa-kiinnostaa-kysymys-identiteetista/#respond Thu, 22 Sep 2016 10:01:56 +0000 http://hiff.fi/?p=32278 ”Kun olimme Moskovassa, ja elokuvani esittämisen alkuun oli 20 minuuttia aikaa, poliisi saapui paikalle ja ilmoitti, että teatteriin oli tehty pommiuhkaus. Koko rakennus piti evakuoida”, Alexandra-Therese Keining kertoo. Kyseessä oli Keiningin uusin elokuva GIRLS LOST, jonka yksi teema on transsukupuolisuus.

Keiningin aikaisemmasta tuotannosta muistetaan ehkä parhaiten Kiss Me. Elokuvan keskeinen teema on kahden naisen välinen rakkaustarina, joka toteutuu vasta kun toinen naisista kyseenalaistaa oman identiteettinsä.

”Liian monessa aihetta käsittelevässä elokuvassa homoseksuaalien kuvataan lopulta tekevän itsemurhan tai kuolevan. Minusta elokuvani onnellinen loppu oli tärkeä. Toivoin yleisön poistuvan elokuvasalista itsestään ylpeinä.”

Girls Lost on toisenlainen tarina. Se kertoo kolmesta koulukiusatusta tytöstä, joille taikakasvin myötä tarjoutuu mahdollisuus kokeilla elämää poikina. Yhdelle heistä on luontevampaa olla poika kuin olla tyttö.

Keining kertoo, että parhaan palautteen elokuvantekijänä hän sai iäkkäämmältä transsukupuoliselta naiselta ollessaan Toronton elokuvajuhlilla.

”Nainen kertoi, että transsukupuolisuus tuntuu juuri siltä kuin Girls Lostissa kuvasin. Kuin olisi vankina väärän ihon sisällä, eikä tiedä miten pääsisi pois. Hänelle itsensä hyväksyminen oli ollut pitkä ja kivulias prosessi.”

Girls Lost forest

Paljon kiitosta kerännyttä Girls Lostia tehtiin yli kolmen vuoden ajan. Ruotsalaisohjaaja kertoo, että hänen oli vaikea löytää elokuvalle rahoittajaa. Syitä oli monia.

”Nuorisoelokuvia ei pidetä tarpeeksi myyvinä Ruotsissa. Toiset puolestaan kavahtivat elokuvan queer-teemaa. Elokuvan myös koettiin olevan liian synkkä.”

Keiningin elokuvia yhdistävä teema on identiteetin etsiminen. Hän kertoo vastustavansa asioiden selkeärajaista luokittelua.

”Kysymykset identiteetistä ja seksuaalisuudesta ovat minusta paljon moniulotteisempia.”

Ohjaajan mukaan itsestään voi aina löytää uusia puolia, oli sitten nuori tai vanha. Teema on ajaton.

”Kaikki kamppailevat identiteettiin liittyvien kysymysten kanssa. Itsestään oppii uusia asioita läpi koko elämän.”

Teksti: Susanna Karhapää
Kuva: Julia Falck

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/22/girls-lost-ohjaajaa-kiinnostaa-kysymys-identiteetista/feed/ 0
Pohjoismaisia elokuvia miehiltä miehille http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/pohjoismaisia-elokuvia-miehilta-miehille/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/pohjoismaisia-elokuvia-miehilta-miehille/#respond Wed, 21 Sep 2016 15:32:44 +0000 http://hiff.fi/?p=32239 Pienen kulttuurialueen elokuvan nykytila ja tulevaisuus puhuttivat Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaiden paneelissa.

Pohjoismainen kulttuuripiste järjesti yhdessä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa keskustelutilaisuuden, johon oli saatu osallistujia kolmesta ehdokaselokuvasta. Pitkälti tuottajista koostunut paneeli havahtui siihen, että kaikki tämänvuotiset ehdokaselokuvat ovat miesten ohjaamia tarinoita miehistä.

Pohjoisesta on vaikea ponnistaa

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että pohjoismaiset elokuvantekijät ovat lahjakkaita ja korkeasti koulutettuja, ja pohjoismainen elokuva on paitsi kunnianhimoista myös laadukasta. Sitä tunnetaan maailmalla kuitenkin valitettavan huonosti. Pienen kulttuurialueen elokuvat jäävät vääjäämättä Hollywoodista ja suurilta kieli- ja kulttuurialueilta tulevien tuotantojen varjoon.

Pohjoismaissa valmistuneet elokuvat eivät tahdo löytää tietään edes naapurimaihin. Panelistit tarjosivat syiksi kulttuurieroja sekä puutteita markkinoinnissa. Ongelma on myös esityspaikkojen puute.

Jussi Rantamäki, Juho Kuosmanen, Mikael Rieks ja Lilja Ósk Snorradóttir keskustelemassa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaiden paneelissa. Kuva: Heidi Hautamäki

Jussi Rantamäki, Juho Kuosmanen, Mikael Rieks ja Lilja Ósk Snorradóttir keskustelemassa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaiden paneelissa. Kuva: Heidi Hautamäki

Tanskalaiselokuva LAND OF MINEN tuottaja Mikael Rieks piti uraansa aloittelevien elokuvaohjaajien tilannetta varsin hankalana. Alalla on nyt vaikeaa, sillä televisio vie yhä enemmän rahaa ja huomiota elokuvilta. Vain murto-osa esikoisohjaajista pääsee tekemään toisen elokuvan.

Rieksin mukaan oman äänen kypsyttely vaatisi vuosia ja useita ohjauksia. On suuri menetys pohjoismaiselle elokuvalle, jos nuoret tekijät katoavat heti esikoisohjauksen jälkeen. Rieks ehdottikin tukiohjelmia toista elokuvaansa suunnitteleville ohjaajille.

Naistekijät edelleen marginaalissa

Kaikki tämänvuotiset ehdokaselokuvat ovat miesten ohjaamia miestarinoita. Viidestä elokuvasta kolme sivuaa isä-poika-suhdetta. Kaksi elokuvaa tukeutuu historiallisiin tositapahtumiin: Land of Mine kertoo toisen maailmansodan jälkimainingeista ja HYMYILEVÄ MIES nyrkkeilijä Olli Mäestä.

Naiselokuvantekijöiden epätasa-arvoinen asema on puhuttanut viime aikoina Suomessa, ja tilanne on samansuuntainen myös muissa Pohjoismaissa. Elokuvakouluissa koulitaan lahjakkuuksia sukupuolen katsomatta, mutta jostain syystä naisohjaajilla menee uransa käynnistämiseen jopa vuosia kauemmin kuin miehillä.

”Syytä on rakenteissa, mutta myös asenteissa”, islantilaiselokuva SPARROWSIN tuottaja Lilja Ósk Snorradóttir muistutti.

Hymyilevän miehen tuottaja Jussi Rantamäki peräänkuulutti parempaa tukea, näkyvyyttä ja mahdollisuuksia naistekijöille. Rantamäen omalla Aamu-tuotantoyhtiöllä on työn alla useita naisohjaajien elokuvia.

Toisaalta myös miestarinoissa on eroja. Esimerkiksi Hymyilevän miehen pehmeähkö mieskuva poikkeaa totutusta, huomautti elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen.

Sparrows_Feb_stills_1.180.1

Sparrows


Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinto

• Vuodesta 2002 jaettu Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on neuvoston jakamista palkinnoista uusin.

• Noin 45 000 euron suuruinen palkinto jaetaan tuottajan, ohjaajan ja käsikirjoittajan kesken.

• Palkinto myönnetään pohjoismaiseen kulttuuripiiriin kuuluvalle pitkälle elokuvalle, joka on taiteellisesti merkittävä, omaperäinen ja täysipainoinen teos. Ehdokkaita vertailtaessa asetetaan lisäksi etusijalle elokuvat, jotka ovat omaa lajityyppiään uudistavia.

• Vuoden 2016 ehdokkaat ovat Sparrows (Islanti), Land of Mine (Tanska), Louder Than Bombs (Norja), The Here After (Ruotsi) ja Hymyilevä mies (Suomi).

• Palkinto jaetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Kööpenhaminassa marraskuun alussa.

Teksti: Niina Holm

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/pohjoismaisia-elokuvia-miehilta-miehille/feed/ 0
Järven tarinaa kuvattiin siellä, missä ihminen ei ole http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/jarven-tarinaa-kuvattiin-siella-missa-ihminen-ei-ole/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/jarven-tarinaa-kuvattiin-siella-missa-ihminen-ei-ole/#respond Wed, 21 Sep 2016 11:31:45 +0000 http://hiff.fi/?p=32208 JÄRVEN TARINA

 esittelee Suomen luontoa vesielementin kautta. Sen edeltäjä on saman työryhmän 2012 julkaistu Metsän tarina. Toinen ohjaajista Kim Saarniluoto vieraili Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla elokuvan näytöksessä.

Kim Saarniluoto käytti elokuvan editoimiseen vuoden.

”Elokuvan tekeminen kesti noin kolme vuotta. Aloimme kuvata sitä Metsän tarinan loppumetreillä, koska tajusimme, että myös järvistä pitäisi tehdä elokuva. Materiaalia oli 700 tuntia ja yli 40 000 pätkää. Viimeinen kuva, joka päätyi elokuvaan, oli kuvattu kaksi päivää ennen ensi-iltaa”, Saarniluoto kertoo.

Kuvaajia oli kahdeksan eri yksikköä. Kuvaajat jakautuivat asuinalueensa tai aihealueen mukaan tarkkailemaan tiettyjä asioita. Esimerkiksi Juha Laaksonen keskittyi revontuliin.

”Luontoa ei voi ohjata, joten sen kuvaukseen menee aikaa. Eläinten pitää antaa tottua kuvaajiin. Hannu Siitonen käytti kolme vuotta päästäkseen lähelle joutsenperhettä, jonka synnytys näkyy elokuvassa. Tarvittiin vuosien luottamus, että linnut antoivat hänen olla niin lähellä.”

Ohjaaja Kim Saarniluoto vastaili yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen. Kuva: Mirja Kolttola

Ohjaaja Kim Saarniluoto vastaili yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen. Kuva: Mirja Kolttola

Kuvatessa kohteeseen täytyy mennä useita kertoja, niin etteivät eläimet häiriinny. Vähän kerrallaan kuvaaja pääsee lähemmäs.

Teemu Liakka joka kuvasi majavia sai ne totutettua itseensä niin, että lopulta majavat vain uivat hänen luokseen. Kun hän oli hankkinut uudet kuvausvarusteet, majavat kävivät vain vilkaisemassa, että ai tällaiset hommasit”, Saarniluoto naurahtaa.

Kolmas elokuva on suunnitteilla. Ohjaajan mukaan se on tarkoitus kuvata pohjoisemmassa Suomessa ja lapissa.

”Olemme myös päättäneet tehdä nämä elokuvat niin, että niissä ei näy ollenkaan jälkiä ihmisestä. On aika vaikeaa löytää maisemia, joissa ei ole vaikka venettä tai radiomastoa.”

Tammikuussa 2016 ensi-iltansa saanut Järven tarina on myös Suomen katsotuin dokumenttielokuva.

Teksti ja kuva: Mirja Kolttola

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/jarven-tarinaa-kuvattiin-siella-missa-ihminen-ei-ole/feed/ 0
Saara Cantell: “Lasten ohjaaminen on hauskaa!” http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/saara-cantell-lasten-ohjaaminen-on-hauskaa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/saara-cantell-lasten-ohjaaminen-on-hauskaa/#respond Wed, 21 Sep 2016 09:49:00 +0000 http://hiff.fi/?p=32202 Savoy-teatteri täyttyi iloisista ja riehakkaista lapsista, kun R&A Pulpettikinossa näytettiin suuren suosion saanut ONNELIN JA ANNELIN TALVI -elokuva.

Teatteri täyttyi riemunkiljahduksista, naurusta ja kyselytulvasta. Elokuvan ohjaaja Saara Cantell joutui ristikuulustelun keskelle, kun lapset halusivat tietää muun muassa miten lilliputit oikeasti saatiin aikaan.

“Voi ei, joudun paljastamaan kaikki taikatemppumme. Oikeasti lilliputit olivat normaalikokoisia näyttelijöitä, joita kuvattiin vihreää seinää vasten ja lopulta muokattiin tietokoneella. Valitettavasti vaahtokarkitkaan eivät olleet noin isoja”, Cantell naurahtaa.

Elokuva kertoo kahdesta pienestä tytöstä, jotka asuvat omassa talossa. Heidän kotiovelleen eksyvät Vaaksanheimot. Vaaksanheimojen ja Onnelin sekä Annelin välille muodostuu lapsenomainen ystävyyssuhde. Elokuvan tärkeiksi teemoiksi ovat muodostuneet hyväksyminen ja pakolaisuus.

Cantell on ohjannut paljon lapsia. Hän kertookin, että lasten kanssa työskentely on parhaimmillaan hirveän hauskaa, koska heidän eläytymisensä on niin erilaista.

Lasten kärsivällisyys ja keskittymiskyky eivät ole aina yhtä pitkäkestoista kuin aikuisilla, mutta Cantellin mukaan lapset elävät hetkessä. Onnelia ja Annelia näyttelevät Aava Merikanto ja Lilja Lehto saavat ohjaajalta runsaasti kehuja.

“Tytöt ovat eläytymiskykyisiä ja fiksuja. On ollut hauska nähdä kolmen elokuvan verran, kuinka he ovat kasvaneet 8-vuotiaista 12-vuotiaiksi.”

Onnelin_ja_Annelin_Talvi

Päärooleissa nähdään Aava Merikanto (Onneli) ja Lilja Lehto (Anneli). Kuva: Nordisk Film

 

Kirjoista elokuvia

Cantell kertoo lukeneensa Onneli ja Anneli -kirjat, jotka ovat hänelle vieläkin rakkaita. Ohjaaja toteaakin, että elokuvissa tärkeintä oli säilyttää kirjojen tunnelma ja henki.

Viime vuonna elokuvateattereihin tullut Onnelin ja Annelin talvi on täyttänyt elokuvateatterit. Cantell naurahtaa, että suosio on yllättänyt hänet. Cantell uskoo tietävänsä syyn tähän.

“Kurrenniemen maailma, jota myös lapsena rakastin. Siinä on tavallista arkea ja magiaa, josta on luotu hyvä sekoitus.”

Savoyssa lapset odottivat kuumeisesti, milloin Onnelin ja Annelin kolmannen elokuvan voi nähdä. Cantell paljastikin, että Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen tulee teattereihin ensi vuoden tammikuussa.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on tavoittanut niin aikuiset kuin lapsetkin. Cantell pohtiikin, kumpi on tärkeämpää: rakkaus vai anarkia.

“Rakkautta ei voi koskaan liikaa, mutta elämässä tarvitaan myös anarkiaa.”

Teksti: Heidi Hautamäki
Kuva: Niina Holm

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/21/saara-cantell-lasten-ohjaaminen-on-hauskaa/feed/ 0
Kantria ja jazzia http://hiff.fi/blogi/2016/09/20/kantria-ja-jazzia/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/20/kantria-ja-jazzia/#respond Tue, 20 Sep 2016 18:28:52 +0000 http://hiff.fi/?p=32189 Tämän vuoden R&A -tarjonnan niinsanottuihin musavalintoihin on saatu haalittua kaksi elämänkertaelokuvaa, joiden protagonistit lukeutuvat Amerikan musiikkihistorian vaikuttavimpiin pioneereihin.

Marc Abrahamin I SAW THE LIGHT vie meidät traagisesti nuorena kuolleen, kantrimusiikki legendan Hank Williamsin viskinkatkuiseen maailmaan; kun taas näyttelijänä tunnetun Don Cheadlen MILES AHEAD vie katsojan kokkelinhuuruiselle seikkailulle jazz-muusikko Miles Davisin muistellessa menneitä.

I Saw the Ligth on melko suorasukainen tarina Hank Williamsin (Tom Hiddleston) noususta kantri-supertähdeksi, tämän kamppaillessa alkoholin ja avio-ongelmien kanssa. Hiddleston, joka itse laulaa ja soittaa elokuvassa kaiken itse, oli ennen tuotannon käynnistymistä treenaamassa kuukausia, ja lopputulos on vakuuttava.

Williamsin ensimäisen vaimon roolissa nähtävä Elizabeth Olsen on jälleen elementissään, ja yllättää kyvyillään varmasti katsojat, jotka ovat mahdollisesti nähneet hänet tähän mennessä vaan heiluttamassa käsiään Marvelin megatuotannoissa. Ohjaaja Marc Abraham on luonut hyvin intiimin kuvauksen Williamsin elämästä, joka ennemin kuin toimisi pelkkänänä kronologisena elämänkertana, näyttää katsojalle miltä elämä Williamsin kanssa on oikeasti mahtanut olla.

Don Cheadlen Miles Ahead ottaa hiukan epäkonventionaalisemman tavan lähestyä aihettaan. Cheadle, joka kehitteli elokuvaa Davisin perheen kanssa, ei halunnut tehdä tavanomaista tai suoraviivaista elämänkertatarinaa, vaan sen sijaan kuvailla takaumien kautta tiettyjä merkittäviä hetkiä Davisin elämän varrelta, yhdistellen myyttiä ja fiktiota.

Elokuva pääasiallisesti sijoittuu 1970-luvulle, jolloin Davisin elämä oli kovaa vauhtia menossa kohti alamäkeä, huumeiden, paranoian ja eristänynäisyyden merkeissä. Fiktiivinen journalisti (Ewan McGregor) lähestyy Davisia haastattelun merkeissä, mutta päätyy sen sijaan hurjan seikkailun syövereihin, jonka päämääränä on saada varastettua levy-yhtiön panttaamat demonauhat. Elokuva on kuin yksi hurja hallusinaatioden sekainen takaa-ajo, josta ei vauhtia puutu lainkaan. Luvassa siis ganstereita, kokkelidiilereitä, pyssyjä, mimmejä, ja toki legedaarista musiikkia.

Jouni Lojamo

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/20/kantria-ja-jazzia/feed/ 0
Taiteet ristesivät elokuvateemaisella runoklubilla http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/taiteet-ristesivat-elokuvateemaisella-runoklubilla/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/taiteet-ristesivat-elokuvateemaisella-runoklubilla/#respond Tue, 20 Sep 2016 14:55:03 +0000 http://hiff.fi/?p=32164 Mitä elokuva voi antaa runoudelle – ja toisinpäin? Runoyhteisö Helsinki Poetry Connection toi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille elokuva-aiheisen runoillan. Rakkautta, anarkiaa ja runoutta -klubilla nähtiin ja kuultiin muun muassa elokuvantekijä Hanna Kaihlaisen ja runoilija, muusikko Roope Hatun yhteistyöprojektia Helpless Burning Thing Collaboration.

Toimitus: Niina Holm
Kuvaus: Heidi Hautamäki
Editointi: Niina Holm ja Heidi Hautamäki
Kuva: Niina Holm

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/taiteet-ristesivat-elokuvateemaisella-runoklubilla/feed/ 0
“Elokuva-alalla vallitsee rakenteellinen epätasa-arvo” http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/elokuva-alalla-vallitsee-rakenteellinen-epatasa-arvo/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/elokuva-alalla-vallitsee-rakenteellinen-epatasa-arvo/#respond Tue, 20 Sep 2016 14:08:11 +0000 http://hiff.fi/?p=32160 1990-luvulla Kallion ilmaisutaidon lukiossa eräs nuori nainen päätti mennä ystävänsä kanssa videokerhoon. Välillä hän päätyi kuokkimaan saman ystävän käsikirjoituskurssille Helsingin työväenopistoon. Innostus elokuvantekoon syttyi.

Nyt 39-vuotias Selma Vilhunen kertoo, että samoihin aikoihin sai alkunsa tarina, josta myöhemmin muokkautui käsikirjoitus elokuvaan Espoon viimeinen neitsyt.

Lukioajoista on matkattu syksyyn 2016. Vilhusen ensimmäinen kokopitkä fiktiivinen elokuvaohjaus TYTTÖ NIMELTÄ VARPU Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kotimaisena avajaiselokuvana. Vilhunen on myös käsikirjoittanut elokuvan. Hän kertoo alkaneensa kirjoittaa elokuvaa jo vuonna 2006.

”Kymmenen vuotta sitten keksin elokuvan autoteeman, joka kuljettaa läpi tarinan.”

Elokuvan käsikirjoituksessa on Vilhuselle paljon omakohtaisia elementtejä, mutta elokuva ei ole omaelämäkerrallinen.

”Olen lähtenyt tutkimaan tiettyjä tunteita ja tunnelmia, joista olen kiinnostunut. Tiesin jo pitkään haluavani kertoa yhden aikuisen ja lapsen perheestä. Se on maailma, jonka tunnen hyvin, sillä muodostimme äitini kanssa perheen kahdestaan.”

Kuten elokuvan Varpu, myös Vilhunen itse menetti isänsä jo vauvaiässä mielenterveysongelmille. Eri tavalla vain.

”Isäni teki itsemurhan ollessani vauva. Varpun tarina kertoo kaipauksestani isään. Näin minulla oli mahdollisuus kohdata isä fiktion kautta.”

Vilhunen on tehnyt toisenkin samaan tematiikkaan liittyvän lyhytelokuvan, josta moni ei tiedä.

”Vuonna 1999 Turun ammattikorkeakoulussa Pirjo Honkasalon elokuvakurssilla saimme tehdä omakuvan. Tein lyhytelokuvan, jonka nimi on Päivä isän kanssa. Se on ikään kuin Tyttö nimeltä Varpun runollinen pikkusisko.”

TyttoNimeltaVarpu1_photo_Tuo moHutri_©MakingMovies2016

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa Varpua esittää Linnea Skog ja hänen äitiään Paula Vesala. Kuva: B-Plan

Selma Vilhusen mukaan elokuva-alan joka portaalla ilmenee sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Tämä on aihe, josta Vilhunen ei väsy puhumaan.

”Niin kauan kun ei ole lukuja esittää, tämä perustuu omaan kokemukseeni ja siihen, miten olen lukenut asioiden olevan maailmalla.”

Vilhusen mukaan epätasa-arvo alkaa jo alkuvaiheessa, kun tekijät lähestyvät tuottajia tai tuottaja-tekijäkokoonpanot rahoittajia.

”Usein naisten kertomia tarinoita vähätellään. Paljon laadukkaita hankkeita jää koneiston hampaisiin. Jopa kovien, kansainvälisesti menestyneiden naistekijöiden hankkeet saattavat kaatua sen kaltaisiin perusteluihin kuten ’päähenkilö on rasittava’.”

Vilhunen kertoo, että tuotantopuolella naisten tekemien elokuvien budjetit ovat yleensä pienempiä kuin miesten elokuvissa.

”Elokuvan levitysvaiheessa markkinointibudjetit ovat pienempiä. Asenne on ennakkoluuloon perustuva ’naisjutut eivät myy’, joka sitten toteuttaa itseään, koska joka vaiheessa satsataan vähän vähemmän. Elokuvaa esitetään ehkä vähemmillä kankailla. Sitten meillä on jälleen yksi naisen tekemä elokuva, josta voidaan sanoa, että ne eivät saa katsojia.”

Vilhunen ei näe tilanteeseen mitään nopeaa ratkaisua. Hän sanoo nauraen, että niin kauan kun naisten tekemiset nähdään marginaalisina, ”pitäisi vain murskata patriarkaatti”. Sitten hän vakavoituu ja sanoo, että hän on alkanut ajatella lämmöllä naiskiintiöitä elokuva-alan rahoituspäätöksissä.

”Ei se minustakaan ole kovin tyylikäs keino saada aikaan muutoksia. Mutta, jos ongelmat ovat syvällä rakenteissa ja perustuvat tiedostamattomiin ennakkoluuloihin, silloin kiintiöt pureutuisivat suoraan ongelmakohtaan.”

Vilhunen sanoo kuitenkin näkevänsä ympärillään paljon positiivisia muutoksia. ”Miehet ovat alkaneet herätä sukupuolten väliseen epäsuhtaan. Pidän erityisesti miesten julkisista avauksista, joissa puhutaan mieskuvan moninaisuudesta. Ne ovat tervetulleita.”

Teksti: Susanna Karhapää
Kuva: Julia Falck

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/elokuva-alalla-vallitsee-rakenteellinen-epatasa-arvo/feed/ 0
All of a Suddenin erikoisuus on tositarinassa ja tekniikassa http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/all-of-a-suddenin-erikoisuus-on-tositarinassa-ja-tekniikassa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/all-of-a-suddenin-erikoisuus-on-tositarinassa-ja-tekniikassa/#respond Tue, 20 Sep 2016 13:39:54 +0000 http://hiff.fi/?p=32155 ALL OF A SUDDEN on draamaelokuva, jonka erikoinen juoni perustuu tositapahtumaan. Tuntematon nainen kuolee päähenkilön asunnossa, ja kaikki epäilevät tapahtumien kerrottua kulkua.

Turkkilaissyntyinen berliiniläisohjaaja Asli Özge ja hänen kumppaninsa, elokuvan kuvaaja Emre Erkmen tekivät ensimmäistä kertaa elokuvan Saksassa.

Tuomitsemisen tematiikkaa pohtivassa elokuvassa on erikoista myös Özgen omalaatuinen työskentelytapa, jossa vain päänäyttelijä sai koko käsikirjoituksen. Katso videolta, mitä Özge haluaa elokuvallaan sanoa.

Toimitus: Mirja Kolttola
Kuvaus: Toni Joukanen, Milla Olkkonen
Editointi: Toni Joukanen, Mirja Kolttola
Valokuva: Mirja Kolttola

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/all-of-a-suddenin-erikoisuus-on-tositarinassa-ja-tekniikassa/feed/ 0
Mika Rätön esikoisohjaus syntyi talkoovoimin http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/mika-raton-esikoisohjaus-syntyi-talkoovoimin/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/mika-raton-esikoisohjaus-syntyi-talkoovoimin/#respond Tue, 20 Sep 2016 10:36:35 +0000 http://hiff.fi/?p=32150 Samuraiseikkailu Meri-Porin maisemissa vaikuttaa pähkähullulta idealta, mutta Mika Rättö on tottunut hämmentämään yleisöään. Vaihtoehtorockin konkarina tunnetun Rätön pitkäaikainen haave on toteutumassa, kun hänen esikoisohjauksensa SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN (2016) saadaan vihdoin valkokankaalle.

Rauni Reposaarelaisen tarina sai alkunsa taiteilijakollektiivi Moderni Kanuunan näytelmänä vuonna 2010. Musiikkivideoita ja kokeellisia lyhytelokuvia aiemmin ohjannut Sami Sänpäkkilä totesi näytelmän nähtyään, että tästä on tehtävä elokuva.

Kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta pitkän elokuvan tekemisestä, joten kaikki jouduttiin opettelemaan kantapään kautta. Käsikirjoitus syntyi kuuden hengen ydinryhmän voimin ja ohjaaja Mika Rättö näyttelee itse elokuvan nimiroolin.

“Käytännössä tilanne oli se, että hyppäsimme suoraan tyhjän päälle ja opettelimme kimpassa puhumalla ja kokeilemalla elokuvan tekoa nollasta. Siinä mielessä me kaikki kävimme elokuvakoulun ihan ykköspäivästä lähtien”, Rättö sanoo.

Elokuva toteutettiin käytännössä talkoovoimiin. Minimaalisella 50 000 euron budjetilla saatiin katettua lähinnä ruoka- ja matkakuluja. Projekti olisi ollut mahdoton toteuttaa ilman paikallisten apua.

“Se kyllä hämmästyttää, miten avomielisiä ja auttamisentahtoisia ihmiset olivat. Aina löytyi joku, joka lähti päiväksi pariksi jeesaamaan ja ilmoitti vielä, että jos tarvitsette toiste, niin pirautelkaa.”

Pieni pala Japania Meri-Porin maisemissa

Absurdin samuraitodellisuuden upottaminen Meri-Porin maisemiin oli yllättävän helppoa.

“Periaatteessa Japanihan on löydettävissä ihan mistä tahansa. Kun katsot yksinkertaista suomalaista puupenkkiä meren rannalla, siinä on välittömästi japanilainen maisema. Kun omenapuut kukkivat pihassa, siinä on saman tien japanilainen maisema.”

Jopa huoltoaseman katoksessa voi nähdä häivähdyksen japanilaista temppeliä, kun on riittävän uppoutunut samuraitodellisuuteen.

Tärkeintä on se, että tekijät uskovat luomaansa maailmaan.

“Sen aistii helposti, jos joku ei ole tarpeeksi sisällä siinä maailmassa, jota on luomassa. Silloin se jää helposti puolitiehen myös katsojalla. Jos tekijät itse pääsevät sukeltamaan siihen oman maailmansa syvyyteen, on todennäköistä, että siihen pääsee moni muukin.”

Rättö kertoo, että etenkin lapsinäyttelijöiden kanssa samuraitodellisuuteen uppoutuminen oli luontevaa, sillä he ovat tottuneet leikkimään ja käyttämään mielikuvitustaan. Pian pärekori päässään heiluva mies alkoi vaikuttaa uskottavalta hahmolta myös kuvausryhmän silmissä.

Kulttiklassikko jo syntyessään?

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Samurai Rauni Reposaarelainen näytetään ensimmäistä kertaa laajemmalle yleisölle. Vaikka kotimaan ennakkokiertue on vasta alkamassa, elokuvasta povataan kulttiklassikkoa jo nyt.

Rättö suhtautuu maltillisesti elokuvan saamaan huomioon, vaikka myöntääkin suosion lämmittävän mieltä.

“Elokuva elää omaa elämäänsä ja aika näyttää tuollaiset asiat, sellaisia on turha miettiä. Taiteilijoiden työ on miettiä teoksiaan ja keskittyä niihin, eikä siihen ulkoiseen maailmaan, että joku pitää ja joku ei pidä.”

Nyt kun käytännön elokuvakoulu on rämmitty läpi, on aika ottaa aikalisä ja tehdä keskeneräiset työt loppuun. Rätöllä on käsissään kirjaprojekti, joka on saanut odottaa puolitoista vuotta elokuvan valmistumista.

Seuraava elokuva on kuitenkin jo alustavasti suunnitelmissa.

Teksti: Kaisa Paavilainen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/mika-raton-esikoisohjaus-syntyi-talkoovoimin/feed/ 0
Oi Suomi – Uusiksi mennyt sankaritarina http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/oi-suomi-uusiksi-mennyt-sankaritarina/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/oi-suomi-uusiksi-mennyt-sankaritarina/#respond Tue, 20 Sep 2016 08:32:54 +0000 http://hiff.fi/?p=31977 OI SUOMI -dokumentin ohjaaja Mikko Mattila lähti tekemään sankaritarinaa Huuhkajien marssista EM-kisoihin, mutta päätyi selvittämään, mistä suomalaisessa jalkapallossa on kyse.

Helmikuussa 2014 Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen, eli Huuhkajien, kannattajat hihkuivat innosta. Vihdoinkin se tapahtuu! Suomelle arvottiin kesän 2016 EM-kisoihin johtaviin karsintoihin mukavalta näyttänyt lohko. Mukana ei ollut lajin jättiläisiä, vaan täysin voitettavissa olevia vastustajia.

Mattila, maajoukkueen kannattaja itsekin, haistoi aiheen dokumentille. Suomi menee ensimmäistä kertaa arvokisoihin! Täydellinen sankaritarina.

Syksyllä 2014 alkaneiden karsintojen avausottelussa Färsaaret kaatui vieraissa, mutta kotitasapeli Kreikkaa vastaan tuntui jo häviöltä. Sitten alkoikin tappioputki. Kaikkien aikojen karsinnat alkoivat muuttua kaikkien aikojen kärsinnöiksi.

Miten dokumenttiohjaaja reagoi, kun aiottu tarina alkaa kirjoittaa itse itseään uusiksi, sankaritarina muuttua kärsimysnäytelmäksi?

”Ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen on revolveri ja ’pam’”, Mattila naurahtaa tehden makaaberin eleen sormillaan. ”Ja jos dokaisi, niin se olisi sitten seuraava vaihtoehto.” Tunnekuohun laannuttua Mattila kuitenkin pohti, että mitä muuta jalkapallosta voisi kertoa.

Ohjaaja Mikko Mattila. Kuva: Tommi Kumén

Ohjaaja Mikko Mattila. Kuva: Tommi Kumén

Löytyi sivupolkuja ja Oi Suomi kertookin EM-karsintojen lisäksi myös suomalaisesta jalkapallosta ja yhteiskunnasta yleensä.

Mattila halusi selvittää, minkälainen maailma jalkapallon, miljardibisnekseksi muuttuneen spektaakkelin, taustalla on. Mitä valtavien paineiden alla työskentelevät ammattilaispelaajat oikeasti ajattelevat? Mitä tapahtuu kulisseissa ja pelaajien arjessa?

Ääneen pääsevät maajoukkueen pelaajien lisäksi myös heidän taustajoukkonsa, sekä ruohonjuuritasoa edustavat fanit ja jalkapallojuniorit perheineen.

Päätarinan eli Huuhkajien karsintaurakan konnaksi nousee vastuuta välttelevä ja ylimielisesti kritiikkiin suhtautuva päävalmentaja Mixu Paatelainen, joka ei suostunut itse osallistumaan dokumentin tekoon. Mattila yritti saada tältä haastattelua, mutta sai maajoukkueen tiedotuspäällikön välityksellä kryptisen vastauksen, jonka mukaan Paatelaisella on kiireitä ja ei ole ehkä oikein haluakaan.

Arkistopätkissä Paatelainen toistelee ”Ei olla tarpeeksi hyviä” -mantraansa. Mattilan mukaan ongelman on oltava korvien välissä tai rakenteissa: ”Pitäisi ihan oikeasti pohtia, että tajuammeko futiksesta mitään. Ei se voi olla niin, että Suomi on joku yksittäinen pohjoinen kaistale, joka ei muka vaan pärjää futiksessa.”

Syyskuun alussa alkoivat uudet karsinnat vuoden 2018 MM-kisoihin. Niistä Mattila ei aio tehdä jatko-osaa Oi Suomelle, vaan pysyy kannattajan roolissa. Suomi jäi avausottelussaan tasapeliin Kosovon kanssa, mutta omien sanojensa mukaan tunteellisesti maajoukkueen otteisiin suhtautuva Mattila uskoo Suomen mahdollisuuksiin:

”Ei voi mennä yhtä huonosti kuin edelliset karsinnat. Suomi yllättää.”

Teksti: Tommi Kumén

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/20/oi-suomi-uusiksi-mennyt-sankaritarina/feed/ 0
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisön suosikeista lisänäytöksiä http://hiff.fi/uutiset/2016/09/20/rakkautta-anarkiaa-festivaalin-yleison-suosikeista-lisanaytoksia/ http://hiff.fi/uutiset/2016/09/20/rakkautta-anarkiaa-festivaalin-yleison-suosikeista-lisanaytoksia/#respond Tue, 20 Sep 2016 07:01:33 +0000 http://hiff.fi/?p=32132 R&A:n viimeisen viikonlopun lisänäytökset ovat nyt selvillä. Uusintoina nähtäviin yleisön suosikkeihin kuuluvat muun muassa muusikkoelämäkerta MILES AHEAD, Daniel Radcliffe surrealistisessa draamafantasiakomediassa SWISS ARMY MAN sekä Alexander Skarsgård ja Michael Peña huonosti käyttäytyvinä poliiseina festivaalilla vierailleen John Michael McDonaghin ohjaamassa buddy-komediassa WAR ON EVERYONE. Maanantaina Helsingissä piipahtanut näyttelijä Kelly Thornton hurmaa John Carneyn (Once, R&A 2007) uudessa elokuvassa SING STREET ja Rune Denstad Langlo vieraili Helsingissä esittelemässä elokuvaansa WELCOME TO NORWAY!.

Lisänäytöksiä järjestetään lauantaina ja sunnuntaina. Liput näytöksiin ovat nyt myynnissä.

25.9.2016 12:00 Savoy-teatteri WELCOME TO NORWAY! (90 min, 5)
25.9.2016 14:00 Savoy-teatteri WAR ON EVERYONE (98 min, 5)
25.9.2016 16:15 Savoy-teatteri SWISS ARMY MAN (95 min, 4)

24.9.2016 12:00 Orion MILES AHEAD (100 min, 4)
25.9.2016 11:45 Orion APRIL AND THE EXTRAORDINARY WORLD (105 min, 4)
25.9.2016 14:00 Orion NIGHT TALES (93 min, 4
25.9.2016 16:00 Orion HUNT FOR THE WILDERPEOPLE (101 min, 4)

24.9.2016 12:00 Andorra WIENER-DOG (88 min, 4 R)
25.9.2016 12:00 Andorra SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN (80 min, E)
25.9.2016 13:45 Andorra GIRLS LOST (106 min, 3 S)
25.9.2016 16:00 Andorra THE HANDMAIDEN (144 min, 3)
25.9.2016 18:45 Andorra LOVE & PEACE (117 min, 4)
25.9.2016 21:15 Andorra EVERYBODY WANTS SOME!! (117 min, 4 R)

24.9.2016 11:45 Korjaamo Kino EL CLAN (108 min, 5)
25.9.2016 12:15 Korjaamo Kino MAGGIE’S PLAN (98 min, 5)
25.9.2016 21:15 Korjaamo Kino SING STREET (106 min, 4)

25.9.2016 19:00 Korjaamo Kulmasali COMPLETE UNKNOWN (91 min, 5)
25.9.2016 21:00 Korjaamo Kulmasali CERTAIN WOMEN (107 min, 5)

25.9.2016 16:00 WHS Teatteri Union FILMMAKER IN FOCUS: NINJA THYBERG (85min, L 2)
25.9.2016 18:30 WHS Teatteri Union KIKI (95 min, 4)
25.9.2016 21:00 WHS Teatteri Union SHELLEY (90 min, 3)

25.9.2016 12:00 Dubrovnik Bar (Andorra) KLOVNI FOREVER (99 min, 4 S)
25.9.2016 14:00 Dubrovnik Bar (Andorra) PROJEKTI ROCKIN’ HIGH (70 min, 2 E)
25.9.2016 15:45 Dubrovnik Bar (Andorra) WALL WRITERS (79 min, 4)
25.9.2016 18:15 Dubrovnik Bar (Andorra) GIRL POWER (90 min, 2)
25.9.2016 20:45 Dubrovnik Bar (Andorra) KLOVNI FOREVER (99 min, 5 S)

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/09/20/rakkautta-anarkiaa-festivaalin-yleison-suosikeista-lisanaytoksia/feed/ 0
Autenttisuuden aave http://hiff.fi/blogi/2016/09/19/autenttisuuden-aave/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/19/autenttisuuden-aave/#respond Mon, 19 Sep 2016 11:39:25 +0000 http://hiff.fi/?p=32126 Kuvitellaan tilanne, että Karl Ove Knausgård ei olisikaan kirjoittanut Taisteluaan. Että tekstin takana olisi nuori goottinainen, pohjoisnorjalaisen pikkukaupungin halpahallin kassa, joka ei ole koskaan käynyt Trondheimia etelämpänä.

Miten me suhtautuisimme? Olisko Taisteluni tiedon jälkeen huonompi teos? Ja jos olisi, niin miksi?

Tästä autenttisuuden vaateesta on pohjimmiltaan kyse Jeff Feuerzeigin upeasti rakentamassa dokumentissa AUTHOR: THE JT LEROY STORY, joka kertoo kirjallisesta huijauksesta. Minä en tiennyt tästä amerikkalaista kirjallisuusmaailmaa kymmenisen vuotta sitten vavisuttaneesta tapauksesta mitään ennen tätä elokuvaa. Mutta niin valtavan vetävästi ja taidokkaasti on kerrottu tämä nuoren pojan identiteetillä kirjoittaneen nelikymppisen naisen tarina, että janosin alusta lähtien joka sekuntia.

Pelkästään dokumenttiteknisesti JT LeRoy on valtavan hieno. Esimerkki: kun nainen sanoo soittaneensa puhelun kylpyhuoneesta, kuvissa lojuu kylpyhuoneen lattialla paitsi oikeanlainen puhelin, kahvikuppi, jossa kahvi höyryää. Kun kuunnellaan naisen nauhoittamia puheluita 90-luvun alusta, kuvissa pyörii juuri oikeannäköinen c-kasetti tuhruisine teksteineen, jne.

Yhtä tarkasti on rakennettu koko täyspitkän elokuvan mittainen kertomusmosaiikki. Ja kaikki toimii: musiikki, dramaturgia, rytmi. Pelkästään good story well told -syystä Feuerzeigin dokumentin siis voi katsoa. Mutta kun nyt ollaan elokuvissa, otetaan analogia sieltä: entäs jos kävisi ilmi, että esimerkiksi uusin Haneke ei olekaan Haneke? Miten tämä vaikuttaisi aiempiin, aitoihin Hanekeihin? Tai seuraavaan?

Jaana Semeri

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/19/autenttisuuden-aave/feed/ 0
Mitkä ovat parhaimmat leffaeväät? http://hiff.fi/extrat/2016/09/19/mitka-ovat-parhaimmat-leffaevaat/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/19/mitka-ovat-parhaimmat-leffaevaat/#respond Mon, 19 Sep 2016 10:49:48 +0000 http://hiff.fi/?p=32122 Mitä elokuvissa syödään, vai syödäänkö mitään? Kävimme selvittämässä Kinopalatsissa, millaisia eväitä elokuviin viedään.

Toimitus: Anna Järviluoma
Kuvaus: Anna Salonen
Editointi: Anna Järviluoma ja Anna Salonen
Kuva: Anna Salonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/19/mitka-ovat-parhaimmat-leffaevaat/feed/ 0
Sacha Wolff halusi valottaa urheilumaailman raadollista puolta http://hiff.fi/extrat/2016/09/19/sacha-wolff-halusi-valottaa-urheilumaailman-raadollista-puolta/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/19/sacha-wolff-halusi-valottaa-urheilumaailman-raadollista-puolta/#respond Mon, 19 Sep 2016 10:45:16 +0000 http://hiff.fi/?p=32119 Ranskalaisen Sacha Wolffin esikoiselokuva MERCENARY kertoo nuoresta rugbypelaajasta, joka jättää pienen kotisaarensa Tyynellämerellä ja muuttaa Ranskaan pelaamaan. Wolff halusi elokuvallaan näyttää urheilumaailman raadollisen puolen. Elokuvan tärkeisiin rooleihin hän valitsi oikeita rugbypelaajia.

Toimitus: Tommi Kumén
Kuvaus: Heidi Hautamäki, Toni Joukanen
Editointi: Heidi Hautamäki, Tommi Kumén
Kuva: Heidi Hautamäki

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/19/sacha-wolff-halusi-valottaa-urheilumaailman-raadollista-puolta/feed/ 0
Cheer Upin päähenkilöt eivät tienneet toistensa ongelmista http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/cheer-upin-paahenkilot-eivat-tienneet-toistensa-ongelmista/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/cheer-upin-paahenkilot-eivat-tienneet-toistensa-ongelmista/#respond Sun, 18 Sep 2016 14:23:30 +0000 http://hiff.fi/?p=32083 Kaksi rovaniemeläistä cheerleaderia ja heidän valmentajansa heittäytyivät kolme vuotta sitten mukaan CHEER UP -dokumenttielokuvan kuvauksiin. Mitään ei näytelty ja lopputulos yllätti päähenkilötkin.

Helsingissä kulttuuritehdas Korjaamolla istuu kaksi rovaniemeläistä naista samassa pöydässä kanadalaisen elokuvaohjaajan Christy Garlandin kanssa.

”Katsoessamme dokumentin nauroin ja ihmettelin, miksi katson kameraan tuolla tavalla”, rovaniemeläinen Patricia Fisk kertoo.

Rovaniemeläiset cheerleaderit Aino Selin, Miia Norvapalo ja Patricia Fisk ovat R&A:ssa esitettävän dokumenttielokuvan Cheer Up päähenkilöt. Yhteinen taival sai alkunsa viinilasista, kun elokuvan tuottaja Liisa Juntunen sekoitti omansa ohjaaja Garlandin kanssa Kanadassa. Myöhemmin parivaljakko päätyi kuvaamaan cheerleader-joukkuetta Suomeen ja pyysi Selinin, Norvapalon ja Fiskin mukaan.

Cheer_Up_8

Kuva: Napafilms

”Aluksi luulin, että kyseessä on urheiluelokuva, mutta myöhemmin tajusin, että menemme myös henkilökohtaisiin asioihin”, rovaniemeläisen cheerleader-joukkueen valmentaja Norvapalo kertoo.

Dokumenttielokuvaa kuvattiin kolme vuotta. Norvapalon mukaan haastatteluja hänestä kertyi ainakin 20 tuntia.

”Lopulta minä vain suu vaahdossa selitin, miksi kilpailut menivät huonosti ja miksi olen vieläkin yksin,” Norvapalo kertoo.

Omien ongelmien käsitteleminen kameran edessä ei aina ollut helppoa.

”Jännittävää ja outoa oli se, että minulla ei ollut mitään hajua Patrician ja Ainon ongelmista harrastuksen ulkopuolella, vaikka näimme päivittäin cheerleading-lajin treeneissä”, Norvapalo sanoo.

Dokumenttielokuvassa esiintyminen oli täysin uutta päähenkilöille. Pikkuhiljaa kameraan kuitenkin tottui ja kuvausryhmä pääsi erittäin lähelle päähenkilöiden elämää. Mikään ei ollut näyteltyä.

”Joskus sitä makasi tukka pystyssä yövaatteissa kotona kameran edessä”, Norvapalo naurahtaa.

Henkinen alastomuus kameran edessä muodosti erittäin läheisen suhteen päähenkilöiden ja tuotantoryhmän välillä. Norvapalon ja Fiskin mukaan he ovat nykyään kuin pieni perhe. He näkevät harvoin, mutta jakavat yhä kaikki kokemukset keskenään.

”Kun olet kertonut kaikki henkilökohtaiset asiasi aina yhdelle porukalle, tunne on ihan erilainen kuin missään muualla”, Norvapalo sanoo.

Teksti ja pääkuva: Julia Falck

Lue myös Christy Garland teki dokumentin suomalaisista cheerleadereista

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/cheer-upin-paahenkilot-eivat-tienneet-toistensa-ongelmista/feed/ 0
Muurahaiset kipittivät lautasilla Bugs Film & Tasting -tapahtumassa http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/muurahaiset-kipittivat-lautasilla-bugs-film-tasting-tapahtumassa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/muurahaiset-kipittivat-lautasilla-bugs-film-tasting-tapahtumassa/#respond Sun, 18 Sep 2016 12:46:55 +0000 http://hiff.fi/?p=32067 Raikuvat aplodit täyttävät Dubrovnikin täyteen pakatun salin. Hyönteiskokki Topi Kairenius on juuri päättänyt anteliaan kiitospuheensa illallisvieraille. Kulinaristit ovat nauttineen täyden kolmen ruokalajin hyönteisillallisen Brooklyn Breweryn oluet ruokajuominaan.

Ilta alkoi kuitenkin herkullisella BUGS-dokumenttielokuvalla, jonka pääosissa olivat mitä moninaisimmat elintarvikkeina käytetyt ötökät. Kööpenhaminassa sijaitsevan Nordic Food Labin kokit ja tutkijat matkaavat ympäri maapalloa tutkiessaan eri kulttuurien hyönteistensyömistapoja ja etsiessään uusia reseptejä. Ryömiskelevien ja lentävien hyönteisten arvellaan pelastavan maailman nälänhädän lähitulevaisuudessa.

Kuva: Marko Saari

Kuva: Marko Saari

Ötökkämestariksi lasten vuoksi

Kairenius on tehnyt hyönteisravintoa tunnetuksi Suomessa vuodesta 2012. Mies on aina ollut kiinnostunut ötököistä, ja lastensa allergioiden takia Kairenius tutustui tarkemmin vaihtoehtoiseen proteiinin lähteeseen.

”Ruokaharrastus linkittyi muihin hyönteisharrastuksiini luontevasti.”

Hyönteiskokki arvelee, että viiden vuoden sisällä Suomessakin voi löytää ötököitä kaupan hyllyltä. Ravintolat luultavasti kiinnostuvat tarjoamaan hyönteisannoksia ennen tätä, koska kokit haluavat kokeilla uutta. Tällä hetkellä EU:n uuselintarvikelaki kieltää ötököiden myynnin ravinnoksi, mutta laki on päivittymässä vuoden 2017 loppupuolella.

”Ensimmäisenä marketista tulee luultavasti löytymään ravintorikastetyyppistä jauhetta.”

Hyönteiskokki Topi Kairenius ja lemmikkitorakka Tero. Kuva: Milla Olkkonen

Hyönteiskokki Topi Kairenius ja lemmikkitorakka Tero. Kuva: Milla Olkkonen

 

Illallisvieraat lisäisivät arkiruokaansa hyönteisproteiinia

”Muurahaiset maistuivat popcorneilta”, kertoo helsinkiläinen Tiia. ”Piti antaa kavereille nautittavaksi ne elävät.”

Elokuvavieraat pitivät samoista ötököistä. Alkupalan ja risoton sirkat nousivat yleisösuosikiksi ja muurahaiset tulivat hyvänä kakkosena. Vieraat haluaisivat oppia valmistamaan ötököistä herkullista arkiruokaa.

”En ehkä aina söisi muurahaisia, minulla taitaa olla vieläkin hampaankolossa jonkin jalka”, kertoo espoolainen Risto.

Kuva: Marko Saari

Kuva: Marko Saari

Tarjottavat ovat todellista lähiruokaa

Kotisirkat ovat peräisin Porvoosta kokin ystäväpariskunnan farmilta, ja jauhomadot kasvatettu itse Kaireniuksen oman panimon tiloissa. Jälkiruoan suolatut kuhnuritoukat tulivat espoolaiselta mehiläistarhaajalta. Illallispäivän aamuna Maunulassa poimitut kekomuurahaiset voi syödä sellaisenaan, ja ne halusivatkin kipittää pois lautaselta.

”Yleensä pakastan muurahaiset kuoliaaksi. Nämä eivät aivan ole ehtineet taintua”, naureskelee Kairenius.

Illan ötökkämenu

Hunaja-etikkamarinoidut sitruunaruohoiset sirkkanaksut
• Brooklyn American Ale (APA)
• Brooklyn Scorcher IPA

Kurpitsarisotto valkoviinissä, voissa paistetut kotisirkat
• Brooklyn Sorachi Ace (saison)

Bataatti-inkiväärisose, kekomuurahaiset
• Brooklyn East IPA

Omenacrumble, suolatut mehiläistoukat
• Brooklyn Local 1 (Belgian-inspired Strong Golden Ale)

Teksti: Niko Ikonen ja Milla Olkkonen
Kuvat: Marko Saari ja Milla Olkkonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/muurahaiset-kipittivat-lautasilla-bugs-film-tasting-tapahtumassa/feed/ 0
Viimeisellä rannalla http://hiff.fi/blogi/2016/09/18/viimeisella-rannalla/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/18/viimeisella-rannalla/#respond Sun, 18 Sep 2016 08:33:43 +0000 http://hiff.fi/?p=32061 Kun elokuva lainaa nimensä Alain Resnaisin unohtumattomalta klassikolta Hiroshima, mon amour siltä on lupa odottaa paljon.

Ihan ensimmäinen minuutti saksalaisen Doris Dörrien elokuvassa FUKUSHIMA, MON AMOUR vähän säikäyttää. Naisen suu latelee lähikuvassa syvähenkisiä aatoksia elämästä. Pelästyn. Ei kai tästä vaan ole tulossa post-godardilaista eksistentialistista viritelmää? Se ei yhtään istuisi tähän hetkeen, joka kaipaa tekoja, vastuuta ja empatiaa eikä älykköjen horinaa.

Ei tule horinoita. Tulee uljaasti vaativan nimensä kantava, tyylikäs mutta koskettava ja syvästi inhimillinen kertomus Fukushiman saasterannalle omaa pahaa oloaan lievittämään matkustavasta saksalaisneidosta, jolle katastrofin koulima japanilaistäti näyttää mistä kana kusee. Saa ihmissuhdeangstiaan poteva nuorempi nainen haistaa, maistaa ja kokea miltä tuntuu, kun kaikki on mennyt. Mutta oppii tätikin jotain: ottamaan uudestaan elämän syrjästä kiinni.

Doris Dörrien nimi on tuttu viime vuosisadalta. En edes muista minkä hänen elokuvansa näin – liekö ollut Miehet (1985). Menneitä ei kannatakaan muistella. Fukushima, mon amourissa ei ole mitään jälkiä joskus vähän kömpelöistä saksalaisista kasarileffoista. Voi siis huoletta antautua sen julmien ja lopullisten kuvien maailmaan, yllättävän lohdullisen ja hyvin visuaalisen tarinan vietäväksi.

Jaana Semeri

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/18/viimeisella-rannalla/feed/ 0
Esikoisohjaajan hyvästit lapsuuden taikamaailmalle http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/esikoisohjaajan-hyvastit-lapsuuden-taikamaailmalle/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/esikoisohjaajan-hyvastit-lapsuuden-taikamaailmalle/#respond Sun, 18 Sep 2016 07:43:32 +0000 http://hiff.fi/?p=32057 Ennen ISÄNI TÄHTIEN TAKAA -dokumentin kuvausten aloittamista, ohjaaja Einari Paakkanen heräsi parin kuukauden ajan lähes joka aamu viideltä sydämentykytykseen. Silloin hän mietti, mihin oikein oli ryhtymässä. Pahinta mitä voisi tapahtua, olisi se, että elokuvan myötä välit isän kanssa menisivät poikki.

Isäni tähtien takaa on Paakkasen esikoisdokumentti, joka kertoo ohjaajan ja hänen isänsä välisestä suhteesta. Isä, Veikko Paakkanen koki vuonna 1992 valaistumisen. Siitä lähtien Veikko on kokenut salaperäisten valo-olentojen läsnäolon ja vastaanottanut heidän viestinsä.

Einari oli tuolloin 12-vuotias. Isä kertoi Einarille toisenlaisesta maailmasta, joka oli täynnä ufoja ja valo-olentoja ja Einari uskoi. Vuosia myöhemmin 35-vuotiaana Einari päätti vihdoin ottaa selville mitä lapsuudessa oikein tapahtui ja selvittää mihin hän itse uskoi.

Rohkeus elokuvan tekemiseen löytyi Barcelonasta

Paakkanen aloitti elokuva-alan opinnot Turun taideakatemiassa vuonna 2003. Kouluaikana syntyi myös idea tehdä omasta isästä elokuva. Se ei kuitenkaan tullut valmiiksi, sillä aihe oli vielä liian vaikea käsiteltäväksi. Ajatus isästä kertovasta dokumentista jäi kuitenkin hautumaan Paakkasen mieleen.

Vuonna 2013 hän aloitti maisterin opinnot elokuvakoulussa Barcelonassa. Opiskelujen aikana löytyi paitsi rohkeus alkaa työstää omaa elokuvaa, myös rohkeus esiintyä omana itsenään kameran edessä. Paakkanen oli viimein valmis tekemään hyvin henkilökohtaisen elokuvan omasta suhteesta isäänsä ja epäilyksestään tämän kokemaa todellisuutta kohtaan.

Kuvausten aikana kasvoi pelko välirikosta

Elokuvan pääkuvausjakso kesti vuoden 2015 tammikuusta kesäkuuhun. Kuvausten aikana Paakkasen oli haastavaa löytää tasapainoa oman itsensä ja ohjaajan roolin välillä. Hän alkoi miettiä elämäänsä dramaturgian kautta. Esimerkiksi hän tiesi, että se hetki, jolloin hän kertoo omista epäilyksistään isälleen, täytyisi saada kuvattua, vaikka se tarkoittaisi välien rikkoutumista.

Kun Paakkanen kertoi elokuvassa isälleen, ettei enää usko tämän kokemaan todellisuuteen, kuten valo-olentojen olemassaoloon, lapsuudesta tuttu yhteys isän ja pojan välillä katkesi.

”Tämän elokuvan myötä otin askeleen itsenäisempään suuntaan”, sanoo Paakkanen.

Jäähyväiset lapsuuden tähtien takaisille ystäville

Einari Paakkanen soittaa äidilleen Arja Paakkaselle. Hän kysyy mitä mieltä isä on hänen tuoreesta elokuvastaan Isäni tähtien takaa. Vanhemmat ovat katsoneet elokuvan ennakkoon Einarin lähettämän katselulinkin kautta. Äidiltä tulee vastaus: isän mielestä elokuva on ihan ok.

Jos Einari Paakkanen voisi, hän haluaisi palata vielä kerran siihen hetkeen, kun uskoi, että taivas oli täynnä tähtien takaisia ystäviä.

”Tiesin, että tämä projekti oli jollain tapaa jäähyväiset lapsuuden taikamaailmalle. Nyt saan tutustua siihen tavalliseen isään supersankarin sijaan”, sanoo Paakkanen.

Teksti ja kuva: Anna Salonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/esikoisohjaajan-hyvastit-lapsuuden-taikamaailmalle/feed/ 0
“Lapsille Evolutionin kuvaukset olivat kuin leikkiä” http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/lapsille-evolutionin-kuvaukset-olivat-kuin-leikkia/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/lapsille-evolutionin-kuvaukset-olivat-kuin-leikkia/#respond Sun, 18 Sep 2016 07:35:48 +0000 http://hiff.fi/?p=32053 Yksi R&A:n päävieraista, ohjaaja Lucile Hadžihalilović, esitteli toisen pitkän elokuvansa, voimakastunnelmaisen EVOLUTIONIN (2015) lähes täydelle Savoylle. Hadžihalilović tervehti yleisöä suomeksi, mutta valitteli jännitykseltään unohtaneensa muut opettelemansa sanat.

Ranskalainen elokuvantekijä on Helsingissä nyt toista kertaa. 11 vuotta sitten hän vieraili festivaalilla elokuvansa Innocence (2004) kanssa.

Evolutionin esityksen jälkeen Hadžihalilović vastasi yleisön kysymyksiin. Perusteellisimman vastauksen sai naiskatsoja, jota askarrutti, selvisivätkö kauhuelementtejä sisältävän elokuvan lapsinäyttelijät, mukaan lukien pääroolissa nähtävä Max Brebant, kuvauksista traumoitta.

Hadžihalilovićin mukaan 13-vuotiasta Brebantia oli askarruttanut ennen kuvauksia vain kaksi asiaa: se, annetaanko tälle sairaalakohtauksissa todellisia injektioita sekä se, kuka tämän vastanäyttelijä, elokuvan tyttö, on.

Lapsinäyttelijät suhtautuivat elokuvantekoon hyvin käytännöllisesti. Evolutionin puistattavimmissa kohtauksissa pojat ovat vankeina vesitankeissa. Juuri nämä otokset olivat olleet poikien mielestä mahdottoman hauskoja tehdä.

”Näytin valmiin elokuvan ensin vanhemmille ja vasta sitten pojille. Pojat katselivat elokuvaa kuin se olisi tallenne yhteiseltä etelänlomaltamme.”

Hadžihalilović kertoi itse olleensa huolissaan siitä, miten pojat suhtautuisivat kohtaukseen, jossa näytetään synnytys keisarileikkauksella. Pojat pitivät kohtausta ällöttävänä, mutta siinä kaikki. Kun elokuva oli katsottu, pojat unohtivat sen saman tien ja juoksivat leikkeihinsä.

Teksti ja kuva: Niina Holm

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/18/lapsille-evolutionin-kuvaukset-olivat-kuin-leikkia/feed/ 0
Christy Garland teki dokumentin suomalaisista cheerleadereista http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/christy-garland-teki-dokumentin-suomalaisista-cheerleadereista/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/christy-garland-teki-dokumentin-suomalaisista-cheerleadereista/#respond Sat, 17 Sep 2016 16:25:14 +0000 http://hiff.fi/?p=32024 Kolmen vuoden aikana kanadalainen ohjaaja Christy Garland matkusti CHEER UP -dokumenttinsa tiimoilta kuvauksiin Suomeen yli kymmenen kertaa. Haastattelussa hän kertoo, millaista oli kuvata ensimmäistä kertaa Suomessa ja miten työskentely suomalaisten kanssa sujui. Katso videolta, mikä Suomessa ja suomalaisissa todella yllätti.

Toimitus: Julia Falck
Kuvaus: Toni Joukanen
Editointi: Julia Falck, Toni Joukanen
Kuva: Julia Falck

Lue myös Cheer Upin päähenkilöt eivät tienneet toistensa ongelmista

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/christy-garland-teki-dokumentin-suomalaisista-cheerleadereista/feed/ 0
Liina Paakspuulla on suden sydän http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/liina-paakspuulla-on-suden-sydan/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/liina-paakspuulla-on-suden-sydan/#respond Sat, 17 Sep 2016 16:03:30 +0000 http://hiff.fi/?p=32021 Liina Paakspuun dokumentti HEART OF A WOLF kurkistaa läheisesti kahden folkmetalin veljesbändin elämään: virolaisen Metsatöllin ja suomalaisen Finntrollin. Tekovaiheessa dokumentti kehittyi pohjoismaisesta eepoksesta intiimimmäksi elämäkerraksi.

Toimitus: Niko Ikonen
Kuvaus: Toni Joukanen, Milla Olkkonen
Editointi: Niko Ikonen, Milla Olkkonen
Kuva: Milla Olkkonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/liina-paakspuulla-on-suden-sydan/feed/ 0
Linn-Jeanethe Kyed kirjoitti Magnus-dokumentin supersankarielokuvaksi http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/lin-jeanethe-kyed-kirjoitti-magnus-dokumentin-supersankarielokuvaksi/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/lin-jeanethe-kyed-kirjoitti-magnus-dokumentin-supersankarielokuvaksi/#respond Sat, 17 Sep 2016 09:52:18 +0000 http://hiff.fi/?p=32014 Festivaalilla nähtävä MAGNUS kertoo norjalaisen shakin Mozartiksi kutsutun Magnus Carlsenin tarinan. Dokumenttielokuvissa ei yleensä ole ohjaajan lisäksi käsikirjoittajaa. Siksi Linn-Jeanethe Kyed oli aluksi niin hämmästynyt pyynnöstä lähteä mukaan projektiin, että kieltäytyi.

Aiemmin fiktiivisiä elokuvia käsikirjoittanut Kyed säikähti, kun Magnus-elokuvan tuottaja soitti hänelle. Hämmentyneenä hän kieltäytyi ja lopetti puhelun kahdesti. Vasta kolmannella soittokerralla tuottaja sai hänet suostuteltua katsomaan, mistä on kyse.

”Sanoin, etten tiedä mitään shakista, ja mitä uutta voisimme muka kertoa Magnus Carlsenista,” Kyed kertoo epäilyistään.

Magnus-elokuva on koottu Magnus Carlsenin elämän aikana kuvatusta videomateriaalista, jota oli yli 500 tuntia. Nähdessään 13-vuotiaan pojan kertovan nauhalla, että haluaisi maailman parhaaksi shakinpelaajaksi, Kyed ei voinut vastustaa hyvää tarinaa. Ja henkeäsalpaava tarina onkin – Magnus paljastuu luonnonlahjakkuudeksi shakissa, jonka pelaajia on maailmassa kuusisataa miljoonaa.

Kyed kirjoitti tarinan, mutta osallistui myös materiaalin raakaeditointiin elokuvan ohjaajan Benjamin Reen kanssa. Hän katsoi materiaalin läpi tehden muistiinpanoja kaikesta siitä, mikä häntä kosketti ja järkytti tai oli muulla tavalla kiinnostavaa. Silloin hän tajusi, että kyseessä on tyyliltään supersankaritarina.

”Kirjoitin aluksi neljän sivun pituisen tarinan materiaalin pohjalta. Aloitin sen ”Olipa kerran pieni poika Norjassa…”, ja kirjoitin sen fiktiivisen tarinan tyylillä”, Kyed kertoo. ”Tiesin ettei meillä ollut kaikkia kohtia, mutta kirjoitin tarinan täydellisenä. Sitten täytimme aukot haastatteluilla ja kuvaamillamme kohtauksilla – ja onnistuimme kertomaan sen.”

Käsikirjoitus laajeni lopulta kymmensivuiseksi. Kirjoittaminen oli kuitenkin pieni osa prosessia. Kyed ja Ree keskustelivat yhdessä kaikesta. Kyed piti huolta rakenteesta, ja hänen osaltaan elokuvaprosessiin kului kaksi vuotta.

Vaikka Magnuksen taito shakin suhteen on poikkeuksellinen, Kyedin mielestä tärkeää tarinassa on myös perhe, joka on tukenut Carlsenia kaikessa. Elokuva ei kerro vain nerosta, 26-vuotiaasta maailman parhaasta shakinpelaajasta, vaan ihmisestä ja miehestä, joka joutuu elämään myös omien demoniensa kanssa. Käsikirjoittaja liikuttuu yhä joka kerta nähdessään elokuvan.

”Magnus on hyvä esimerkki siitä, että vaikka koet olevasi ulkopuolinen, sinun täytyy vain seurata unelmaasi ja olla välittämättä muiden sanomisista. Myös perhe ja ystävät ovat tärkeitä, maailmanmestariksi ei tulla yksin.”

Fiktiivisestä elokuvasta dokumentin teko eroaa sillä, että käsikirjoittajan ei tarvitse itse keksiä tarinaa. Dokumentin teko tuntui hänestä kuitenkin paljon vaikeammalta. Se vei silti mukanaan, ja nyt työn alla on jo uusi dokumenttielokuva norjalaisista pop-tähdistä.

Rakkautta & Anarkiaa -kävijöille käsikirjoittajan terveiset ovat yksiselitteiset.

”Katsokaa elokuva, olen siitä todella ylpeä!”

Teksti ja kuva: Mirja Kolttola

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/lin-jeanethe-kyed-kirjoitti-magnus-dokumentin-supersankarielokuvaksi/feed/ 0
R&A-historiikin tekijät: ”Meillä on festivaaliin tiivis ja intohimoinen suhde” http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/ra-historiikin-tekijat-meilla-on-festivaaliin-tiivis-ja-intohimoinen-suhde/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/ra-historiikin-tekijat-meilla-on-festivaaliin-tiivis-ja-intohimoinen-suhde/#respond Sat, 17 Sep 2016 09:24:15 +0000 http://hiff.fi/?p=32003 Vuonna 2017 Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 30:ttä kertaa. Juhlavuoden kunniaksi tullaan julkaisemaan myös historiikki, jota varten keräämme yleisön muistoja. Historiikin tekijäkaksikolla Kalle Kinnusella ja Lauri Lehtisellä on vahva henkilökohtainen side festivaaliin.

”Paitsi että tallennamme tarinoita jälkipolville muistiin, on tämä ollut myös paluu omiin muistoihimme”, Lehtinen sanoo.

Sekä hän että Kinnunen ovat osallistuneet R&A:an teini-ikäisistä lähtien. Lehtinen näki ensimmäisen R&A-elokuvansa jo vuonna 1990 tapahtuman ollessa vielä elokuvaviikko. Kinnunen kaksi vuotta myöhemmin.

”Rakkautta & Anarkiaa on ollut meille molemmille enemmän kuin festivaali, siihen on muodostunut tiivis ja intohimoinen suhde”, Lehtinen kertoo.

Festivaali avasi portteja

Kaksikon ensimmäisinä vuosina festivaaleilla Rakkautta & Anarkiaa saattoi olla ainoa mahdollisuus nähdä joitakin elokuvia, koska elokuvalevitys oli vielä VHS-kasettien varassa, monia elokuvia sensuroitiin ja televisiokanavia oli vähemmän. Lippujen saaminen oli tärkeää ja loppuunmyydyissä näytöksissä oli aina oma salaperäinen tunnelmansa.

”Rakkautta & Anarkiaa avasi portteja sellaisille alueille, joihin ei muuten päässyt”, Lehtinen sanoo.

14-vuotias Kinnunen oli kaveripiirinsä ainoa, joka harrasti elokuvia ja kävi festivaalilla. Vaikka nuori elokuvaharrastaja ei tuntenutkaan ketään, koki hän silti kuuluvansa festivaaliyhteisöön.

”Muistan hyvin sen tunnelman, joka ennen näytöksiä oli Maximin ja nykyisen Kino Engelin käytävillä, kun odoteltiin ovien avautumista”, Kinnunen muistelee.

Kirja kertoo myös ajattelun muutoksesta

Historiikkiprosessin kaksikko aloitti kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden keväästä lähtien he ovat haastatelleet jo pitkälti yli kuuttakymmentä ihmistä.

”Suuria yllätyksiä ei ole tullut, kun olemme olleet tietoisia suurista linjoista ja monista pienistä detaljeista. Ehkä se on yllättänyt, kuinka suuri rooli monien ihmisten elämässä festivaalilla on ollut”, Kinnunen kertoo.

Kaikkia herkullisia festivaalin historiaan liittyviä tarinoita Lehtinen ja Kinnunen eivät vielä halua paljastaa, mutta vuoden 1993 R&A-risteilyä he muistelevat hauskana ajankuvana. Kahta festivaalin elokuvista ei saanut esittää Suomessa, joten näytökset päätettiin järjestää Tallinnassa. Mukana risteilyllä oli myös nimekäs vieraskaarti, johon kuuluivat muun muassa John Woo, Gaspar Nóe, Susanne Ofteringer ja Jan Kounen.

Kinnunen vakuuttaa tulevan teoksen olevan kaukana perinteisestä yrityshistoriikista, joka vain luettelee tapahtumat vuosien varrella.

”Kirja on enemmän kuin vain festivaalin tarina. Se tulee kertomaan paitsi suomalaisen elokuvakulttuurin, elokuvan katsomisen ja elokuvan katsomisen historiasta myös ajattelun muutoksesta viimeisen 30 vuoden aikana.”

Videoilla Kinnunen ja Lehtinen muistelevat vuoden 1993 risteilyä ja kertovat sykähdyttävimmät muistonsa festivaaleilta.

Teksti ja toimitus: Janne Puumalainen
Kuvaus: Kaisa Paavilainen
Editointi: Kaisa Paavilainen ja Janne Puumalainen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/17/ra-historiikin-tekijat-meilla-on-festivaaliin-tiivis-ja-intohimoinen-suhde/feed/ 0
Renars Vimba löysi näyttelijänsä kadulta http://hiff.fi/extrat/2016/09/16/renars-vimba-loysi-nayttelijansa-kadulta/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/16/renars-vimba-loysi-nayttelijansa-kadulta/#respond Fri, 16 Sep 2016 11:10:41 +0000 http://hiff.fi/?p=31972 MELLOW MUD -elokuvallaan debytoinut ohjaaja-käsikirjoittaja Renars Vimba kertoo haastattelussa, millaista oli työskennellä kokemattomien nuorten kanssa. Elokuva kuvaa kolikon toista puolta Latviasta: maaseudulle jääneillä ovat asiat toisin kuin kaupungeissa.

Toimitus: Milla Olkkonen
Kuvaus: Niko Ikonen, Kaisa Paavilainen
Editointi: Niko Ikonen, Milla Olkkonen, Kaisa Paavilainen
Kuva: Niko Ikonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/16/renars-vimba-loysi-nayttelijansa-kadulta/feed/ 0
Kiki käy ihmisoikeustaistelua tanssien http://hiff.fi/extrat/2016/09/15/kiki-kay-ihmisoikeustaistelua-tanssien/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/15/kiki-kay-ihmisoikeustaistelua-tanssien/#respond Thu, 15 Sep 2016 12:26:18 +0000 http://hiff.fi/?p=31926 Sana ”vogue” herättää ensimmäisenä mielikuvan kalpeasta, laihasta naisesta, joka on puettu muodoltaan dramaattisesti leikkaavaan asuun, ei väistä katsetta eikä hymyile. Nainen on mystinen, särmikäs, vahva ja todellinen. Kiki on jälkimmäistä, mutta ensimmäisen lauseen määreet saa unohtaa. Sanan ”nainen” saa unohtaa. On vain feminiini ja maskuliini.

Voguing on taidemuoto, tanssia ja performanssia, jonka ympärille on muodostunut vahva värillinen queer­yhteisö New Yorkissa. Alakulttuurissa eri tanssiryhmät ovat “taloja”, joita ohjaavat äiti ja isä. Ehkä siksi, että monella queer-yhteisöön kuuluvalla ei ole perhettä kaapista tulemisen jälkeen. Ehkä siksi, että on hyvä kuulua pieneenkin yksikköön.

Dokumentti KIKI esittelee ensin tanssin ja yhteisön, sitten ihmiset, joille se on tarpeellinen. Värillistä HLBTQ-yhteisöä koskettavat erilaiset ongelmat laajasti: hypermaskuliinisuus, HIV-­tartunnat, itsemurhariski, poliisiväkivalta, työttömyys ja asunnottomuus. Transition rahoittaminen myymällä seksiä on tavallista. Kiki on perhe, jota monella ei ole. Turvaverkko, joka auttaa kestämään.

Elokuvassa kohtaamme ihmisiä, jotka ilmaisevat itseään. Jotka etsivät turvallista tilaa ja löytävät sen catwalkin muotoiselta tanssilattialta. Kiki on tanssielokuva, poliittinen dokumentti ja kasvutarina. Se muistuttaa, etteivät alakulttuurit ole välttämättä kapinaa, vaan myös tarvetta kuulua johonkin, olla osa yhteisöä silloin kun valtaväestön raamit ovat liian kapeat.

Dokumentin rytmitys toimii, ja sen kerrontatapa välttelee alleviivaamista. Pysähtyneet henkilökuvat kameraan katsovista hahmoista antavat hengähdystauon liikkeen keskelle. Voimakkaimmat tunteet heräävät kuin ohimennen sanotuista lauseista. Uhrin sijasta päähenkilöt esitellään voimakkaina, omin sanoineen “we are strong as fuck”. Jos feminismin uudet aallot hämmentävät, Kiki voi selventää, mitä vaikeat sanat, kuten rodullistaminen, käytännössä tarkoittavat.

Elokuva on kaunis ja ihmisläheinen, ilman pateettista paasausta tai marttyyreita. Taidemuodon visuaalisuus ja ratkaisut ovat parhaimmillaan henkeäsalpaavia. Ihmisen tarve turvalliselle yhteisölle on ilmeinen, ja vaikeaa aihetta käsittelevälle elokuvalle Kikissä on jotain erikoista; sen loppu on toiveikas.

Mirja Kolttola
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/15/kiki-kay-ihmisoikeustaistelua-tanssien/feed/ 0
Norjalainen Mozart http://hiff.fi/blogi/2016/09/15/norjalainen-mozart/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/15/norjalainen-mozart/#respond Thu, 15 Sep 2016 09:28:39 +0000 http://hiff.fi/?p=31946 Mikään ei voita tositarinan jännitystä. Tositarinan suspense, erityisesti dokumenttielokuvan keinoin kerrotun, on kuin varpunen kesäteatterin lavalla – vie kaiken huomion.

Tositarinat huijaavat katsojan seuraamaan mitä tahansa aihetta, jos tarinassa on hyvä päähenkilö, isoja käänteitä ja jännitystä. Ja jos se on tehty fiksusti.

Norjalaisen Benjamin Reen Magnus on riittävän fiksu ja katsoja on koukussa viidessä minuutissa. Magnus kertoo shakin nuoren supertähden, norjalaisen Magnus Carlsenin matkasta maailman huipulle, shakin Mozartiksi. Ja se on niin jännittävä, että kämmenet hikoavat. Vaikka kuvissa nähdään pitkään vain perhevideoiden taltioima sulkeutunut pikkupoika, myöhemmin isänsä eskorteeraama nuorukainen pelaamassa shakkia.

Miksi Magnus toimii niin hyvin? Ihminen on utelias. Kun alkuun ladataan hyvä koukku – tässä tapauksessa isä huomaa, että nelivuotias jäsentää asioita geometrisina suhteina – haluaa katsoja tietää mitä sitten tapahtui. Kuunnellessaan isän kertomusta poikansa kasvusta mestaripelaajaksi, katsoja alkaa kiinnostua shakinpelaajista yleensä. Ovatko kaikkien shakinpelaajien aivot kuin Magnuksen? Jos eivät, miksi eivät? Hahmottavatko kaikki pelaajat shakin kuin Magnus, eräänlaisena liikkuvien suhteiden verkkona? Ja miten voi Ihminen voittaa tietokoneohjelman, johon on ladattu kaikki maailman pelisiirrot? Jne.

Katsoja kehittää itse pohdinnoillaan ne tasot ja tulkkinnat ihan tavalliseen, hyvin tehtyyn dokumenttiin epätavallisesta ihmisestä. Pitää vain olla se hyvä päähenkilö ja fiksu ohjaaja. Ja kuvaaja. Ja niin syntyy Magnuksen kaltainen, tosi viihdyttävä katsomiskokemus.

Jaana Semeri

Elokuvan käsikirjoittaja, Oscar-ehdokkuuden saanut Linn-Jeanethe Kyed vierailee festivaalilla.

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/15/norjalainen-mozart/feed/ 0
Paras kotimaisen elokuvan vuosi koskaan http://hiff.fi/uutiset/2016/09/14/paras-kotimaisen-elokuvan-vuosi-koskaan/ http://hiff.fi/uutiset/2016/09/14/paras-kotimaisen-elokuvan-vuosi-koskaan/#respond Wed, 14 Sep 2016 11:04:03 +0000 http://hiff.fi/?p=31910 Kotimaisen elokuvan viikko järjestetään tänä vuonna R&A:n toimesta jo kuudetta kertaa. Sen aikana nähdään kotimaisia ensi-iltoja sekä vielä kertaalleen vuoden aikana teatterilevityksen saaneita elokuvia.

Suomalaisella elokuvalla menee hyvin – ja se näkyy. Toukokuussa tehtiin suomalaista elokuvahistoriaa, kun Juho Kuosmasen HYMYILEVÄ MIES voitti Cannesin Un Certain Regard -sarjan. Nyt elokuva kilpailee vuorostaan Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Kaikki elokuvapalkintoehdokkaat nähdään R&A-festivaalilla.

Palkinnot eivät jääneet tähän, vaan Antti J. Jokinen palkittiin Shanghain elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta elokuvastaan PAHAN KUKAT, joka on tämän vuoden R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva.

Lyhytelokuvastaan Oscar-ehdokkuuden saaneen Selma Vilhusen esikoispitkä TYTTÖ NIMELTÄ VARPU otettiin puolestaan hurmioituneena vastaan Toronton elokuvajuhlilla, jossa se oli osa festivaalin virallista ohjelmistoa. Tyttö nimeltä Varpu avaa R&A-festivaalin kotimaisen elokuvan viikon, kun se esitetään paraatipaikalla avajaispäivän illassa.

Suomalaisen elokuvan hyvä vuosi näkyy ennakkoensi-iltojen runsautena

Kotimaisen elokuvan viikon lisäksi ohjelmistoon kuuluu runsaasti kotimaisia ensi-iltoja. Porin taiteellisen monilahjakkuuden Mika Rätön SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN sai cinefiilit jonottamaan tikettejä heti lipunmyynnin avauduttua. Myyttiseen Meri-Poriin sijoittuva suomalainen samuraielokuva on herättänyt jo ennakkoon valtavasti kiinnostusta.

Myös suomalaiset dokumentit näkyvät ja kuuluvat festivaalilla. ISÄNI TÄHTIEN TAKAA -dokumentissa poika katselee uusin silmin isänsä ufohurahdusta. Kun lapsuuden tarinat avaruuden valo-olennoista eivät tunnu enää yhtä uskottavilta, on isän ja pojan suhde murrosvaiheessa.

Jo ensi-iltansa saaneet, suurta suosiota nauttiva slasher-elokuva BODOM ja ylistäviä kritiikkejä kerännyt poliittinen trilleri JÄTTILÄINEN, nähdään myös osana festivaalin kotimaista ohjelmistoa.

“Kotimaisen elokuvan vuosikatsauksessa ei ole ikinä ollut yhtä kovaa ohjelmistoa kuin tänä vuonna. Tämä on paras KEV koskaan”, kommentoi R&A-festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva vuoden kotimaista tarjontaa.

R&A-aktiivi Eero Heinonen haastatteli Tyttö nimeltä Varpu ja Samurai Rauni Reposaarelainan -elokuvien tekijöitä. Voit kuunnella haastattelupodcastit alta:

Tyttö nimeltä Varpu: haastattelu Selma Vilhusen ja Linnea Skogin kanssa

Samurai Rauni Reposaarelainen: haastattelu Mika Rätön kanssa

]]>
http://hiff.fi/uutiset/2016/09/14/paras-kotimaisen-elokuvan-vuosi-koskaan/feed/ 0
Lisäyksiä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vieraslistaan http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/13/lisayksia-rakkautta-anarkiaa-festivaalin-vieraslistaan/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/13/lisayksia-rakkautta-anarkiaa-festivaalin-vieraslistaan/#respond Tue, 13 Sep 2016 15:29:17 +0000 http://hiff.fi/?p=31897 KELLY THORNTON

Kelly Thornton on nuori (s. 1997) irlantilainen näyttelijälupaus. Hänet nähdään John Carneyn (Once, 2007, Begin Again, 2013) hurmaavassa uutuuselokuvassa SING STREET. Komediallisessa musiikkidraamassa nuori poika ihastuu ja perustaa bändin saadakseen tytön itselleen.

Kelly Thornton on median haastateltavissa 19.9.

Haastattelupyynnöt festivaalin tiedottajalle: saija@hiff.fi, 050 355 82 74

 

JOHN MICHAEL MCDONAGH ja ELIZABETH EVES

Irlantilaisen ohjaaja-käsikirjoittaja John Michael McDonaghin läpimurtotöissä Brendan Gleeson näytteli ensin korruptoitunutta poliisia (The Guard, R&A 2011) ja sitten viinaan sortuvaa pappia (Calvary, R&A 2014). Hulvatonta dialogia pursuava tyyli jatkuu McDonaghin kolmannessa elokuvassa WAR ON EVERYONE, jossa Alexander Skarsgård ja Michael Peña käyttäytyvät huonosti, kiristävät rikollisia ja rikkovat käytännössä kaikkia sääntöjä New Mexicon pahoina poliiseina. Alamaailmasta nousee useampia vihamiehiä, kunnes viimeisin tuntuu liian suurelta palalta jopa heille.

John Michael McDonagh ja Elizabeth Eves Helsingissä 16.–18.9. Haastattelupyynnöt festivaalin tiedottajalle.

 

MICHAEL GRAVERSEN

Kun tanskalaisohjaaja Michael Graversen aloitti DREAMING OF DENMARK -elokuvan teon, Tanskaan saapui vuosittain vain muutamia satoja alaikäisiä turvapaikanhakijoita ilman huoltajaa. Nyt heitä saapuu tuhansia. Dokumenttielokuva kuvaa hetkiä yhden turvapaikanhakijan arjesta ja Euroopasta, jota ei turistin silmin näe. Ohjaajan ote on tarkkaileva, mutta hän myös osallistuu nuoren Wasiullahin arkeen ja yrittää auttaa. Näytökset järjestetään yhteistyössä Amnestyn kanssa.

Michael Graversen Helsingissä 23.–24.9. Haastattelupyynnöt tiedottajalle.

 

KIKE MAÌLLO

Espanjalaisen Kike Maíllon ohjaama TORO kertoo entisestä roistosta, jonka on palattava vanhoihin tapoihinsa vielä kerran pelastaakseen veljensä ja tämän tyttären entisen pomonsa ja mentorinsa kynsistä.

Kike Maíllo Helsingissä 18.–21.9. Haastattelupyynnöt tiedottajalle.

 

GABRIELA APARICI

Argentiinalaisen Gabriela Aparicin TANGO SUOMI on osa tanssiteemaisten elokuvien sarjaa. Argentiinassa ei juuri tunneta pikkuruista Suomea ja sen kulttuuria. Argentiinalaisille voi tulla yllätyksenä, kuinka intohimoisesti kaukaisessa Pohjolassa suhtaudutaan heillekin niin tärkeään tanssilajiin, tangoon. Dokumenttielokuvassa vilahtaa liuta tuttuja kasvoja Tuomari Nurmiosta Mika Kaurismäkeen ja M.A. Nummiseen.

Gabriela Aparici Helsingissä 19.9.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

]]>
http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/13/lisayksia-rakkautta-anarkiaa-festivaalin-vieraslistaan/feed/ 0
Kadrin maailma: taidetta yli lajityyppien rajojen http://hiff.fi/blogi/2016/09/12/kadrin-maailma-taidetta-yli-lajityyppien-rajojen/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/12/kadrin-maailma-taidetta-yli-lajityyppien-rajojen/#respond Mon, 12 Sep 2016 10:10:21 +0000 http://hiff.fi/?p=31861 Kadri Kõusaar kertoo haastattelussa R&A:ssa nähtävästä uutuuselokuvastaan Mother ja Kati Outisesta sen inspiraationa.

MOTHER (2016) on ensimmäinen elokuva, jonka Kadri Kõusaar ohjasi tultuaan äidiksi. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2015 lyhytelokuvansa Auster (2014) kanssa vieraillut Kõusaar sanoo puhelimitse, että äitiys on muuttanut häntä parempaan suuntaan, vaikka sisimmältään hän on aina ollut sama, kuten uskoo taiteilijoiden olevan. “Äitiys on tehnyt minusta nöyremmän, mistä on apua työssäni. Motherin kuvausten aikaan yritin vasta itse ymmärtää, missä olen henkisesti ja fyysisesti, ja se näkyy myös tavassani ohjata.”

Mother valmistui poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa, käsikirjoituksesta kesti noin kuusi kuukautta elokuvan ensi-iltaan. Kuvaukset tehtiin parissa viikossa. Ohjaaja kuvailee tuotantoprosessia mukavaksi ja sulavaksi. Kolme pitkää elokuvaa ja kolme romaania tehnyt Kõusaar odottaa parhaillaan toista lastaan, mutta suunnittelee jo uusia projekteja. Niistä yksi on teoksen Instant Light: Tarkovsky Polaroids inspiroima kirja, jossa pienet omaelämäkerralliset tarinat yhdistyisivät kuviin Kõusaarin matkoilta, pohjoisen avarilta seuduilta ja aavikoilta.

Motherin maailma on ahdas, suorastaan klaustrofobinen. Pääosin yhdessä asunnossa kuvattu elokuva on kertomus Elsasta, joka hoitaa koomassa makaavaa poikaansa Lauria. Aluksi ohjaaja oli huolissaan kuvauspaikkojen rajallisuudesta, koska näyttelijöiden lisäksi myös maisemat ja paikat kertovat tarinaa. “Mutta niin on myös tässä tapauksessa. Äiti ei pääse pakoon talosta, emmekä pääse mekään, yleisö. Olemme päähenkilön maailmassa. Hänen maailmansa on siinä talossa, ja hän on tulossa hulluksi”, Kõusaar kuvailee. “Hän tuntee olevansa vanki omassa elämässään. Se on kuin pahaa unta, josta et pääse pois.”

Mother on Kõusaarin kolmas pitkä elokuva ja ensimmäinen, jota hän ei ole itse käsikirjoittanut. “Käsikirjoitus löysi minut. On hyvin vapauttavaa, kun et ole itse kirjoittaja. Pakkomielteet ja yksityiskohdat voivat sumentaa visiotasi ohjaajana, jos olet tehnyt myös käsikirjoituksen. Et ole ehkä tarpeeksi kriittinen nähdäksesi kokonaiskuvaa”, Kõusaar vertaa. Leana Jaluksen ja Al Wallcatin käsikirjoituksen inspiraationa toimi irlantilainen radiokuunnelma. Käsikirjoitus voitti Viron elokuvasäätiön järjestämän kilpailun, ja siksi se saatiin rahoitettua nopeasti.

Ripaus Kaurismäkeä ja Coenin veljeksiä

Paitsi kertomus perheestä, Mother on myös rikoselokuva, jonka tyylillisenä esikuvana Kõusaar pitää myös pikkukaupunkiin sijoittuvaa, Coenin veljesten ohjaamaa Fargoa (1996). Yksi jos toinenkin Motherin eksentrisistä sivuhenkilöistä, Laurin vieraista, alkaa vaikuttaa epäilyttävältä penkoessaan salaa tämän tavaroita. Kylässä käyvä poliisi pohtii, miksi Lauri nosti tililtään suuren summan rahaa ennen ampumatapausta. Elokuvan huumori on mustaa ja “fargomaista”, kuten Varietykin huomioi, ja kuka on syyllinen -juonikuvio tuo mieleen klassiset, Agatha Christien tapaiset rikoskertomukset.

Nuorena Kõusaar luki Arthur Conan Doylen Sherlock Holmeseja, mutta ällä hetkellä häntä kiinnostaa Skandinavian noir -genre. Suunnitteilla olevan raskaudesta ja äitiydestä kertovan feminiinisen elokuvan – “sellaisia on liian vähän” – lisäksi Kõusaar hankkii parhaillaan rahoitusta Kjell Westön romaanin perustuvalle käsikirjoitukselle. Tarina on rikoskertomus ja kolmiodraama, jonka hän sijoitti tapahtumaan Pohjois-Norjassa. Kõusaar toivoo voivansa jatkaa yhteistyötä Motherin ja toisen elokuvansa The Arbiterin (2013) kuvanneen suomalaisen Jean-Noël Mustosen kanssa.

Fargon lisäksi Mother tuo mieleen Aki Kaurismäen elokuvallisen tyylin. Kõusaar ilahtuu vertauksesta ja kertoo Kaurismäen olevan yksi lempiohjaajistaan. Suosikeikseen suomalaisohjaajan tuotannosta hän mainitsee elokuvat Tulitukkutehtaan tyttö (1990) ja Mies vailla menneisyyttä (2002). Erityisen lähellä Kõusaarin sydäntä on Kati Outinen, jota hän mietti valitessaan Elsan roolin Tiina Mälbergin. “He ovat samaa tyyppiä. Heillä on myös komediallista kykyä, he voivat olla hauskoja ja surullisia samanaikaisesti. He eivät sano mitään tai tee mitään, mutta heidän kasvoillaan tapahtuu niin paljon. He ovat vähäeleisyyden ammattilaisia”, Kõusaar kuvailee.

Kõusaarin iPhonessa on nykyään parempi kamera kuin se, jolla hänen esikoiselokuvansa Magnus (2007) – ensimmäinen Cannesin kilpasarjaan päässyt virolaiselokuva – kuvattiin. Hän kannustaa aloittelijoita hankkimaan ensimmäiselle elokuvalleen rahoituksen itse ja hyödyntämään halpaa laitteistoa. Hänen mukaansa elokuville on leimallista yhteisöllisyys. “Vaikka kirjoittaisit itse käsikirjoituksen, kaikki lisäävät siihen paljon. Näyttelijät, kuvaaja, AD, kaikilla heillä on visionsa. Se on elokuvien kauneus – synergia”, Kõusaar sanoo. Romaanien kirjoittaminen on täysin erilaista, kaivautumista psyykkeeseen ja alitajuntaan, mutta Kõusaarin mielestä jotkut ihmiset ovat trans-genre, kotonaan monessa eri lajityypissä tai taidemuodossa.

Kõusaar uskoo idean puhtauteen: taiteilijoiden tulisi vain katsoa, minne idea vie heidät.

Tii Starck

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/12/kadrin-maailma-taidetta-yli-lajityyppien-rajojen/feed/ 0
Ennakkolipunmyynti sai elokuvaharrastajat liikkeelle heti aamusta http://hiff.fi/extrat/2016/09/11/ennakkolipunmyynti-sai-elokuvaharrastajat-liikkeelle-heti-aamusta/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/11/ennakkolipunmyynti-sai-elokuvaharrastajat-liikkeelle-heti-aamusta/#respond Sun, 11 Sep 2016 20:02:34 +0000 http://hiff.fi/?p=31840 R&A:n ennakkolipunmyynti on perinteisesti odotettu tapahtuma, ja ensimmäiset jonottajat saapuivat tänäkin vuonna paikalle hyvissä ajoin. Bio Rexin ollessa remontissa ennakkomyyntipisteet pystytettiin tänä vuonna Kampin keskukseen ja Savoy-teatteriin. Kysyimme innokkaimmilta jonottajilta leffatärppejä festivaaliviikoille.

Toimitus: Tommi Kumén
Kuvaus: Kaisa Paavilainen
Editointi: Anna Järviluoma, Tommi Kumén, Kaisa Paavilainen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/11/ennakkolipunmyynti-sai-elokuvaharrastajat-liikkeelle-heti-aamusta/feed/ 0
Patriarkkoja ja rugbya http://hiff.fi/blogi/2016/09/11/patriarkkoja-ja-rugbya/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/11/patriarkkoja-ja-rugbya/#respond Sun, 11 Sep 2016 10:24:00 +0000 http://hiff.fi/?p=31802 Tämähän on kuin Rion olympialaisia katselisi: ikivanhat ukot roikkuvat väkisin vallassa ja rugbya pelataan. Kolme erilaista elokuvaa kuvaa samaa tilannetta: vanhan isän raivoisaa takertumista perheyhteyteen ja sen tuhoisia seurauksia.

Ranskalaisen Sacha Wolffin MERCENARY kertoo Tyynenmeren pikkusaaren rugbylupauksesta, jonka kykyjenetsijä houkuttelee Ranskaan, pojan hurjaluonteisen isän tahdon vastaisesti. Poika päätyy pikkukaupungin divarijoukkueeseen ja elo on aika ankeaa. Koti-ikävä alkaa painaa ja edessä on arvattava kohtaaminen isän kanssa.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta Mercenary ei tunnu kuluneelta vaan on raikas kuin merituuli. Vaikka ranskalainen divarirugby ei muistutakaan juuri olympiakullan voittaneen Fidzin loistokasta peliä.

Vähän napakampaa möyrimistä mullassa nähdään argentiinalaisen Pablo Traperon elokuvassa EL CLAN. Se kertoo outoa tositarinaa sarjamurhaajaksi äityvästä paikallisen juntan tiedustelu-upseerista, joka huijaa perheensäkin väkivaltafantasioitaan toteuttamaan. Hänen poikansa on menestyvä rygbynpelaaja, jota odottaa ura Uudessa-Seelannissa, mutta kylmäävän manipulatiivinen isä juonii pojan jäämään.

Barak ja Tomer Heymannin dokumentti WHO’S GONNA LOVE ME NOW? pohjautuu samaan ikuiseen isän ja pojan konfliktiin. Israelilaislähtöinen Saar on HIV-positiivinen homo, joka on asunut parikymmentä vuotta Lontoossa. Saarin tultua ulos kaapista, uskonnollisesti vanhakantainen ja militantti isä ei moista kauaa katsellut. Vihassa lähtö on kuitenkin alkanut painaa Saaria ja hän tekee kipeää matkaa kohti hänet hylännyttä perhettä.

Aika ajoin kliseisen tuntuinen elokuva on suunnattoman vahva kuvatessaan tuhlaajapojan kohtaamisia, erityisesti äidin ja isän kanssa. Harvoin koskettuu niin kovin aikuisen lapsen ja vanhempien surusta pieleen menneen elämän äärellä.

Saar ei muuten pelaa rugbya, vaikka Englannissa asuukin. Hän laulaa Lontoon gay-kuorossa.

Jaana Semeri

Mercenary ohjaaja Sacha Wolff ja Who’s Gonna Love Me Now? ohjaaja Tomer Heymann vierailevat festivaalilla.

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/11/patriarkkoja-ja-rugbya/feed/ 0
Naisen tie http://hiff.fi/blogi/2016/09/10/naisen-tie/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/10/naisen-tie/#respond Sat, 10 Sep 2016 13:25:32 +0000 http://hiff.fi/?p=31800 Täydellinen.

Kyllä. Hämmästyneenä totean lopputekstien aikana, itkua pidätellessäni, että Terence Daviesin A QUIET PASSION, joka kertoo amerikkalaisesta runoilijasta, Emily Dickinsonista, on täydellinen elokuva.

Siinä ei ole yhtään turhaa sekuntia, kuvaa, katsetta, sanaa, asiaa. Se näytellään kuin elettäisi katsojan kanssa samassa hetkessä, juuri tuossa, eloisasti ja suruisasti. Ja se on kuvattu kuin parhaimmat laatukuvamestarit olisivat olleet asialla. Kamera seuraa kohteitaan arvokkaasti mutta uteliaana ja maalaa häikäiseviä visioita Emilyn kodin huoneista ja ihmisten tunnetiloista niissä.

Haluaisin kertoa yhdestä 360:n asteen kamera-ajosta, lähes sanattomasta, jonka aikana saamme tietää millainen Emilyn äiti on. Haluaisin, mutta en osaa. Se on koettava. Ja se, miten perheen valokuvaussessiolla siirrytään parikymmentä vuotta eteenpäin tarinassa, jälleen sanoitta. Sekin on nähtävä. Ja kuultava Emilyn säkeitä.

Emily Dickinson (1830–1896) oli nainen, jonka mielestä nainen on yhtä hyvä siinä missä mieskin, esimerkiksi kirjoittavana henkilönä. Aikakausi ei ollut ihan samaa mieltä: ensimmäinen kokoelma hänen runojaan julkaistiin postuumisti. Elokuvassa niitä kuullaan ja ne ovat kuin pistoja sydämeen ja järkeen: teräviä, tarkkoja, viisaita.

Ja kuitenkin tämä nainen eli kotipaikkakunnallaan, lapsuudenkodissaan päällisin puolin kituliaan elämän – kuolikin varhain kivuliaaseen munuaistautiin. Millainen se elämä sitten oli? Näin hän vastaa elokuvassa veljensä vaimolle, vapaasti suomennettuna, kun tämä ihaillen puhuu Emilyn runoilijuudesta:

”Sinulla on elämä, minulla on rutiini. Se on jumalan myönnytys ihmisille, joilla ei ole toivoa. Sellaisille meistä, jotka elävät vähäistä elämää ja joille ei ole suotu tietyntyyppistä rakkautta.”

”Mutta sinä olet niin tarkkakin!” ihastelee käly. ”Tarkkuus ei voi korvata onnea,” vastaa Emily.

Ei lisättävää.

Jaana Semeri

Terence Daviesilta nähdään festivaalilla myös elokuva SUNSET SONG. Terence Davies pitää festivaalilla masterclass-tilaisuuden.

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/10/naisen-tie/feed/ 0
Taiteellinen johtaja samaistuu elokuvien hahmoihin http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/taiteellinen-johtaja-samaistuu-elokuvien-hahmoihin/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/taiteellinen-johtaja-samaistuu-elokuvien-hahmoihin/#respond Fri, 09 Sep 2016 12:34:27 +0000 http://hiff.fi/?p=31825 Pekka Lanerva teki rakkaasta harrastuksestaan itselleen ammatin lähes kaksikymmentä vuotta sitten, kun liittyi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin järjestäjätiimiin kokopäiväisesti. Nyt alkavaa festivaalia mies odottaa yhtä suurella innolla kuin ensimmäistään.

Festivaalin taiteellista johtajaa hymyilyttää, kun hän muistelee uransa aikana sattuneita kommelluksia. Yksi ikimuistoisin tapahtui ennen digitalisointia 90-luvulla. Sali oli täynnä yleisöä ja elokuvan Dirty Like an Angel näytös alkamassa. Kun 35mm filmi lähti pyörimään, totesi vieraana ollut ohjaaja Catherine Breillat, ettei elokuva ole hänen.

”Pakettiin oli jotenkin päätynyt väärä filmi. Näytös keskeytettiin, mutta ohjaaja ei onneksi pahasti loukkaantunut.”

Ranskalainen kulttuuri läsnä lapsesta saakka

Kiinnostus ranskalaiseen elokuvaan ja kulttuuriin sai alkunsa jo pikkupoikana, kun vanhemmat laittoivat Lanervan Helsingin ranskalais-suomalaiseen kouluun. Lanerva toivoisi Suomeenkin enemmän kulttuuria ihmisten ympärille.

”Ranskassa kulttuuri on voimakkaasti ihmisten arjessa läsnä. Se tuo elämään paljon iloa ja sisältöä.”

Lanerva toteaa, että Ranskassa tehdään paljon laadukasta ja sisällöllisesti rikasta elokuvaa. Mies myös kertoo usein samaistuvansa katsomiinsa elokuviin ja niiden henkilöihin. Vasta toinen katselukerta on yleensä analyyttisempi.

Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -ohjelmistosta Lanerva nimeää päätöselokuvan TÄMÄN JÄLKEEN pääosan esittäjän olevan hahmo, josta löytää piirteitä itsestään. Mia Hansen-Løven ohjauksessa Isabelle Huppert esittää vahvaa aikuista ihmistä, joka monista vastoinkäymisistä huolimatta jaksaa jatkaa eteenpäin.

Elle nousee suosikiksi

Festivaalin avajaiselokuvan ELLEN Lanerva nostaa tämän vuoden ohjelmistosta ylitse muiden. Pariisissa kuvattu Paul Verhoevenin elokuva herättää ajatuksia ja naurattaa kierolla tavalla. Elokuva tehtiin Euroopassa, koska se koettiin Yhdysvalloissa liian ristiriitaiseksi. Pääosaa tässäkin esittää Isabelle Huppert.

”Elle otettiin Ranskassa vastaan erittäin hyvin arvosteluin. Ellessä on upeasti kuvattuna vaikea asia, ja Huppert esittää haastavan roolinsa tasapainoisesti tekemättä hahmosta psykopaattia.”

Teksti: Milla Olkkonen
Kuva: Anna Salonen
Tekijät ovat Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelijoita

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/taiteellinen-johtaja-samaistuu-elokuvien-hahmoihin/feed/ 0
Koirat katsomossa R&A:n ennakkonäytöksessä http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/koirat-katsomassa-ran-ennakkonaytoksessa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/koirat-katsomassa-ran-ennakkonaytoksessa/#respond Fri, 09 Sep 2016 10:14:25 +0000 http://hiff.fi/?p=31816 R&A toivotti karvakuonot tervetulleiksi elokuviin Konepajan Brunoon. Ennakkonäytöksessä esitettiin Laurie Andersonin elokuva HEART OF A DOG, jossa ohjaajan terrieri näyttelee merkittävää roolia. Paikalle saapui noin 30 karvaturria ja pari sataa elokuvaharrastajaa. Kävimme jututtamassa elokuviin saapuneita koiria.

Toimittaja: Susanna Karhapää
Kuvaus ja editointi: Julia Falck ja Kaisa Paavilainen
Kuva: Julia Falck

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/koirat-katsomassa-ran-ennakkonaytoksessa/feed/ 0
Riku ja Tunna: “Hyvä dokkari avaa silmät” http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/riku-ja-tunna-hyva-dokkari-avaa-silmat/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/riku-ja-tunna-hyva-dokkari-avaa-silmat/#respond Fri, 09 Sep 2016 10:11:56 +0000 http://hiff.fi/?p=31813 R&A:n Konepajan Brunon ennakkotapahtumassa olivat mukana Docventuresin Riku ja Tunna. Maailmaa kiertäneelle kaksikolle dokumentit ovat lähellä sydäntä. Heidän mielestä hyvä dokkari avaa silmät, joka parhaimmillaan saa katsojan pysähtymään. Rikun mukaan festareille kannattaa mennä katsomaan ehdottomasti FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ!

Työryhmä: Heidi Hautamäki ja Anna Salonen
Kuva: Milla Olkkonen

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/09/riku-ja-tunna-hyva-dokkari-avaa-silmat/feed/ 0
Uusi sarjakortti ja miten sitä käytetään http://hiff.fi/blogi/2016/09/06/uusi-sarjakortti-ja-miten-sita-kaytetaan/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/06/uusi-sarjakortti-ja-miten-sita-kaytetaan/#respond Tue, 06 Sep 2016 12:14:03 +0000 http://hiff.fi/?p=31662 Lipunmyyntimme on uudistunut: sarjakorttimme ei ole enää entisensä ja varausmahdollisuus on poistunut kokonaan. Tässä vastaukset muutamaan useimmin kysyttyyn kysymykseen.

1. Mistä voin ostaa sarjakortin?

Ensimmäistä kertaa sarjakorttimme voi nyt ostaa hiff.fi-verkkokaupastamme (hinta 70 e, sisältää 11 lippua ja katalogin).

Lisäksi sarjakortin voi ostaa kaikista näytösteattereistamme (lukuunottamatta Kino Tapiolaa) sekä Tennispalatsista ja Kampin pop up -lipunmyyntipisteestä. Ennen kuin lähdet ostoksille tarkasta kuitenkin, mitkä ovat kyseisten lipunmyyntipisteiden aukioloajat ja päivämäärät.

Jos ostit juuri sarjakorttisi mutkattomasti verkkokaupastamme, voit noutaa hintaan kuuluvan katalogin joko Savoy-teatterista tai 12.9. alkaen festivaali-infostamme Kinopalatsista.

2. Mikä sarjakortti oikeastaan on?

Sarjakortti ei oikeastaan ole lippu lainkaan, vaan seitsemänmerkkinen koodi. Yhdellä koodilla voit lunastaa yhteensä 11 lippua hiff.fi-verkkokaupassamme, minkä tahansa näytösteatterimme lipputiskillä sekä Tennispalatsissa ja Kampin kauppakeskuksen pop up -lipunmyyntitiskillä. Verkkokauppamme on auki 24/7, muiden lipunmyyntipisteiden aukioloajat ja päivämäärät löydät täältä.

Koodi ei ole henkilökohtainen, vaan voit käyttää sitä vaikka itse ensin viiteen lippuun, ja antaa sitten kaverille, joka lunastaa sillä loput kuusi. Lippuja ei tarvitse lunastaa kaikkia kerrallaan ja voit aina asioidessasi tarkistaa sen kapasiteetin.

3. Miten käytän sarjakorttia?

Yksittäislippujen ennakkomyynnin aikana 8.–15.9. sarjakortissa olevalla koodilla voit lunastaa normaalihintaisia elokuvalippuja hiff.fi-verkkokaupassamme, Savoy-teatterista, Kampin kauppakeskuksen pop up -lipunmyyntitiskillä, sekä Kinopalatsista ja Tennispalatsista Kinopalatsin R&A-näytöksiin.

Festivaalin aikana 16.–25.9. sarjakortilla voi lunastaa lippuja minkä tahansa näytösteatterimme lipputiskillä kyseisen teatterin näytöspäivinä sekä Tennispalatsissa (vain Kinopalatsin näytöksiin). Sarjakorttimme ei käy maksuvälineenä Finnkinon verkkokaupassa.*

4. Miten varmistan paikkani Kinopalatsin näytöksiin, kun varausmahdollisuutta ei enää ole, eikä sarjakortti käy Finnkinon verkkokaupassa?

Kun näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 8.9. voit lunastaa sarjakorttikoodilla lippuja Kinopalatsin näytöksiin joko Kinopalatsin tai Tennispalatsin lipunmyyntitiskillä. Voit myös ostaa tavalliseen tapaan yksittäisiä lippuja Kinopalatsin R&A-näytöksiin Finnkinon kaikista Suomen teattereista ja verkkokaupasta ilman sarjakorttia.

Varausmahdollisuudesta päätettiin luopua, koska varauksista iso osa jätettiin lunastamatta, ja monelta halukkaalta jäi lippu saamatta näytökseen, johon olisi ollut tilaa. Uskomme, että näytökset myyvät varausten poisjäännin myötä hitaammin loppuun ja myös suosittujen näytösten lippujen hankintaan on aikaa totuttua pidempään.

5. Miten saan (sarjakortilla tai ilman) hankittua kaikki haluamani liput yhdellä kertaa?

Finnkino ja Liputin -lipunmyyntijärjestelmien yhdistäminen on osoittautunut ylivoimaiseksi tehtäväksi. Olemme pyrkineet kuitenkin tekemään lippuostokset mahdollisimman helpoksi sijoittamalla Kampin kauppakeskuksen pop up -lipunmyyntipisteen (josta saa lippuja kaikkiin muihin paitsi Kinopalatsin näytöksiin) Tennispalatsin lipunmyynnin (josta saa lippuja Kinopalatsin näytöksiin) välittömään läheisyyteen.

*Mikäli et pääse asioimaan Kinopalatsin tai Tennispalatsin lipunmyyntitiskeille, mutta haluat ehdottomasti hankkia sarjakorttihinnalla lippuja Kinopalatsin R&A-näytöksiin, Finnkinon verkkokaupassa on oma 70 € sarjakortti, jolla voit Finnkinon verkkokaupassa lunastaa 11 lippua Kinopalatsin R&A-näytöksiin. Huomioithan että tämä sarjakortti käy vain Finnkinon verkkokaupassa ja vain Kinopalatsin R&A-näytöksiin!

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/06/uusi-sarjakortti-ja-miten-sita-kaytetaan/feed/ 0
Intensiivinen A War ei päästä katsojaansa helpolla http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/intensiivinen-a-war-ei-paasta-katsojaansa-helpolla/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/intensiivinen-a-war-ei-paasta-katsojaansa-helpolla/#respond Tue, 06 Sep 2016 11:53:19 +0000 http://hiff.fi/?p=31654 A WAR on nimensä mukaisesti kuvaus sodasta. Se ei ihannoi tai kaunistele sotaa, vaan sodan annetaan olla sitä itseään kaikessa raakuudessaan. Intensiivisissä kohtauksissa liipaisimen veto voi olla aina tappava eikä kaikkivoipaisia sankareita ole olemassa.

Tarina pyörii tanskalaisupseeri Claus M. Pedersenin ja tämän perheen ympärillä. Clausin jokapäiväinen elämä rauhanturvaoperaatiossa Afganistanissa on raastavaa tasapainottelua riskien, epäluulojen ja menetysten keskellä.

Samaan aikaan Clausin vaimo Maria huolehtii perheen kolmesta lapsesta yksin Tanskassa. Perheen keskimmäinen lapsi oireilee isän poissaolosta eikä Marian taakka muutenkaan tunnu kevyeltä.
Miehiensä kanssa Talebanien väijytykseen joutuessaan Claus tekee inhimillisesti ymmärrettävän mutta jälkikäteen tarkasteltuna kyseenalaisen valinnan. Elokuvan tärkein taistelu käydäänkin oikeussalissa.

Käsikirjoituksistaan (mm. Jahti ja tv-sarja Vallan linnake) tunnettu käsikirjoittaja-ohjaaja Tobias Lindholm onnistuu hienosti liimaamaan katsojansa kiinni penkkiin. Tunnin ja 50 minuuttia kestävän teoksen olisi jopa toivonut jatkuvan hieman pidempään.

Lindholmin tapa kuvata tunnelmia sodassa ja kotijoukoissa tuo mieleen monet viime vuosina menestyneet sotadraamat, mutta pohdinnassa päästään vielä asteen syvemmälle. Sotilaiden mielen lisäksi pureudutaan myös katsojan pään sisään.

Lindholm suorastaan pakottaa katsojan painimaan ihmisyyden ja moraalin kanssa elokuvan jälkimmäisellä puoliskolla. Ajatuksiaan voi peilata päähenkilöiden lisäksi myös yksilöllisesti tapahtumiin reagoiviin rauhanturvaajiin, vaikka välillä onkin vaikea tietää kenen puolella ”pitäisi” olla.
Turvallista elämää länsimaissa eläneen on mahdotonta käsittää sitä, miltä elämä sodassa kuoleman ja erilaisten dilemmojen keskellä tuntuu. Onneksi A Warin kaltaiset teokset pystyvät tuomaan katsojan edes askeleen lähemmäs sitä kaukaiselta tuntuvaa maailmaa.

Janne Puumalainen
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/intensiivinen-a-war-ei-paasta-katsojaansa-helpolla/feed/ 0
Operation Avalanche: Elokuva salaliitosta salaliiton keskellä http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/operation-avalanche-elokuva-salaliitosta-salaliiton-keskella/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/operation-avalanche-elokuva-salaliitosta-salaliiton-keskella/#respond Tue, 06 Sep 2016 11:32:37 +0000 http://hiff.fi/?p=31324 Apollo 11 laskeutui kuun pinnalle vuonna 1969 – vai laskeutuiko sittenkään? Ohjaaja Matt Johnsonin fiktiivisessä dokumentissa salaliittoteoria on herätetty henkiin ja sen ympärille on kasattu nopeasti etenevä ja pomppiva juoni, jonka aikana on hankalaa samaistua päähenkilöihin.

On vuosi 1967 ja CIA:n värväämät huippulahjakkaat opiskelijat Matt Johnson (Matt Johnson) ja Owen Williams (Owen Williams) soluttautuvat kahden kuvaajan kanssa Nasan tukikohtaan etsimään KGB:n agenttia. Nelikolla on käytössään täydellinen peitetarina: he esittävät videoryhmää, joka on tekemässä dokumenttia Nasasta. Pian heille selviää, ettei Apollo 11 miehistöineen pysty laskeutumaan kuuhun. Johnsonin mielestä on vain yksi asia tehtävissä, jotta Yhdysvallat eivät häviäisi Kylmän sodan kilpavarusteluaan Neuvostoliitolle: lavastaa käynti kuussa. Näin operaatio Avalanche saa alkunsa.

Operation Avalanche on pienellä budjetilla tuotettu indie-elokuva, joka koostuu lähinnä improvisoiduista kohtauksista, joita on pyritty kuvaamaan aidoissa ympäristöissä, kuten Nasan Teksasin tukikohdassa ja Sheppertonin studiolla Britanniassa. Saadakseen kuvausluvan esimerkiksi Nasaan, Johnson on ryhmineen valehdellut henkilökunnalle tekevänsä opiskelijastatuksella dokumenttia Nasasta.

Elokuvan on tarkoitus antaa ymmärtää, että se on Paranormal Activityn tapaan niin sanotusti aitoa dokumenttimateriaalia tapahtumapaikalta. Elokuvan teossa onkin ilahduttavasti käytetty vanhoja filmikameroita luomaan autenttista tunnelmaa yhdessä 60-luvulta peräisin olevan kuvamateriaalin kanssa. Vakavasti otettavaa elokuvasta ei saa silti tekemälläkään, vaan se jää ennemminkin tekijäporukan sisäpiirivitsiksi.

Teoksen parasta antia lienevät kohtaukset, joissa päästään itse asiaan eli salaliittoteorialla mässäilyyn. Kokonaisuutena elokuva ei kuitenkaan toimi aukottomasti. Juoni jää tuulesta temmatun oloiseksi, eikä tarjoa katsojalle oikein mitään oivallettavaa. Vaikka elokuva on luokiteltu trilleriksi, ei loppua kohden rakentuva jännitys kuitenkaan tartu katsojaan. Tämä saattaa johtua siitä, että on vaikeaa samaistua pinnallisiksi jääviin henkilöhahmoihin, jotka lähinnä ärsyttävät vouhottamisellaan.

Anna Salonen
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/operation-avalanche-elokuva-salaliitosta-salaliiton-keskella/feed/ 0
I, Olga Hepnarová: Raskas tarina tytöstä, josta kasvaa massamurhaaja http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/i-olga-hepnarova-raskas-tarina-tytosta-josta-kasvaa-massamurhaaja/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/i-olga-hepnarova-raskas-tarina-tytosta-josta-kasvaa-massamurhaaja/#respond Tue, 06 Sep 2016 11:29:55 +0000 http://hiff.fi/?p=31312 Olga Hepnarová haluaa kuolla. Kolmetoistavuotiaana ensimmäinen itsemurhayritys vie Olgan vuodeksi psykiatriselle osastolle. 22-vuotiaana hänestä tulee massamurhaaja, kun hän tietoisesti ajaa kuorma-autolla suuren henkilöjoukon yli Prahan raitiovaunupysäkillä. Kahdeksan ihmistä kuolee ja 12 loukkaantuu vakavasti. Lehteen postitetussa manifestissaan hän kertoo syyn teolleen ja haluaa rangaistukseksi kuolemantuomion.

Tšekkiläinen ohjaaja-käsikirjoittajaduo Tomáš Weinreb ja Petr Kazda ovat tehneet esikoisteoksenaan tositapahtumiin perustuvan elokuvan, joka johdattaa katsojan Olga Hepnarován subjektiiviseen maailmaan. Mustavalkoinen ja pysähtynyt tunnelma vaanii Olgan ympärillä, kun hän kasvaa kiusattuna ja yksinäisenä keskiluokkaisten vanhempien kotona. Voimakkaissa kohtauksissa suru ja katkeruus muuttuvat vuosien varrella vihaksi vanhempiaan ja yhteiskuntaa kohtaan. Hän tuntee, että muut sulkevat hänet ulos ja hän on seksuaalinen haaksirikko kulkiessaan naisten välisissä seksuaalisissa suhteissa. Hän erakoituu tietoisesti ja pakenee ihmisisistä tuhoamalla itse viimeisetkin kontaktit. Lopulta hänellä on vain kaksi vaihtoehtoa. Hän haluaa kostaa yhteiskunnalle ja siten saada kuolemalleen suuremman arvon.

Puolalaisnäyttelijä Michalina Olszanska näyttelee Olga Hepnarováa, jonka hahmo muuttuu elokuvan edetessä 13-vuotiaasta keskiluokkaisen perheen tytöstä miesmäisesti käyttäytyväksi pieneksi massamurhaajaksi. Elokuvan hidas tempo ja mustavalkoinen maailma luovat raskaan ja äänettömän tunnelman, joka tuntuu yhtä tuskaiselta kuin Olga Hepnarován ajatukset. Elokuva keskittyy enemmän Olgan kasvamiseen kohti vääjäämätöntä tuhoa kuin itse massamurhaan.

Olga Hepnarova tuomittiin kuolemaan hirttämällä ja hän oli kuollessaan Tšekkoslovakian viimeinen teloitettu nainen. Vuonna 1975 teloitetun Olga Hepnarován syissä ja seurauksissa voi elokuvassa nähdä jotain yhteistä nykypäivän kouluammuskeluihin.

Toni Joukanen
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/i-olga-hepnarova-raskas-tarina-tytosta-josta-kasvaa-massamurhaaja/feed/ 0
Mellow Mud: Sinnikkyys kuljettaa intiimiä kasvutarinaa http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/mellow-mud-sinnikkyys-kuljettaa-intiimia-kasvutarinaa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/mellow-mud-sinnikkyys-kuljettaa-intiimia-kasvutarinaa/#respond Tue, 06 Sep 2016 11:29:16 +0000 http://hiff.fi/?p=31306 Renars Vimban esikoisohjaus MELLOW MUD on kaunistelematon draama teini-ikäisestä Rayasta, jonka isoäitinsä kuoleman jälkeen täytyy ottaa vastuu itsensä lisäksi myös pikkuveljestään. Latvialaisen elokuvan pääosaa esittävä Elina Vaska vakuuttaa sisukkaana Rayana, joka tasapainoilee äkillisesti kasvaneen vastuun ja nuoruuden houkutusten kanssa. Mahtailematon tarina kuvaa arjesta selviytymistä vaatimattomissa oloissa.

Raya on ehdottomasti elokuvan vaikuttavin henkilöhahmo. Tapahtumat kuvataan vahvasti hänen näkökulmastaan. Nuoren naisen vahvat ihastumisen tunteet ja heräilevä seksuaalisuus ovat olennainen osa päähenkilön identiteettiä, jonka rakentuminen on merkittävä osa tarinaa.

Tarinan tunnelma nojaa tunteisiin ja eleisiin. Pääpaino ei ole dialogissa tai syvissä henkilöhahmoissa. Hyvin harvakseltaan kuullulla musiikilla ei ole kerronnan kannalta olennaista merkitystä, vaan tilaa jätetään hiljaisuudelle.

Elokuvan rauhallinen tempo antaa katsojalle aikaa henkilöiden reaktioiden ja tunteiden tarkasteluun. Ajoittain katsojan valtaa säälin lisäksi ihailu: toivottomilta tuntuvista hetkistä selviää tinkimättömällä tarmokkuudella.

Suomalaisillekin tuttu maisema metsineen, järvineen ja päällystämättömine teineen korostaa Rayan tilannetta: elämä kulkee mutaista tietä, ja eteenpäin pääsee sinnikkäällä rämpimisellä. Intiimi elokuva ei rankasta tarinastaan huolimatta ole huomattavan ahdistava, sillä Vimba on osannut kuvata tarinan kevyehkösti, vaikka alakuloinen yleisvire hallitseekin tunnelmaa. Elokuvan hienous piilee sen tunteita herättävässä realismissa. Kyseessä voisi olla tositarina.

Anna Järviluoma
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/mellow-mud-sinnikkyys-kuljettaa-intiimia-kasvutarinaa/feed/ 0
Mother: Pastellisävyinen mysteeritarina http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/mother-pastellisavyinen-mysteeritarina/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/mother-pastellisavyinen-mysteeritarina/#respond Tue, 06 Sep 2016 11:28:33 +0000 http://hiff.fi/?p=31284 Virolaisohjaaja Kadri Kõusaar kertoo MOTHERISSA pehmeissä pastellisävyissä kuvatun ja mustan huumorin leimaaman mysteeritarinan.

Elsa (katioutismainen Tiina Mälberg) huolehtii kotonaan vaivojaan säästämättä koomassa makaavasta aikuisesta pojastaan. Lauria (Siim Maaten), pikkukaupungin pidettyä opettajaa, on ammuttu hämärissä olosuhteissa, eikä tekijästä ole tietoa.

Elokuvan mittaan Elsa saattelee Laurin sairasvuoteen äärelle pitkän liudan kaupunkilaisia, ystäviä ja tuttavia, joista jokaisella on Lauriin liittyviä toiveita tai pelkoja. Omaan maailmaansa vangittu Lauri ottaa kävijöiden tunteenpurkaukset ja avautumiset vastaan ilmeenkään värähtämättä. Sen sijaan Elsa sattuu usein oven taakse, kun kävijät taajaman poliisia (mainio Jaan Pehk) myöten tunnustavat virheitään.

Elsa on löytänyt keinot jaksaa raskasta arkea. Kyläkoulun rehtori, Aarne (Andres Noormets), vierailee kukkakimppuineen Elsa-rouvan keittiössä useammin kuin kenties olisi kunniallista. Kun ovi avautuu makuuhuoneeseen, on katsoja hämmentynyt. Onko Elsa sittenkään niin alistunut kuin miltä vaikuttaa? Mutta toisaalta: eikö epäitsekäs nainen ole onnensa ansainnut?

Kadri Kõusaarta kiehtovat provosoivat, synkät aiheet. Kohuttu debyyttiohjaus Magnus (2007) kisasi ensimmäisenä virolaiselokuvana Cannesin elokuvajuhlien kakkossarjassa, Un Certain Regardissa. Mother on Kõusaaren kolmas pitkä elokuva. Se on kuin päähenkilönsä, vaatimaton ja vaarattoman oloinen Elsa: enemmän kuin miltä ensi vilkaisulla näyttää. Mainio whodunit saa odottamaan jatkoa kotimaassaan kirjailijanakin tunnetulta elokuvantekijältä.

Niina Holm
Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

]]>
http://hiff.fi/extrat/2016/09/06/mother-pastellisavyinen-mysteeritarina/feed/ 0
Kenellä on oikeus seksiin? http://hiff.fi/blogi/2016/09/04/kenella-on-oikeus-seksiin/ http://hiff.fi/blogi/2016/09/04/kenella-on-oikeus-seksiin/#respond Sun, 04 Sep 2016 05:54:51 +0000 http://hiff.fi/?p=31542 ”Eikös alle 16-vuotiaiden seksi ole laitonta?!”

”Vammaisille henkilöille ei kehity samanlaista seksuaalista halua kuin vammattomille”

”Mikset vain pysy naisena, kun silloin on niin paljon helpompi vietellä miehiä?”

Nuoret kohtaavat paljon seksuaalisuuteen liittyviä ennakkoluuloja. Varsinkin jos sattuvat kuulumaan johonkin vähemmistöön, niin seksuaalisuutta helposti ohjataan ja kontrolloidaan.

Usein syynä on puhtaasti tiedon ja ymmärryksen puute. Haluttomuus kysyä ja kuunnella niitä joita asia koskee. Kyvyttömyyttä antaa ääni niille, jotka on tähän asti vaiennettu. Pelkoa muuttuvaa ihmiskäsitystä kohtaan. Ihmiskäsitystä, jossa jokaisella meistä olisi yhä vahvempi käsitys omista oikeuksistamme osana yhteiskuntaa. Oikeus hyvään elämään, jossa jokaisella meillä on tilaa löytää vastaukset itsestämme, ei itsemme ulkopuolelta muilta lupaa kysyen. Saanko olla? Mitä pitäisi olla?

Joko nuoria ei nähdä seksuaalisina olentoina, tai vastavuoroisesti nuoret nähdään niin seksuaalisina, että on tarpeellista ryhtyä hillitseviin ja pelotteleviin toimiin. Seksuaalikasvatuksessakin keskitytään helposti lähinnä saarnaamaan seksin vaaroista ja unohdetaan, että seksistä ja seksuaalisuudesta on myös oikeus nauttia.

Myös vammaisiin ihmisiin liittyy edelleen vahvoja tabuja seksuaalisuuden puuttumisesta, siksi esimerkiksi seksuaalikasvatuksen ei katsota kuuluvan vammaisille. Ei vaikka jokaisella on oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta. Kasvatuksen puuttuessa vammaiset saattavat itsekin sisäistää tämän syrjinnän ja ajatella, etteivät kelpaa kumppaneiksi, puolisoiksi tai rakastajiksi. Vammaisten näkymättömyys vaikuttaa myös vammattomien käsityksiin siitä, voiko vammaista ajatella mahdollisena kumppanina. Vammaisten on myös vaikeampi, ellei mahdoton, saada lupaa hedelmöityshoitoihin tai adoptioon.

Transihmiset taas saatetaan nähdä joko pelkästään seksiobjekteina genitaaliensa kautta tai toisaalta seksuaalittomina henkilöinä, joita ei voisi pitää haluttavina tai jotka eivät kykenisi olemaan suhteessa tai seksuaalisia. Ihmisten sukupuolta saatetaan kyseenalaistaa sillä käsityksellä, että transihminen olisi esimerkiksi vain ”sairas” lesbo tai homo, fetisisti tai tahtoisi elää omaksi kokemassaan sukupuolessaan vain seksin takia. Transihmisyys myös usein nähdään yhtenä seksuaalisuuden muotona, vaikka kyse on sukupuolesta.

Väestöliiton ja Rakkautta & Anarkiaa-festivaalin yhteistyöelokuvasarjassa ”Kenelle seksi kuuluu” halutaan herättää keskustelua niistä seksuaalioikeuksista, jotka usein jäävät keskustelussa varjoon, tai jotka usein ymmärretään väärin. Puheenvuoron saavat ne, jotka liian usein hiljennetään.

Jani Toivola

Kuva elokuvasta KIKI. Muut sarjaan kuuluvat elokuvat ovat ME TOO, WHO’S GONNA LOVE ME NOW?, sekä lyhytelokuvanäytös FILMMAKER IN FOCUS: NINJA THYBERG. Liittymällä Väestöliiton Facebook-tapahtumaan, kuulet sarjan ajankohtaiset kuulumiset.

]]>
http://hiff.fi/blogi/2016/09/04/kenella-on-oikeus-seksiin/feed/ 0
Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on naistekijöiden juhlaa http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/01/rakkautta-anarkiaa-festivaali-on-naistekijoiden-juhlaa/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/01/rakkautta-anarkiaa-festivaali-on-naistekijoiden-juhlaa/#respond Thu, 01 Sep 2016 13:17:07 +0000 http://hiff.fi/?p=31369
 • Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentaa elokuvasyksyn 15.–25.9.2016. Luvassa on laaja kattaus ennakkoensi-iltoja meiltä ja muualta sekä huippuvieraita eri puolilta maailmaa, etunenässään kolminkertainen Cannes-voittaja Cristian mungiu, Euroopan kiehtovimpiin ohjaajiin kuuluva Lucile Hadžihalilović sekä brittiläinen monitaituri Terence Davies.
 • Tämänvuotisen festivaalin tähtiä ovat naiset. Yksi festivaalin päävieraista on aikamme arvostetuimpiin nykyohjaajiin kuuluva ranskalainen Lucile Hadžihalilović (s. 1961). Ohjaajan tunnetuin teos INNOCENCE – VIATTOMUUS hurmasi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2005, tällä kertaa ohjaaja saapuu Helsinkiin uutuutensa, visuaalisesti hengästyttävän elokuvan EVOLUTION kanssa. Selityksiä pakeneva draamatrilleri on osa Hämärän rajamailla -esityssarjaa.

  Niin festivaalin avajaiselokuvan kuin päätöselokuvan pääroolissa nähdään uransa huippuhetkiä elävä ranskalaistähti Isabelle Huppert. Savoy-teatterin upeassa miljöössä festivaalin 15.9. avaava ELLE on Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut älykäs trilleri väkivallasta ja erikoisille kierteille taipuvasta kostosta. Paul Verhoevenin ohjauksessa Huppertista kuoriutuu Michelle, yritysjohtaja, joka soveltaa yritysmaailman armottomuutta myös rakkauselämäänsä. Kaikki muuttuu, kun tuntematon mies hyökkää Michellen kimppuun hänen omassa kodissaan. Michelle ei murru tapahtuneesta, vaan etsii hyökkääjän käsiinsä. Alkaa merkillinen, vaarallinen leikki, joka on vain hengenvedon päässä katastrofista.

  Huppert nähdään myös festivaalin päätöselokuvassa, joka on ranskalaisen Mia Hansen-Løven draama TÄMÄN JÄLKEEN (Things to Come). Elokuva toi nuorelle ohjaajalle näyttävän huomionosoituksen, kun hänet palkittiin Berliinin helmikuisilla elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana. Draamassa loistava Huppert näyttelee filosofian opettajaa, joka kamppailee äidin kuoleman, petollisen aviomiehen ja työn menettämisen aiheuttamassa elämänkriisissä.

  Avajaispäivän illassa, upouudella paraatipaikalla, nähdään lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä draamaelokuva, TYTTÖ NIMELTÄ VARPU. Se kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi.

  MISS IMPOSSIBLE – HANKALAN MAINEESSA on piristävän reipas kasvudraama. Ranskalaisohjaaja Êmilie Deleuze kuvaa teiniangstia aidosti ja hyväntuulisesti. Elokuva perustuu Ranskassa hyvin suosittuun Marie Desplechinin nuortenkirjatrilogiaan. Elokuva on yksi lähes kolmestakymmenestä R&A-kiertueelle valitusta elokuvasta. Kiertue jatkaa siitä, mihin festivaali syyskuun lopussa päättyy – ja tuo ohjelmiston helmiä myös Kehä III:n ulkopuolelle.

  Ruotsalaisen elokuvan uudeksi toivoksi nimetty Ninja Thyberg tarjoaa teräviä oivalluksia naiseudesta. Thybergin raikkaat ja railakkaat lyhytelokuvat ovat osa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ja Väestöliiton yhdessä kokoamaa sarjaa. Elokuvanäytösten yhteydessä järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa haetaan vastausta kysymykseen Kenelle seksi kuuluu? Ninja Thyberg on paikalla 19.9. Korjaamo Kulmasalissa klo 16 alkavassa näytöksessä, jonka lopuksi keskustellaan otsikolla Kuuluuko seksi nuorille? Pelkäävätkö aikuiset nuorten seksuaalisuutta? Entä media, vapauttaako se meidän seksuaalisuuttamme vai lisääkö paineita ja luo stereotypioita? Muissa näytöksissä pohditaan Kuuluuko seksi vammaisille? Saavatko vammaiset nauttia? Torstain näytöksessä kuullaan transihmisten ääni, kun esitetään kysymys: Kuuluuko seksi kaikille sukupuolille? Kuuluuko seksi kaikille? -keskustelut vedetään yhteen Savoy-teatterissa perjantaina 23.9. klo 14.

  Eivät miehetkään tyystin loista poissaolollaan, siitä pitää huolen esimerkiksi festivaalin vieraaksi saapuva tinkimätön romanialaisohjaaja Cristian Mungiu. Tänä keväänä Mungiu palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana. Tämä oli Mungiun kolmas voitto maailman arvostetuimpiin kuuluvan festivaalin pääkilpasarjassa. Ohjaajan uusin teos, R&A-Gaalan elokuvana nähtävä VALMISTUJAISET (Bacalaureat) on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti.

  Arvostettu pitkän linjan brittiohjaaja Terence Davies saapuu Suomeen esittelemään laajaa tuotantoaan, josta festivaalilla nähdään SUNSET SONG (2015) ja A QUIET PASSION (2016). Ohjaaja on median haastateltavissa ja läsnä elokuviensa näytöksissä. Innokkaana Sibelius-fanina tunnetun miehen kunniaksi järjestetään myös Masterclass Andorrassa 21.9. klo 14.30.

  Yle-yhteistyö tuo sirkus- ja balettiteemaiset dokumenttielokuvat festivaalille ja Yle Teeman ohjelmistoon syyskuussa. THE SHOW OF SHOWS: 100 YEARS OF VAUDEVILLE, CIRCUSES AND CARNIVALS -dokumenttielokuva yhdistelee arkistomateriaalia melankolisiin nykysäveliin. Elokuvan islantilainen ohjaaja Benedikt Erlingsson vierailee festivaalilla 19.–22.9. ja hän on läsnä elokuvan festivaalinäytöksissä. Elokuva esitetään Teemalauantaissa 24.9. BOLSHOI BABYLON on dokumenttielokuva, joka sisältää happohyökkäyksiä, juonitteluja, salaliittoja, politiikkaa, suuria tunteita ja maailman parasta balettia. Moskovan kuuluisan Bolšoi­teatterin baletin viime vuosien myrskyistä kertova elokuva esitetään Teemalauantaissa 17.9.

  Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:

  Tiedottaja Saija Holm saija@hiff.fi, +358 50 355 82 74

   

  Cristian Mungiun haastattelupyynnöt:

  Mika Siltala / Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi

  Median akkreditoituminen festivaalille 6.9. mennessä:

  Median akkreditointi

  R&A nostaa esiin naistekijöitä valkokankaalla ja kameran takana (Tiedote 01092016)

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/01/rakkautta-anarkiaa-festivaali-on-naistekijoiden-juhlaa/feed/ 0
  Cristian Mungiu, Lucile Hadžihalilović ja muut R&A:n kansainväliset vieraat esittelyssä http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/01/cristian-mungiu-lucile-hadzihalilovic-ja-muut-ran-kansainvaliset-vieraat-esittelyssa/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/01/cristian-mungiu-lucile-hadzihalilovic-ja-muut-ran-kansainvaliset-vieraat-esittelyssa/#respond Thu, 01 Sep 2016 13:04:02 +0000 http://hiff.fi/?p=31353 Toukokuussa kolmannen kerran Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa palkittu Cristian Mungiu saapuu syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin vieraaksi. Lucile Hadžihalilović on yksi eurooppalaisen nykyelokuvan kiehtovimmista ohjaajista. Hän saapuu festivaalille uuden elokuvansa EVOLUTION kanssa.

  Vieraisiin lukeutuvat myös brittiläinen veteraaniohjaaja Terence Davies, pitkän linjan saksalaisohjaaja Doris Dörrie sekä lukuisia muita elokuvantekijöitä Pohjoismaista, Baltiasta, eri puolilta Eurooppaa sekä Israelista.

   

  PÄÄVIERAAT

  CRISTIAN MUNGIU

  Romanialaisohjaaja Cristian Mungiu (s. 1968) kuvaa niitä hankalia valintoja, joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Mungiun 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (R&A 2007) voitti Cannesin Kultaisen palmun ja Yli vuorten toi parhaan naisnäyttelijän palkinnon kummallekin pääosanesittäjälleen. Tänä vuonna Mungiu palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana. R&A-Gaalan elokuvana nähtävä VALMISTUJAISET (Bacalaureat) on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti.

  Cristian Mungiu on Helsingissä 22.–24.9. VALMISTUJAISET saa teatterilevityksen festivaalin jälkeen, ensi-ilta 30.12. Haastattelupyynnöt: Mika Siltala, Cinema Mondo, mikas@cinemamondo.fi

   

  LUCILE HADŽIHALILOVIĆ

  Ranskalaisen Lucile Hadžihalilovićin (s. 1961) tunnetuin teos on Innocence – viattomuus (R&A 2005), joka perustuu Frank Wedekindin kertomukseen Mine-Haha oder Über die körperliche Erziehung der jungen Mädchen (1903). Innocence – viattomuus on palkittu mm. Tukholman ja San Sebastiánin elokuvajuhlilla. Hadžihalilović on myös käsikirjoittanut elokuvan Enter the Void (R&A 2010) yhdessä Gaspar Noén kanssa. Helsinkiin ohjaaja tulee pitkään odotetun uuden elokuvansa EVOLUTION kanssa. Selityksiä pakeneva draamatrilleri on osa Hämärän rajamailla -esityssarjaa.

  Lucile Hadžihalilović on Helsingissä 15.–18.9.

  Hadžihalilovićin ja muiden vieraiden haastattelupyynnöt ellei toisin mainita:

  Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

   

  TERENCE DAVIES

  Brittiläinen Terence Davies (s. 1945) on ansioitunut niin ohjaajana, käsikirjoittajana kuin kirjailijana. Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat lukuisilla festivaaleilla palkittu Rakkaat muistot (Distant Voices, Still Lives, 1988), Sydän vieraassa talossa (2000) ja Syvänsininen meri (The Deep Blue Sea, 2011). Tämänvuotisen festivaalin ohjelmistossa nähdään miehen tuoreet teokset SUNSET SONG (2015) ja A QUIET PASSION (2016).

  Terence Davies on Helsingissä 19.–22.9.

   

  DORIS DÖRRIE

  Pitkän linjan saksalaisohjaajan Doris Dörrien (s. 1955) uusi elokuva FUKUSHIMA, MON AMOUR on Berliinin elokuvajuhlilla palkittu, kaunis ja viisas draama epätodennäköisestä ystävyydestä. Saksalainen Marie pakenee yksityiselämänsä myllerrystä Japaniin, jossa hän tutustuu entiseen geishaan ydinvoimalaonnettomuudesta toipuvassa Fukushimassa.

  Doris Dörrie Helsingissä 16.–19.9.

   

  POHJOISMAISET VIERAAT

  RUNE DENSTAD LANGLO

  Norjalaisen Rune Denstad Langlon (s. 1972) WELCOME TO NORWAY! repii raikasta huumoria ajankohtaisesta pakolaisteemasta. Elokuvassa skeptisesti pakolaiskriisiin suhtautunut pariskunta päättää avata oman pakolaisten vastaanottokeskuksen Norjan hyiseen vuoristoon.

  Rune Denstad Langlo Helsingissä 15.–18.9.

   

  PETER GRÖNLUND

  Ruotsalaisohjaaja Peter Grönlund (s. 1977) on käsikirjoittanut ja ohjannut viisi lyhytelokuvaa, Pohjolan huiput -sarjassa nähtävä DRIFTERS on hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä. Grönlund saapuu Helsinkiin yhdessä elokuvasta Guldbaggella palkitun näyttelijä Malin Levanonin kanssa. Elokuva on draamatrilleri Tukholman alamaailmasta ja kahden naisen ystävyydestä kaupungin kovilla kaduilla.

  Peter Grönlund Helsingissä 15.–18.9.

   

  BENEDIKT ERLINGSSON

  Islantilainen Benedikt Erlingsson (s. 1969) palaa Helsinkiin Of Horses and Men (R&A 2014) menestyksensä jälkeen. Tällä kertaa ohjaaja saapuu festivaalille dokumenttielokuvan THE SHOW OF SHOWS: 100 YEARS OF VAUDEVILLE, CIRCUSES AND CARNIVALS kanssa. Arkistomateriaalia moderniin, melankoliseen musiikkiin yhdistelevä elokuva ihastuttaa ja hengästyttää.

  Benedikt Erlingssonin vierailu Helsingissä 19.–22.9. toteutetaan yhteistyössä YLE Teeman kanssa.

   

  LILJA ÓSK SNORRADÓTTIR

  Lilja Ósk Snorradóttir on tuottanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaista Islannin ehdokaselokuvan SPARROWS. Nuoren pojan kasvutarina sijoittuu silmiä hivelevän kauniisiin maisemiin.

  Lilja Ósk Snorradóttir Helsingissä 19.–22.9.

  LINN-JEANETHE KYED

  Lyhytelokuvastaan Tuba Atlantic (2010) Oscar-ehdokkaana ollut norjalainen Linn-Jeanethe Kyed saapuu Helsinkiin kiinnostavan dokumenttielokuvan kanssa. Kyed on käsikirjoittanut dokumenttielokuvan MAGNUS, joka kertoo shakin Mozartiksi luonnehditun, vasta 25-vuotiaan Magnus Carlsenin elämästä. Sivullisuuden tunteen kanssa kasvaneesta lapsesta on kehittynyt shakin supertähti.

  Linn-Jeanethe Kyed Helsingissä 15.–18.9.

   

  MADELINE EKMAN

  Ruotsalainen Madeline Ekman on tuottanut Ruotsin ehdokaselokuvan Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinnon voittajaksi. THE HERE AFTER kertoo nuoresta miehestä, joka saapuu laitoksesta takaisin ruotsalaiseen pikkukaupunkiin, mutta paikalliset eivät ole antaneet hänelle anteeksi menneisyyden tapahtumia.

  Madeline Ekman Helsingissä 19.–22.9.

   

  SUZANNE OSTEN

  Ruotsalaisohjaaja Suzanne Osten palaa festivaalin vieraaksi lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen uuden elokuvansa THE GIRL, THE MOTHER AND THE DEMONS kanssa. Se on pysäyttävä kuvaus terveen, epäterveen ja normaaliuden määritelmistä 7-vuotiaan Tin maailmassa, jossa äiti uhkaa irrota todellisuudesta kuin ilmapallo ja tytär joutuu roikkumaan ankkurina sen narussa.

  Suzanne Osten Helsingissä 23.–25.9.

   

  ALEXANDRA-THERESE KEINING ja SOPHIA ERSSON

  Ruotsalaisohjaaja Alexandra-Therese Keining saapuu Helsinkiin yhdessä GIRLS LOST (POJKARNA) -elokuvaan musiikin säveltäneen Sophia Erssonin kanssa. Festivaalin jälkeen draama saa teatterilevityksen Kinoscreen Illusionin kautta, ensi-ilta on 28.10.

  Alexandra-Therese Keining ja Sophia Ersson Helsingissä 19.–21.9.

  Haastattelupyynnöt: info@cinemedia.fi, 040 5872171

   

  KOTIMAISTEN ELOKUVIEN KANSAINVÄLISET VIERAAT
  CHRISTY GARLAND

  Kanadalaisohjaaja Christy Garland (s. 1968) saapuu festivaalin vieraaksi suomalais-kanadalaisen dokumenttielokuvan CHEER UP kanssa. Elokuvassa seurataan rovaniemeläistä cheerleading-joukkuetta, jonka nuoret jäsenet yrittävät parhaansa, mutta eivät silti saavuta janoamaansa menestystä.

  Christy Garland Helsingissä 15.–18.9. Elokuva tulee teatterilevitykseen, ensi-ilta 28.10.

  Haastattelupyynnöt: press@napafilms.fi, 044 912 0452

   

  DANILO ŠERBEDŽIJA & RADE ŠERBEDŽIJA

  Makedonialais-kroatialais-suomalainen UHRAUKSIA VAPAUDELLE sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja miehitettyyn Skopjen kaupunkiin. Elokuvan ovat ohjanneet kroatialaiset Rade ja Danilo Šerbedžija. Isä Rade teki kansainvälisen läpimurtonsa Milčo Mančevskin elokuvassa Ennen sadetta (1994), josta hän pokkasi parhaan miesnäyttelijän palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Sittemmin hän on näytellyt lukuisissa Hollywood-tuotannoissa (mm. Eyes Wide Shut, Mission Impossible II, Snatch). Danilo on isänsä lailla ansioituinut elokuva-alalla ja hänen elokuvansa 72 Days (Sedamdeset i dva dana) oli vuonna 2012 Kroatian Oscar-ehdokaselokuva.

  Tuotannossa mukana olleen Arto Halosen lisäksi suomalaisväriä elokuvaan tuo näyttelijä Mikko Nousiainen.

  Rade ja Danilo Šerbedžija Helsingissä 19.–21.9. Elokuva tulee teatterilevitykseen, ensi-ilta 7.10.

  Haastattelupyynnöt: Nora Idman, nora.idman@vlmedia.fi, 044 035 9900

   

  VIERAITA BALTIASTA

  RENARS VIMBA

  Latvialainen Renars Vimba saapuu festivaalille ensimmäisen pitkän ohjaustyönsä kanssa. MELLOW MUD on Berliinin elokuvajuhlilla palkittu draama 17-vuotiaan tytön elämästä ja ensirakkaudesta Latvian karulla maaseudulla.

  Renars Vimba Helsingissä 15.-18.9.

   

  LIINA PAAKSPUU

  Virolainen Liina Paakspuu (s. 1981) on nuoresta iästään huolimatta tuttu vieras festivaalilla. The Wish Tree (R&A 2009) ja 91 kilometriä (R&A 2010) elokuvia seuraa nyt HEART OF A WOLF. Dokumenttielokuva kertoo kahdesta pohjoisilla leveysasteilla vaikuttavasta hevibändistä, virolaisesta Metsatöllistä ja suomalaisesta Finntrollista.

  Liina Paakspuu Helsingissä 15.–18.9.

   

  AET LAIGU

  Virolaistuottaja Aet Laigu esittelee festivaalin The Mamas and the Papas -sarjaan kuuluvan Kadri Kõusaaren elokuvan MOTHER. Koomassa oleva poika jää äitinsä hoidettavaksi. Coenin veljekset mieleen tuovalla mustalla huumorilla kuvattu mysteeri on melankolinen katsaus vanhemmuuden velvollisuuksiin.

  Aet Laigu Helsingissä 21.–24.9.


  VIERAITA MUUALTA EUROOPASTA JA VIELÄ KAUEMPAA

  ASLI ÖGZE ja EMRE ERKMEN

  Berliinin elokuvajuhlien Panorama-sarjassa esitetyn ja erikoismaininnalla noteeratun draaman ALL OF A SUDDEN saksalaisohjaaja Asli Özge (s. 1975) saapuu Helsinkiin yhdessä elokuvan kuvaajan, Emre Erkmenin (s. 1975) kanssa. Turkkilaissyntyinen pariskunta on asunut ja työskennellyt Berliinissä jo vuosien ajan. Özgen aiempi elokuva Men on the Bridge esitettiin ja palkittiin mm. Locarnon, Toronton ja Istanbulin elokuvajuhlilla.

  Asli Özge ja Emre Erkmen Helsingissä 16.­–19.9.

   

  SACHA WOLFF

  Ranskalaisohjaaja Sacha Wolffin (s. 1981) ensimmäinen pitkä elokuva MERCENARY ihastutti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla. Nyt ohjaaja saapuu Helsinkiin kertomaan tarkkanäköisestä elokuvastaan, jossa järkälemäinen polynesialainen rugbypelaaja palkataan Ranskaan pelaamaan.

  Sacha Wolff Helsingissä 17.–19.9.

   

  THORSTEN SCHÜTTE

  Thorsten Schütten EAT THAT QUESTION: FRANK ZAPPA IN HIS OWN WORDS on tuore, syväluotaava dokumenttielokuva avantgardemuusikosta nimeltä Frank Zappa.

  Thorsten Schütte on Helsingissä 15.–18.9.

   

  TOMER HEYMANN

  Israelilainen Tomer Heymann (s. 1970) saapuu Helsinkiin peräti kahden elokuvan kanssa. Dokumenttielokuva MR. GAGA on osa festivaalin tanssiteemaisten elokuvien sarjaa. Dokumentissa seurataan maailmankuulun koreografin Ohad Naharinin työskentelyä maailman metropoleissa. WHO’S GONNA LOVE ME NOW? kertoo HIV-positiivisen israelilaismiehen sydäntä raastavan tarinan.

  Tomer Heymann Helsingissä 22.–24.9.

  Haastattelut ensisijaisesti torstaina 22.9.:

  Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

   

  KLAUS HÄNDL

  Itävaltalainen Klaus Händl (s. 1969) saapuu Helsinkiin esittelemään elokuvaansa TOMCAT. Berliinissä Teddy-palkitussa elokuvassa seurataan taiteilijapariskuntaa Stefan ja Andreas, joiden rauhallinen elämä tärähtää raiteiltaan äkillisen väkivallanpurkauksen seurauksena.

  Klaus Händl Helsingissä 22.–24.9.

   

  TOM BROWNE

  Brittiläinen Tom Browne saapuu Helsinkiin ohjaamansa RADIATOR-elokuvan kanssa. Tummasävyisen huumorin huojentama draama on sydämellinen kertomus perhe-elämästä, avioliitosta, ikääntymisestä – ja rakkaudesta. Tarina kerrotaan iäkkään, eriskummallisen pariskunnan kautta.

  Tom Browne Helsingissä 21.–24.9.
   

  LYHYTELOKUVIEN TEKIJÖITÄ FESTIVAALILLA

  NINJA THYBERG

  Ruotsalaisohjaaja Ninja Thybergilta nähdään festivaalilla viisi lyhytelokuvaa. Retrospektiivi sisältää muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla palkitun PLEASURE-elokuvan, josta ohjaaja työstää parhaillaan ensimmäistä pitkää elokuvaansa Ruben Östlundin tuotantoyhtiön Plattform Produktionin kanssa.

  Ninja Thyberg Helsingissä 19.9.

   

  CRISTINA GROSAN ja DÓRA NEDEZCKY

  Romanialaissyntyinen, sittemmin Budapestiin työskentelemään siirtynyt Cristina Grosan sekä unkarilainen tuottaja Dóra Nedeczky vierailivat R&A:ssa vuonna 2014 Holiday at the Seaside -lyhytelokuvallaan. Tämän vuoden ohjelmistossa nähdään ohjaaja-tuottaja -parin tuorein lyhytelokuva NIGHT PAINTING, joka on osa Lapsia ja aikuisia -lyhytelokuvasarjaa.

  Cristina Grosan & Dóra Nedeczky Helsingissä 21.–25.9.

   

  ISABELLA CARBONELL ja ALEXANDRA ALEGREN

  Ruotsalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Isabella Carbonell on ohjannut lukuisia lyhtyelokuvia tuotantoyhtiössään Flicka Film. Ohjaajan edellinen lyhytelokuva Pojkarna (R&A 2015) sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Semaine de la Critique -sarjassa ja on kiertänyt sen myötä ympäri maailmaa. R&A:ssa nähtävä MANIACS sai ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaalilla tammikuussa. Tuottaja Alexandra Alegren näyttelee myös elokuvan pääroolin. Elokuva on osa Pohjoismaiset huiput -sarjaa.

  Isabella Carbonell & Alexandra Alegren Helsingissä 15.-18.9.

   

  SIMON VAHLNE

  Ruotsalaisohjaaja Simon Vahlne vierailee R&A:ssa uuden lyhytelokuvansa FIGHT ON A SWEDISH BEACH!! kanssa, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien lyhytelokuvien kilpasarjassa tänä keväänä. Pohjoismaiset huiput 2 -sarjassa nähtävä elokuva on ohjaajan ensimmäinen projekti Ruben Östlundin tuotantoyhtiö Plattform Produktionissa.

  Simon Vahlne Helsingissä 17.9.

  Vieraiden haastattelupyynnöt (ellei toisin mainita):

  Saija Holm, tiedottaja R&A, saija@hiff.fi, 050 355 82 74

   

  Kansainväliset vieraat R&A 01092016

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/09/01/cristian-mungiu-lucile-hadzihalilovic-ja-muut-ran-kansainvaliset-vieraat-esittelyssa/feed/ 0
  Miss Impossible – hankalan maineessa http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/miss-impossible-hankalan-maineessa/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/miss-impossible-hankalan-maineessa/#respond Thu, 01 Sep 2016 08:45:23 +0000 http://hiff.fi/?p=31264 Nuori tyttö katselee itseään peilistä, nostelee hiussuortuviaan ylös, vetää sitten hiuksensa kasvojensa peitoksi. Huokaisee. ”Olen ruma. Laittakaa minut laatikkoon ja ottakaa ulos kerran vuodessa Halloweeniksi”, hän sanoo. On 13-vuotiaan Auroren (Léna Magnien) ensimmäinen koulupäivä. Ensimmäinen päivä, jolloin hän aloittaa seitsemännen luokan. Toista kertaa.

  Émilie Deleuzen seitsemäs kokopitkä elokuva MISS IMPOSSIBLE  – HANKALAN MAINEESSA, pohjautuu Marie Desplechinin romaanisarjan Le journal d’Aurore ensimmäiseen osaan Jamais contente.

  Deleuze kuvaa Auroren matkaa aikuisuuden kynnykselle samankaltaisella lämmöllä kuin Lukas Moodysson nuorten kasvukipuja elokuvassaan Fucking Åmål. Teiniangstia pehmentää huumori ja liioittelu. Ikävien sattumusten kautta löytyy jotain parempaa, palasia vielä tuntemattomasta itsestä, siitä ihmisestä joksi nuori on kasvamassa.

  Deleuzen elokuvassa kuvataan ensimmäinen känni ja sen aiheuttama häpeä sekä poikien kohtaamisen hämmennys. Aurore etsii identiteettiään, joka pakenee häneltä. Hän kokee olevansa kaikkialla ulkopuolinen, jopa omassa perheessään. Léna Magnien on täydellinen Auroren roolissa, myös Patricia Mazuy istuu hienosti väsyneen äidin rooliin. Catherine Hiegel on sopivasti räväkkä, mutta turvallinen isoäiti.

  Auroren pikkusisko Sophie (Tessa Blandin) on lapsinero ja isosisko Jessica (Pauline Acquart) haaveilee ateistiperheensä kauhuksi ortodoksihäistä venäläisen poikaystävänsä kanssa. Siinä välissä Aurore etsii omaa paikkaansa. Lopulta se löytyykin kuin varkain ranskan tuntien ja bändissä laulamisen kautta. Ensirakkauden aavistuskin nostaa päätään ja Aurore voi lakata huolehtimasta mahdollisesta frigidiydestään.

  Miss Impossible – hankalan maineessa palkittiin Euroopan elokuva-akatemian nuoren yleisön valintana vuonna 2016.

  Susanna Karhapää
  Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

  ]]>
  http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/miss-impossible-hankalan-maineessa/feed/ 0
  Jodorowsky jatkaa elämän tanssiaan http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/jodorowsky-jatkaa-elaman-tanssiaan/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/jodorowsky-jatkaa-elaman-tanssiaan/#respond Thu, 01 Sep 2016 08:30:12 +0000 http://hiff.fi/?p=31256 ENDLESS POETRY jatkaa siitä mihin vuoden 2013 Elämän tanssi jäi. Tuttuun tapaansa kultti-ikoni ja legenda Alejandro Jodorowsky täyttää valkokankaan huumorilla, mystiikalla, psykologisilla vertauskuvilla, poliittisella kritiikillä ja symboliikalla. Kun Elämän tanssissa pääsimme kurkistamaan monitaiturin surrealistisiin lapsuusvuosiin, Endless Poetry valottaa parikymppisen Jodorowskyn myrskyisän boheemia elämää Chilessä. Millainen olikaan tie perheen heiveröisestä mustasta lampaasta runoilijaksi, taiteilijaksi ja jopa sirkusklovniksi?

  Fellinin kuvastosta lainaavan elokuvan keskeisinä teemoina toimivat Jodorowskyn vaikea isäsuhde sekä yölliset känniseikkailunsa Chilen nousevien nuorten taiteilijoiden kanssa. Surrealistisesti kuvattuja elämänkäänteitä esitellään vertauskuvien kautta. Milloin Jodorowsky on jungilaisessa seksisuhteessa äitinsä/muusansa kanssa, kun jo seuraavaksi tutustutaan tarottimagiaan tai verrataan isäukkoa paikalliseen natsipomoon. Jodorowsky ei todellakaan päästä katsojaansa helpolla. Endless Poetryn (kuten muidenkin Jodorowskyn elokuvien) katsomista auttaa, jos on jonkinlainen käsitys magiasta, mystiikasta, psykologiasta, symboliikasta ja vastaavista pseudotieteellisistä suuntauksista. Jodorowsky on todellinen hullu nero, psykomaaginen guru.

  Eksistentialistisen kriisin parissa painittuaan Jodorowsky löytää lopulta kutsumuksensa ja suuntaa kohti rappiollista 50-luvun Pariisia ja tulevaa ohjaajan uraansa. Samalla monisyinen isä-poika-suhde saa myös koskettavan päätöksensä. Elokuva loppuu aivan kuten Elämän tanssi: matka merelle käynnistyy ja harmaat pahvisilhuetit jäävät muistojen satamaan. Tarina saa tietenkin vielä jatkoa, sillä Jodorowsky on kaavaillut omaelämäkerrallisesta elokuvasarjastaan viisiosaista.

  Endless Poetry on kaikessa abstraktissa hulluudessaankin Jodorowskyn katsojaystävällisin ja selväjärkisin elokuva. Se on melankolinen kuvaus räjähtävästi heräävästä herkästä taiteilijasielusta, jota ei pidättele mikään tai kukaan. Siltoja pitää polttaa, jotta taide ja mieli voivat elää vapaana.

  Niko Ikonen
  Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

  ]]>
  http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/jodorowsky-jatkaa-elaman-tanssiaan/feed/ 0
  Cheer Up: Joukkueeni on perheeni http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/cheer-up-joukkueeni-on-perheeni/ http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/cheer-up-joukkueeni-on-perheeni/#respond Thu, 01 Sep 2016 08:17:12 +0000 http://hiff.fi/?p=31253 Kehnosti menestyvän rovaniemeläisen cheerleader-joukkueen yhteishenki on matalalla eikä tuloksia päivittäisistä harjoituksista huolimatta juurikaan näy. Ongelma saattaa johtua siitä, että harrastuksissa purettava energia on valunut arjen mukana henkilökohtaisiin ongelmiin. Kanadalainen elokuvaohjaaja Christy Garland on vienyt tämän valkokankaalle Suomessa kuvatussa dokumentissaan CHEER UP.

  Dokumentti kuvaa kahden cheerleaderin, Patun ja Ainon, sekä heidän päävalmentajansa Miian näkökulmasta sitä, miten cheerleader lajina on paljon muutakin, kuin hymyileviä katseita ja treenattuja vartaloita. Patu saa kuulla äitipuolensa odottavan uutta pienokaista perheeseen, mutta asia ei ole ilouutinen, kun oman äidin menehtymisestä syöpään on vasta kolme vuotta. Aino taas käy läpi eron poikaystävänsä kanssa ja pyrkii löytämään itsensä. Harjoituksissa käyminen jää taka-alalle, josta päävalmentaja Miia ei ole mielissään. Hänellä itsellään on stressiä valmentamisen lisäksi henkilökohtaisen elämän puolella.

  Garland rikkoo dokumentissa hienosti yleistä mielikuvaa siitä, että cheerleading lajina olisi vain ruusun terälehdillä tanssimista hymyssä suin. Kuvakulmilla onnistutaan tuomaan katsoja hyvin lähelle päähenkilöiden elämää ja ongelmia, mutta toisaalta ongelmien aiheet ovat melko puhuttuja. Dokumenttiin olisi mahtunut enemmän jännitystä ja yllättäviä käänteitä.

  Dokumentti ei lietso tai kärjistele arkaluontoisilla aiheilla. Se näyttää erittäin läheltä kuvattuna, miten ihmisten ongelmat ovat erilaisuudesta huolimatta lähellä toisiaan. Ne ovat lähellä, kun on ihmisiä, kenen kanssa pitää ja erityisesti, uskaltaa, jakaa ne. Katsoja saa mielestäni hyvin kiinni sanomasta. Sen voisi jopa tiivistää virkkeeseen: kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta, niin henkilökohtaisella tasolla kuin cheerleadereiden muodostamassa extension-stuntissakin.

  Julia Falck
  Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

  ]]>
  http://hiff.fi/extrat/2016/09/01/cheer-up-joukkueeni-on-perheeni/feed/ 0
  UPS vie R&A-elokuvat perille http://hiff.fi/uutiset/2016/09/01/ups-vie-ra-elokuvat-perille/ http://hiff.fi/uutiset/2016/09/01/ups-vie-ra-elokuvat-perille/#respond Thu, 01 Sep 2016 07:51:55 +0000 http://hiff.fi/?p=31245 Vaikka painavat filmikelat ovat elokuvafestivaaleilla nykyään harvinaisuus, elokuvat eivät tule festivaalille itsekseen. Maailmanlaajuinen logistiikkayritys UPS on Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin sponsori ja varmistaa, että esityskopiot saapuvat ajoissa maahan.

  Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla näytetään syyskuussa tuttuun tapaan laatuelokuvaa yli 70 maasta. Yli 180 pitkää ja 180 lyhyttä elokuvaa esitetään festivaalin aikana yli 500 näytöksessä.

  R&A-festivaalille saapuu elokuvia eri maailman kolkista, jopa Kolumbiasta ja Zimbabwesta asti. Elokuvien maahantuonti ja oikeisiin saleihin saaminen onkin oikea logistinen palapeli. Vaativaan tehtävään festivaalin viralliseksi logistiikkasponsoriksi valittiin maailman suurin logistiikkayritys UPS.

  Leijonanosa elokuvista saapuu festivaalille fyysisenä kiintolevynä (Digital Cinema Package), josta elokuva ladataan näytösteatterin palvelimelle. Vaikka painavat filmikelat ovat pitkälti historiaa elokuvafestivaaleilla, vain kourallinen elokuvista saadaan piuhoja pitkin. Lähettiautot siis suhaavat, mikä korostaa ympäristöä säästävien ratkaisujen merkitystä. UPS on näissä ratkaisuissa kuljetusalan kärkeä.

  UPS:n vuosittain ajamista kilometreistä 16% eli 1,6 miljardia kilometriä ajetaan vaihtoehtoisia polttoaineita tai sähköä käyttäen. Tämä vastaa 4000 kuumatkan verran päästövähennyksiä. Puhtailla polttoaineilla ajettujen kilometrien lisääminen on ollut pitkän kehitystyön tulos. UPS:llä on yksi koko kuljetusalan suurimmista ja monipuolisimmista ajoneuvokalustoista, joka sisältää yli 7200 vaihtoehtoisia polttoaineita hyödyntävää ajoneuvoa maailmanlaajuisesti.

  Koska UPS:n toiminnot ovat suurelta osin riippuvaisia ajoneuvoista ja lentokoneista, UPS keskittyy tekemään kuljetusverkostostaan mahdollisimman tehokkaan ja ympäristöystävällisen käyttämällä polttoaine- ja energiansäästöohjelmia, lentoliikennehankkeita maassa ja ilmassa, lähetysten yhdistämistä ja henkilöstön sitouttamisohjelmia. UPS tarjoaa myös asiakkailleen mahdollisuuden kompensoida lähetysten kasvihuonepäästöjä pientä maksua vastaan.

  “Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisö on todella tiedostavaa, ja meille on tärkeää valita yhteistyökumppaneita, jotka sopivat yleisömme arvoihin”, kehuu festivaalin toiminnanjohtaja Sara Norberg.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/09/01/ups-vie-ra-elokuvat-perille/feed/ 0
  R&A-sarjakortit myynnissä tänä vuonna myös verkkokaupassa! http://hiff.fi/uutiset/2016/08/31/ra-sarjakortit-myynnissa-tana-vuonna-myos-verkkokaupassa/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/31/ra-sarjakortit-myynnissa-tana-vuonna-myos-verkkokaupassa/#respond Wed, 31 Aug 2016 09:44:11 +0000 http://hiff.fi/?p=31064 R&A-sarjakortit tulevat tänä vuonna ensimmäistä kertaa myyntiin hiff.fi-verkkokauppaan. Sarjakortin verkkoon siirtymisen myötä lippujen varausmahdollisuus festivaalilla loppuu kokonaan.

  Sarjakortti tulee ostettavaksi 2.9. hiff.fi-verkkokauppaan. Sarjakortin hinta on 70 € ja se sisältää 11 lippua ja katalogin. Sarjakorttiin kuuluvan katalogin voi noutaa 2.9. alkaen Savoy-teatterista tai 12.9. alkaen festivaalin infokeskuksesta, joka sijaitsee Kinopalatsissa.

  ”R&A:n Liputin-lippukaupan ja Finnkinon lippukaupan yhdistäminen on aina ollut festivaalille haastavaa, mutta suurin osa asiakaspalautteesta on liittynyt sähköisen sarjakortin puuttumiseen. Yhdessä Liputinta hallinnoivan Lasipalatsin Mediakeskuksen ja sitä kehittävän Grok IT:n kanssa haluamme tämän vuoden uudistuksella pystyä tarjoamaan vakikävijöillemme mahdollisimman helpon tavan hankkia isot määrät elokuvalippuja kotoa käsin”, toteaa R&A-festivaalin toiminnanjohtaja Sara Norberg.

  Verkkokaupan ohella sarjakortit tulevat 2.9. ostettavaksi Savoy-teatteriin, sekä Tennispalatsin ja Kinopalatsin lipunmyyntiin. Sarjakortteja voi ostaa festivaalin aikana myös kaikista näytösteattereiden lipunmyyntipisteistä Kino Tapiolaa lukuunottamatta.

  Sarjakortin verkkoon siirtymisen myötä lippujen varausmahdollisuus festivaalilla loppuu kokonaan.

  “Varausmahdollisuuden loppuminen takaa innokkaimmille elokuvan ystäville paremmat mahdollisuudet saada lippuja haluamiinsa näytöksiin, koska aiemmin paljon varauksia on jäänyt lunastamatta”, kertoo Norberg.

  Näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 8.9., jolloin sarjakortissa oleva seitsemänmerkkinen koodi käy maksuvälineenä hiff.fi-verkkokaupassa, Savoy-teatterin, Kampin kauppakeskuksen pop up -lipunmyyntipisteen, sekä Kinopalatsin ja Tennispalatsin lipunmyynnissä. Festivaalin aikana sarjakortilla voi lunastaa lippuja kaikista näytösteattereissa sekä hiff.fi-verkkokaupassa. Sarjakortti ei käy Finnkinon verkkokaupassa. Sarjakortit on vaihdettava aina näytöskohtaisiin lippuihin.

  Lue lisää festivaalin lipunmyynnistä.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/31/ra-sarjakortit-myynnissa-tana-vuonna-myos-verkkokaupassa/feed/ 0
  Pohjoismaiden parhaimmisto esitetään R&A:ssa http://hiff.fi/uutiset/2016/08/30/pohjoismaiden-parhaimmisto-esitetaan-rassa/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/30/pohjoismaiden-parhaimmisto-esitetaan-rassa/#respond Tue, 30 Aug 2016 09:00:05 +0000 http://hiff.fi/?p=30756 Viisi elokuvaa kilpailee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, joka on Pohjoismaiden merkittävin elokuvapalkinto. Elokuvat näytetään osana R&A:n ohjelmistoa. 

  HYMYILEVÄ MIES voitti toukokuussa historiallisesti ensimmäisenä suomalaisena elokuvana Cannesin toiseksi arvostetuimman Un Certain Regard -sarjan. Festivaalillakin vierailevan Juho Kuosmasen esikoispitkä on hyväntuulinen elokuva rakastuneesta nyrkkeilijästä, joka valmistautuu elämänsä tärkeimpään otteluun, on voittanut puolelleen niin yleisön kuin kriitikotkin.

  Norjan ehdokas on R&A:n viime vuoden avajaiselokuva LOUDER THAN BOMBS. Joachim Trierin ohjaama elokuva kuvaa perhettä menetyksen kourissa. Takaumissa loistaa myös tämän vuoden avajaiselokuvan tähti Isabelle Huppert.

  Ruotsin ehdokas on THE HERE AFTER. Magnus Von Hornin elokuva pitää katsojansa pimennossa paljastaen vain vähän kerrallaan, kun laitoksesta kouluun palaava poika joutuu luokkalaistensa väkivallan kohteeksi. Elokuvan tekijöistä festivaalilla vierailee tuottaja Madeleine Ekman.

  Islannin ehdokas on Rúnar Rúnarssonin ohjaama vähäeleinen kasvutarina SPARROWS, jossa nuori poika joutuu muuttamaan kaupungista maalle juopon isänsä hoteisiin. Tekijöistä festivaalilla vierailee tuottaja Lilja Ósk Snorradóttir.

  Tanskan ehdokas on Göteborgin kansainvälisen elokuvafestivaalin pääpalkinnon pokannut LAND OF MINE. Martin Zandvlietin ohjaama elokuva perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu Tanskaan toisen maailmansodan jälkimaininkeihin. Festivaalilla elokuvan tekijöistä vierailee Mikael Rieks.

  Palkintoehdokaselokuvien tekijöitä on yleisön tavattavissa festivaalilla, kun R&A-festivaalin ohjelmistovalitsija Marjo Pipinen jututtaa heitä Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä maanantaina 19.9. klo 17–18.30.

  Palkinnon voittaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. marraskuuta 2016. Viime vuonna palkinnon voitti Islannin ehdokas Virgin Mountain, joka niinikään näytettiin viime vuonna R&A-festivaalilla.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/30/pohjoismaiden-parhaimmisto-esitetaan-rassa/feed/ 0
  The Show of Shows: Kiehtova kurkistus sirkusmaailman historiaan http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/the-show-of-shows-kiehtova-kurkistus-sirkusmaailman-historiaan/ http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/the-show-of-shows-kiehtova-kurkistus-sirkusmaailman-historiaan/#respond Tue, 30 Aug 2016 08:15:27 +0000 http://hiff.fi/?p=30736 Islantilaisen Benedikt Erlingssonin dokumenttielokuva THE SHOW OF SHOWS on kuin reilun tunnin mittainen musiikkivideo. Elokuva vie katsojan aikamatkalle elävien tykinkuulien ja tanssivien karhujen maailmaan ja valottaa samalla sirkuksen monimuotoista, paikoin raadollistakin historiaa.

  Episodeittain etenevä kokonaisuus nivoutuu hienosti yhteen Sigur Rós -yhtyeessä vaikuttavien Georg Holmin ja Orri Páll Dýrasonin musiikin avulla. Maalaileva melankolisuus, mystiikka ja paikoin aggressiiviseksikin yltyvä ryminä sopii täydellisesti sirkuksen vinoutuneeseen maailmaan.

  Elokuvassa ei kuulla lainkaan puhetta, ja äkkiseltään voisi kuvitella, että reilun tunnin dokumentti pelkkää kuvaa ja musiikkia voisi olla liikaa. Selostajaa ei kuitenkaan tarvita, sillä kuvat ja musiikki puhuvat puolestaan. Erlingsson onnistuu pitämään otteessaan alusta loppuun, ja katsojaa viedään harkitusti tunnelmasta toiseen. Kommenttiraidan puuttuminen antaa paremmin tilaa tunteille ja ajatuksille, joita paikoitellen hurjat ja ahdistavatkin esitykset herättävät.

  Kylmiä väreitä nostattavat etenkin sirkuseläinten ja lasten roolit entisajan esityksissä. Ei tarvitse olla mikään kukkahattutäti, että jääkarhujen ja kissapetojen ruoskiminen tai lasten käyttäminen veitsenheittonumeron maalitauluina hirvittää. Myös elävien tykinkuulien ja kahlekuninkaiden hurjat esitykset nostattavat kylmiä väreitä.

  Vastapainoksi nähdään toki klassisia klovneja, tanssia ja trapetsitaiteilijoita. Niiden lomassa päästään tirkistelemään stripteasenkin historiaa, sillä sirkuksen ja vaudevillen maailmaan mahtuu myös paljasta pintaa.

  The Show of Shows on visuaalinen ilotulitus, joka on samaan aikaan sekä viihdyttävä että ajatuksia herättävä. Yhteistyössä brittiläisen National Fairground -arkiston kanssa toteutettu dokumentti sisältää runsaasti harvinaista materiaalia, joka avaa ikkunan esittävän taiteen kiehtovaan historiaan. Elokuva ei olisi läheskään yhtä hieno ilman musiikkia, joka ei vain viimeistele kokonaisuutta, vaan on äärimmäisen merkittävässä roolissa tunnelmanluojana.

  The Show of Shows on elämys, ja siitähän sirkuksessakin on aina ollut kyse: elämyksistä ja yleisön riemusta.

  Kaisa Paavilainen
  Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

  ]]>
  http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/the-show-of-shows-kiehtova-kurkistus-sirkusmaailman-historiaan/feed/ 0
  The Childhood of a Leader: Indiekasvon esikoisohjaus on kuumottava epookkidraama http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/the-childhood-of-a-leader-indiekasvon-esikoisohjaus-on-kuumottava-epookkidraama/ http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/the-childhood-of-a-leader-indiekasvon-esikoisohjaus-on-kuumottava-epookkidraama/#respond Tue, 30 Aug 2016 08:14:43 +0000 http://hiff.fi/?p=30733 Päällisin puolin normaalit, mutta jotenkin omituisilta ja jopa uhkaavilta vaikuttavat lapset ovat elokuvien vakiohahmoja. Tällainen l’enfant terrible on myös Prescott (Tom Sweet), amerikkalaisen Brady Corbetin esikoisohjaus THE CHILDHOOD OF A LEADERIN päähenkilö. Prescottin amerikkalainen diplomaatti-isä (Liam Cunningham) on tullut Ranskaan vuonna 1918 puuhamaan ensimmäisen maailmansodan rauhansopimusta ja tuonut perheensä mukanaan.

  Elokuva on jaettu kolmeen näytökseen, jotka on nimetty ”tantrumeiksi”, viitaten Prescott-pojan käytökseen, ja elokuvan nimi antaa osviittaa, että jonkunlainen hirmuhallitsija on syntymässä.
  Corbet on itse kirjoittanut elokuvan naisystävänsä, norjalaisen elokuvantekijän Mona Fastvoldin kanssa. Pohjana on ollut löyhästi Jean-Paul Sartrén novelli, jonka nimen elokuva on lainannut. Käsikirjoitus on The Childhood of a Leaderin selvä heikkous.

  Elokuvan narratiivi on käytännössä edellä mainittua Prescottin häiriökäyttäytymistä ja muiden hahmojen, erityisesti pojan äidin (erinomainen Bérénice Bejo), reaktioita siihen. ”Tantrumit” ovat kuitenkin varsin antiklimaattisia ja sellainen on myös leukaa pudottavaksi tarkoitettu loppuratkaisu. Henkilöhahmot jäävät ohuiksi ja heidän motiiveihinsa ei juurikaan paneuduta.

  Ohjaajadebytantti Corbet tunnetaan parhaiten näyttelijänä ja on tuttu kasvo erityisesti indie-elokuvaa seuraaville. Paljon eurooppalaisissakin elokuvissa näytellyt Corbet on tehnyt yhteistyötä muun muassa Lars Von Trierin ja Michael Haneken kanssa.

  The Childhood of a Leaderia katsoessa tulee väkisinkin mieleen, että eurooppalaiset mestarit ovat tehneet Corbetiin vaikutuksen. Niin hallitsevasti elokuvaa määrittää sen psykologisen kauhun kanssa flirttaileva omintakeinen ja painostava tunnelma.

  Sitä alleviivaa dramaattisesti jyräävä musiikki, jonka on tehnyt pitkästä ja kirjavasta urastaan tunnettu laulaja-lauluntekijä Scott Walker. Musiikin lisäksi tunnelmaa luovat hämärä värimaailma sekä Corbetin ja kuvaaja Lol Crawleyn suosimat pitkät otot, jotka antavat miljöölle ja näyttelijöiden ilmaisulle paljon tilaa. Corbet ottaa kaiken irti erityisesti mainion Sweetin persoonallisista kasvoista.

  The Childhood of a Leader on yllättävältä taholta tuleva lupaava debyytti, joka saa odottamaan mielenkiinnolla Corbetin seuraavaa siirtoa.

  Tommi Kumén
  Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

  ]]>
  http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/the-childhood-of-a-leader-indiekasvon-esikoisohjaus-on-kuumottava-epookkidraama/feed/ 0
  Wall Writers kertoo halusta luoda jotain omaa http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/wall-writers-kertoo-halusta-luoda-uutta/ http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/wall-writers-kertoo-halusta-luoda-uutta/#respond Tue, 30 Aug 2016 08:12:42 +0000 http://hiff.fi/?p=30713 Yhdysvaltalaisen kulttuuriyrittäjän ja katutaiteen asiantuntijan Roger Gastmanin esikoisohjaus WALL WRITERS avaa graffitin syntyä ja historiaa. Dokumentti rakentuu 1960-luvun lopussa ja sitä seuraavan vuosikymmenen alussa toimineiden tekijöiden kertomuksille sekä aikansa valokuville ja uutisklipeille. Elokuva kuvaa totuudenmukaisesti ja lämminhenkisen muistelun avulla seiniin kirjoittelun oikeita syitä, ja sivuaa myös sitä, millaisia seurauksia ilmiön mukanaan tuomalla jengiytymisellä oli.

  Graffitin syntytarina herättää ajatuksia yhteiskunnan epäkohdista ja samalla hyvistäkin asioista. Oman nimen tai nimimerkin kirjoittaminen eli tägääminen tarjosi itseilmaisun keinon nuorille, jotka halusivat tehdä jotain uutta ja poikkeavaa. Vaikka osa haastateltavista myöntää pilke silmäkulmassaan kielletyn toiminnan viehätyksen, oli samanhenkisten ikätovereiden kanssa ystävystyminen ja yhdessä tekeminen pääasia seinäkirjoitusten takana. Tämä muistuttaa siitä, miten kaikki eivät yksinkertaisesti koe sopivansa yhteiskunnan sanelemiin normeihin, eikä kaikkien tarvitsekaan. Tägäämisen aloittaneet newyorkilais- ja philadelphialaisnuoret tekivät omalla tavallaan aikansa taiteesta demokraattisempaa, vaikka he eivät itse kokeneet olevansa taiteilijoita.

  Tasa-arvoisia ajatuksia tukevassa dokumentissa naiset olivat hämmästyttävän vähäisesti edustettuina. Kuitenkin elokuvan ainoana naispuolisena haastateltu artisti vakuutti myös oman sukupuolensa olleen aktiivinen graffitin synnyn alkumetreillä.

  Elokuva ei ole dokumenttina poikkeuksellinen, mutta tarjoaa aiheesta kiinnostuneille mielenkiintoisen katsauksen graffitin syntytarinaan. Mielen avartaminen uusilla näkökulmilla kertoo asioita ympäröivästä yhteiskunnasta. Olennaista ei ole tietää, kuka aloittaa tai tekee. Olennaista on ymmärtää miksi.

  Milla Olkkonen
  Kirjoittaja on Haaga-Helian elokuvajournalismin opiskelija

  ]]>
  http://hiff.fi/extrat/2016/08/30/wall-writers-kertoo-halusta-luoda-uutta/feed/ 0
  Näe Snowden ja muita ennakkoensi-iltoja R&A:ssa http://hiff.fi/uutiset/2016/08/25/nae-snowden-ja-muita-ennakkoensi-iltoja-rassa/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/25/nae-snowden-ja-muita-ennakkoensi-iltoja-rassa/#respond Thu, 25 Aug 2016 08:12:27 +0000 http://hiff.fi/?p=29810 Syksyn kuumimmat elokuvauutuudet saavat varaslähdön jo syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Etukäteen kohua herättänyt Oliver Stonen uusin elokuva SNOWDEN nähdään festivaalin avajaisviikonloppuna.

  Oscar-voittaja Oliver Stone ei ole aiemminkaan arastellut tarttua ristiriitaisiin hahmoihin, mutta harva jakaa yhtä voimakkaasti mielipiteet kuin Edward Snowden. NSA:n laajamittaisen laittoman valvonnan paljastanut Snowden on toisille sankari ja toisille petturi. Stone sukeltaa uudessa elokuvassaan SNOWDEN kuitenkin uutisotsikoita syvemmälle ja kertoo, miten Snowden päätti kuunnella omaatuntoaan ja hylätä kaiken. Syksyn kohutuimman elokuvan näytöksen alustaa festivaalilla tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen.

  Espanjalaisohjaaja J.A. Bayona ampaisi suuren yleisön tietoisuuteen kauhuelokuvallaan Orpokoti (R&A 2007). Hänen uusin elokuvansa A MONSTER CALLS on häikäisevä paluu päänsisäisiin maailmoihin, joissa moni ihminen jossain vaiheessa elää. Nuori Conor on elokuvan päähenkilö, jonka äiti tekee hiljalleen kuolemaa. Ilmassa painostavana roikkuva menetyksen tunne hälvenee hetkeksi, kun hirviö ilmestyy ja lupaa kertoa kolme tarinaa, mutta niiden jälkeen Conorin on kohdattava totuus. Elokuva perustuu Patrick Nessin samannimiseen huippusuosittuun lastenkirjaan.

  Zombit ovat tulleet jäädäkseen, kun Walking Dead -sarjan kaltaiset tv-hitit ovat hiljalleen tartuttaneet zombiepidemian jälleen valkokankaille. Mikään viimeaikainen elokuva ei kuitenkaan ole kuvannut zombeja yhtä koskettavan ristiriitaisesti kuin tuore THE GIRL WITH ALL THE GIFTS. Elokuvassa mystinen epidemia on riehunut jo 10 vuotta ja rokotetta kehitellään kuumeisesti zombilapsien avulla, joilla on immuniteetti tartunnalle. Elokuva herättää tärkeitä kysymyksiä ihmisyydestä ja sen rajoista.

  Lista kaikista levitykseen tulevista elokuvista löytyy täältä.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/25/nae-snowden-ja-muita-ennakkoensi-iltoja-rassa/feed/ 0
  Teatterilevitykseen tulevat R&A-elokuvat http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/25/teatterilevitykseen-tulevat-ra-elokuvat-2/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/25/teatterilevitykseen-tulevat-ra-elokuvat-2/#respond Thu, 25 Aug 2016 06:34:57 +0000 http://hiff.fi/?p=29817 TYTTÖ NIMELTÄ VARPU Ensi-ilta 23.9. (B-Plan Distribution)

  Ohj. Selma Vilhunen

  FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ Ensi-ilta 23.9. (Cinemanse)

  Ohj. Gianfranco Rosi

  SODAN MURTAMAT Ensi-ilta 23.9. (Pirkanmaan elokuvakeskus)

  Ohj. Timo Korhonen

  SNOWDEN Ensi-ilta 23.9. (Finnkinon teatterilevitys)

  Ohj. Oliver Stone

  PAHAN KUKAT Ensi-ilta 30.9. (Future Film)

  Ohj. Antti J. Jokinen

  POIKA JA PETO (THE BOY AND THE BEAST) Ensi-ilta 30.9. (Cinema Mondo)

  Ohj. Mamoru Hosoda

  CAFÉ SOCIETY Ensi-ilta 7.10. (Scanbox)

  Ohj. Woody Allen

  UHRAUKSIA VAPAUDELLE (A LIBERATION OF SKOPJE) Ensi-ilta 7.10. (VLMedia)

  Ohj. Arto Halonen

  TÄMÄN JÄLKEEN (THINGS TO COME) Ensi-ilta 14.10. (Atlantic Film)

  Ohj. Mia Hansen-Løve

  SAMURAI RAUNI REPOSAARELAINEN Ensi-ilta 21.10. (Black Lion Pictures)

  Ohj. Mika Rättö

  SAUSAGE PARTY Ensi-ilta 21.10. (Disney)

  GIRLS LOST (POJKARNA) Ensi-ilta 28.10. (Kinoscreen Illusion)

  Ohj. Alexandra-Therese Keining

  KUUN METSÄN KAISA Ensi-ilta 28.10. (Pirkanmaan elokuvakeskus)

  Ohj. Katja Gauriloff

  CHEER UP Ensi-ilta 28.10. (Napa Films)

  Ohj. Christy Garland

  PARAS YSTÄVÄNI TRUMAN Ensi-ilta 4.11. (Cinema Mondo)

  Ohj. Cesc Gay

  ISÄNI TÄHTIEN TAKAA Ensi-ilta 11.11. (Pirkanmaan elokuvakeskus)

  Ohj. Einari Paakkanen

  THE GIRL WITH ALL THE GIFTS Ensi-ilta 18.11. (Cinema Mondo)

  Ohj. Colm McCarthy

  ELLE Ensi-ilta 9.12. (Disney)

  Ohj. Paul Verhoeven

  EILISEN KUISKAUS (ONLY YESTERDAY) Ensi-ilta 9.12. (Cinema Mondo)

  Ohj. Isao Takahata

  VALMISTUJAISET (GRADUATION) Ensi-ilta 30.12. (Cinema Mondo)

  Ohj. Cristian Mungiu

  KOLME MUISTOA NUORUUDESTANI (TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE) Ensi-ilta ilmoitetaan myöhemmin (Cinema Mondo)

  Ohj. Arnaud Desplechin

  A MONSTER CALLS Ensi-ilta ilmoitetaan myöhemmin (SF Film)

  Ohj. J.A. Bayona

  THE MAGNITSKY ACT  Ensi-ilta ilmoitetaan myöhemmin (Illume)

  Ohj. Andrei Nekrasov

  YMPYRÄT JA KIVET Ensi-ilta ilmoitetaan myöhemmin (Pirkanmaan elokuvakeskus)

  Ohj Rax Rinnekangas

  MR. GAGA Ensi-ilta ilmoitetaan myöhemmin (Cinemanse)

  Ohj Tomer Haymann

   

  DVD-levitykseen tulevat:

  EVERYBODY WANTS SOME!! (Scanbox)

  Ohj. Richard Linklater

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/25/teatterilevitykseen-tulevat-ra-elokuvat-2/feed/ 0
  R&A Pulpettikino tulee taas! http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/22/ra-pulpettikino-tulee-taas-2/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/22/ra-pulpettikino-tulee-taas-2/#respond Mon, 22 Aug 2016 07:14:45 +0000 http://hiff.fi/?p=29585 TIEDOTE 17.8.2016

  Suomen suurin elokuvafestivaali Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa, tuttavallisemmin R&A, jatkaa R&A Pulpettikino -ilmaissarjaa lapsille ja nuorille, ja toivottaa päiväkoti-ikäiset, peruskoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sydämellisesti tervetulleiksi nauttimaan elokuvista ja festivaalitunnelmasta. Näytökset järjestetään Savoy-teatterissa ja elokuvateatteri Orionissa ajalla 20.-22.9.

  Ohjelmistoon on valittu elokuvia eri ikäryhmille. Pulpettikinon lyhytelokuvanäytöksissä nähdään monipuolinen kattaus eurooppalaisia animaatioita. Risto Räppääjä ja yöhaukka johdattaa katsojat keskelle Riston uusimpia seikkailuita. Seikkailu Jäämerelle on vauhdikas animaatio, jossa 15-vuotias pietarilaistyttö lähtee jännittävälle matkalle kohti Pohjoisnapaa. Hyväntuulinen Miss Impossible – hankalan maineessa palkittiin Euroopan elokuva-akatemian nuoren yleisön valintana vuonna 2016. Elokuvassa 13-vuotias Aurore haaveilee bänditouhuista ja riitelee vanhempiensa kanssa. Sisäänpääsy näytöksiin on ilmainen. Lippuja rajoitetusti! Näytöksissä vieraana elokuva-alan ammattilaisia/tekijävieraita.

  NÄYTÖKSET SAVOY-TEATTERISSA (Kasarmikatu 46-48) & ELOKUVATEATTERI ORIONISSA (Eerikinkatu 15)

  Ti 20.9. klo 9.30-11 Savoy-teatteri
  Onnelin ja Annelin talvi
  Ohj. Saara Cantell, 83 min, S, kieli: suomi, engl. tekstitys. Suositellaan esikouluikäisille ja alakouluille.

  Ti 20.9. klo 9.30-10.30 Orion
  Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös 1
  Ohj. useita, 42 min, S, kieli: suomi/ei dialogia. Suositellaan päiväkoti-ikäisille.

  Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös 1

  Ti 20.9. klo 13-14 Orion
  Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös 1
  Ohj. useita, 42 min, S, kieli: suomi/ei dialogia. Suositellaan päiväkoti-ikäisille.

  Ti 20.9. klo 13-14.15 Savoy-teatteri
  Risto Räppääjä ja yöhaukka
  Ohj. Timo Koivusalo, 72 min, S, kieli: suomi, engl. tekstitys. Suositellaan esikouluikäisille ja alakouluille.

  Ke 21.9. klo 9.30-11 Orion
  Hevisaurus-elokuva
  Ohj. Pekka Karjalainen, 85 min, S, kieli: suomi, engl. tekstitys. Suositellaan esikouluikäisille ja alakouluille.

  Ke 21.9. klo 13-14.30 Orion
  Miss Impossible – hankalan maineessa
  Ohj. Emilie Deleuze, Ranska 2016, 90 min, K12, kieli: ranska, suom. tekstitys. Suositellaan 6. lk ja ylöspäin. http://hiff.fi/elokuvat/miss-impossible/

  Ke 21.9. klo 13-14.30 Savoy-teatteri
  Seikkailu Jäämerelle
  Ohj. Rémi Chayé, Ranska 2015, 81 min, K7, kieli: ranska, suom. tekstitys. Suositellaan 4.lk ja ylöspäin.

  Seikkailu Jäämerelle

  To 22.9. klo 9.30-10.30 Orion
  Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös 2
  Ohj. useita, 46 min, S, kieli: suomi/ei dialogia. Suositellaan 1.-3. lk.

  Pulpettikinon lyhytelokuvanäytös 2

  To 22.9 klo 13-14.45 Savoy
  Kaduttaako?
  Ohj. Dave Schram, Alankomaat 2013, 93 min, K12, kieli: hollanti, suom. tekstitys. Suositellaan yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille.

  Kaduttaako?

  To 22.9 klo 13-15 Orion
  Jättiläinen
  Ohj. Aleksi Salmenperä, 97 min, K12, kieli: suomi, engl. tekstitys. Suositellaan 8. lk ja ylöspäin.
  ILMOITTAUTUMINEN NÄYTÖKSIIN ILMOITTAUTUMISLOMAKKEELLA

  osoitteessa: http://gest.fi/customers/dbikha/480

  Ilmoittautumislomake aukeaa perjantaina 19.8. klo 12.00 (osoite ei toimi ennen tätä ajankohtaa). Sisäänpääsy näytöksiin on ilmainen. Paikkoja on rajoitetusti. Vahvistamme mukaan mahtumisen sähköpostilla.

  Tervetuloa festivaalille!

  TIEDOTE Pulpettikino 2016

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/22/ra-pulpettikino-tulee-taas-2/feed/ 0
  Viisi elokuvaa ehdolla R&A-yleisökilpailun voittajaksi http://hiff.fi/uutiset/2016/08/18/viisi-elokuvaa-ehdolla-ra-yleisokilpailun-voittajaksi/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/18/viisi-elokuvaa-ehdolla-ra-yleisokilpailun-voittajaksi/#respond Thu, 18 Aug 2016 12:04:57 +0000 http://hiff.fi/?p=29381 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöpalkintoa tavoittelee viisi elokuvaa, jotka festivaali on valinnut yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Yleisökilpailun voittaja nähdään Kuukauden elokuvana Elokuvateatteri Orionissa marraskuussa.

  Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa häikäissyt italialaisen Nanni Morettin uusi elokuva, MIA MADRE on myös R&A-yleisökilpailuehdokkaana. Draama kertoo keski-ikäisestä elokuvaohjaajasta (Margherita Buy), joka kamppailee eksistentiaalisen elämänkriisin syövereissä samalla, kun kuvaa uutta elokuvaansa ja huolehtii vakavasti sairaasta äidistään.

  Brittiläisen veteraaniohjaajan Terence Daviesin SUNSET SONG perustuu Lewis Grawis Gibbonsin klassiseen romaaniin. Skotlantilaisen maanviljelijäperheen tyttären vaikeuksien sävyttämä kasvutarina kerrotaan tinkimättömästi ja silmiä hivelevien kuvien avulla. 1900-luvun alun repaleisiin vuosiin sijoittuva epookki kuvaa nuorta naista velvollisuudentunteen ja intohimon riipivässä ristipaineessa.

  Venetsian ja Toronton elokuvafestivaaleilla palkittu EL CLAN kertoo 80-luvulla kauhua ja kuolemaa kylväneen Puccio-klaanin häkellyttävän tarinan. Buenos Airesissa elänyt perhe kidnappasi ja murhasi ihmisiä jatkaen samanaikaisesti näennäisen normaalia perhe-elämää. Argentiinalaisohjaaja Pablo Traperon vaikuttava naisvankilakuvaus Leonera (Lion’s Den) esitettiin R&A-festivaalilla vuonna 2008.

  Thomas Bidegain on mies lukuisien R&A:ssakin ravistelleiden elokuvien takaa. Käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ja jopa säveltäjänä ansioitunut Bidegain on kirjoittanut Jacques Audiardin ohjaamat ylistetyt ja palkitut teokset Profeetta, Luihin ja ytimiin ja Dheepan. Nyt Bidegain on ohjannut ensimmäisen pitkän elokuvansa. LES COWBOYS on Ranskan maaseudulle sijoittuva perhedraama kadonnutta tytärtä ja siskoa etsivistä isästä ja pojasta.

  Venäläisen Mikhail Mestetskiyn ohjaama RAG UNION kulkee eteenpäin kuin vinksahtanut piripolkka. Joukko nuoria puhkuu anarkistista energiaa ja treenaa vallankumousta varten. Se, minkä puolesta ja millä keinoin kumousta tehdään, ei ole aivan selvää. Elokuva on sekoitus realismia, unta ja fantasiaa eikä synkeiltä slaavilaissävyiltäkään vältytä.

  Orionin marraskuun Kuukauden elokuvaa voi äänestää festivaalin ajan, 15.–25.9. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettisivuilla osoitteessa kavi.fi/hiffkilpailu. Äänestys päättyy 25.9. klo 12. Voittajaelokuva julkistetaan 25.9. ja esitetään Orionissa viidesti: 12.11., 15.11., 20.11., 23.11. ja 30.11. KAVIn Kuukauden elokuva -sarja esittelee uutta kansainvälistä elokuvaa, joka muuten jää Suomen teattereissa vähemmälle huomiolle. Aikaisempien yleisöpalkinnon voittajiin kuuluu mm. Pawel Pawlikowskin IDA, joka nousi suomalaisten suosikiksi myös laajemmin.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/18/viisi-elokuvaa-ehdolla-ra-yleisokilpailun-voittajaksi/feed/ 0
  Viisi elokuvaa ehdolla R&A-yleisökilpailun voittajaksi http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/18/viisi-elokuvaa-ehdolla-yleisokilpailun-voittajaksi/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/18/viisi-elokuvaa-ehdolla-yleisokilpailun-voittajaksi/#respond Thu, 18 Aug 2016 10:21:19 +0000 http://hiff.fi/?p=29361 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöpalkintoa tavoittelee viisi elokuvaa, jotka festivaali on valinnut yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Yleisökilpailun voittaja nähdään Kuukauden elokuvana Elokuvateatteri Orionissa marraskuussa.

  Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa häikäissyt italialaisen Nanni Morettin uusi elokuva, MIA MADRE on myös R&A-yleisökilpailuehdokkaana. Draama kertoo keski-ikäisestä elokuvaohjaajasta (Margherita Buy), joka kamppailee eksistentiaalisen elämänkriisin syövereissä samalla, kun kuvaa uutta elokuvaansa ja huolehtii vakavasti sairaasta äidistään.

  Brittiläisen veteraaniohjaajan Terence Daviesin SUNSET SONG perustuu Lewis Grawis Gibbonsin klassiseen romaaniin. Skotlantilaisen maanviljelijäperheen tyttären vaikeuksien sävyttämä kasvutarina kerrotaan tinkimättömästi ja silmiä hivelevien kuvien avulla. 1900-luvun alun repaleisiin vuosiin sijoittuva epookki kuvaa nuorta naista velvollisuudentunteen ja intohimon riipivässä ristipaineessa.

  Venetsian ja Toronton elokuvafestivaaleilla palkittu EL CLAN kertoo 80-luvulla kauhua ja kuolemaa kylväneen Puccio-klaanin häkellyttävän tarinan. Buenos Airesissa elänyt perhe kidnappasi ja murhasi ihmisiä jatkaen samanaikaisesti näennäisen normaalia perhe-elämää. Argentiinalaisohjaaja Pablo Traperon vaikuttava naisvankilakuvaus Leonera (Lion’s Den) esitettiin R&A-festivaalilla vuonna 2008.

  Thomas Bidegain on mies lukuisien R&A:ssakin ravistelleiden elokuvien takaa. Käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ja jopa säveltäjänä ansioitunut Bidegain on kirjoittanut Jacques Audiardin ohjaamat ylistetyt ja palkitut teokset Profeetta, Luihin ja ytimiin ja Dheepan. Nyt Bidegain on ohjannut ensimmäisen pitkän elokuvansa. LES COWBOYS on Ranskan maaseudulle sijoittuva perhedraama kadonnutta tytärtä ja siskoa etsivistä isästä ja pojasta.

  Venäläisen Mikhail Mestetskiyn ohjaama RAG UNION kulkee eteenpäin kuin vinksahtanut piripolkka. Joukko nuoria puhkuu anarkistista energiaa ja treenaa vallankumousta varten. Se, minkä puolesta ja millä keinoin kumousta tehdään, ei ole aivan selvää. Elokuva on sekoitus realismia, unta ja fantasiaa eikä synkeiltä slaavilaissävyiltäkään vältytä.

  Orionin marraskuun Kuukauden elokuvaa voi äänestää festivaalin ajan, 15.–25.9. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettisivuilla osoitteessa kavi.fi/hiffkilpailu. Äänestys päättyy 25.9. klo 12. Voittajaelokuva julkistetaan 25.9. ja esitetään Orionissa viidesti: 12.11., 15.11., 20.11., 23.11. ja 30.11. KAVIn Kuukauden elokuva -sarja esittelee uutta kansainvälistä elokuvaa, joka muuten jää Suomen teattereissa vähemmälle huomiolle. Aikaisempien yleisöpalkinnon voittajiin kuuluu mm. Pawel Pawlikowskin IDA, joka nousi suomalaisten suosikiksi myös laajemmin.

   

  HIFF yleisökilpailu tiedote 082016

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/18/viisi-elokuvaa-ehdolla-yleisokilpailun-voittajaksi/feed/ 0
  R&A-festivaalin Amnesty-päivässä draamaa ja dokumenttia http://hiff.fi/uutiset/2016/08/17/ra-festivaalin-amnesty-paivassa-draamaa-ja-dokumenttia/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/17/ra-festivaalin-amnesty-paivassa-draamaa-ja-dokumenttia/#respond Wed, 17 Aug 2016 09:06:34 +0000 http://hiff.fi/?p=28806 Tänä vuonna R&A-festivaalin Amnesty-päivän elokuvissa nousevat esille pakolaisten oikeudet sekä kuolemanrangaistus. Amnesty-päivä on lauantaina 24.9. Korjaamolla.

  Maailmassa on tällä hetkellä yli 60 miljoonaa pakolaista, heistä yli puolet ovat lapsia. DREAMING OF DENMARK -dokumentissa seurataan afganistanilaista Wasiullahia, joka 15-vuotiaana saapui yksin Tanskaan hakemaan turvapaikkaa. Parin vuoden ajan elämä Tanskassa muistuttaa lähes tavallisen teinin arkea, mutta 18-vuotiaana saatu kieltävä turvapaikkapäätös muuttaa kaiken. Euroopan pakolaisten rinnakkaistodellisuus paljastuu kaikessa karuudessaan.

  Ruotsalainen draama WHITE PEOPLE kiinnittää katseensa näiden rinnakkaistodellisuuksien kohtaamispisteeseen, säilöönottokeskukseen. Elokuva alkaa, kun Alex kaapataan kesken kauppareissun ja viedään bunkkeriin keskelle-ei-mitään odottamaan karkoitusta. White People on taitavasti tehty allegoria, jota korostaa bunkkeriin luotu aavemainen, sci-fiä lähentelevä kelmeä tunnelma. Taiteellinen elokuva herättää pohdintoja ihmisistä säilöönottojärjestelmän asiakkaina.

  Etelä-Afrikkaan apartheidin aikaan sijoittuvan laadukkaan oikeussalidraaman SHEPHERDS AND BUTCHERS aiheena on kuolemanrangaistus. 19-vuotias Leon murhaa 7 ihmistä ja edessä häämöttää hirsipuu. Kuolemaantuomittujen osasto on hänelle kuitenkin jo ennestään tuttu, sillä hän on itse työskennellyt siellä avustaen kuolemaantuomittuja vankeja ennen teloitusta. Tositapahtumista ammentava elokuva pohtii kouriintuntuvasti valtion kaksoisroolia: voiko valtio olla sekä paimen että teurastaja?

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/17/ra-festivaalin-amnesty-paivassa-draamaa-ja-dokumenttia/feed/ 0
  R&A:n avajais- ja päätöselokuvassa loistaa Isabelle Huppert http://hiff.fi/uutiset/2016/08/11/ran-seka-avajais-etta-paatoselokuvassa-loistaa-isabelle-huppert/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/11/ran-seka-avajais-etta-paatoselokuvassa-loistaa-isabelle-huppert/#respond Thu, 11 Aug 2016 11:26:23 +0000 http://hiff.fi/?p=28600 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla on tuttuun tapaan tarjolla on ennakkoluuloton ja runsas kattaus elokuvaa eri puolilta maailmaa. Poikkeuksellisen vahva kotimaisten elokuvien vuosi näkyy ohjelmistossa ennakkoensi-iltojen runsautena.

  Tämän vuoden festivaalin avaa Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut ELLE. Paul Verhoevenin tuorein teos on älykäs trilleri väkivallasta ja erikoisille kierteille taipuvasta kostosta. Michelle (Isabelle Huppert) on suuren yrityksen johtaja, joka soveltaa yritysmaailman armottomuutta myös rakkauselämäänsä. Kaikki muuttuu, kun tuntematon mies hyökkää Michellen kimppuun hänen omassa kodissaan. Michelle ei murru tapahtuneesta, vaan etsii hyökkääjän käsiinsä. Alkaa merkillinen, vaarallinen leikki, joka on vain hengenvedon päässä katastrofista. Elokuva tulee teattereihin myöhemmin syksyllä Disneyn levittämänä.

  Uransa huippuhetkiä elävä Huppert loistaa myös festivaalin päätöselokuvassa, joka on ranskalaisen Mia Hansen-Løven draama TÄMÄN JÄLKEEN (Things to Come). Elokuva toi nuorelle ohjaajalle näyttävän huomionosoituksen, kun hänet palkittiin Berliinin helmikuisilla elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana. Draamassa loistava Huppert näyttelee filosofian opettajaa, joka kamppailee äidin kuoleman, petollisen aviomiehen ja työn menettämisen aiheuttamassa elämänkriisissä. Atlantic Film tuo elokuvan teattereihin 14.10.

  R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva on Shanghain kansainvälisillä elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu, Antti J. Jokisen käsikirjoittama ja ohjaama PAHAN KUKAT. Se on ajankohtainen, rosoinen ja katujen musiikin tahdittama tarina uusioperheestä, joka kamppailee lähiölevottomuuksien paineessa.

  Elokuvan keskeinen hahmo on 15-vuotias Sipe, jonka koskettava suhde velipuoleensa ja vanhempiinsa muodostaa tarinan ytimen. Uhka poreilee pinnan alla koko ajan, kunnes levottomuudet purkautuvat väkivaltaisuuksiin ja mellakoihin – kohtalokkain seurauksin. Lähiönuorista kertovan elokuvan päärooleissa esiintyvät räppäri Juno, Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, räppäri Mikael Gabriel, Krista Kosonen sekä Tommi Korpela. Elokuvan tunnuskappaleen on kirjoittanut Paleface. Solar Filmsin tuottama elokuva tulee teattereihin Future Filmin levittämänä 30.9.

  Poikkeuksellisen vahva kotimaisten elokuvien vuosi tulee näkymään festivaalin ohjelmistossa ennakkoensi-iltojen runsautena. Avajaispäivän illassa, upouudella paraatipaikalla, nähdään lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä draamaelokuva, TYTTÖ NIMELTÄ VARPU. Se kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. B-Plan Distribution tuo elokuvan teatterilevitykseen 23.9.

  Suoraan Cannesin kilpasarjasta R&A gaalanäytöspaikalle saapuu Cristian Mungiun VALMISTUJAISET (Bacalaureat), joka palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta. Se on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti. Mungiu kuvaa niitä epämukavia ja hankalia valintoja joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Cinema Mondo tuo elokuvan myöhemmin teatterilevitykseen.

  Avainelokuvien joukossa festivaalivoittajia

  Festivaalin helmiin kuuluu tuttuun tapaan huima valikoima kuumimpia ennakkoensi-iltoja eri puolilta maailmaa. Rakkautta & Anarkiaa juhlii 19. syyskuuta syntyneen Mamoru Hosodan syntymäpäivää mestarin tuoreimman ohjauksen, POIKA JA PETO (The Boy and the Beast), Suomen ensiesityksellä. Animaatio oli viime vuonna Japanin katsotuin kotimainen elokuva. Japanin Akatemia palkitsi Mamoru Hosodan ohjauksen vuoden parhaana animaationa ja elokuva voitti myös parhaan independent-animaation Annie Awardin.

  FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ on Berliinissä Kultaisella karhulla palkittu dokumenttielokuva pakolaiskriisistä. Tarinan näyttämönä toimii sisilialainen Lampedusan saari, joka on Pohjois-Afrikan rannoilta turvaan pyrkiville portti Eurooppaan. Cinemanse tuo elokuvan teattereihin 23.9.

  Woody Allenin uusi elokuva, CAFÉ SOCIETY, on 1930-luvulle sijoittuva draamakomedia, joka puhaltaa vanhan Hollywood-glamourin henkiin. Elokuvassa loistavat eturivin näyttelijät Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell ja Blake Lively. Elokuva saa teatteriensi-iltansa myöhemmin syksyllä Finnkinon teatterilevityksen toimesta.

  Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali, järjestetään 15.–25.9.2016 jo 29. kerran. Kymmenen festivaalipäivän aikana pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa, kaikkiaan 16 elokuvasalissa, esitetään noin 180 pitkää ja yli 180 lyhyttä elokuvaa yhteensä noin 500 näytöksessä.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/11/ran-seka-avajais-etta-paatoselokuvassa-loistaa-isabelle-huppert/feed/ 0
  Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin gaalaelokuvat on julkaistu http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/11/rakkautta-anarkiaa-festivaalin-gaalaelokuvat-on-julkaistu/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/11/rakkautta-anarkiaa-festivaalin-gaalaelokuvat-on-julkaistu/#respond Thu, 11 Aug 2016 09:25:07 +0000 http://hiff.fi/?p=28592 Rakkautta & Anarkiaa -festivaali huipentaa elokuvasyksyn

  Helsingin syksyn piristäjä, Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali, järjestetään 15.–25.9.2016 jo 29. kerran. Tuttuun tapaan tarjolla on ennakkoluuloton ja runsas kattaus elokuvaa eri puolilta maailmaa. Tulevien teatteriensi-iltojen lisäksi tämänvuotisen festivaalin painopiste tulee olemaan kotimaisissa ennakkoensi-illoissa ja muussa uudessa laatuelokuvassa. Festivaalin päätyttyä R&A-kiertue tuo ohjelmiston helmiä myös Kehä III:n ulkopuolelle.

  Gaalaelokuvat

  Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin gaalaelokuvien näyttämönä toimii tänä vuonna elokuvavalmiuteen palautettu, 735-paikkainen Savoy-teatteri. Savoyn näytökset ja samalla koko festivaalin avaa Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut ELLE.

  Paul Verhoevenin tuorein teos on älykäs trilleri väkivallasta ja erikoisille kierteille taipuvasta kostosta. Michelle (Isabelle Huppert) on suuren yrityksen johtaja, joka soveltaa yritysmaailman armottomuutta myös rakkauselämäänsä. Kaikki muuttuu, kun tuntematon mies hyökkää Michellen kimppuun hänen omassa kodissaan. Michelle ei murru tapahtuneesta, vaan etsii hyökkääjän käsiinsä. Alkaa merkillinen, vaarallinen leikki, joka on vain hengenvedon päässä katastrofista. Elokuva tulee teattereihin myöhemmin syksyllä Disneyn levittämänä.

  Uransa huippuhetkiä elävä Isabelle Huppert loistaa myös festivaalin päätöselokuvassa, joka on ranskalaisen Mia Hansen-Løven draama TÄMÄN JÄLKEEN (Things to Come).

  Elokuva toi nuorelle ohjaajalle näyttävän huomionosoituksen, kun hänet palkittiin Berliinin helmikuisilla elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana. Draamassa loistava Huppert näyttelee filosofian opettajaa, joka kamppailee äidin kuoleman, petollisen aviomiehen ja työn menettämisen aiheuttamassa elämänkriisissä. Atlantic Film tuo elokuvan teattereihin 14.10.

  R&A:n Kotimaisen gaalan elokuva on Shanghain kansainvälisillä elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu, Antti J. Jokisen käsikirjoittama ja ohjaama PAHAN KUKAT. Se on ajankohtainen, rosoinen ja katujen musiikin tahdittama tarina uusioperheestä, joka kamppailee lähiölevottomuuksien paineessa. Elokuvan keskeinen hahmo on 15-vuotias Sipe, jonka koskettava suhde velipuoleensa ja vanhempiinsa muodostaa tarinan ytimen. Uhka poreilee pinnan alla koko ajan, kunnes levottomuudet purkautuvat väkivaltaisuuksiin ja mellakoihin – kohtalokkain seurauksin. Lähiönuorista kertovan elokuvan päärooleissa esiintyvät räppäri Juno, Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, räppäri Mikael Gabriel, Krista Kosonen sekä Tommi Korpela. Elokuvan tunnuskappaleen on kirjoittanut Paleface. Solar Filmsin tuottama elokuva tulee teattereihin Future Filmin levittämänä 30.9.

  Poikkeuksellisen vahva kotimaisten elokuvien vuosi tulee näkymään festivaalin ohjelmistossa ennakkoensi-iltojen runsautena. Avajaispäivän illassa, upouudella paraatipaikalla, nähdään lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä draamaelokuva, TYTTÖ NIMELTÄ VARPU. Se kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. B-Plan Distribution tuo elokuvan teatterilevitykseen 23.9.

  Suoraan Cannesin kilpasarjasta R&A gaalanäytöspaikalle saapuu Cristian Mungiun VALMISTUJAISET (Bacalaureat), joka palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta. Se on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti. Mungiu kuvaa niitä epämukavia ja hankalia valintoja joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Cinema Mondo tuo elokuvan myöhemmin teatterilevitykseen.

  Avainelokuvia

  Festivaalin helmiin kuuluu tuttuun tapaan huima valikoima kuumimpia ennakkoensi-iltoja eri puolilta maailmaa. Rakkautta & Anarkiaa juhlii 19. syyskuuta syntyneen Mamoru Hosodan syntymäpäivää mestarin tuoreimman ohjauksen, POIKA JA PETO (The Boy and the Beast), Suomen ensiesityksellä. Animaatio oli viime vuonna Japanin katsotuin kotimainen elokuva. Japanin Akatemia palkitsi Mamoru Hosodan ohjauksen vuoden parhaana animaationa ja elokuva voitti myös parhaan independent-animaation Annie Awardin.

  FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ on Berliinissä Kultaisella karhulla palkittu dokumenttielokuva pakolaiskriisistä. Tarinan näyttämönä toimii sisilialainen Lampedusan saari, joka on Pohjois-Afrikan rannoilta turvaan pyrkiville portti Eurooppaan. Cinemanse tuo elokuvan teattereihin 23.9.

  Woody Allenin uusi elokuva, CAFÉ SOCIETY, on 1930-luvulle sijoittuva draamakomedia, joka puhaltaa vanhan Hollywood-glamourin henkiin. Elokuvassa loistavat eturivin näyttelijät Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell ja Blake Lively. Elokuva saa teatteriensi-iltansa myöhemmin syksyllä Finnkinon teatterilevityksen toimesta.

  Tärkeitä päivämääriä ja R&A-kiertue

  Elokuvavalmiuteen palautettu 735-paikkainen Savoy-teatteri korvaa remontissa olevan Bio Rexin festivaalin päänäyttämönä. Teatteriin on asennettu uusi digitaalinen elokuvateatteri- ja äänitekniikka, ja siellä järjestetään yli 40 R&A-näytöstä, muun muassa festivaalin gaalanäytökset. Edellisen kerran Rakkautta & Anarkiaa on esittänyt elokuvia Savoy-teatterissa vuosina 1995–1997.

  Kymmenen festivaalipäivän aikana pääkaupunkiseudun elokuvateattereissa, kaikkiaan 16 elokuvasalissa, esitetään noin 180 pitkää ja yli 180 lyhyttä elokuvaa yhteensä noin 500 näytöksessä. Syyskuun festivaalipäivien jälkeen ohjelmiston helmiä tullaan näkemään myös maakunnissa, kun R&A-kiertue tuo kaikkiaan noin 20 elokuvaa eri puolelle Suomea. Tällä hetkellä kiertue-elokuvia on varattu jo noin 30 paikkakunnalle, mutta ohjelmisto täydentyy vielä. Tähän mennessä varmistuneista elokuvista löytyy lisätietoa osoitteesta Hiff.fi/kiertue/ohjelmisto.

  Festivaalin ohjelmistosta, festivaalivieraista ja yhteistyökuvioista tiedotetaan tarkemmin R&A:n lehdistötilaisuudessa Helsingin Kinopalatsissa 1.9. klo 12. Ohjelmistoa laajasti esittelevä R&A-lehti ilmestyy 19.8. Ohjelmisto ja katalogi julkistetaan yleisölle 2.9., ja näytöskohtainen lipunmyynti alkaa 8.9.

  Lisätietoja osoitteessa: Hiff.fi/press

  Tiedote (PDF): RA_gaalaelokuvat_11082016

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/08/11/rakkautta-anarkiaa-festivaalin-gaalaelokuvat-on-julkaistu/feed/ 0
  Rakkautta & Anarkiaa -kiertueen ohjelmisto on julkaistu http://hiff.fi/uutiset/2016/08/09/rakkautta-anarkiaa-kiertueen-ohjelmisto-on-julkaistu/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/09/rakkautta-anarkiaa-kiertueen-ohjelmisto-on-julkaistu/#respond Tue, 09 Aug 2016 09:31:05 +0000 http://hiff.fi/?p=28368 Suomen suurimman elokuvafestivaalin ohjelmistoa on nyt ensimmäistä kertaa saatavilla ympäri Suomen. Elokuvia voivat tilata muun muassa maakuntateatterit, elokuvakerhot, erilaiset tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut.

  Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali tuo tänä vuonna ohjelmistoaan ja festivaalitunnelmaa myös kehä kolmosen ulkopuolelle. R&A-kiertue järjestetään Suomen Kulttuurirahaston myöntämällä apurahalla pääsääntöisesti syyskaudella 2016.

  Kiertueohjelmistossa nähdään niin lastenelokuvia, kotimaisia lyhyt- ja indie-elokuvia kuin kansainvälisiä elokuvahelmiäkin. Elokuvia voivat tilata muun muassa maakuntateatterit, elokuvakerhot, erilaiset tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut. Elokuvista pyydetään korkeintaan 150 euron suuruinen näytöskohtainen esityskorvaus. Kiertueen elokuvat saavat ensiesityksensä R&A-festivaalilla syyskuussa.

  Kiertueelle on toistaiseksi varmistunut parikymmentä elokuvaa, mutta lisäykset ovat mahdollisia. Tutustu tähän mennessä varmistuneisiin kiertue-elokuviin.

  Tunnettuja tekijöitä ja festivaalihittejä

  R&A-festivaalin ohjelmistoon kuuluu jälleen eurooppalaisen elokuvan kärkeä. Arnaud Desplechin elokuvia leimaa älyllinen uteliaisuus ja eroottisen intensiivinen kerronnan kierre. Ohjaajan uutuuselokuva, KOLME MUISTOA NUORUUDESTANI, on polttava rakkaustarina. Nykyhetkessä Mathieu Amalricin esittämä mies joutuu turvallisuuspoliisin kuulusteluihin Ranskaan palatessaan. Kuulustelu laukaisee muistojen vyöryn. Takautumissa parikymppiset Quentin Dolmaire ja Lou Roy-Lecollinet tekevät huimat ensiroolit nuorina rakastavaisina. Nuorten mutkikas suhde koskettaa eikä Irina Lubtchanskyn kamera ujostele. Elokuva on tekstitetty suomeksi.

  Italialaisohjaaja Nanni Morettin MIA MADRE on riemastuttavan hauska ja sydäntä riipaisevan koskettava kertomus elokuvaohjaaja Margheritasta (Margherita Bay), joka tasapainoilee uuden elokuvansa kuvausten ja sairaan äitinsä hoitamisen välillä. Tilannetta ei helpota elokuvan pääosaan valittu amerikanitalialainen Barry (John Turturro), joka vasta opettelee italian kieltä. Elokuva tuntuu oikealta elämältä, eikä ole hetkeäkään tylsä.

  Puolalainen elokuva vahvasti mukana kiertueella

  Kiertueohjelmistossa nähdään vahvaa osaamista Puolan nousevilta elokuvatekijöiltä. THESE DAUGHTERS OF MINE kertoo kahden keski-ikäisen naisen yrityksistä selvitä oman äitinsä menettämisestä. Tragikoomisesta elokuvasta tuli Puolassa yllätyshitti viime vuonna.

  Zdzisław Beksiński oli puolalainen maalari, joka tuli tunnetuksi dystooppisista ja post-apokalyptisista maalauksistaan. Hänet puukotettiin kuoliaaksi vuonna 2005. Hän teki myös arjestaan lähes pakonomaisesti kotivideoita 28 vuoden ajan. Ohjaaja Jan P. Matuszyński tekee näistä kotivideoista uudelleenfilmatisointeja esikoiselokuvassaan THE LAST FAMILY, joka kiehtovasti sijoittaa tämän piinatun taiteilijan faktan ja fiktion rajamaastoon.

  Tomasz Wasilewskin kolmas kokopitkä elokuva UNITED STATES OF LOVE kertoo Puolan ensimmäisestä itsenäisyyden vuodesta 1990. Vapauden euforiaa ja tulevaisuuden epävarmuutta. Neljä eri ikäistä, näennäisen onnellista naista päättävät muuttaa elämänsä suunnan ja toteuttaa villeimmät haaveensa.

  Suomeksi käännettyjä lasten- ja nuortenelokuvia

  Ranskalaisen Rémi Chayén kokopitkä animaatio SEIKKAILU JÄÄMERELLE – Long Way North on arvostetulla Annecyn animaatiofestivaalilla yleisöpalkinnon saanut koko perheen elokuva nuoresta venäläisestä aristokraatista Sashasta, joka lähtee tutkimusmatkailija-isoisänsä perässä kohti Pohjoisnapaa. Elokuva on tekstitetty suomeksi ja sen ensimmäiset esitykset nähdään jo elokuussa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa elokuvateatteri Orionissa.

  Hyväntuulinen nuoruuden kuvaus MISS IMPOSSIBLE – hankalan maineessa kertoo 13-vuotiaasta ranskalaistytöstä, joka haaveilee bänditouhuista ja riitelee vanhempiensa kanssa. Elokuva palkittiin Euroopan elokuva-akatemian nuoren yleisön valintana vuonna 2016, ja se pohjautuu lasten- ja nuortenkirjailija Marie Desplechin kolmiosaisen bestseller-romaanisarjan Le journal d’Aurore ensimmäiseen osaan. Elokuva on tekstitetty suomeksi.

  Kiertueella nähdään lisäksi päiväkoti- ja alakouluikäisille suunnattuja Pulpettikinon lyhytelokuvanäytöksiä, jotka tarjoavat visuaalisesti huikaisevan kattauksen eurooppalaista animaatiota. Elokuvat ovat joko ilman dialogia tai suomeksi puhuttuja. Yhden lyhytelokuvanäytöksen kesto on noin 50 minuuttia.

  Kotimaisia uutuusdokumentteja

  Kiertue tarjoaa myös vahvan kattauksen uutta kotimaista dokumenttia. CHEER UP on viihdyttävä ja liikuttava dokumenttielokuva rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta, joka ei kovasta yrityksestä huolimatta tahdo pärjätä kisoissa.

  ROCKIN’ HIGH -elokuvassa AncarA aikoo olla ensimmäinen rock-bändi, joka pääsee ennätysten kirjaan soittamalla maailman korkeimman sähköisen rock-keikan Mount Everestin rinteillä. Matka Nepaliin yli 1000 kilon äänentoistolaitteiden kanssa ei kuitenkaan ole mikään pikkureissu. Dokumentti seuraa vaativan keikan valmisteluja ja toteutusta lähietäisyydeltä.

  KESÄVARTIJA on vankilamaailmaan sijoittuva dokumenttielokuva, jossa kaltereiden takaista elämää katsotaan nuorten kesätyötekijöiden silmin. Elokuva seuraa vartijamiehen kasvutarinaa ja oman kutsumuksen löytämistä haastavassa vankilaympäristössä.

  Tarkemmat tiedot kiertueesta ja ohjelmistosta päivitetään kiertueen nettisivulle osoitteeseen www.hiff.fi/kiertue.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/09/rakkautta-anarkiaa-kiertueen-ohjelmisto-on-julkaistu/feed/ 0
  R&A-ennakkonäytökset Konepajan Brunossa syyskuussa http://hiff.fi/uutiset/2016/08/04/ra-ennakkonaytokset-konepajan-brunossa-syyskuussa/ http://hiff.fi/uutiset/2016/08/04/ra-ennakkonaytokset-konepajan-brunossa-syyskuussa/#respond Thu, 04 Aug 2016 14:27:29 +0000 http://hiff.fi/?p=27850 Suositut ulkoilmanäytökset saavat uuden elämän tehdasmiljöössä, kun Rakkautta & Anarkiaa -festivaali näyttää ilmaiseksi ennakkoon kolme festivaalin ohjelmistoon kuuluvaa elokuvaa tunnelmallisessa Konepajan Brunon tehdashallissa (Aleksis Kiven katu 17 A) 2.–4.9.

  Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna imeydytään palestiinalaisen räpin pyörteisiin, nähdään pakolaiskriisi Lampedusan saarelta käsin ja kurkistetaan koiran sieluun. Sekä tietysti juhlitaan vuoden 2016 ohjelmiston julkaisua!

  Tapahtuman polkaisee käyntiin perjantaina musiikkielokuva JUNCTION 48, joka kuvaa kahden hip hop -artistin rakkautta ja taistelua Palestiinassa. Aiheen rankkuudesta huolimatta elokuva säilyttää feel good -tunnelmansa alusta loppuun. Elokuva onkin palkittu yleisön suosikkina muun muassa Tribecan ja Berliinin elokuvajuhlilla.

  Lauantai vie katsojat yhdelle pakolaiskriisin dramaattisimmista näyttämöistä, italialaiselle Lampedusan saarelle, joka on Välimereä ylittäville pakolaisille portti Eurooppaan. Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisen karhun voittanut ja kriitikot hurmannut FUOCOAMMARE – TULI MERELLÄ tarkastelee saaren tapahtumia nuoren lampedusalaisen pojan näkökulmasta. Elokuvan ennakkoensi-ilta järjestetään yhteistyössä Amnestyn ja Suomen Pakolaisavun kanssa. Elokuva saa Suomen ensi-iltansa 23.9. Cinemansen levittämänä.

  Sunnuntai on omistettu ihmisen parhaalle ystävälle, kun tunnettu taiteilija Laurie Andersson tutustuu omaansa ja koiransa mielenmaisemaan elokuvassaan HEART OF A DOG. Elokuva näytetään erikoisnäytöksenä, jonne myös hyväkäytöksiset koirakatsojat ovat tervetulleita. Ota oma Musti mukaan!

  Ovet avautuvat viikonlopun ajan klo 19.30. Liittymällä Facebook-tapahtumaan saat ajankohtaisimmat tiedot tapahtuma-ajoista. Konepajan Brunossa on rajallinen määrä tuoleja, mutta mukavan istumapaikan itselleen varmistaa ottamalla oman viltin tai istuintyynyn mukaan.

  Nälkäiset ja janoiset voivat ostaa ruokaa ja juomaa ruokarekasta sekä Konepajan Brunon omasta baarista. Tapahtumassa on myynnissä tämän vuoden festivaalipaita, -kassi, ja -katalogi.

  Junction 48 on tekstitetty englanniksi, Fuocoammare – tuli merellä on tekstitetty suomeksi, Heart of a Dog on puhuttu englanniksi, eikä siinä ole tekstityksiä.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/08/04/ra-ennakkonaytokset-konepajan-brunossa-syyskuussa/feed/ 0
  Ensimmäinen kurkistus R&A:n ohjelmistoon http://hiff.fi/uutiset/2016/06/17/ensimmainen-kurkistus-ran-ohjelmistoon-2/ http://hiff.fi/uutiset/2016/06/17/ensimmainen-kurkistus-ran-ohjelmistoon-2/#respond Fri, 17 Jun 2016 05:33:04 +0000 http://hiff.fi/?p=27568 Cannes-voittajia, legendaarisia muusikoita ja vuoden odotetuimpia elokuvia maailman eri kolkista! Rakkautta & Anarkiaa paljastaa ensimmäiset tärpit syyskuun ohjelmistosta:

  Suoraan Cannesin kilpasarjasta festivaalille saapuu Cristian Mungiun Bacalaureat (Graduation), joka palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta. Elokuvassa lääkäri-isä pyrkii vaikuttamaan tyttärensä koulun loppukokeeseen kyseenalaisella tavalla.

  – Jos hyväksyy korruption, sokeutuu pian päivittäisille moraalisille kompromisseille, romanialainen mestariohjaaja sanoo.

  Mungiu lienee ainoa ohjaaja, joka on saanut Cannesin kilpasarjassa keskeisen palkinnon kolmesta peräkkäisestä elokuvastaan. Hänen läpimurtoelokuvansa 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää voitti Kultaisen palmun vuonna 2007. Yli vuorten palkittiin puolestaan parhaasta käsikirjoituksesta ja naispääosista. Cinema Mondo tuo elokuvan levitykseen ensi talvena.

  Toinen odotettu elokuva ohjelmistossa on Mia madre, jonka arvostettu elokuvalehti Cahiers du cinema valitsi viime vuoden parhaaksi elokuvaksi. Nanni Morettin elokuvassa keski-ikäinen ohjaaja Margherita painiskelee oman elämänsä kriisien ja äitinsä menettämisen kanssa.

  Japanilaisen elokuvan kärkeä festivaalilla edustaa Kiyoshi Kurosawan Creepy (Kurîpî: Itsuwari no rinjin). Pohjoismaisen rikosdraaman synkemmän laidan mieleen tuovassa elokuvassa entinen etsivä alkaa tutkia tapausta, jonka taustalta paljastuu epäinhimillinen pahuus.

  Etelä-Koreasta nähdään animoitu zombie-elokuva Seoul Station. R&A:n vakionimen Sang-ho Yeonin uusin elokuva on yhteiskuntakriittinen ja nihilistinen kuvaus zombie-epidemian puhkeamisesta kodittomien yhteisössä Soulin juna-asemalla.

  R&A:n musiikkielokuvissa on luvassa räjähtäviä elämäkertoja. Amerikkalaisen Don Cheadlen esikoisohjaus Miles Ahead on fiktiivinen kuvaus jazz-trumpetisti Miles Davisin huuruisesta elämästä. Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words puolestaan kertoo nimensä mukaisesti kokeellisen rockin pellepelottoman tarinan miehen itsensä sanoin.

  Pohjoismaista elokuvaa syyskuun kattauksessa edustaa tanskalaisen Tobias Lindholmin A War (Krigen). Tanskan viime vuoden Oscar-ehdokas kertoo Afganistanin sodassa tiukkaan paikkaan joutuvasta armeijan upseerista ja hänen kotona odottavan perheensä kamppailusta.

  Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 29:nnen kerran 15. – 25. 9. 2016. Merkitse päivät kalenteriisi nyt!

  Kuva elokuvasta A War.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/06/17/ensimmainen-kurkistus-ran-ohjelmistoon-2/feed/ 0
  Rakkautta & Anarkiaa avaa syksyllä Helsingin uusia elokuvasaleja http://hiff.fi/tiedotteet/2016/06/09/rakkautta-anarkiaa-avaa-syksylla-helsingin-uusia-elokuvasaleja/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/06/09/rakkautta-anarkiaa-avaa-syksylla-helsingin-uusia-elokuvasaleja/#respond Thu, 09 Jun 2016 06:35:04 +0000 http://hiff.fi/?p=27530 Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin vuoden 2016 pääteatteri on elokuvakäyttöön palautettu Savoy-teatteri. Toinen uusi elokuvien esityspaikka on Riviera, joka avaa ovensa yleisölle syyskuussa. Finnkinon Kinopalatsista R&A valtaa teatterin suurimmat salit viikoksi. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 29. kerran 15. – 25.9.2016.

  Rakkautta & Anarkiaa -festivaali palaa syyskuussa Savoy-teatteriin 20 vuoden tauon jälkeen. Elokuvavalmiuteen palautettu 735-paikkainen Savoy-teatteri korvaa remontissa olevan Bio Rexin festivaalin pääteatterina. Savoy-teatteriin asennetaan kesän aikana uusi digitaalinen elokuvateatteritekniikka ja uusi äänitekniikka. Savoy-teatterissa järjestetään yli 40 R&A-näytöstä, muun muassa festivaalin avajaiset ja muut gaalanäytökset.

  Toinen uusi R&A-teatteri on Riviera, joka valmistuu juuri festivaalin alla. Helsingin uusimman elokuvateatterin tunnelman voi kokea ensimmäisen kerran Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Myös viime vuonna ensimmäiset R&A-elokuvansa esittäneen Korjaamo Kinon kaksi salia palvelevat festivaaliyleisöä tänä vuonna koko festivaalin ajan.

  Finnkinon Kinopalatsista Rakkautta & Anarkiaa valtaa tuttujen salien lisäksi myös kaksi suurinta salia. Kinopalatsi 1 ja 2 korvaavat Maximin remontissa olevat salit ja tekevät Kinopalatsista seitsemän elokuvasalin festivaalikeskuksen ensimmäisen festivaaliviikon ajaksi.

  Rakkautta & Anarkiaa -teattereina jatkavat tuttuun tapaan Andorra, Dubrovnik ja Orion. Näytöksiä järjestetään myös Kino Sherylissä, Kino Tapiolassa ja WHS Teatteri Unionissa.

  Lisää tietoa teattereista ja päivittyvät tiedot tämän vuoden ohjelmistosta osoitteesta hiff.fi.

  RA_tiedote_060916

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/06/09/rakkautta-anarkiaa-avaa-syksylla-helsingin-uusia-elokuvasaleja/feed/ 0
  Savoy-teatteri on R&A:n vuoden 2016 pääteatteri http://hiff.fi/uutiset/2016/06/09/savoy-teatteri-on-ran-uusi-paateatteri/ http://hiff.fi/uutiset/2016/06/09/savoy-teatteri-on-ran-uusi-paateatteri/#respond Thu, 09 Jun 2016 06:32:22 +0000 http://hiff.fi/?p=27522 Rakkautta & Anarkiaa avaa syyskuussa Helsingin uusia elokuvasaleja. Pääteatteriksi tulee elokuvakäyttöön palautettu Savoy-teatteri. Elokuvia esitetään myös upouudessa Rivierassa, joka avaa ovensa yleisölle festivaalilla. Festivaalin uusiin saleihin kuuluvat myös Kinopalatsi 1 ja 2.

  R&A palaa syksyllä Savoy-teatteriin 20 vuoden tauon jälkeen. Elokuvavalmiuteen palautettu 735-paikkainen Savoy-teatteri korvaa remontissa olevan Bio Rexin festivaalin pääteatterina. Teatteriin asennetaan kesän aikana uusi digitaalinen elokuvateatteritekniikka ja uusi äänitekniikka.

  Savoy-teatterissa järjestetään yli 40 R&A-näytöstä, muun muassa festivaalin avajaiset ja muut gaalanäytökset. Edellisen kerran Rakkautta & Anarkiaa on esittänyt elokuvia Savoy-teatterissa vuosina 1995 – 1997.

  Toinen uusi R&A-teatteri on Kallioon avattava Riviera, joka valmistuu juuri parahiksi festivaalin alkuun. Helsingin uusimman elokuvateatterin tunnelman voi kokea ensimmäisen kerran R&A:ssa.

  Finnkinon Kinopalatsista Rakkautta & Anarkiaa valtaa tuttujen salien lisäksi myös kaksi suurinta salia. Kinopalatsi 1 ja 2 korvaavat Maximin remontissa olevat salit ja tekevät Kinopalatsista seitsemän elokuvasalin festivaalikeskuksen ensimmäisen festivaaliviikon ajaksi.

  Viime vuonna ensimmäiset R&A-elokuvansa esittäneen Korjaamo Kinon kaksi salia palvelevat festivaaliyleisöä tänä vuonna koko festivaalin ajan.

  R&A-teattereina jatkavat tuttuun tapaan Andorra, Dubrovnik ja Orion. Näytöksiä järjestetään myös Kino Sherylissä, Kino Tapiolassa ja WHS Teatteri Unionissa.

  Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla esitetään tänäkin vuonna noin 500 elokuvanäytöstä.

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/06/09/savoy-teatteri-on-ran-uusi-paateatteri/feed/ 0
  R&A:n uuden ilmeen luonut taiteilija Eero Lampinen esittäytyy http://hiff.fi/uutiset/2016/06/07/ran-uuden-ilmeen-luonut-taiteilija-eero-lampinen-esittaytyy/ http://hiff.fi/uutiset/2016/06/07/ran-uuden-ilmeen-luonut-taiteilija-eero-lampinen-esittaytyy/#respond Tue, 07 Jun 2016 12:02:02 +0000 http://hiff.fi/?p=27464 Tämän vuoden festivaali-ilme taistelee sinisellä huulipunalla vakoojarobotteja vastaan. Uuden ilmeen takaa löytyy taiteilija Eero Lampinen, joka kertoo R&A:n haastattelussa kuvan taustoista ja siitä, mikä festivaalilla on parasta.

  R&A-taiteilija Eero Lampisen luomassa kuvassa hahmo kulkee huolettomana krysanteemipensaiden keskellä ja maalaa huulilleen taivaansinistä huulipunaa. Ympärillä lurkkii hyönteismäisiä vakoilijarobotteja valmiina häiritsemään hänen mielenrauhaansa.

  Lampinen kehitti festivaalitaidetta varten taustatarinan tulevaisuudesta, jossa makean veden saatavuus on vähentynyt huomattavasti.

  – Festivaalin järjestäjät antoivat minulle täysin vapaat kädet, joten kuvan miettiminen kesti pitkään. Kehittyi tarina tulevaisuudesta, jossa makean veden puute aiheuttaa pääomien virtaamisen isoille lähdevesiyrityksille. Vesijätti Evian kasvaa lopulta niin suureksi, että ostaa itselleen tietotekniikka-yritykset ja mediajätit. Niiden avulla yritys kehittää nanoteknologiaa, jolla muokataan ihmisten aineenvaihdunnan ja keskushermoston toimintaa, mikä vaikuttaa heidän vedenkulutukseensa.

  RA_juliste_72res

  Pitääkseen ihmiset kuivina yritys rajoittaa myös tunteita ja itseilmaisua. Ihmisten ihon alle viritetään teknologiaa, joka estää hien tai kyynelten turhaa kulutusta.

  – Jotkut ihmiset pyrkivät kiertämään näitä rajoituksia päihteillä, jotka tekevät heidät surullisiksi ja mahdollistavat kyynelehtimisen. Hyönteismäiset vakoilijarobotit valvovat ihmisten käyttäytymistä ja kasveja on geneettisesti muokattu pärjäämään pienemmällä vedenkulutuksella, Lampinen maalailee.

  Synkästä tarinasta huolimatta kuva on kuitenkin myös toiveikas. Siinä vilahtaa parempi tulevaisuus, jossa ihminen toimii sovussa luonnon kanssa.

  – Tällainen tulevaisuus on kytköksissä arvoihin, joita perinteisesti pidetään naisellisina: myötätunto, heikommista huolehtiminen, eläinten ja luonnon kunnioittaminen. Normatiivisen yhteiskunnan kasvattina kannan sisälläni tukahdutettuja naisellisia piirteitä, joita tykkään tutkia esimerkiksi pukeutumisen tai tanssin kautta. Kuvituksen hahmo ottaa riskin ilmaisemalla itseään, mutta herkkyys ja haavoittuvaisuus ovat luonteenpiirteitä, joita tulisi juhlistaa eikä hävetä!

  Lampinen on haaveillut Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ilmeen suunnittelemisesta jo kauan.

  – Lukioikäisenä näin Marko Turusen tekemän Rakkautta & Anarkiaa -julisteen, jossa synkät autonromut ovat pinossa nallekarhujen ympäröiminä. Juliste teki minuun ison vaikutuksen ja olen siitä asti haaveillut pääseväni toteuttamaan festivaalin ilmeen.

  Mikä festivaalissa sitten kiehtoo ja viehättää?

  – Rakastan elokuvia ja käyn R&A:ssa joka vuosi. Kuvassa on viittauksia asioihin, joista pidän festivaalin elokuvatarjonnassa. Niitä ovat scifi, queer-teemat, fantasia ja anime!

  R&A:n graafisesta ulkoasusta vastaa Punavuoren Folio. Ensimmäisiä paljastuksia syksyn ohjelmistosta on luvassa ensi vikolla!

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/06/07/ran-uuden-ilmeen-luonut-taiteilija-eero-lampinen-esittaytyy/feed/ 0
  R&A-kiertue tuo laatuelokuvaa myös Helsingin ulkopuolelle http://hiff.fi/tiedotteet/2016/05/26/ra-kiertue-tuo-laatuelokuvaa-myos-helsingin-ulkopuolelle-2/ http://hiff.fi/tiedotteet/2016/05/26/ra-kiertue-tuo-laatuelokuvaa-myos-helsingin-ulkopuolelle-2/#respond Thu, 26 May 2016 10:50:42 +0000 http://hiff.fi/?p=27427 TIEDOTE
  26.5.2016
  Julkaisuvapaa

  RAKKAUTTA & ANARKIAA -KIERTUE TUO LAATUELOKUVAA MYÖS HELSINGIN ULKOPUOLELLE

  Helsinki International Film Festival -Rakkautta & Anarkiaa, tuttavallisemmin R&A, tuo tänä vuonna ohjelmistoaan ja festivaalitunnelmaa myös muualle Suomeen. R&A-kiertue järjestetään Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin pääsääntöisesti syyskaudella 2016. Kiertueohjelmistossa nähdään niin lastenelokuvia, kotimaisia lyhyt- ja indie-elokuvia kuin kansainvälisiä elokuvahelmiäkin. Elokuvia voivat tilata muun muassa maakuntateatterit, elokuvakerhot, erilaiset tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut. Elokuvista pyydetään korkeintaan 150 euron suuruinen näytöskohtainen esityskorvaus. Kiertueen elokuvat saavat ensiesityksensä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa.

  Kuinka osallistua?

  Kiertueesta kiinnostuneet tahot voivat hakea näytöksen järjestäjäksi kiertueen nettisivuilla verkkolomakkeen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä festivaaliin. Kiertueohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan elokuun alussa 2016, jolloin elokuvat tulevat tilattaviksi. Ennen kiertuesopimuksen tekoa näytöksen järjestäjän tulee vahvistaa R&A-festivaalille tekniikaltaan riittävän laadukas esityspaikka vastuuhenkilöineen. Järjestäjän vastuulla on myös itse näytöksen järjestäminen sekä sen markkinointi. Kiertuenäytöksistä kiinnostuneille tarjotaan valmis opas elokuvatapahtumaan liittyvistä suosituksista ja velvoitteista, kuten Teosto-maksuista sekä kustomoidut markkinointimateriaalit, joista voi helposti viimeistellä oman julisteen tai mainoksen.

  Rémi Chayén palkittu animaatio Long Way North mukana kiertueella

  Yksi varmistuneista kiertue-elokuvista on ranskalaisen ohjaajan Rémi Chayén kokopitkä animaatio LONG WAY NORTH. Arvostetulla Annecyn animaatiofestivaalilla yleisöpalkinnon saanut koko perheen elokuva kertoo nuoresta venäläisestä aristokraatista Sashasta, joka lähtee tutkimusmatkailija-isoisänsä perässä kohti Pohjoisnapaa. Elokuva on tekstitetty suomeksi. Ikärajasuositus on 10 vuotta. Elokuvan ensimmäiset esitykset nähdään jo elokuussa elokuvateatteri Orionissa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistossa.

  Kiertueella nähdään myös päiväkoti- ja alakouluikäisille suunnattuja lyhytelokuvanäytöksiä, jotka tarjoavat visuaalisesti huikaisevan kattauksen eurooppalaista animaatiota. Elokuvat ovat joko ilman dialogia tai suomeksi puhuttuja. Yhden lyhytelokuvanäytöksen kesto on noin 50 minuuttia.

  Tarkemmat tiedot kiertueesta ja ohjelmistosta päivitetään elokuuhun mennessä kiertueen nettisivulle osoitteeseen www.hiff.fi/kiertue.
  LISÄTIEDOT:
  Veera Anttonen
  HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -tuottaja
  +358 40 742 3523
  veera@hiff.fi
  www.hiff.fi/kiertue

  ]]>
  http://hiff.fi/tiedotteet/2016/05/26/ra-kiertue-tuo-laatuelokuvaa-myos-helsingin-ulkopuolelle-2/feed/ 0
  R&A-kiertue tuo laatuelokuvaa myös Helsingin ulkopuolelle http://hiff.fi/uutiset/2016/05/26/ra-kiertue-tuo-laatuelokuvaa-myos-helsingin-ulkopuolelle/ http://hiff.fi/uutiset/2016/05/26/ra-kiertue-tuo-laatuelokuvaa-myos-helsingin-ulkopuolelle/#respond Thu, 26 May 2016 10:36:24 +0000 http://hiff.fi/?p=27415 Helsinki International Film Festival -Rakkautta & Anarkiaa tuo tänä vuonna ohjelmistoaan ja festivaalitunnelmaa myös muualle Suomeen. R&A-kiertue järjestetään Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin pääsääntöisesti syyskaudella 2016. Kiertueohjelmistossa nähdään niin lastenelokuvia, kotimaisia lyhyt- ja indie-elokuvia kuin kansainvälisiä elokuvahelmiäkin. Elokuvia voivat tilata muun muassa maakuntateatterit, elokuvakerhot, erilaiset tapahtumat sekä kuntien kulttuuripalvelut. Elokuvista pyydetään korkeintaan 150 euron suuruinen näytöskohtainen esityskorvaus. Kiertueen elokuvat saavat ensiesityksensä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa.

  Kuinka osallistua?

  Kiertueesta kiinnostuneet tahot voivat hakea näytöksen järjestäjäksi kiertueen nettisivuilla verkkolomakkeen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä festivaaliin. Kiertueohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan elokuun alussa 2016, jolloin elokuvat tulevat tilattaviksi. Ennen kiertuesopimuksen tekoa näytöksen järjestäjän tulee vahvistaa R&A-festivaalille tekniikaltaan riittävän laadukas esityspaikka vastuuhenkilöineen. Järjestäjän vastuulla on myös itse näytöksen järjestäminen sekä sen markkinointi. Kiertuenäytöksistä kiinnostuneille tarjotaan valmis opas elokuvatapahtumaan liittyvistä suosituksista ja velvoitteista, kuten Teosto-maksuista sekä kustomoidut markkinointimateriaalit, joista voi helposti viimeistellä oman julisteen tai mainoksen.

  Rémi Chayén palkittu animaatio Long Way North mukana kiertueella

  Yksi varmistuneista kiertue-elokuvista on ranskalaisen ohjaajan Rémi Chayén kokopitkä animaatio LONG WAY NORTH. Arvostetulla Annecyn animaatiofestivaalilla yleisöpalkinnon saanut koko perheen elokuva kertoo nuoresta venäläisestä aristokraatista Sashasta, joka lähtee tutkimusmatkailija-isoisänsä perässä kohti Pohjoisnapaa. Elokuva on tekstitetty suomeksi. Ikärajasuositus on 10 vuotta. Elokuvan ensimmäiset esitykset nähdään jo elokuussa elokuvateatteri Orionissa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistossa.

  Kiertueella nähdään myös päiväkoti- ja alakouluikäisille suunnattuja lyhytelokuvanäytöksiä, jotka tarjoavat visuaalisesti huikaisevan kattauksen eurooppalaista animaatiota. Elokuvat ovat joko ilman dialogia tai suomeksi puhuttuja. Yhden lyhytelokuvanäytöksen kesto on noin 50 minuuttia.

  Tarkemmat tiedot kiertueesta ja ohjelmistosta päivitetään elokuuhun mennessä kiertueen nettisivulle osoitteeseen www.hiff.fi/kiertue.

  LISÄTIEDOT:
  Veera Anttonen
  HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -tuottaja
  +358 40 742 3523
  veera@hiff.fi

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/05/26/ra-kiertue-tuo-laatuelokuvaa-myos-helsingin-ulkopuolelle/feed/ 0
  Avoimet työ- ja harjoittelupaikat R&A-festivaalilla http://hiff.fi/uutiset/2016/03/21/avoimet-tyo-ja-harjoittelupaikat-ra-festivaalilla/ http://hiff.fi/uutiset/2016/03/21/avoimet-tyo-ja-harjoittelupaikat-ra-festivaalilla/#respond Mon, 21 Mar 2016 08:38:07 +0000 http://hiff.fi/?p=27335 Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa
  AVOIMET TYÖ- JA HARJOITTELUPAIKAT

  Rakkautta & Anarkiaa on vuosittain järjestettävä kansainvälinen elokuvafestivaali, joka tarjoaa korkeatasoista ohjelmaa elokuvien ystäville ja alan ammattilaisille. Suomen suurin elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 29. kerran 15.-25.9.2016.

  KOPIOLIIKENNEVASTAAVA
  Kopioliikennevastaavan työtehtäviin kuuluu kansainvälisten esityskopioden maahantuonti ja kopioliikenteen koordinointi. Lisäksi kopioliikennevastaava huolehtii yhdessä teknisen henkilöstön kanssa esityskopioiden testauksesta ja kuljetuksista esityspaikoille. Kopioliikennevastaavalta vaaditaan sujuvaa englannin kielen taitoa, monipuolista koordinointikokemusta ja täsmällistä luonnetta. Kokoaikaisen työsuhteen kesto on 1.7.- 7.10.2016.

  VIERASVASTAAVA
  Vierasvastaavan tehtäviin kuuluu kansainvälisten tekijävieraiden kutsuminen tapahtumaan (kirjeenvaihto kansainvälisten elokuvien myyntiyhtiöiden, agenttien ja levittäjien kanssa), vierailujen käytännön matkajärjestelyt sekä vierasohjelmien koordinointi (oheisohjelmaa, vierashostit, haastattelujen aikataulutus jne). Lisäksi vierasvastaava toimii osastonsa esimiehenä huolehtien vierashosteina työskentelevien talkoolaisten työhönohjauksen. Tehtävä vaatii positiivista, joustavaa asennetta sekä suomen ja englannin kielen kiitettävää osaamista. Kokoaikaisen työsuhteen kesto on noin 2kk aikavälillä 1.8.- 30.9.2016.

  KULJETUSKOORDINAATTORI
  Kuljetuskoordinaattorin työtehtäviin kuuluu mm. markkinointijakelun, teattereiden välisen esityskopioliikenteen ja vieraskuljetusten koordinointi. Lisäksi kuljetuskoordinaattori toimii kuskeina työskentelevien talkoolaisten esimiehenä. Hakijalta edellytetään kokemusta tapahtumajärjestämisestä, vähintään B-luokan ajokorttia sekä suomen- ja englannin kielen taitoa. Työsuhteen kesto on noin 1,5kk aikavälillä 1.8-30.9.2016.

  TIEDOTTAJA JA TIEDOTUSHARJOITTELIJA
  Tarjoamme viestinnän ammattilaiselle ainutlaatuisen tilaisuuden päästä työskentelemään kansainvälisen festivaalin laajan ja monipuolisen ohjelmiston sekä lukuisten oheistapahtumien tiedotuksessa. Festivaalin tiedottaja vastaa mm. lehdistösuhteista, tiedotteista, nettisivujen uutisoinnista, lehdistötilaisuuksista, sosiaalisesta mediasta ja osallistuu festivaalilehden toimitukseen sekä työskentelee läheisesti markkinoinnin kanssa. Festivaalin tiedottajalta vaaditaan vahvaa tiedotuskokemusta mielellään kulttuuritapahtumista ja hakijan toivotaan omaavan vähintään perustavaa elokuvatuntemusta. Edellytämme ennen kaikkea hyvää asennetta, kiireen sietokykyä ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Suomen ja englannin kielen kiitettävä kirjallinen ilmaisu ja oikeakielisyys on välttämätöntä. Työsuhteen kesto on yhteensä noin 3kk aikavälillä 1.6.-30.9.2016.

  Tarjoamme kulttuuri-/viestintäalan opiskelijalle työharjoittelupaikan festivaalin tiedotusassistenttina. Tiedotusharjoittelija työskentelee festivaalitiedottajan alaisuudessa ja työt koostuvat moninaisista tiedotukseen ja markkinointiin liittyvistä tehtävistä. Harjoittelijalta vaaditaan oikeakielisyyttä sekä suomeksi että englanniksi ja elokuvatuntemus katsotaan eduksi.  Työharjoittelun kesto on n.2kk aikavälillä 1.8.-30.9.2016 ja siitä maksetaan pieni korvaus.

  Mahdolliset tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset R&A-pesteihin 31.3. mennessä CV:n kera sähköpostitse osoitteeseen sara@hiff.fi.

   

  Ammattilaistapahtuma FINNISH FILM AFFAIR 20.-22.9.2016 esittelee uutta ja tulossa olevaa kotimaista kokoillan näytelmä- ja dokumenttielokuvaa ulkomaisille myyntiagenteille, levittäjille, tv-ostajille sekä festivaalivalitsijoille ja alan kansainväliselle lehdistölle. Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelma koostuu elokuvanäytöksistä, kehitteillä olevien tuotantojen esittelytilaisuudesta, projektityöpajoista, paneeleista ja verkostoitumistilaisuuksista.

  TUOTANTOASSISTENTTI/ -HARJOITTELIJA
  Haemme tuotantoassistenttia ammattilaistapahtuma Finnish Film Affairin sekä Kotimaisen elokuvan viikon (KEV) tuottajalle. Tuotantoassistentin tehtäviin kuuluu yleiset näiden tapahtumien järjestämiseen ja osallistujien kontaktointiin liittyvät tehtävät. Työhön sisältyy esim. kotimaisten elokuvien markkinointimateriaalien keruu eri julkaisuihin, online-elokuvakirjaston työstäminen ja kotimaisten osallistujien akkreditointien hoitaminen. Työ tarjoaa mahdollisuuden tutustua elokuva-alan toimijoihin ja kansainväliseen toimintaan sekä R&A-elokuvafestivaalin toteuttamiseen. Assistentilta edellytetään kokemusta tapahtumajärjestämisestä, perustuntemusta kotimaisesta av-alasta sekä vahvaa organisointikykyä ja reipasta asennetta.

  Tuotantoassistentin/ -harjoittelijan työ sijoittuu kesä-syyskuulle ja se on pääosin osa-aikaista. Työskentelyaikoja on mahdollista tarvittaessa jonkin verran sovitella. Työstä maksetaan korvaus.

  Mahdolliset tiedustelut ja vapaamuotoiset hakemukset Finnish Film Affair pestiin cv:n kera 31.3. mennessä osoitteeseen laura@hiff.fi.

   

   

  ]]>
  http://hiff.fi/uutiset/2016/03/21/avoimet-tyo-ja-harjoittelupaikat-ra-festivaalilla/feed/ 0