Ants on a Shrimp (2015)

  • antsonashrimp_1_shrimp_kitchen
  • antsonashrimp_4_René_white_strawberry
  • antsonashrimp_5_Roasting_Duck

Kööpenhaminan kulinaariylpeys on moneen kertaan maailman parhaana ravintolana palkittu Noma. Alkuvuodesta 2015 René Redzepi siirsi huippuravintolansa viideksi viikoksi Tokioon. Avajaisia ja 14 uuden ruokalajin menun lanseerausta edelsi kuukauden kuumeinen valmistelu, jonka aikana Redzepi ja hänen alaisensa etsivät ennenmaistamattomia tapoja tulkita japanilaista makumaailmaa.

Hollantilaisen Maurice Dekkersin dokumenttielokuva keskittyy kuvaamaan etukäteisvalmisteluja ja tutkimusmatkaa skandinaavisen viileällä tyylikkyydellä. Odotuksenmukaisesti draaman ytimessä on Redzepin ja hänen tiiminsä perfektionismi, joka ei salli tyytymistä puolittaisiin onnistumisiin. Uusi ympäristö ja rajoitettu valmistautumisaika lisäävät paineita ja jännitystä omalta osaltaan. Ykkössijalla ei ole varaa virheisiin.

Redzepi ei kuitenkaan ole mikään pää punaisena karjuva Gordon Ramsay, eikä kerronta muutenkaan ole konfliktihakuista. Raivoamisen sijaan keskitytään korkean tason kulinaristiseen ongelmanratkaisuun. Redzepi jopa kehuu yksitellen kokkejaan. Suomalainen yleisö saa oman torilla tavataan -bonuksensa ravintoloitsijan luonnehtiessa keittiön junioria, salolaislähtöistä Kim Mikkolaa, tunteikkaaksi valopilkuksi.

Tytti Rantanen

  • Alkup. nimi:
  • Maa: Alankomaat
  • Kieli: englanti
  • Kesto: 82 min
  • Tekstitys:
  • Ikäraja: K7
  • Levittäjä: Fortissimo Films
  • Kopion lähde: Fortissimo Films
director_Maurice_Dekkers

Tutustu ohjaajaan

Maurice Dekkers

Filmografia Ants on a Shrimp, 2016