/ Blogi

Isabelle ja minä

Isabellella ja minulla on pitkä historia. Siitä on pian neljäkymmentä vuotta, kun Isabelle itketti minua Claude Gorettan elokuvassa Pitsinnyplääjä. Hän oli se nynny tyttö, joka seurasi muitten meininkiä sivusta. Te tiedätte, se joka haetaan tanssimaan vasta viimeisiä hitaita, jos niitäkään. Tyttö, joka ei ole tarpeeksi jotain:… Lue Isabelle ja minä »

/ Blogi

Mister Gaga on nero

On tanssielokuvia ja tanssielokuvia. Ne tavanomaiset näyttävät aina ensiksi tanssijoita venyttelemässä ja laittamassa tossuja jalkaan. Sitten niissä nähdään loputtomia samankaltaisia harjoitustilanteita, joita on kuvattu samassa kuvakoossa ja sattumanvaraisesti fokusoiden. Tai vaihtoehtoisesti hyvin fokusoiden, mutta kaikki liikkeet… Lue Mister Gaga on nero »

/ Blogi

Kantria ja jazzia

Tämän vuoden R&A -tarjonnan niinsanottuihin musavalintoihin on saatu haalittua kaksi elämänkertaelokuvaa, joiden protagonistit lukeutuvat Amerikan musiikkihistorian vaikuttavimpiin pioneereihin. Marc Abrahamin I SAW THE LIGHT vie meidät traagisesti nuorena kuolleen, kantrimusiikki legendan Hank Williamsin viskinkatkuiseen maailmaan; kun… Lue Kantria ja jazzia »

/ Blogi

Autenttisuuden aave

Kuvitellaan tilanne, että Karl Ove Knausgård ei olisikaan kirjoittanut Taisteluaan. Että tekstin takana olisi nuori goottinainen, pohjoisnorjalaisen pikkukaupungin halpahallin kassa, joka ei ole koskaan käynyt Trondheimia etelämpänä. Miten me suhtautuisimme? Olisko Taisteluni tiedon jälkeen huonompi teos? Ja jos olisi, niin miksi? Tästä… Lue Autenttisuuden aave »

/ Blogi

Viimeisellä rannalla

Kun elokuva lainaa nimensä Alain Resnaisin unohtumattomalta klassikolta Hiroshima, mon amour siltä on lupa odottaa paljon. Ihan ensimmäinen minuutti saksalaisen Doris Dörrien elokuvassa FUKUSHIMA, MON AMOUR vähän säikäyttää. Naisen suu latelee lähikuvassa syvähenkisiä aatoksia elämästä. Pelästyn. Ei kai tästä vaan ole tulossa… Lue Viimeisellä rannalla »

/ Blogi

Norjalainen Mozart

Mikään ei voita tositarinan jännitystä. Tositarinan suspense, erityisesti dokumenttielokuvan keinoin kerrotun, on kuin varpunen kesäteatterin lavalla – vie kaiken huomion. Tositarinat huijaavat katsojan seuraamaan mitä tahansa aihetta, jos tarinassa on hyvä päähenkilö, isoja käänteitä ja jännitystä. Ja jos se on tehty fiksusti… Lue Norjalainen Mozart »

/ Blogi

Patriarkkoja ja rugbya

Tämähän on kuin Rion olympialaisia katselisi: ikivanhat ukot roikkuvat väkisin vallassa ja rugbya pelataan. Kolme erilaista elokuvaa kuvaa samaa tilannetta: vanhan isän raivoisaa takertumista perheyhteyteen ja sen tuhoisia seurauksia. Ranskalaisen Sacha Wolffin MERCENARY kertoo Tyynenmeren pikkusaaren rugbylupauksesta, jonka kykyjenetsijä… Lue Patriarkkoja ja rugbya »

/ Blogi

Naisen tie

Täydellinen. Kyllä. Hämmästyneenä totean lopputekstien aikana, itkua pidätellessäni, että Terence Daviesin A QUIET PASSION, joka kertoo amerikkalaisesta runoilijasta, Emily Dickinsonista, on täydellinen elokuva. Siinä ei ole yhtään turhaa sekuntia, kuvaa, katsetta, sanaa, asiaa. Se näytellään kuin elettäisi katsojan kanssa samassa… Lue Naisen tie »